Şefii sportului din Kenya şi-au luat viteză la furat. Au fost arestaţi

6 medalii de aur, 6 de argint şi una de bronz au câştigat sportivii kenyeni la Rio, toate la atletism. În total, 13 medalii - un număr cu ghinion pentru şefii sportului din Kenya, care au trecut, rând pe rând, porţile închisorii. Acum a venit rândul celor mai puternici. Fost preşedinte al Comitetului Olimpic, Ben Ekumbo, dar şi adjunctul său au fost săltaţi de poliţişti din casele lor. Ekumbo s-a ascuns sub pat în momentul în care poliţiştii au forţat uşa apartamentului său. În casa acestuia au fost descoperite zeci de cutii cu echipamente sportive, multe nedesfăcute, dar şi adidaşi speciali creaţi de către sponsorul echipei olimpice în culorile steagului Kenyei. Ekumbo a apărut deja în faţa instanţei, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. La aproximativ 800 de mii de dolari se ridică prejudiciul, conform anchetatorilor.

Echipamentele sportive (foto: the-star.co.ke) au dispărut în timpul Olimpiadei şi doar o parte a delegaţiei ţării a defilat la festivitatea de deschidere. 

Sportul din Kenya a beneficiat de 1,2 milioane de dolari din partea sponsorului principal, în fiecare an, începând din 2013. Anchetatorii au confirmat că o mare parte din bani nu au fost cheltuiţi. Vice-preşedintele Federaţiei de Atletism de la Nairobi face şi el parte din anchetă, fiind suspectat că şi-a însuşit, în diverse moduri, aproape 700 de mii de dolari. Şi fostul şef al atletismului din Kenya, Isaiah Kiplagat a fost acuzat, dar anchetatorii nu au mai au pe cine trage la răspundere - Kiplagat a murit în luna august. 

În Kenya, Comitetul Olimpic Sportiv a fost dizolvat de către Guvern imediat după scandalul care a vizat mai mulţi sportivi, suspectaţi pentru dopaj de către comisiile de specialitate ale CIO. La Nairobi, nebunia a început odată cu întoarcerea delegaţiei de la Rio, când trei oficiali ai sportului kenyan au fost arestaţi direct de pe aeroport în urma unor plângeri făcute de unii sportivi. Vice-campionul olimpic de la aruncarea suliţei, Julius Yego a dezvăluit că a mers la Olimpiadă pe banii lui. Ajuns la aeroport, a aflat cu stupoare că zborul său nu a fost rezervat. A luat alt avion şi a ajuns în Brazilia mai târziu.

O parte a delegaţiei Kenyei la festivitatea de deschidere a JO de la Rio (foto: AFP)

Fostul secretarul general al Comitetului Olimpic din Kenya, Francis Paul, adjunctul său, James Chica, și unul din șefii delegației de la Rio, Ara Stephen Sou, au fost conduşi direct la poliţie la întoarcerea în ţară, fiind acuzaţi de deturnare de fonduri şi management defectuos. Cu toţi au negat acuzaţiile anchetatorilor şi au fost, ulterior, eliberaţi pe cauţiune. 

În România, fostul şef al COSR , Alin Petrache şi-a dat demisia în urma scandalului echipamentelor contrafăcute ale sportivilor români la Rio. Şi-a cerut scuze prin intermediul unui comunicat. Noul şef al sportului românesc, Mihai Covaliu a fost susţinut în campanie de către Octavian Morariu (fostul preşedinte, acum membru CIO) şi de Ioan Dobrescu (fost secretar general), oameni implicaţi şi ei în scandalul echipamentelor contrafăcute. 

 

Foto: citizentv.co.ke

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi