Scandal uriaș în Kenya: taxele îi ”cocoșează” pe operatori

Operatorii de pariuri din Kenya vor trebui să facă față noilor obligații fiscale care îi vor dărâma pur și simplu. Astfel, din acest an ei vor trebui să achite statului taxe în valoare de 35% după ce o instanță a respins contestația acestora făcută la decizia ordonanței guvernului.

Autoritățile au aprobat acest nivel al taxei (foto: calvinayre.com) pentru toate produsele de jocuri de noroc în ciuda protestelor din partea operatorilor, care au declarat că afacerile lor vor cădea pur și simplu în cap. Noua rată a impozitării, marchează o creștere semnificativă - până acum, operatorii de pariuri plăteau statului o cotă de 7,5%.

În luna octombrie, Loteria Națională de la Pambazuka a intentat un proces întemeiat pe faptul că majorarea taxelor a fost neconstituțională. Asta datorită faptului că Parlamentul a aprobat majorarea ca element în bugetul național, în loc să supună legislația autonomă la o mai mare examinare publică. Totodată, președintele Uhuru Kenyatta a fost acuzat de depășirea autorității sale în aprobarea legislației cu privire la jocurile de noroc (foto:sbfphc.wordpress.com)

Înalta Curte din Kenya a respins plângerea operatorilor declarând că este în portofoliul Adunării Naționale măsura de a aproba bugetul fără implicarea Senatului. De asemenea, a decis că președintele Kenyatta a acționat conform legii și că cei care contestă noua reglementare nu au reușit să demonstreze că noua taxă nu are un scop public.

Guvernul și-a justificat creșterea taxelor ca mijloc de descurajare a tinerilor de a se implica în jocurile de noroc. A fost momentul în care SportPesa (foto: sokodirectory.com) - cel mai mare operator de pariuri din Kenya - a anunțat că se vede obligat să-și ajusteze afacerile conform noilor legi.

Susținător financiar major al echipelor și asociațiilor sportive locale, SportPesa își va reduce în mod semnificativ bugetul de sponsorizare odată cu noua taxă. Ce este mai grav este că operatorul de jocuri de noroc a declarat că nu exclude variante de a-și retrage toate operațiunile de pe piața kenyană. Compania nu a comentat public, încă, intențiile. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!