Tenisul și fotbalul, la braț în scandalurile de corupție. Curtea de Arbitraj Sportiv se implică

În Belgia continuă ancheta internațională împotriva mafiei pariurilor care s-a ”specializat” pe meciurile de tenis. La o săptămână după ce poliția a arestat cinci persoane implicate în schemă, un alt bărbat (originar din Armenia) a fost dus după gratii. El este acuzat de corupție, spălare de bani și alte infracțiuni în cadrul unei anchete privind aranjarea unor meciuri de tenis la pariuri. 

Persoana arestată se face vinovată de fals, spălare de bani, aderare la o organizație criminală și încălcarea legislației privind jocurile de noroc”, a declarat un reprezentant al Procuraturii federale. Spre deosebire de primele cinci persoane arestate, armeanul Karen H. (32 e ani) a fost acuzat de implicare activă în aranjarea unor meciuri de tenis la pariuri. 

Nu mai puțin de 13 indivizi au fost arestați în ultima lună în Belgia în urma unor raiduri ale poliției, desfășurate concomitent cu alte acțiuni de acest gen efectuate în Statele Unite, Germania, Franța, Bulgaria, Slovacia și Olanda. Din cei arestați inițial, 8 au fost deja eliberați după ce au convenit să colaboreze cu autoritățile.

Autoritățile belgiene nu au dezvăluit, însă, amănunte despre o altă anchetă (tot cu caracter intrenațional) împotriva unei rețele criminale alcătuită din mai mulți cetățeni armeni și belgieni. Cu toții sunt suspectați de mituirea unor jucători de tenis în ultimii patru ani. 

Procurorii belgieni au declarat că meciurile suspecte au avut loc în cadrul unor turnee slab cotate, precum Futures și Challenger, întâlniri desfășurate departe de ochii șefilor tenisului și, în același timp, fără importanță pentru televiziunile care transmis evenimente de tenis. Anchetatorii au declarat doar că e vorba de mituira unor jucători profesioniști pentru ca aceștia să le bage bani buni în buzunare, în urma pariurilor, capilor rețelei. 

Poliția belgiană, care a fost alertată pentru prima dată în legătură cu activități de pariuri suspecte în 2015, a declarat că e de așteptat ca rețelele criuminale să nu se sperie de aceste anchete și să încerce să-și perfecționeze activitatea. 

Fotbalul, în prim-planul scandalurilor

La o zi după anunțul belgienilor, Curtea de Arbitraj Sportiv a respins în prima ședință apelul făcut de clubul de fotbal albanez Skenderbeu la decizia de suspendare de 10 ani și plata unei amenzi de 1 milion de euro - pedeapsă dictată de UEFA pentru blaturi la pariuri. 

Albanezii vor trebui acum să aștepte finalizarea completă a dosarului de către Curtea de Arbitraj Sportiv pentru a ști dacă pot reintra în competițiile organizate de UEFA. La 29 martie, Comisia de etică a forului continental a constatat că cei de la Skenderbeu se fac vinovați de aranjarea a peste 50 de meciuri la pariuri! Clubul albanez a atacat decizia mai întâi la UEFA, înainte să apeleze la Curtea de Arbitraj Sportiv. 

Ei au solicitat în primul rând amânarea interdicției cât timp CAS nu duce până la capăt cercetarea cazului. Curtea de Arbitraj Sportiv a anunțat că "procedura arbitrară este în curs de desfășurare, cu consemnarea în scris a observațiilor. O dată ulterioară de audieri nu a fost încă stabilită”. 

Președintele clubului albanez, Ardjan Takaj (foto: albaniannews.com) a declarat că va merge și mai departe în cazul în care Curtea de Arbitraj Sportiv nu dă un verdict favorabil. Potrivit acestuia, dosarul va fi trimis instanței federale elvețiene. Cazul Skenderbeu a devenit de bază în lupta împotriva aranjării meciurilor, deoarece interdicția se bazează în principal pe informațiile provenite de la sistemul de detectare a fraudei la pariuri (BFDS), care a identificat 53 de meciuri în care albanezii au jucat ”murdar”.

Blaturile s-au făcut inclusiv în competițiil europene, iar câștigurile vizate se întind pe o perioadă cuprinsă între noiembrie 2010 și aprilie 2016. La apel, Curtea de Arbitraj Sportiv a acceptat sistemul BFDS ca o dovadă de netăgăduit a meciurilor raportate ca fiind aranjate la pariuri. Cazul a fost concentrat, în special, pe un numpr de patru meciuri - două în rundele de calificare din Champions League (sezonul 2015/2016) și două din faza grupelor Europa League (din același sezon).

După prima interdicție dictată împotriva celor de la Skenderbeu, UEFA a emis un raport în care a precizat că a adăugat dovezi noi la ”dosarul Skenderbeu”. Raportul a vorbit despre "încercările de manipulare a meciurilor pentru a obține profituri mari la pariuri la un nivel îngrijorător", dar și despre atitudinea clubului respectiv - poziție ”fără respect pentru ceea ce înseamnă integritatea meciurilor”.

Pe de altă parte, albanezii au respins acuzațiile și au spus că nu există dovezi de implicare a unei rețele criminale, ei anunțând totodată că vor contesta toate acuzațiile formulate împotriva lor. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi