Tony Bloom, omul care și-a construit un ”imperiu” pe poker și pariuri sportive!

Tony Bloom este, din 2009, proprietarul clubului de fotbal Brighton & Hove Albion. Atunci a achiziționat 75% din acțiunile deținute de fostul patron Dick Knight pentru suma de 93 milioane de lire sterline, bani obținuți în mare parte din pariuri pe meciurile de fotbal! Înainte de toate, însă, Bloom este un excelent jucător profesionist de poker. Cunoscut și sub numele de ”Șopârla” (pentru ”sângele rece” de care dă dovadă în meciurile cu miză mare), câștigurile săptămânale ale lui Bloom din turneele live din World Poker Tour au fost mai mereu formate din șapte cifre! 

Tony Bloom, alături de directorul executiv Paul Barber. (foto: brightonandhovealbion.com)

Din poker, el a obținut banii necesari să-și alimenteze pasiunea și pentru pariurile sportive, iar în momentul de față jurnaliștii englezi estimează că Tony Bloom a ”pompat” aproape 193 milioane de lire sterline în echipa lui de fotbal! În afara celor 93 milioane lire sterline plătite în 2009, ”Șopârla” Bloom a pus la bătaie alte 30 milioane lire sterline pentru modernizarea terenului de antrenament, dar și pentru achitarea taxelor de transfer și a salariilor jucătorilor. 

Pentru Bloom, cel mai mare vis s-a îndeplinit sezonul trecut, când echipa a promovat în Premier League după o ”secetă” de 34 de ani! "Mă simt minunat. De fapt, este minunat pentru toți cei care au legătură cu acest club într-un fel sau altul", spune patronul lui Brighton & Hove Albion care în momentul în care a preluat clubul s-a interesat de terenul pe care echipa își desfășoară jocurile. Iar de la 3000 de locuri, Bloom (foto: businessinsider.coma făcut ca ”Falmer Stadium” să dețină acum 30 000 locuri pe scaune. 

”Toți banii pe care i-am investit în club puteau să fie egali cu zero, dacă nu planificam totul cu mare atenție. Pentru că știam că marea majoritate a banilor pe care i-am câștigat din poker trebuia să-i bag în echipă. A fost un risc mare pe care mi l-am asumat și acum mă bucur enorm de reușita mea”, mai zice Bloom. 

Ajuns pentru prima dată între marile puteri din Premier League, milionarul din poker a simțit nevoia să mai facă ceva transferuri. Iar vara asta, numai pentru doi jucători el a plătit 25,9 milioane euro: 11 milioane euro pentru mijlocașul lui PSV, Davy Propper și 14,9 milioane euro pentru extrema Jose Izquerdo (foto: clubbrugge.be), transferat la sfârșitul săptămânii trecute de la FC Brugge. 

În vârstă de 47 de ani, Tony Bloom este considerat cel mai de succes jucător de pariuri din generația sa. Cu o educație bazată pe matematică, la Universitatea din Manchester (care l-au ajutat să dea lovitura atât ân poker, el a fondat ”Star Lizard” în 2006 - o companie de consultanță care utilizează statistici și informații diverse în predicția rezultatelor finale ale meciurilor și care sunt folosite pentru plasarea pariurilor ”high-rollers” (cu sume mari). Compania a ajuns acum la un număr de 200 de angajați, în cea mai mare parte programatori și analiști care ajută sindicatul Bloom de pariuri să plaseze mize importante pe fotbal, dar și pe alte sporturi.

Chiar dacă Bloom este considerat cel mai mare client al companiei, regulile FA nu îl obligă să-și schimbe ”obiceiurile” doar pentru că el are un interes de pe urma acestor meciuri. Într-un interviu acordat celor de la The New York Times, un reprezentant al ”Star Lizard” a insistat că "pariurile lui Tony sunt dincolo de interpretări în ceea ce privește integritatea", și că afaceristul nu a pariat niciodată pe meciurile echipei lui. (foto: brightonandhovealbion.com)

Declarația a subliniat rolul tot mai mare jucat de ”Star Lizard” în a ajuta ligile sportive să se asigure că meciurile lor nu sunt aranjate. Și asta pentru că activitatea companiei lui Tony Bloom este extrem de importantă și valoroasă pentru toți cei care luptă împotriva aranjamentelor la pariuri. 

Louisa Fyans, purtătorul de cuvânt al FA, a declarat pentru NY Times că atunci când asociația și-a actualizat regulile în 2014 a realizat că unii proprietari aveau interese semnificative în jocurile de noroc care au fost văzute în contradicție cu regulile ligii pentru antrenori și jucători. "Aceste cluburi ar fi fost afectate în mod clar de poziția FA privind pariurile. Dar am implementat decizii prin care acești oameni să-și manifeste interesul atât pentru cluburile de fotbal cât și pentru companiile de pariuri - dar care se referă la reguli foarte stricte și la obligativitatea de a raporta anumite probleme cu privire la un eveniment”, a declarat Fyans. 

Conform regulilor în vigoare din Marea Britanie, jucătorii, antrenorii, cât și toți ceilalți implicați la echipele arondate federației nu au voie să parieze pe meciurile de fotbal din niciun campionat al lumii. Recent, Liga de fotbal engleză a dictat o suspendare de 18 luni și amendă de 40.000 dolari în cazul lui Joey Barton, mijlocașul lui Burton fiind dovedit că a plasat peste 1200 de pariuri pe diferite meciuri de fotbal pe parcursul a șapte sezoane! 

Când vine vorba de neclarități între interesele legate de pariuri și cele din fotbal, Tony Bloom nu este singur. Peter Coates, fondatorul bet365 și în același timp proprietarul clubului Stoke City, a fost și el unul dintre subiectele preferate ale tabloidelor din Anglia. Și nu doar el..În momentul de față, nouă cluburi din cele 20 care combat în Premeir League, au cel puțin un însemn al unei case de pariuri pe echipamentul de joc al fotbaliștilor. Toate companiile implicate în sponsorizarea acestor echipe au plătit în total 52,75 milioane euro pentru a-și ”construi” imaginea de pe tricourile și șorturile fotbaliștilor care au interzis să joace la pariuri...

Brigton & Hove Albion (foto: brightonandhovealbion.com) a debutat după 34 de ani în Premier League acasă împotriva uneia dintre echipele considerate favorite la titlu în acest sezon - Man City. Echipa antrenată de Chris Hughton și-a dat un autogol prin Lewis Dunk la cinci minute după ce Sergio Aguero deschisese scorul pentru trupa lui Guardiola. ”Trebuie să rămânem uniți dacă vrem să realizăm ceva. Nu avem experiența confruntărilor cu marile echipe, dar e important că am reușit totuși câteva faze bune în fața lui City. Am primit cele două goluri pe greșelile noastre, iar asta ne ambiționează și mai tare”, a declarat la finalul meciului portarul Mathew Ryan. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi