Scandal de proporții în Cehia: blaturi la pariuri ”orchestrate” de mafia din Asia

Centrul Național Împotriva Crimei Organizate din Cehia (nCOZ) a primit o plângere din partea Federației de fotbal pentru a investiga suspiciunile privind unele meciuri ale clubul din Mohelnice. ”Dovezile noastre ale unor jocuri din toamna trecută s-au dovedit a fi atât de grave, încât am considerat necesar să apelăm la ajutorul poliției pentru declanșarea unei anchete”, a spus John Pauly, director al departamentului juridic al asociației de fotbal.

Reacția președintelui grupării care combate în liga a treia cehă a fost una surprinzătoare. ”Ceea ce am aflat este absolut o noutate pentru mine“, a răspuns Igor Machálek, președinte Comitetului Executiv al echipei din Mohelnice.

Materialele și mărturiile publicate de cei de la ”Dnes” ((foto: fotbal.idnes.cz / al doilea cel mai mare ziar din Cehia după tabloidul Blesk) indică în mod clar faptul că rezultatele din mai multe meciuri reprezintă ”opera” mafiei pariurilor. Iar cele mai multe dintre probe indică faptul că grupul de crimă organizată provine din Asia. Cel puțin două meciuri jucate de Mohelnice în toamna trecută sunt suspecte de aranjamente la pariuri.

"Situația este dramatică peste tot. În decursul unui an, înregistrăm peste 700 de evenimente suspecte din întreaga lume și din toate activitățile sportive. În fotbal, situația a scăpat pur și simplu de sub control. Sistemul nostru de monitorizare se bazează pe urmărirea cotelor de pariere pe piețe și pe știrile de la casele de pariuri partenere. Dacă modelele sunt nebunești sau neobișnuite, ne confruntăm cu siguranță cu evenimente sportive manipulate”, spune avocatul italian Francesco Baranca, cel care conduce compania Federbet, cea care se ocupă cu depistarea blaturilor la pariuri.

Printre meciurile indicate ca fiind blat la pariuri este cel dintre Mohelnice (foto: vecernikpv.cz) și Valasske Meziríčí. După ce au condus cu 1-0 (min.18), cei de la Mohelnice au pierdut cu 1-2. Iar activitățile suspecte s-au petrecut în prima repriză, când sume importante s-au pariat pe victoria gazdelor. Mai grav este că și asupra meciului de juniori dintre cele două cluburi planează semne de suspiciune. 

Înainte de începutul sezonului, Mohelnice și-a prezentat noul sponsor - compania chineză Anping. Este aceeași care a făcut obiectul unor investigații de blaturi la pariuri și în alte campionate, precum Irlanda și Portugalia. Au fost campionate unde asiaticii au cumpărat, de asemenea, cluburi mici din ligi inferioare, pentru a-și ascunde cât mai bine afacerile necurate. 

"La Mohelnice consideram investiția firmei Anping una serioasă, dar deja compania chineză este suspectă. Compania este una bine cunoscută, așa că vom fi foarte atenți în această situație ", mai spune John Pauly, director al departamentului juridic al asociației de fotbal din Cehia.

Mafia pariurilor din Asia s-a specializează în ultima vreme în astfel de evenimente, care pot fi ușor "comandate" pe teren în timp real. Deși operatorii asiatici de pariuri sportive nu au voie să funcționeze pe piața cehă (nu au fost licențiate după modificarea legii loteriei) jucătorii din Cehia se pot bucura în voie de destule cote asiatice live. "Este ca o ciumă. Pariurile suspecte au avut loc în Republica Cehă de mai mulți ani în diverse competiții, dar nimeni nu face nimic în acest sens!", a declarat Dusan Žmolik, antrenorul echipei incsiminate, Mohelnice. 

În toamnă, imediat după anunțul de preluare a echipei, compania Anping a adus câțiva tineri jucători chinezi și un fotbalist leton. Culmea, ei au fost cu toții anchetați anul trecut pentru participarea la blaturi la pariuri pe vremea când evoluau pentru irlandezii de la Athlone. Odată cu ei a sosit și un nou director sportiv, Premysl Bubu - se pare ”capul răutăților” la micuța echipă din liga a treia cehă.

Fotbalul din Cehia se confruntă de mai mulți ani cu astfel de probleme. În 2013, poliția aarestat nu mai puțin de 12 jucători ale unor echipe din ligile inferioare. Cu toții au fost acuzați că au pariat pe propriile meciuri și de faptul că au influențat rezultatul final al mai multor partide. S-a dovedit, atunci, că în fruntea grupului de crimă organizat s-a aflat un influent om de afaceri chinez care și-a făcut ”treaba” cu ajutorul unor intermediari din Slovacia a căror misiune era să corupă fotbaliști sau arbitri cehi. 

Cazul a fost anchetat de către Comitetul de Disciplină al Federației de fotbal din Cehia, dar și de către instanțele judecătorești. După mai multe audieri și ședințe în fața magistraților, cei vinovați de blaturi la pariuri au primti amenzi grele și au fost suspendați din activitate. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi