Un nou răspuns pe lângă subiect al Ministerului Finanțelor. Lămuririle privind impozitarea la sursă, ocolite din motive necunoscute!

După ce ne-am lovit de obtuzitatea ANAF și am primit răspunsuri abracadabrante la întrebările noastre concrete privind impozitarea la sursă a retragerilor, am încercat și la Ministerul Finanțelor.
Am scris pe 19 ianuarie un mail către Biroul de presă al MF, în care am explicat ce dorim: un interviu cu noul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, pentru lămurirea mai multor probleme care interesează sute de mii de pariori din România, cu subiecte principale fiscalitatea în sport și fiscalitatea pariurilor sportive. 

Primul răspuns de la Biroul de presă al Ministerului vine repede, pe 20 ianuarie: 
Buna ziua, 
Ca urmare a solicitarii dv vă comunicăm că dl ministru va putea onora invitația dv doar după definitivarea bugetului. 
O zi bună 

După o așteptare de 10 zile, un nou mail:

Buna ziua, 

Pentru buna desfasurare a interviului, avem rugamintea sa ne comunicati intrebarile dumneavostra referitoarea la fiscalitatea in sport si fiscalitatea pariurilor sportive. 

Redau mai jos doar întrebările trimise despre fiscalitatea pariurilor sportive:

II. IMPOZITAREA PARIURILOR SPORTIVE
Industria pariurilor sportive este tratată special de Ministerul Finanțelor sau nu? În funcție de răspuns: De ce da? De ce nu?
Știți cam câți oameni din România joacă la pariuri sportive și, implicit, ar trebui să plătească impozite la Fisc? Dacă aveți o cifră, cum vi se pare aceasta? Importantă, normală...
Impozitarea la sursă a retragerilor de la agențiile online (câștigurile care sunt retrase de pariori de la casele de pariuri) a fost propusă de anul trecut de ONJN, care a făcut demersurile necesare, Ministerul finanțelor a luat act, dar nu a făcut nimic, nu s-a implementat această propunere în noul Cod fiscal. O măsură care ar fi ușurat mult strângerea și plătirea acestor impozite. a. Din ce știți, de ce nu s-a făcut? b. Se va face? Când se poate face?
Anul ăsta se merge tot cu acea completare a declarației, anul trecut a fost haos. În unele orașe, s-a impozitat cumulat, ceea ce a dus la o grilă de impozitare mai mare, iar în altele s-a impozitat pentru fiecare retragere în parte. Ordinul nr. 950/2016 specifică în mod clar că trebuie declarat fiecare venit (adică fiecare retragere), și nu cumulat. Puteți lămuri această problemă?
Luați niște măsuri în acest început de an pentru a ușura acest proces, declarații mai simple, ușor de completat, același tip de impozitare?
Aveți cunoștință dacă au fost instruiți toți angajații ANAF cu privire la regimul special de calcul pentru veniturile din jocurile de noroc online? Mulțumesc și aștept să stabiliți data și ora interviului. Cu stimă, Caramavrov

Stupoare însă după alte 8 zile. Iată ce răspunde Biroul de presă al Ministerului:

Buna ziua, 
Ca urmare a solicitarii dv, data fiind tematica interviului, va rugam sa va adresati oficialilor din cadrul ANAF respectiv ONJN. 

Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă asigurăm de toată consideraţia 

O zi bună 

Le-am spus, bineînțeles, că ne-am adresat deja acestor instituții. De la ONJN ni s-a spus că ei au propus impozitarea la sursă, iar ANAF a dat niște răspunsuri din care nu se înțelege nimic și pe lângă subiectele abordate.

Răspunsul Ministerului vine după o lună și 6 zile, pe 15 martie, și nu aduce lămuriri importante despre impozitarea la sursă, nu se specifică dacă aceasta se va implementa și de când.

Iată răspunsul integral al Biroului de presă al Ministerului Finanțelor: 

Guvernul României acordă importanța cuvenită industriei pariurilor sportive din România prin faptul că organizarea şi exploatarea activităţii de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat și este administrată  de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, şi reglementată prin prevederile Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a Nomelor metodologice emise pentru aplicarea acesteia și aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 111/2016.
Veniturile obținute de organizatorii jocurilor de noroc sunt impozitate conform prevederilor Titlului II - Impozitul pe profit din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv pentru veniturile obţinute din activitatea de jocuri de noroc organizatorii datorează impozit pe profit. Cota de impozitare este de 16% aplicată asupra profitului impozabil.
Ca excepţie de la regula menţionată anterior, contribuabililor care desfăşoară activităţi de natura cazinourilor li se aplică un regim special de impozitare, respectiv aceştia sunt obligaţi la plata unui impozit în cotă de 5% din venituri în cazul în care impozitul pe profit datorat pentru activităţile respective este mai mic decât 5% din venituri.
În domeniul TVA, precizăm că operațiunile constând în pariuri, loterii şi alte forme de jocuri de noroc efectuate de persoanele autorizate să desfăşoare astfel de activităţi, conform legii, sunt scutite de TVA conform art. 292 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.

