Trump face iar jocurile! Unde construiește președintele SUA un cazinou

Compania care administrează marca ”Donald J. Trump” în Asia s-a mutat pentru a-și proteja numele în Macau, provincia din China care a devenit cea mai mare piață de jocuri de noroc din lume, peste Las Vegas - ”Raiul” jocurilor de noroc din America. La prima vedere, mutarea nu indică faptul că Președintele Statelor Unite intenționează să inaugureze un nou hotel sau un cazinou. Dar eforturile susținute de extindere a mărcilor comericale ”Trump” peste mări și țări au ridicat semne de întrebare, inclusiv referitoare la faptul că ”mișcarea” se încadrează la o interdicție constituțională cu privire la obținerea de beneficii de la guverne străine.

”Trump Taj Mahal Casino” din Atlantic City (New Jersey). (foto: philadelphia.cbslocal.com)

Imediat după ce a câștigat alegerile prezidențiale, Donald Trump a cedat controlul asupra afacerilor sale fiilor lui, avocații anunțând că activitatea companiei nu va mai urmări noi contracte în străinătate. Cu toate acestea, DTTM (compania din New York ce deține mărcile comerciale Trump) a aplicat în luna iunie pentru utilizarea numelui ”Trump” în domeniul cazinourilor, construcțiillor, hotelurilor și a altor proprietăți imobiliare - potrivit declarațiilor Guvernului de la Macau.

Nu este clar dacă cererile au vizat protejarea noilor mărci sau reînnoirea celor care datează din 2006 și care au expirat. Compania DTTM deține deja mai multe afaceri în Macau. Anul trecut, Donald Trump a câștigat un proces cu o companie din Macau care s-a înregistrat pentru a folosi numele "Trump" în unele cafenele și restaurante.

Cel mai mare hotel și cazinou din Macau, singurul loc din China unde jocurile de cazinou sunt legale. (foto: nytimes.com)

Fostă enclavă portugheză, Macau a revenit chinezilor în 1999 și reprezintă singurul loc din China unde jocurile de noroc în cazinouri sunt legale! Începând cu 2001, noile cazinouri de aici au atras ca un magnet chinezii cu dare de mână, dar și oameni de afaceri din întreaga lume pasionați de jocurile de noroc. Urmarea a fost o ”explozie” în ceea ce privește dezvoltarea acestei afaceri, cazinourile din Macau atrăgând inclusiv companii americane de top precum Las Vegas Sands și Wynn Resorts. În numai cinci ani, piața jocurilor de noroc din provincia chineză a depășit Las Vegas-ul în ceea ce privește veniturile! 

Donald Trump a început să exploateze cazinouri în Atlantic City în anii 1980, ulterior ajungând să dețină aproximativ 30% din piața de jocuri de noroc din oraș în anii '90. În Macau, mărcile Trump au fost prezente din 2006 și au inclus, printre altele, "Donald J. Trump", "Trump Tower", "Trump International Hotel and Tower" și "Chun Pou" - o versiune locală a numelui Trump..

Zona sloturilor de la ”Trump Taj Mahal” din Atlantic City. (foto: foxnews.com)

Licențele eliberate în urmă cu 11 ani în Macau vor expira în curând, ceea ce ar putea deschide noi orizonturi pieței jocurilor de noroc de aici. "Licențele de jocuri pentru cei șase mari operatori de cazinouri din Macau vor expira între 2020 și 2022. Și este puțin neclar ce se va întâmpla cu acești concesionari după aceea. Recent, au existat unele zvonuri că guvernul de la Macau poate permite unui al șaptelea operator să intre pe piață", a declarat Desmond Lam (profesor de economie la Universitatea din Macau) - cu referire clară la intenția lui Donald Trump de a intra pe piața locală a jocurilor de noroc. 

Compania DTTM deține în acest moment cel puțin 125 de mărci înregistrate sau aprobate provizoriu în China continentală pentru o varietate de servicii și produse. Nu mai departe decât luna trecută, o marcă Trump a fost înregistrată oficial în sectorul de hoteluri și restaurante. Președintele SUA nu are afaceri în China, dar mărcile comerciale Trump dau o anumită protecție numelui său într-o țară în care s-au raportat tot mai multe afaceri falimentare. DTTM a anunțat că aceste mărci comerciale sunt înregistrate sub numele altor persoane afiliate și că nu au nimic de-a face cu președintele Statelor Unite. 

"Trump Tower" . (foto: alexmacau.com)

Un critic înverșunat la adresa Chinei, Donald Trump și-a încetat ”tirada” împotriva comuniștilor pe toată durata campaniei prezidențiale în speranța că autoritățile de la Beijing vor reuși să-l convingă pe prietenul lor din Coreea de Nord - Kim Jong-un să accepte politica de reducere a armamentului nuclear. În ultimele săptămâni, însă, președintele SUA a declarat că eforturile Chinei de a-l convinge pe liderul comunist de la Phenian au fost un ”eșec total, Trump declarând luna trecută că este ”foarte dezamăgit de China!”. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!