Se strânge lațul: s-a inventat tehnologia care ”miroase” blaturile din fotbal!

Blaturile din fotbal sunt la fel de siropoase și aromatizate, atunci când sunt descoperite, ca cele de la cofetărie...Deosebirea este că în cazul primelor se lasă cu..arestări și suspendări (la cofetărie nu te arată nimeni cu degetul dacă mănânci o prăjitură, eventual trebuie să fii atent doar la..glicemie). Noutatea este că această ”boală” care a atins fotbalul nu numai că se poate trata, dar ea poate fi și stârpită! Dovadă stă tehnlogia de ultimă generație care ”miroase” un blat la fotbal și cu care se laudă șefii fotbalului din Malta - una dintre cele mai expuse țări din Europa din acest punct de vedere.  

Potrivit ofițerului pentru integritate al Federației de Fotbal din Malta, Franz Tabone, sistemul de detectare a aranjamentelor a fost deja implementat la nivel local, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Luându-se în calcul o serie de parametri în timp real, s-a decoperit, spre exemplu, că mai mulți jucători au vrut să ia cartonaș roșu și să fie eliminați din meci! Pe de altă parte, sistemul a oferit date care au arătat implicarea anumitor antrenori și jucători în stabilirea rezultatului final. 

Tehnologia face parte din noul sistem de detectare a fraudei la pariuri, dar despre care șefii fotbalului din Malta s-au ferit să ofere amănunte. "Această tehnologie funcționează și primim sistematic rapoarte despre anumite meciuri suspecte. Rezultatele sunt încurajatoare și ne dau încredere să mergem mai departe”, a declarat Tabone pentru Times of Malta

Șeful de integritate al fotbalului din Malta a dezvăluit că primele federații interesate de implementarea acestei noi tehnologii au fost cele din Lituania și Cipru. Iar sistemul a dat roade foarte repede, deja mai mulți jucători fiind suspendați pentru aranjarea meciurilor la pariuri. Iar în cele mai multe cazuri s-au raportat ”interese” din Asia.

Conform șefilor fotbalului din Malta, tehnologia poate fi folosită ca dovadă la tribunal, inclusiv în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), acolo unde ajung foarte multe cazuri de acest gen. Tabone a declarat că sistemul a fost recent îmbunătățit pentru a furniza date ”mult mai exacte și mai rafinate” care să ajute la depistarea fraudelor în fotbal. Și Guvernul din Malta intenționează să emită o lege în premieră pentru pedepsirea vinovaților, care să prevadă amenzi uriașe și suspendări de până la 10 ani din sport! 

Secretarul de stat pentru sport din Malta, Clifton Grima a declarat că un proiect de lege în acest sens va fi supus votului Parlamentului după vacanța de vară. Tabone rămâne, însă, sceptic că aceste măsuri vor limita blaturile din sport și merge pe ideea că banii ar trebui investiți în modernizarea tehnologiei implementată de federația de fotbal.”S-au  introdus în trecut pedepse mai dure în ceea ce privește drogurile, dar problemele au rămas la același nivel ca înainte.Mai degrabă trebuie pus accent pe aplicarea acestor legi, pentru că au fost cazuri în care cei vinovați nu au pățit nimic”, a spus oficialul federației de fotbal.

Recent, în Malta a fost dat publicității un raport care a arătat faptul că în 2013 pariurile legale pe fotbal au variat între 50 și 70 milioane de euro. Cifrele se bazează pe statisticile colectate de către cei de la Sportradar - compania elvețiană angajată de șefii fotbalului din Malta pentru a colecta date despre pariurile pe meciuri. Pe de altă parte, aceleași rapoarte susțin că milioane bune de euro sunt rulate pe meciurile de fotbal la companii de pariuri nereglementate și care au sediul în Asia. 

Legea care va fi supusă aprobării Parlamentului din Malta prevede, în același timp, extinderea jurisdicției poliției. Ca urmare, oamenii legii vor putea să-i acuze pe cei vinovați indiferent de naționalitatea lor sau de țara în care a fost săvârșită infracțiunea ori de câte ori aceasta are în vedere competiții sportive din Malta. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!