 

 

În luna noiembrie 2016, ONJN a formulat o serie de propuneri privind modificarea regimului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc reglementat de Codul fiscal.
Propunerile au vizat:
1. Modificarea regimului de impozitare a veniturilor realizate din jocuri de noroc la distanță si festivaluri de poker, în sensul că impunerea să se realizeze prin reținere la sursă, de către organizatorii/plătitorii de venit. În prezent pentru aceste categorii de venituri este prevăzut sistemul de declarare a veniturilor de către persoanele fizice participante la jocurile de noroc. Impozitul anual se stabilește de către organul fiscal în baza declarației de venit – formular 200 sau 201.
În acest sens precizăm că, declaraţia de venit realizat (formularul 200) se completează de către contribuabil,  distinct pentru fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc, indicându-se perioada de realizare a venitului potrivit prevederilor  Ordinului președintelui ANAF nr. 950/2016. La rubrica “venit brut”  din formular se înscrie fiecare venit brut primit de un contribuabil de la un organizator de jocuri de noroc sau plătitor de venituri din jocuri de noroc. 
2. Scutirea de impozit a veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice festivalurilor de poker, sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit. În prezent, pentru aceste venituri se datorează impozit în cotă de 1% din suma obținută, dacă nivelul acesteia este mai mic de 66.750 lei.  Pentru veniturile mai mari de 66.750 lei se aplică grila de impozitare prevăzută în Codul fiscal pentru veniturile din jocuri de noroc).  Această propunere ar cauza un impact negativ asupra bugetului de stat în sumă de 200 000 lei în anul 2018. . 
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a propus, în anul 2016, impozitarea la sursă a retragerilor de la agențiile online, citând „practica europeană în domeniul jocurilor de noroc online de a nu obliga organizatorul (care poate opera din orice stat membru al UE) să rețină și să vireze impozitul obligatoriu pentru jucător. „ 
Precizăm faptul că organizatorul/plătitorul de astfel de venituri are obligaţia de a transmite către fiecare contribuabil informaţiile referitoare la fiecare venit brut, primit în cursul anului fiscal, precum și de a depune anual, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior, la organul fiscal competent o declaraţie informativă referitoare la fiecare venit brut, pentru fiecare contribuabil.
În anul 2016 s-au efectuat verificări de către organele de inspecţie fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a contribuabililor care au ca obiect principal de activitate “jocuri de noroc şi pariuri”. Acestea au fost iniţiate urmare rezultatelor obţinute în urma analizelor de risc efectuate, potrivit prevederilor art.121 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi a sesizărilor transmise de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, atât structurii centrale cât şi structurilor teritoriale din cadrul ANAF. 
Astfel, au fost efectuate un număr total de 107 controale fiscale, în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală de 355,78 milioane lei, fiind formulate sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare totală de 77,31 milioane lei Totodată s-au aplicat un număr de 27 amenzi contravenţionale în sumă totală de 167.900 lei.
Dintre acestea, organele de inspecţie fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au finalizat 18 controale fiscale la contribuabilii care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc tip pariuri în cotă fixă. Printre neregulile constatate se află aplicarea eronată a prevederilor art.18. alin. 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit căreia: “contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate”, (aplicarea procentului de 5% s-a făcut prin scăderea din veniturile înregistrate a premiilor acordate), precum şi a taxei de autorizare prevăzută de O.U.G nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.
În urma verificărilor efectuate în acest domeniu (jocuri de noroc tip pariuri în cotă fixă), s-au stabilit sume suplimentare în valoare de 349.927.739 lei, s-au instituit măsuri asigurătorii în valoare de 57.863.632 lei.
În ceea ce privește suma colectată la bugetul de stat din taxele încasate din domeniul jocurilor de noroc, menționăm că pentru anul 2015 aceasta a fost în valoare de 1.321.392.333 lei, iar în anul 2016 de 1.256.159.363 lei.

Noi tot mai sperăm la niște răspunsuri concrete și le-am cerut din nou celor de la Ministerul Finanțelor. Să vedem acum cât mai avem de așteptat.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii