Vrei să te apuci de pariuri sportive? Află tot ce trebuie să ştii pentru a câştiga!

Vrei să te apuci de pariuri sportive? Află tot ce trebuie să ştii pentru a câştiga! Aproape că nu există persoană care să nu fi plasat măcar odată un bilet la pariuri. Problema multora este însă că se apucă de pariuri sportive fără a fi documentaţi suficient de bine. Am văzut exemple de pariori care plasau un tip de pariu care nici măcar nu ştiau ce înseamnă, în timp ce alţii habar n-aveau cum se calculează măcar cota şi câştigul la un bilet simplu.

Vezi care sunt cele mai bune case de pariuri online din România!

Este destul de puţin probabil să putem câştiga la pariuri sportive fără să avem măcar cunoştinţele de bază. Din acest motiv în cele ce urmează PariuriX.com vă va arăta tot ce trebuie să ştiţi înainte de a începe să pariaţi constant. Nu am intrat prea mult în amănunte, dar dacă vrei să aprofundezi un anumit subiect atunci poți accesa link-urile trecute în dreptul fiecărei secțiuni.


CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL?

 1. Termeni de bază

 2. Tipuri de pariuri și bilete

 3. Tipuri și opțiuni de pariere

 4. Pariuri online și offline
   

1. TERMENI DE BAZĂ

Suma pe care o pariem pe un meci sau bilet se numeşte miză. Fiecare potenţial rezultat al unui pariu este reprezentat printr-un indice numit cotă. Aceasta este influenţată de probabilitatea ca acel rezultat să se întâmple. Câştigul total este egal cu produsul dintre miză şi cotă, iar profitul este suma cu care rămânem după ce scădem miza din câştigul total.

De exemplu, dacă punem 100 RON pe Barcelona la o cotă de 2,20, avem un câştig total de 220 RON şi un profit de 120 RON. Cota unei combinaţii de mai multe meciuri se obţine înmulţind cotele tuturor selecţiilor de pe acea combinaţie.
 

Articole recomandate:

 

2. TIPURI DE PARIURI ȘI BILETE

Există următoarele tipuri:

 • Pariu single: atunci când avem o singură selecţie pe bilet.
 • Bilet multiplu sau combo: un bilet cu două sau mai multe meciuri unde toate selecţiile trebuie să fie câştigătoare pentru ca noi să câştigăm biletul.
 • Bilet sistem: este un bilet cu mai multe meciuri unde avem combinaţii între toate selecţiile de pe bilet. Cota, miza şi câştigul se calculează separat pentru fiecare combinaţie, acestea putând fi considerate practic precum biletele simple.
 • Bilet cu baze: este un bilet unde o parte din meciuri trebuie să iasă obligatoriu, iar cealaltă parte este jucată sub formă de sistem.


Bilet sistem - aprofundare

De exemplu, avem un bilet cu trei selecţii, cu următoarele cote:

 • Selecţie 1: 2.20
 • Selecţie 2: 2.40
 • Selecţie 3: 2.65

Acest bilet îl jucăm în sistem 2/3, cu o miză de 10 lei pe fiecare combinaţie in parte. Astfel avem următoarele combinaţii, cote şi câştiguri:

 • Selecţia 1 cu Selecţia 2: 2.20 * 2.40 = 5.28 ; 5.28 * 10 = 52.8
 • Selecţia 1 cu Selecţia 3: 2.20 * 2.65 = 5.83 ; 5.83 * 10 = 58.3
 • Selecţia 2 cu Selecţia 3: 2.40 * 2.65 = 6.36 ; 6.36 * 10= 63.6

Daca ies toate cele trei selecţii atunci vor ieşi şi toate cele trei combinaţii şi vom avea un câştig total format din suma celor trei câştiguri parţiale: 52.8 + 58.3 + 63.6 = 174.7


Bilet cu baze - aprofundare

De exemplu, avem un bilet cu cinci meciuri cu următoarele cote: 1.40, 1.55, 2.20, 2.40 şi 2.65, pe care-l jucăm cu o miză totală de 30 RON. Selecţiile de cote 1.40 şi 1.55 le alegem baze, iar celelalte trei meciuri le jucăm în sistem 2/3. Avem astfel trei combinaţii posibile, deci miza este împărţită în trei părţi: 10 lei / combinaţie. Câştigul pe fiecare combinaţie în parte se obţine înmulţind miza cu cota bazelor şi cu cota fiecărei combinaţii în parte. Avem astfel următoarele câştiguri posibile:

 • Combinaţie 1: 10 * 1.40 * 1.55 * 5.28 = 114.57
 • Combinaţie 2: 10 * 1.40 * 1.55 * 5.83 = 126.51
 • Combinaţie 3 : 10 * 1.40 * 1.55 * 6.36 = 138.01

Din nou, câştigul total se obţine adunând câştigurile parţiale: 114.57 + 126.51 + 138.01 = 379.10


Articole recomandate:

CLICK AICI pentru a descoperi 30 de sfaturi utile care te vor ajuta să câștigi mai mult la pariuri online. 

 

3. TIPURI ȘI OPȚIUNI DE PARIERE

Cel mai cunoscut tip de pariu este acela unde alegem cine va câştiga o partidă. La un meci de fotbal avem astfel trei posibile rezultate (1x2). Însă casele de pariuri oferă şi alte tipuri de pariuri pentru a da mai multe opţiuni pariorilor. De exemplu, dacă vrem să pariem pe câştigătorul unui meci de fotbal dar luăm în calcul şi posibilitatea ca partida să se termine la egalitate atunci putem plasa un pariu de tipul DNB (Draw No Bet). Acesta este un pariu cu doar două posibile rezultate (12) unde vom primi miza înapoi dacă partida se termină la egalitate. Dacă avem o astfel de selecţie pe un bilet cu mai multe meciuri atunci vom primi cota 1.00 în cazul unei remize.

De asemenea, avem posibilitatea de a paria handicapuri asiatice și europene. Un handicap este atunci când o echipă primeşte un avantaj sau un handicap fictiv. Diferenţa este ca un handicap european este un pariu cu trei rezultate posibile, în timp ce un handicap asiatic are doar două posibile rezultate.
 

Exemplu handicap european:

handicap-europea.JPG

În poza noastră gazdele au primit un avantaj fictiv de un gol. Este ca şi cum partida ar începe de la scorul de 1-0. Astfel avem următoarele opţiuni:

 • Gazde (+1) – echipa gazdă trebuie să termine în realitate la egalitate sau să câştige.
 • Egal (Oaspeţi -1) – echipa oaspete trebuie să câştige la exact un gol diferenţă.
 • Oaspeţi (-1) – echipa oaspete trebuie să câştige la minim două goluri diferenţă.

Exemplu handicap asiatic

Există următoarele tipuri de handicapuri asiatice:

 • Handicap (0) – echipa pe care mizaţi trebuie să câştige. În caz de egal primiţi suma pariată înapoi.
 • Handicap (+0.50) – echipa pe care mizaţi trebuie să câştige sau să termine la egalitate.
 • Handicap (0, +0.5) – miza este împărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (0) şi jumătate pe Handicap (+0.50). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (+0.25)
 • Handicap (+1.00) – echipa pe care mizaţi trebuie să câştige la minim 2 goluri diferenţă. Miza se rambursează în cazul unei înfrângeri la exact un gol diferenţă
 • Handicap (+0.5, +1.00) – miza este împărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (+0.5) şi jumătate pe Handicap (+1.00). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (+0.75)
 • Handicap (+1.50) - echipa pe care mizaţi trebuie să câştige la minim 2 goluri diferenţă.
 • Handicap (+1.00, +1.50) - miza este împărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (+1.00) şi jumătate pe Handicap (+1.50). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (+1.25)
 • Handicap (+2.00) - echipa pe care mizaţi trebuie să câştige la minim 3 goluri diferenţă. Miza se rambursează în cazul unei înfrângeri la exact două goluri diferenţă
 • Handicap (+1.50, +2.00) - miza este împărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (+1.50) şi jumătate pe Handicap (+2.00). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (+1.75).
 • Handicap (-0.50) – echipa pe care mizaţi trebuie să câştige.
 • Handicap (0,-0.50) - miza este impărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (0) şi jumătate pe Handicap (-0.50). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (-0.25)
 • Handicap (-1.00) - echipa pe care mizaţi trebuie să câştige la minim 2 goluri diferenţa. Miza se rambursează în cazul unei victorii la exact un gol diferenţă
 • Handicap (-0.50, -1.00) - miza este împărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (-0.50) şi jumătate pe Handicap (-1.00). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (-0.75)
 • Handicap (-1.50) - echipa pe care mizaţi trebuie să câştige la minim 2 goluri diferenţă.
 • Handicap (-1.00,-1.50) - miza este împărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (-1.00) şi jumătate pe Handicap (-1.50). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (-1.25)
 • Handicap (-2.00) - echipa pe care mizaţi trebuie să câştige la minim 3 goluri diferenţă. Miza se rambursează în cazul unei victorii la exact două goluri diferenţă.
 • Handicap (-1.50,-2.00) - miza este împărţită în două părţi: jumătate pe Handicap (-1.50) şi jumătate pe Handicap (-2.00). Este cunoscut şi sub numele de Handicap (-1.75).
   
Handicapuri asiatice pe numărul de goluri

Pariorii pot juca handicapuri asiatice şi pe numărul de goluri. De exemplu:

 • Peste 2.5 goluri – trebuie să se marcheze minim 3 goluri.
 • Sub 2.5 goluri – trebuie să se marcheze maxim 2 goluri.
 • Peste 3.0 goluri - trebuie să se marcheze minim 4 goluri. Miza se returnează în caz că se înscriu fix 3 goluri
 • Sub 3.0 goluri - trebuie să se marcheze maxim 2 goluri. Miza se returnează în caz că se înscriu fix 3 goluri

Alte opțiuni de pariere

Pariorii au posibilitatea ca la un meci de fotbal să plaseze pariuri pe fiecare repriză în parte, pariuri pe cornere şi cartonaşe (incluzând handicapuri asiatice pe acestea) dar şi multe alte tipuri de pariuri. De multe ori site-urile de pariuri sportive au nume proprii pentru fiecare tip de pariu în parte. În caz că nu ştiţi ce înseamnă un anumit termen este recomandat să consultaţi pagina „Help” sau „Glosar”. Fiecare casă de pariuri online are o astfel de secţiune.


Articole recomandate pentru fotbal:

Articole recomandate pentru diferite sporturi:

 

4. PARIURI ONLINE ȘI OFFLINE

Există două moduri principale pentru a paria: online și offline. Când vorbim de pariuri online, ne referim la acele pariuri pe internet plasate la o casă de pariuri prin intermediul unei interfețe web unde este necesar să ai un cont ca să te joci. În ceea ce privește pariurile offline, acestea se referă la pariuri plasate la agenții de cartier, adică acele agenții cu sedii fizice în diferite locații unde trebuie să te duci să plasezi fiecare bilet în parte.

Pentru mai multe tutoriale și articole utile care să te ajute să câștigi la pariuri sportive accesează ” Școala de pariuri online - Tot ce trebuie să știi pentru a câștiga”. Aici vei găsi link-uri către cele mai importante articole de pe site, puse în ordinea corectă în care ar trebui să le citești.

PariuriX.com recomandă să optezi pentru pariurile online, și în special pentru una din aceste 5 case de pariuri online deoarece per total serviciile oferite sunt destul de bune. 

Alege înțelept agenția de pariuri online, vezi recomandarea PariuriX.com pentru tine


Link-uri utile:

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi