Schimbare radicală. Ce au decis astăzi şefii fotbalului mondial

Fostul şef al FIFA, Sepp Blatter a luptat din răsputeri ca să păstreze neatinse cele mai importante competiţii fotbalistice la nivel mondial. Cu doar câteva zile înainte să fie suspendat pentru acte de corupţie, Blatter a reiterat faptul că organizarea Cupei Mondiale, cu 32 de echipe la start, este cea mai bună variantă şi cea mai competitivă în stabilirea câştigătoarei. 

Nu de aceeaşi părere a fost însă şi noul şef al FIFA, Gianni Infantino (Foto: fifa.com) care a reuşit să-i convingă pe membrii Comitetului Executiv al FIFA că sistemul cu 48 de echipe la start va fi mult mai performant. Astfel că s-a decis în unanimitate ca noul sistem să fie introdus începând cu turneul final mondial din 2026! A fost una dintre promisiunile care l-au ajutat pe Infantino să câştige campania electorală în 2016.

Cele 48 de echipe vor fi împărţite în 16 grupe de câte 3. Fiecare echipă va juca câte două partide în grupă, iar primele două clasate se vor califica mai departe, în faza "16-imilor de finală. Campionatul Mondial se va desfășura pe parcursul a 32 de zile, timp în care se vor disputa 80 de meciuri în total. Cele mai mari şanse pentru găzduirea primului turneu mondial în noua formulă le are SUA, urmată de Mexic şi Canada. FIFA estimează că un Mondial cu 48 de echipe ar aduce un miliard de dolari venit suplimentar! 

Rob Harris, jurnalist Associated Press, a prezentat în premieră pe contul său de socializare noua formulă (Foto) de disputare a CM de fotbal începând din 2026.

Pentru câştigarea trofeului, o echipă va trebui să dispute 7 partide. Ultima schimbare de acest fel - creşterea numărului echipelor - a avut loc cu ocazia Campionatului Mondial din 1998. Ediţia din Franţa a fost prima din istorie la care au participat 32 de echipe, împărţite în opt grupe.

Noul şef al FIFA a marjat pe această schimbare la Congresul FIFA din decembrie, de la Dubai, când a spus că "schimbarea ar fi în beneficiul dezvoltării fotbalului în întreaga lume“ şi că "decizia nu ar trebui luată doar pe criterii financiare“. Conform estimărilor, încasările totale ar urma să fie de 5,5 miliarde de euro, iar profitul FIFA s-ar ridica la aproape 550 de milioane de euro.

Membrii Comitetului Executiv al FIFA au votat în unanimitate pentru mărirea numărului echipelor participante la Campionatul Mondial de la 32 la 48 de echipe (Foto: fifa.com)

În noul format votat de FIFA, se va ajunge ca aproape un sfert din cele 211 federaţii, câte alcătuiesc acum forul mondial, să participe la Campionatul Mondial. FIFA se aliniază astfel procedurilor UEFA, care anul trecut a calificat la Euro aproape jumătate din naţionalele care au luat startul în preliminariile turneului final din Franţa. 

 

Foto: fifa.com

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi