Şoc! Două meciuri din România pe lista partidelor aranjate pentru pariuri în 2015!

Trucarea meciurilor pentru pariuri a ajuns motiv de ingrijoare pentru forurile politice de conducere din întreaga lume şi astfel, Comisia Europeană a pus în 2010 bazele unei federaţii nonprofit, care are ca scop printre altele, indentifacarea meciurile trucate şi totodată lupta pentru eliminarea lor. Este vorba despre FederBet, o organizaţie cu sediul la Bruxelles, Belgia, care își propune să reprezinte interesele tuturor operatorilor și consumatorilor în sectorul jocurilor de noroc. În continuare vă voi prezenta o amplă investigaţie a celor de la FederBet, care fac dezvăluiri din culisele mafiei jocurilor de noroc şi evidenţiază o serie de partide trucate din ultimul an în fotbal.

Ce reprezintă trucarea meciurilor?

În limbaj sportiv, un meci aranjat este acea partidă care se desfăşoară după un plan parţial sau total deja stabilit şi duce la un rezultat dinainte stabilit. Asta este în neconcordanţă cu legile oricărui stat, însă din păcate este o practică extrem de comună în zilele noastre. Aranjarea meciurilor duce de cele mai multe ori la pierderi masive pentru bookmakeri, care investesc enorm în sisteme de detectare a acestui gen de evenimente.

Mafia pariurilor

Mafia pariurilor îşi croieşte drum încet dar sigur către toate sporturile existente pe piaţa de gambling şi această problemă a devenit una de notorietate la nivel internaţional. Am fost cu toţii martori în ultimii ani la evenimente şocante de corupţie în fotbal, care au ajuns până la conducerea FIFA. Investigaţiile din sportul "rege" au dus la multe arestări în ţări precum Spania, Letonia, Portugalia şi mai ales Italia, autorităţile din peninsulă aducând în spatele gratiilor aproximativ 50 de persoane în ultimul an. Acest virus s-a răspândit în toată Europa şi au apărut noi informaţii despre meciuri aranjate în campionate importante, precum Grecia, Ucraina, Suedia şi multe altele, pe care vi le voi prezenta pe parcursul acestui articol.

Nu mai trebuie amintit de piaţa pariurlor din Asia, continent pe care această mafie este foarte dezvoltată şi profită de lipsa reglementărilor legale. Se vorbeşte de prejudicii în jurul valorii de 80 miliarde $ în fiecare săptămână, însă în mod cert aceste cifre sunt orientative şi pot fi mult mai mari.

Popularitatea fenomenului de pariuri sportive a dus la creşterea numărului de meciuri deschise pentru pariere şi totodată al oportunităţilor de trucare. Agenţiile de pariuri introduc în ofertă din ce în ce mai multe meciuri din eşaloane inferioare, care n-au prea mare căutare şi nu se bucură de atenţia presei, însă acestea sunt tiparul perfect pentru fraudare.

Ţări care trebuie evitate din start la pariuri sportive

Albania, Cipru Malta, Muntenegru, Bulgaria, Canada sau Indonezia sunt puse pe o listă de ţări ce trebuie neapărat evitate de pariori, deoarece aici corupţia este foarte răspândită. Casele de pariuri elimină săptămânal o mulţime de partide din aceste campionate, deoarece sunt indicii temeinice de aranjare a lor.

Daţi click aici dacă doriţi un bonus pentru a juca la pariuri!

Şi competiţiile europene intercluburi sunt afectate de acest virus

Europa League este competiţia europeană în care întâlnim cele mai multe astfel de cazuri şi mai jos vă prezint câteva exemple din sezonul recent încheiat. Trebuie precizat că serviciile UEFA n-au sesizat nimic în neregulă la partidele respective, chiar dacă au fost implicate formaţii din campionatele cele mai afectate de fenomenul aranjării meciurilor. N-au fost detectate jocuri din fazele mai avansate ci cu precădere din tururile preliminare.

 

Fotbalul italian este printre cele mai corupte

Anchetele din ultimii ani în fotbal poziţionează Italia drept una dintre cele mai afectate ţări de mafia pariurilor. Trucarea meciurilor a fost dovedită de foarte multe ori şi FederBet priveşte cu mare atenţie spre competiţiile din peninsulă. Organizaţia a denunţat oficial o serie de meciuri trucate din sezonul 2014-2015 în Serie B şi Pro Lega, plângere care n-a fost luată în serios de conducătorii fotbalului italian.

Acestea sunt doar cuvinte spuse fără rost, care nu ajung nicăieri.Mario Macalli, preşedinte Pro Lega

Totuşi sesizarea a fost investigată de către organele de poliţie şi a dus la o amplă anchetă care chiar a fost făcută public şi a dus în această săptămână la un scandal lăsat cu arestări la Catania. Citeşte mai mult despre acest subiect printr-un simplu CLICK AICI.

Cât costă aranjarea unui meci în Italia? Avem şi aceste date şi le prezentăm în continuare:

  • Italia Serie B -> costă 4 milioane €/meci şi aduce venituri de 20 milioane €
  • Italia Lega Pro -> costă 1 milioan €/meci şi aduce venituri de 5 milioane €

Criză economică un factor decisiv pentru aranjarea meciurilor în Grecia şi Portugalia

Recesiunea şi tăierile de salarii din aceste ţări au efecte şi în fotbal, iar jucătorii neplătiţi şi cluburile aflate în pragul falimentului au căutat alte soluţii. Este uşor de prezis care au fost acestea şi astfel s-a dezvoltat un amplu fonemen de trucare a meciurilor. Dacă fotbalul în Grecia nu mai are nici o credibilitate, este puţin surprinzătoare apariţia fenomenului şi în prima ligă portugheză.

 

Cipru, un campionat nemediatizat, dar cu o ameninţare reală

Fenomenul fotbalistic din Cipru este într-un colaps general, iar cluburile din primele două divizii au datorii de aproximativ 60 de milioane €. Marea majoritate a jucătorilor nu sunt plătiţi la timp, iar situaţia este asemănătoare celei din Grecia.

La sfârşitul anului trecut Mario Panayi, un arbitru internaţional cipriot, a denunţat conducătorii federaţiei cipriote de fotbal, aducând dovezi asupra implicării acestora în fenomenul de trucare a meciurilor. Nici el n-a fost luat în seamă, iar câteva săptămâni mai târziu maşina celui mai bun prieten al său a fost în mod misterios incendiată.

Corupţia a ajuns chiar şi în Suedia

Suedia este una dintre ţările cele mai puţin corupte din lume, însă practicile necurate au pătruns şi în fenomenul fotbalistic de aici. FederBet a identificat câteva partide trucate chiar şi în prima ligă, toate implicând aceeaşi formaţie, Brommapojkarna. Fenomenul s-a extins şi în eşalonul secund, iar odată pornit “mecanismul” este foarte greu ca instituţiile specializate să-l împiedice.

Costurile trucării unui meci în Suedia :

  • Prima ligă (Allsveskan) -> costă 3-4 milioane € şi aduce venituri de 40-50 milioane €
  • Liga secundă (Superatten) -> costă 4 milioane € şi aduce venituri de 20 milioane €

Ucraina este una dintre cele mai căutate ţări pentru trucarea meciurilor

Partidele aranjate au fost identificate aici încă de la nivelul juniorilor şi au ajuns până în primul eşalon fotbalistic. Este foarte uşor de remarcat meciurile trucate de la nivelul juniorilor, mai ales prin prisma sumelor pariate. Casele de pariuri au observat că la un meci corect au pierderi în jur de 15-100€, la meciurile U19 sau U21, pe când în cazul unei meci trucat suma ajunge la 500.000 €.

 

Costul unei partide trucate în prima ligă din Ucraina (Vyshcha Liha) este de 2 milioane €, iar câştigul ajunge la 10 milioane €.

Mafia pariurilor acaparează noi teritorii

Acest fenomen extrem de nociv se extinde din ce în ce mai mult şi noua tendinţă pare a se îndrepta spre ţările cu un fotbal mai puţin dezvoltat şi chiar partidele amicale. Au fost înregistrate cazuri în Slovenia, Ungaria, Croaţia şi nu în ultimul rând în România. Mai jos puteţi vedea partidele descoperite de FederBet în liga secundă din ţara noastră precum şi câteva jocuri de pregătire.

Pe meciurile din Liga 2 România vei putea paria la această casă de pariuri online!

Cu toate că răspândirea acestui gen de acţiuni este foarte rapidă, există instituţii care luptă continuu pentru eradicarea lor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, iar în acest sens vă voi da câteva exemple în speranţa că forurile decizionale din întreaga lume le vor urma.

Cazurile cele mai mediatizate din ultimul timp au fost în Italia, acolo unde organele de poliţie realizează şi în prezent anchete ample pentru eradicarea corupţiei, iar exemplul lor este demn de urmat. La fel se întâmplă şi în Franţa, Letonia sau Spania, acolo unde federaţiile de fotbal au încheiat anul trecut protocoale de cooperare cu instituţiile statului şi chiar au pornit pe cont propriu anchete împotriva trucării meciurilor. Rezultatele sunt deja vizibile şi astfel de partide sunt extrem de puţine.

Poate cel mai de lăudat exemplu este Uniunea Europeană, care a creat în 2014 un grup de lucru pe aceste probleme chiar în Parlamentul European, care are printre punctele de lucru lupta împotriva meciurilor trucate. A luat deja măsuri importante în acest sens, impunând sancţiuni pe măsură pentru vinovaţi, a iniţiat programe de prevenire şi instruire a tinerilor sportivi să nu cadă pradă tentaţiei.

Toate aceste măsuri sunt sprijinite din plin de FederBet, o organizaţie parteneră în multe proiecte preventive din întreaga lume şi care a demascat majoritatea partidelor cu probleme din fotbal.

Puteţi vedea şi voi  lista completă cu meciurile considerate a fi trucate din sezonul 2014-2015, printr-o simplă accesare a site-ului federbet.com, care este şi sursa acestui articol.

Salvează

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi