Românii pot paria pe ratele la bancă! Indicele Robor a ajuns în oferta caselor de pariuri

Românii au sperat ca 2018 să fie anul care să le ofere mai multă stabilitate financiară şi, totodată, mai multă linişte în ceea ce priveşte creditele pe care le-au făcut la bănci. Din păcate, până acum numai de stabilitate nu s-a putut vorbi, şi asta în principal din cauza "sperietoarei" numită Robor. Indicatorul folosit la calculul dobânzilor variabile (foto: bursa.ro) a luat-o razna de câteva luni şi, de la 1% anul trecut, acum am ajuns să vorbim despre un procent de 3,5 %!

Deşi românii nu mai ştiu cum să împartă banii, Mugur Isărescu a venit cu o declaraţie menită să-i scoată şi mai mult din sărite pe oameni - cum că "nimeni nu a murit la un Robor de 4-5%"! Mai mult, Guvernatorul Băncii Naţionale a României a pus la colţ presa din Româia, pe care a acuzat-o că face prea mare tam-tam pe seama creşterii dobânzilor la ratele românilor. O atitudine care a fost criticată în ultima vreme atât de către specialiştii în economie, cât şi de analiştii băncilor de la noi din ţară. 

Mai nou, Isărescu a descoperit că a atras atenţia şi altora - în speţă casele de pariuri, care au prins în program oferte pe situaţia Robor la 3, 6 sau 12 luni. De exemplu, Stanleybet oferă o cotă de 1.40 pentru posibilitatea ca ROBOR 3M să depășească 3,5% până pe 31 iulie și 2.75 pentru ca indicatorul să rămână sub această valoare. De unde se poate deduce, cu uşurinţă, că bookmakerii anticipează că acest indicator financiar (foto: puterea.ro) va creşte peste 3,5%. 

Iar ceea ce se întâmplă pe piaţa bancară din România le va da dreptate cât de curând - ultima cotaţie a indicelui Robor la trei luni era de 3,41% în prima zi a acestei săptămâni. Ceea ce înseamnă o creştere de 0,2% faţă de ziua de vineri (20 iulie) şi 0,6% comparativ cu prima zi a săptămânii trecute. Pe de altă parte, 2.50 este cota ca Robor la 3 luni să atingă 4% la sfârşitul lunii decembrie şi 1.50 pentru o valoare sub acest nivel. 

"Robor a fost şi 4%, 5% și nu a murit nimeni în Țara Românească!..", este declaraţia Guvernatorului BNR care a creat panică printre analiştii economici, dar mai ales în rândul populaţiei cu credite în lei la bănci. În momentul de faţă indicele Robor la 3 luni se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani, în condiţiile unei inflaţii anuale de 5,4%, de la un nivel apropiat de zero sau chiar negativ în anii anteriori. 

Cele mai mari dureri de cap din cauza creşterii indicelui Robor le au românii care au contractat credite ipotecare (foto: business24.ro) în moneda naţională. Cu toţii au constatat, în mod constant, că le "zboară" mai mulţi bani din portofel pentru achitarea ratelor. Chiar Banca Naţională a României a dezvăluit că ratat medie a unui credit ipotecar "Prima Casă" a crescut cu nu mai puţin de 120 lei, ajungând până la un nivel de aproximativ 990 de lei în martie 2018. 

Pe de altă parte, creşterea ratei lunare în cazul unui crdit ipotecar standard a fost de 108 lei (rată finală 825 lei), în vreme ce la creditele de consum (nevoi personale) creşterea a fost de 8 lei - adică o rată de circa 375 lei. Calculele făcute de BNR s-au bazat, însă, pe un Robor la 3 luni de 2%..Analiştii economici recomandă un exerciţiu contabil mult mai atent şi mai bine gândit în familie şi chletuieli minime pentru relaxare şi distracţii - cu referire inclusiv la pariuri sportive şi jocuri de noroc. 

Unii dintre analişti anticipează o nouă creştere a indicelui Robor cu 0,25 procente, mai cu seamă după ultima decizie a legată de majorarea preţului la gaze naturale. Asta va face, probabil, ca tot mai mulţi operatori să includă în oferta lor pariuri pe creşterea Robor.

Pe piaţă, în afară de oferta celor de la Stanleybet, există şi posibilitatea parierii pe evoluţia celor mai reprezentative două valute din Europa. Astfel, această casă de pariuri online oferă cota 3.00 pentru o miză ca Valoarea unei Lire Sterline (GBP) să fie egală sau mai mică decât a unui Euro (€) înainte de data de 31.03.2019. 

Deschide şi tu un cont şi joacă la această casă de pariuri online!

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!