Shaquille O'Neal, un afacerist pe picior mare! "Îmi place să ajut oameni şi să schimb lumea"

Când spui Shaquille O'Neal te gândeşti la ceva maaare! Şi aşa şi este. Toată lumea îl ştie pe legendarul jucător de baschet retras din NBA, învăţat să trăiască pe picior mare! Are un munte de bani, o casă imensă şi încălţăminte cam la fel...Dar hai să vedem cum stă în cifre. "Shaq-ataq" are o avere estimată la 400 de milioane de dolari, un conac de casă de 70 de mii de metri pătraţi şi numărul...58 la pantofi!! 

Cu statura sa impozantă, de 2 metri şi 16 centimetri şi 150 de kilograme, a avut succes nu doar pe terenul de baschet, ci şi în lumea afacerilor. A investit într-un imperiu imobiliar ce îi poartă numele şi a declarat că scopul său e să ajungă în clubul select al miliardarilor, lângă un alt jucător de legendă, Michael "Air" Jordan.

"Shaq" s-a născut pe 6 martie 1972 şi nu a avut nicio treabă cu tatăl său biologic. Joseph Toney a fost închis pentru posesie de droguri când Shaquille era doar un copil. Când a fost eliberat, Toney a renunţat la toate drepturile părinteşti, iar viitorul mare campion din NBA a fost adoptat de o familie săracă. Tatăl său vitreg, Phillip Harrison era un simplu sergent în armată. Doar mama sa, Lucille, a urmat cursuri universitare şi a fost cea care a văzut în copilul ei un mare jucător de baschet. Shaquille nu a renunţat nici la educaţie - este licenţiat al Universităţii din Phoenix, iar în 2012 şi-a dat masteratul la Universitatea Barry cu un proiect despre Dezvoltarea Resurselor Umane. 

Shaquille a "explodat" repede - în 1989, în chiar primul an de liceu, a fost desemnat jucătorul Colegiului din Louisiana. La absolvire a fost draftat de Orlando Magic, unde a jucat timp de 4 ani, până în 1996, când a venit la LA Lakers, alături de care a câştigat trei titluri de campion între 2000 şi 2002! Apoi a plecat la Miami Heat, pe care a dus-o spre titlul din NBA în 2006. Între 1992 și 2011, "Shaq" a făcut o avere din baschet - a câştigat 299 de milioane de dolari, doar din salariu!

Firma lui de imobiliare, Grupul O'Neal, stă la baza proiectului rezidenţial numit "Met Miami", un complex aflat chiar în centrul orașului Miami. Clădirea de 264 de metri este una dintre cele mai înalte construcţii din Sud care beneficiază de un hotel de cinci stele, o sală de cinema, un centru de fitness şi o mulţime de birouri. 

Shaquille O'Neal nu a uitat de unde a plecat. În 2012, firma sa a renovat teatrul din oraşul său natal, care ulterior a devenit "Newark Shaq". 7 milioane de dolari au costat reparaţiile la clădirea  care stătatea să pice. Noua sală de spectacole de 300 de locuri, numită Shaq-DX, are un ecran de 14 metri şi jumătate, sunet surround şi fotolii din piele!

"Shaq"a investit şi în cele mai tari reţele de socializare, una dintre acestea fiind cea care a anunţat retragerea sa din NBA. Fostul super-star din baschet mai are afaceri în domeniul alimentar şi este unic distribuitor al unor produse lactate pe teritoriul Statelor Unite. Fostul star din NBA mai deţine 55 de restaurante, mai multe spălătorii auto dar şi centre de fitness. 

În 2013, Shaquille s-a relansat în afaceri şi a cumpărat pachetul minoritar de acţiuni al echipei Sacramento Kings. În procente ar fi mai puţin de 5 la sută, dar tot e bine şi aşa. În momentul de faţă, acţiunile lui Sacramento Kings valorează undeva în jur de 1 miliard de dolari, ceea ce înseamnă că lui Shaquille îi revin cam 45 de milioane de dolari!


Mă uit mereu după cei cu vise mari, oameni ca mine. Îmi place să fac ceva util în fiecare zi. Îmi place să ajut oamenii, să-i inspir cu munca mea şi să schimb lumea!,

---a spus Shaquille O'Neal 

Shaquille este un exemplu pentru toţi jucătorii de baschet din NBA. Într-un timp relativ scurt, acesta s-a transformat dintr-un mare jucător într-un afacerist de succes. Potrivit unui material publicat recent de cei de la Sports Illustrated, 60 la sută dintre jucătorii din NBA trăiesc în sărăcie după numai 5 ani de la retragere! 

 

Foto: news.com.au 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi