1. Home »
  2. Tutoriale & Strategii Poker »
  3. Cinta royala în poker - ce trebuie să știi despre aceasta?

Cinta royala în poker - ce trebuie să știi despre aceasta?

Cristian Mihala
Cristian Mihala

2023-01-23 11:11:00

image Cinta royala în poker - ce trebuie să știi despre aceasta?

Toată lumea știe ce este o chintă în poker - este atunci când ai cinci cărți consecutive. Dacă ai de exemplu cărție 2, 3, 4, 5 și 6, aceea este o chintă indiferent de culori. Dacă cele 5 cărți consecutive sunt de aceeași culoare, atunci aceea este considerată o chintă de culoare. Însă cea mai puternică mână din poker este chinta royală - aceasta este alcătuită din cele mai mari 5 cărți consecutive (10, Q, J, K, A), toate cinci având aceeași culoare! Cea mai mare chintă royală reprezintă o mână de nebătut în poker. Ea pică foarte rar, și trebuie să știi cum să o gestionezi pentru a scoate maximul din aceasta. 

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

 

1. Perspectiva unei chinte royale în poker

poker112.jpg

Dincolo de tiltare, care este un fenoment cunoscut de toţi jucătorii de poker de pe mapamond, există o altă formă de intoxicare ce îţi poate afecta jocul şi care e posibil să creeze în sistemul tău de valori o credţinţă care să se dovedească nocivă pe termen lung. Este vorba de perspectiva unei chinte royale, după care foarte mulţi dintre cei care se află la mese sau în faţa calculatorului - jucând online - aleargă.

De câte ori nu aţi văzut adversari mergând în poturi mari cu două cărţi în suită de aceeaşi culoare (9x - 10x, de exemplu), mizând pe faptul că vor lega o mână "monstru", deşi procentele nu sunt niciodată de partea lor? Tentaţia este mare şi foarte puţini reuşesc să îi facă faţă. Vom discuta în cele ce urmează despre acest miraj al "mâini mâinilor", acesta putându-se dovedi foarte des toxic pentru orice jucător.

 

Psihicul uman sau cum te păcăleşti singur

Senzaţia care te copleşeşte şi care te îndeamnă să alergi după "fata morgana" stă în cortexul cerebral. Specialiştii în psihologia umană au identificat excelent această nevoie a fiecăruia de a avea senzaţia că "a fost acolo, a fost în cărţi". La cazinou, de exemplu, de câte ori nu se întâmplă să fii la un pas de jackpotul cel mare, să vezi că un singur simbol lipseşte pentru a-ţi completa linia câştigătoare? În fapt, este doar un tertip al softului, care este astfel programat încât să îţi dea falsa senzaţie că ai fost aproape de un câştig uriaş. O să îţi spui mereu "Am fost la un pas, poate data viitoare...".

Este o formă de dependenţă care se cultivă pentru fiecare jucător, care la un moment dat va reveni să încerce să dea marea lovitură, crezând că în trecut a fost la o aruncătură de băţ de acest lucru. La fel şi la pariuri, când mulţi dintre noi continuă să joace ani în şir bilete cu 15-20 de evenimente pentru că la un moment dat fie au fost foarte aproape, fie chiar au câştigat cu o astfel de strategie. În conştiinţa lor rămâne sentimentul că se poate, chiar dacă pe termen lung cel mai probabil nu se vor mai întâlni cu o asemenea oportunitate.

 

Renunțarea la chinta royală - aplicabilitatea în poker

Senzaţia că aproape ai reuşit e prezentă în poker şi te poate afecta mai mult decât ai crede. Jucând doi connectori suited involuntar te gândeşti în subconştient la chinta royală poker. Şi uneori, mai des decât ai crede, dealer-ul îţi va oferi o asemenea perspectivă, daor că foarte rar ea se va şi materializa.

Acesta este momentul în care se poate "rupe filmul" şi care te hrăneşte cu o falsă impresie, pe care tu o asimilezi ca fiind apropierea de "victoria absolută". Se întâmplă frecvent ca jucători cu experienţă să plătească raise-uri uriaşe în faţa unor seturi sau a unor mâini mult mai bune doar pentru că există mirajul chintei royale.

În fapt, presupunând că ţi se completează draw-ul de culoare pe turn, există doar două cărţi din pachet care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti mâna. Chiar dacă draw-ul "vine" chiar pe flop, sunt doar două străzi în care să îţi apară cele două outsuri, adică şansele tale sunt de doar 8%. În 92% din cazuri vei pierde, astfel că nu are niciun sens să plăteşti sume mari doar pentru că eşti "aproape" de mâna supremă. Un astfel de exemplu creează o credinţă nesănătoasă pentru cei mai mulţi dintre jucători. Ei au senzaţia că au fost la un pas să "lovească" royala şi la nivel structural vor internaliza această senzaţie şi se vor comporta similar în viitor.

În realitate acest lucru nu va face decât să le afecteze stack-ul şi bugetul, pentru că de mult prea puţine ori vor reuşi să prindă mult râvnita chintă royală. Antonio Esfandiari, "magicianul" pokerului, de exemplu, a recunoscut de curând - în comentariul de la masa finală a WSOP Main Event - că a avut de doar două ori în carieră cea mai bună mână dintre toate. Şi asta jucând milioane de mâini. Ca atare, să plăteşti sume importante doar pentru că există iluzia acelei mâini e fără îndoială extrem de nociv pentru bugetul tău. Renunţă la această credinţă nesănătoasă care posibil să se fi înrădăcinat deja în subconştient, fii mult mai riguros cu mâinile de start şi o să constaţi că bugetul tău va avea doar de câştigat.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

 

2. Chinta royala în poker - mizezi pe check sau pe bet?

De multe ori în no limit hold'em se va întâmpla să joci boardul, combinația de cinci cărți de jos fiind suficient de bună. E cazul chintelor, de exemplu, dar mulți jucători nu știu cum să abordeze o astfel de situație. La așa ceva ne vom raporta în această secțiune: ce trebuie să faci când prinzi chintă royală jos, mizezi pe check sau faci un bet?

Pentru a analiza situația, ne vom raporta la o mână jucată de curând de Jonathan Little. În vârstă de 33 de ani, el este un jucător foarte agresiv, care în general citește perfect situațiile de la masă. A câștigat peste 6,7 milioane de dolari din pokerul live, iar de ceva timp și-a lansat un canal de youtube în care împărtășește cu iubitorii pokerului diferite opinii despre ce se întâmplă în turnee sau la competițiile de tip cash.

Săptămâna trecută, el a descris o mână pe care a avut-o într-un turneu online, în care pe river boardul s-a completat o chintă royala poker. De ce e mult mai avantajos în astfel de situații să faci un bet, chiar dacă nu duci chinta mai sus cu o carte din mână? Hai să vedem ce are de spus marele jucător american.


Cum jucăm boardul

În această săptămână am o altă mână pe care doresc să o împărtășesc cu voi, la un turneu cu un buy-in de $2.000, în stilul no-limit hold'em. Este o mână în care s-a completat chintă jos, iar întrebarea care se pune e următoarea: e mai profitabil să pariezi, dorind să îl arunci pe opozant sau e de preferat checkul, în ideea împărțirii potului?

La un nivel de blinduri de 75/150 și stackuri de aproximativ 20-25.000 de fise, am primit K romb - 9 rombă în UTG și am deschis, făcând un raise până la 400. Trei jucători au dat call, inclusiv un tip tight-agresiv, din middle position.

Flop-ul a venit 9 pică, 8 romb, 7 cupă, oferindu-mi top pair și un backdoor flush draw. Dar de asemenea, probabil flopul s-a conectat în diferite moduri și cu mâinile adversarilor. Am mizat pe un continuation bet de 900, dar știam că pot fi expus, astfel că aș fi foldat la orice three bet. Din fericire, numai jucătorul TAG din middle position m-a plătit.

Turnul a fost 10 de romb, oferindu-mi un draw de culoare, dar acum existau patru cărți conectate pe board, astfel că am bătut check. La fel și adversarul. Riverul a fost J pică, punând o chintă pe board. Acesta este un loc interesant, pentru că dacă pun un pariu e posibil ca adversarul meu să foldeze și să îmi permită să iau tot potul. Dar dacă dau check, pot fi eu în fața unui bet și trebuie să decid dacă este sau nu rentabil să plătesc.

Cum trebuie să procedezi

Dacă ne gândim în termeni de range, ne dăm seama că e o situație în care în destul de multe variante o damă se află în gama adversarului. Dar este un loc în care nu cred că ne-ar deranja să bluffăm. De ce? Ce e cel mai important e că trebuie să conștientizăm că, dacă dăm check, sunt doar două variante: să împărțim potul sau să pierdem. Dacă vom miza pe check, îi vom da opozantului șansa să bluffeze. Și se va întâmpla des asta. Va fi practic o inversare de roluri, care nu mi se pare foarte indicată. 

Ce ne interesează aici în primul rând? Să facem un raise și să fim siguri că nu vom fi în fața unui re-raise. Pentru că un three bet de la adversar înseamnă că va trebui să foldăm, ar fi prea multe fise implicate și va fi un dezastru dacă pierdem potul. Așadar, cât trebuie să punem la bătaie astfel încât să fim siguri că nu ni se va da re-raise, dar în același timp să reușim să punem presiune pe adversarul care joacă boardul? Ne interesează să îl facem să plece din pot și asta se va întâmpla doar dacă facem un raise considerabil. Dacă vom paria 1000 de fise, de exemplu, oponentul va avea pot odds: va trebui să pună doar 1000 de jetoane pentru a câștiga jumătate de pot, 1700 de chipuri. El va câștiga jumătate de pot, cu chinta de pe board, de suficient de multe ori încât să justifice un call. Astfel, un small bet nu face sens, vom fi plătiți de prea multe ori. În plus, acesta poate induce un re-raise, ceea ce ar fi foarte frustrant pentru noi. Cred că trebuie să facem un pariu mult mai mare, poate chiar mai mare decât e întregul pot. 

Eu am pariat în această situație 5000 de fise și adversarul a foldat. A funcționat exact cum speram de data aceasta. Foarte important e însă să îți cunoști adversarul, să știi că e capabil de fold în astfel de scenarii. Pentru că dacă îl bănuiești că nu pleacă din astfel de situații, atunci raiseul pe care îl faci nu își va atinge scopul: fie te vei lovi de o damă, fie vei împărți potul.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Operatori cu camere de poker legale în 2023

PokerStars
L1160658W000323
Nu este oferit
Joacă acum la PokerStars Sports România!
Deschide cont
Se aplică T&C
888Sport
L1160654W000324
100% până la 888RON
Încasează acum la 888Sport 100% până la 888RON + 60FREESPINS
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
PublicWin
L1172986W000768
200% până la 2.000RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonusul PublicWin de 200% până la 2000RON
Deschide cont
Se aplică T&C

Te-ar putea interesa și: 

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+104
Câștigate
46
Pierdute
21
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX