1. Home »
  2. Tenis »
  3. Tipuri de suprafeţe de joc în tenis

Tipuri de suprafeţe de joc în tenis

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-09 11:40:00

image Tipuri de suprafeţe de joc în tenis

Cei care pariază pe tenis ştiu foarte bine că suprafaţa de joc influenţează foarte mult analiza unui meci, iar cazurile când rezultatele directe între doi jucători diferă de la cer la pământ, în funcţie de suprafaţa pe care se joacă meciul, sunt foarte multe. Din acest motiv credem că ar fi de ajutor dacă am explica în acest articol care sunt cele 4 suprafeţe pe care se desfăşoară turnee în circuitul profesionist, ce proprietăţi are fiecare şi ce tipuri de jucători sunt avantajaţi pe fiecare teren în parte.

Deschide cont și pariază pe tenis la agenția de pariuri sportive recomandată!

1. HARD-UL (HARD OUTDOOR)

Terenurile de asfalt sunt foarte uşor de întreţinut în comparaţie cu alte suprafeţe. Ele sunt foarte comune, în special în America de Nord, acolo unde mai toţi jucătorii sunt formaţi pentru jocul pe hard. De altfel, asfaltul este cea mai folosită suprafaţă în circuitul profesionist de astăzi.

Două dintre cele 4 turnee de Grand Slam ale anului, Australian Open şi US Open, folosesc hard-ul outdoor ca suprafaţă. Asfaltul îi avantajează în principal pe jucătorii care posedă un serviciu puternic şi care lovesc mingea foarte tare şi în urcare. Cu cât asfaltul este mai rapid, cu atât jucătorii care lovesc tare şi plat au un avantaj mai mare. Pe hard accidentările apar mai des decât pe alte suprafeţe, deoarece terenul este dur şi presiunea pe articulaţii este mult mai mare.

 

2. SALA (HARD INDOOR)

Turneele în sală sunt din ce în ce mai rare în ultima vreme în calendarul ambelor circuite profesioniste. Hard-ul indoor nu diferă foarte mult de hard-ul outdoor, dar condiţiile climatice îl pot face în unele momente mai rapid sau mai lent. Nici un turneu de Mare Slem nu foloseşte hard-ul indoor ca suprafaţă, iar terenurile cu adevarat rapide sunt pe cale de dispariţie.

Se întâlnesc şi cazuri în care meciul se joacă pe parchet, o suprafaţă mai rapidă chiar şi decât iarba. Turneul challenger de la Sarajevo, Bosnia, foloseşte acest tip de suprafaţă, iar multitudinea de tie-break-uri şi break-urile foarte puţine demonstrează cât de rapid este acest teren. Caracteristicile jocului în sală sunt cam aceleaşi cu cele ale asfaltului outdoor.

Accesează ”Școala de pariuri online” pentru a descoperi și alte tutoriale și articole utile!


3. ZGURA 

Zgura câştigă din ce în ce mai mult teren în lumea tenisului, în special pentru că este o suprafaţă lentă, iar punctele şi meciurile sunt mult mai lungi decât pe celelalte suprafeţe, atrăgând astfel ceva mai mulţi bani din partea publicului şi televiziunilor.

Cea mai lentă dintre suprafeţe, zgura, în special cea roşie, propune foarte multe schimburi lungi, iar avantajul trece de partea jucătorilor care lovesc cu foarte mult efect, care reuşesc să ţină mingea în teren foarte mult şi care nu fac foarte multe greşeli neforţate. Loviturile direct câştigătoare sunt mult mai greu de realizat pe zgură, iar importanţa serviciului scade foarte mult pe această suprafaţă. Rezistenţa foarte mare la efort este una dintre caracteristicile de bază ale unui zgurist bun.

Roland Garros este turneul de Grand Slam care foloseşte zgura roşie, dar turnee au loc pe această suprafaţă atât în primavară (în America de Sud), cât şi vara şi toamna (fie în sezonul european de zgură, fie în sezonul american). În America de Nord este folosit un alt tip de zgură. O zgură verde ceva mai rapidă decât zgura obişnuită, dar care, la bază, are aceleaşi caracteristici.
 

4. IARBA

Gazonul este suprafaţa cea mai rar întâlnită în calendarul ATP-ului, doar câteva sâptămâni pe an, dar, în acelaşi timp, şi suprafaţa pe care întâlnim cele mai spectaculoase meciuri. Sezonul de iarbă durează doar 5 săptămâni: două în care au loc turneele de pregătire pentru Wimbledon (Halle,Queens, s'Hertogenbosch şi Eastbourne), două în care se desfăşoară turneul de la Wimbledon şi una în care are loc turneul de la Newport.

Terenurile de iarbă se întreţin foarte greu, astfel că doar câteva turnee îşi permit să găzduiască competiţii pe această suprafaţă. Turneul de la Wimbledon este singurul de Mare Şlem care se joacă pe iarbă. Avantaj pe iarbă au aşa-numiţii "big serveri" - jucători care au ca principală armă serviciul - dar şi jucători de "serve & volley" - jucători care urmăresc să închidă punctul prin veniri foarte dese la fileu.

Pariuri sportive pe tenis - află tot ce trebuie să știi despre ”sportul alb”. Aici găsești informații și sfaturi utile!

 

5. ÎNCETINIREA SUPRAFEȚELOR ÎN ULTIMA PERIOADĂ

Probabil v-aţi intrebat, citind articolul, cum se poate ca un jucător care n-are, în teorie, un stil de joc recomandat pentru o anumită suprafaţă reuşeste totuşi să obţină performanţe notabile. Trebuie să spunem că în ultimii ani suprafeţele (în special hard-ul şi iarba) au devenit din ce în ce mai lente.

Cauza? Tenisul a câştigat foarte mult în popularitate, iar spectatorii au nevoie de meciuri cât mai lungi, lucru de pe urma căruia televiziunile şi organizatorii profită din plin. Un meci cu schimburi scurte de mingi nu mai prezintă acelaşi interes pentru publicul din ziua de azi. Foarte mulţi jucători s-au plâns în trecut de această problemă. Încetinirea evidentă a suprafeţelor a dus la diminuarea vizibilă a jucătorilor care mai fac servici-vole, iar jucătorii exclusiv de hard au performanţe din ce în ce mai slabe. Astfel se pot explica rezultate care, cel puţin la prima vedere, n-au în spate considerente logice.

Pariază pe tenis la una dintre cele mai bune agenții de pariuri sportive online!


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+99.44
Câștigate
45
Pierdute
21
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX