Top transferuri din străinătate și din România care au șocat lumea fotbalului

Pasionați deoportivă de istoria fotbalului și de scandaluri, britanicii au făcut o trecere în revistă a transferurilor controversate. De remarcat că una dintre mutările care au șocat are legătură directă cu Gheorghe Hagi.

1. Paul Pogba de la Juventus la Man United (2016). A fost o mutare care a impresionat exclusiv prin suma record de transfer: 120 de milioane de euro.

2. Colin Kazim-Richards de la Fenerbahce la Galatasaray (2011). „Am crescut într-un cartier foarte periculos în Londra. Puteam să mor de fiecare dată când ieșeam pe stradă. Cum să-mi fie frică să mă transfer de la un club de fobal la altul, chiar dacă e vorba de două rivale de moarte? Am mers la Galatasaray pentru că voiam neapărat să lucrez cu Gheorghe Hagi”, a declarat Colin pentru fourfourtwo.com.

3. Johan Cruyff de la Ajax la Barcelona (1973). Cruyff nu a mai vrut nici în ruptul capului să rămână la Ajax după ce i s-a luat banderola de căpitan. Barcelona și Real Madrid s-au arătat imediat interesate să îl transfere. I-a ales pe catalani, considerând că „Real este un club fascist”. Federația olandeză a vrut să blocheze mutarea, dar a cedat după ce fotbalistul a amenințat că va boicota CM 1974.

4. Ronaldinho de la AC Milan la Flamengo (2011). Sătul de Massimiliano Allegri, Ronaldinho i-a cerut lui Roberto de Asis, agentul și fratelui său,   să îi găsească o echipă „acasă”. Palmeiras, Gremio și Flamengo s-au luptat pentru semnătura lui.

5. Andrea Pirlo de la Internazionale la AC Milan (2001). Pirlo era un fotbalist emblematic al lui Inter, dar „rivalii de moarte” i-au făcut o ofertă care nu a putut fi refuzată. 

6. Cafu de la Zaragoza la Palmeiras (1995). După ce a câștigat tot ce se putea cu Sao Paolo, Cafu a plecat la Zaragoza cu o clauză specială: spaniolii ar fi plătit 3,6 milioane de dolari peste suma de transfer dacă l-ar fi vândut pe fundaș la marea rivală Palmeiras. Clauza a fost driblată. Cafu a mers mai întâi la Juventude, satelitul lui Palmeiras, unde a stat numai o lună. E urât și astăzi de suporterii lui Sao Paulo. 

7. Jaap Stam de la Manchester United la Lazio (2001). Sir Alex Ferguson a considerat că se poate despărți de fundașul olandez după ce a citit niște statistici potrivit cărora Stam făcea cele mai puține tacklinguri dintre apărătorii lui United. Era prea târziu când și-a dat seama că „uriașul” nu avea nevoie să intre prin alunecare, pentru că știa să se poziționeze și intercepta mingea înainte ca aceasta să ajungă la adversar.

8. Andreas Moller de la Borussia Dortmund la Schalke 04 (2000). A fost o mutare care i-a enervat la culmea pe suporterii ambelor formații. Fanii Borussiei au considerat că Andreas i-a trădat din nou (după ce anterior plecase la Eintracht Frankfurt și se întorsese), iar cei ai lui Schalke nu au putut aplauda aducerea unui fotbalist pe care îl urau.

9. Roy Keane de la Nottingham Forest la Manchester United (1993)

Kenny Daglish se înțelesese cu Keane pentru transferul acestuia la Blackburn Rovers, dar era vineri seară. Oamenii de la birouri plecaseră acasă și nu avea cine să facă actele. Au stabilit să se vadă luni dimineața. Sâmbătă, telefonul a sunat. Roy a răspuns și a auzit de la celălalt capăt al firului: „Alo, sunt Alex Ferguson!”...

10. Alan Shearer de la Blackburn la Newcastle (1996). A fost o mare surpriză plecarea lui Shearer de la Blackburn, la un an de la cucerirea titlului și la câteva săptămâni după un Euro 1996 foarte reușit

11. Paul Gascoigne de la Newcastle la Tottenham (1988). Gascoigne își dăduse cuvântul că se transferă la Manchester United, dar a tras de volan și a ajuns la Londra. Motivul: Tottenham a oferit o casă și o mașină pentru părinți, plus un șezlong pentru sora sa...

12. Gareth Bale de la Tottenham la Real Madrid (2013). A fost o sumă record de transfer la acea vreme: 100 de milioane de euro. Presa britanică a notat că Spurs a irosit apoi banii aducându-i pe Chiricheș, Nacer sau Chadli.

13. Andi Caroll de la Newcastle la Liverpool (2011). Ce a șocat în acest caz au fost evoluțiile atacantului pe care „cormoranii” au plătit 40 de milioane de euro. Caroll nu a jucat absolut nimic. În schimb, s-a accidentat foarte des.

14. Carlos Gamara de la Palmeiras la Olimpia (2007). După o carieră prodigioasă în străinătate, paraguayanul a decis să se întoarcă acasă, dar nu a ales clubul care l-a lansat, Cerro Porteño, ci marea rivală Olimpia. Fanii lui Cerro au încercat să îi incendieze casa.

Cele mai controversate transferuri din fotbalul românesc

Ce s-a întâmplat la noi? Au născut controverse toate transferurile la Steaua ale unui fotbalist care jucase pentru Dinamo și invers. De-a lungul timpului, au fost 61 de transferuri între cele două mari rivale. Iată care ar fi primele cinci:

1. Ionel Dănciulescu de la Dinamo la Steaua (via Turcia) și înapoi la Dinamo. „Danciu-gol” a fost lansat în fotbalul mare de Dinamo și a ajuns apoi la Steaua, după o perioadă petrecută la Altay Izmir. A devenit „nașul” dinamoviștilor. Le-a dat gol pe unde i-a prins. Drept urmare, când s-a întors în „Groapă”, a fost huiduit de galerie aproape un întreg sezon.

2. Ciprian Marica - crescut de Dinamo, și-a încheiat cariera la Steaua. Marica a fost unul dintre juniorii-minune de la Dinamo. A plecat de tânăr în străinătate și s-a întors în țară la rivala Steaua, unde nu a apucat să joace prea mult. Problemele medicale i-au pus capăt carierei.

3. Gabi Tamaș - din idol al peluzei dinamoviste, dușman de moarte. Tamaș este un alt fost jucători important al lui Dinamo care a ales Steaua când a revenit în România. „Doar aici poți să faci performanță”, au fost vorbele fundașului.

4. Jean Vlădoiu. A fost iubit, pe rând, și de steliști, și de dinamoviști, și de rapidiști. A jucat la toate cele trei cluburi bucureștene și și-a făcut datoria exemplar. 

5. Cătălin Munteanu - s-a lansat în Ghencea, a ales Dinamo. A fost junior al Stelei și s-a remarcat în infernul de la Bastia, iar apoi a plecat în Spania. Când a revenit în țară, a semnat cu Dinamo, declarând că ține de mic cu această echipă.

Ca bonus, ar mai fi de amintit trecerea lui Ionel Ganea de la Universitatea Craiova la Rapid, la puțin timp după ce acesta îi bătuse aproape de unul singur pe giuleșteni în Bănie, în ultima etapă, și le năruise visul de a fi campioni.

 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!