UEFA a mărit premiile în Liga Campionilor. Cât poate câştiga Steaua Bucureşti?

Liga Campionilor UEFA este cu siguranţă cea mai populară competiţie de fotbal inter-cluburi din lume, care generează venituri uriaşe în fiecare an. Popularitatea este imensă şi sumele de bani vehiculate sunt pe măsură. Tocmai de aceea, conducătorii forului de la Nyon au anunţat cu mândrie că din sezonul 2015/2016 premiile puse în joc au crescut simţitor.

Această decizie vine în urma audienţelor extraordinare de care s-a bucurat competiţia în sezonul precedent, ceea ce a făcut ca drepturile de televizare pentru sezonul 2015/2016 să fie vândute cu o sumă sensibil mai mare, în special pe teritoriul Marii Britanii şi în Italia. Compartimentul de marketing al UEFA se descurcă excelent an de an, aşa că încasările sunt imense. Comitetul Executiv a făcut publică noua listă cu repartizarea premiilor pentru echipele participante, care va ajunge la fabuloasa suma de 1.25 miliarde €, cu 25% mai mult decât anul trecut.

Se poate observa că premiile au crescut simţitor pentru fiecare fază a competiţiei şi a fost mărită inclusiv suma pentru obţinerea unei victorii. Astfel, după noua grilă de premiere, câştigătoarea Ligii Campionilor poate ajunge la un câştig maxim de 54.5 milioane €, la care nu se adăugă şi sumele din “market pool”. Acestea din urmă diferă de la ţară la ţară, în funcţie de suma cu care au fost achiziţionate drepturile de televizare.

Click aici pentru a paria live pe meciurile din Liga Campionilor!

Cum calculează UEFA sumele pentru “market pool”?

În mod cert te-ai întrebat ce reprezintă “market pool-ul” şi de ce este aşa mare diferenţa dintre sumele primite de echipe. El este o sumă de bani repartizată de UEFA care va merge la cluburi sub forma drepturilor de televizare. Preţul cu care forul european vinde drepturile de televizare diferă însă de la ţară la ţară. De exemplu o televiziune britanică va plăti o sumă uriaşă pentru a redifuza meciurile, sumă considerabil mai mare decât un post TV din România. Este şi normal ca echipele care vând cel mai bine să fie şi răsplătite pe măsură.

Mai departe, intervine însă un factor destul de ciudat. Suma totală este împărţită la fiecare campionat, care la rândul său se împarte la fiecare echipă participantă. Aşa apar diferenţele dintre echipe, iar cel mai bun exemplu este ediţia trecută de Liga Campionilor, când câştigătoarea Barcelona a încasat 21.5 milioane € din “market pool” iar Juventus 32.14 milioane €. Diferenţa este făcută de faptul că La Liga a avut 4 formaţii în faza grupelor iar Serie A doar două.

Pentru sezonul 2015/2016, UEFA a stabilit ”market pool-ul” la 482.9 milioane €.  

Cât poate câştiga Steua Bucureşti în acest sezon de Liga Campionilor?

Campioana României, Steaua Bucureşti,  a câştigat 51.17 milioane € în ultimele opt sezoane pentru participarea în cupele europene. La ultima prezenţă în grupele Ligii Campionilor a adunat din premii puţin peste 15 milioane €, la care s-au adunat banii obţinuţi din vânzarea biletelor.

Mult mai mult poate câştiga în acest sezon şi dacă va atinge grupele celei mai prestigioase competiţii europene are asiguraţi 12 milioane €. Poate trece uşor de 20 milioane după repartizarea banilor din “market pool” şi vânzări de bilete. Suma este imensă dacă ţinem cont de investiţiile care se fac în fotbalul românesc şi poate asigura bugetul unui club pe cel puţin doi ani.

Trebuie precizat că în acelaşi timp UEFA a mărit şi fondul de premiere pentru Europa League cu 90 de milioane €. Aceasta este însă o competiţie care nu poate rivaliza niciodată cu Liga Campionilor, nici ca fotbal şi nici ca premii. Tocmai de aceea este de aşteptat ca lupta pentru cupele europene să fie din ce în ce mai încrâncenată, deoarece actuala grilă de premiere aduce sume frumoase de bani şi în ţările cu fotbal mai puţin dezvoltat.

Pariază acum pe meciurile din Champions League!

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!