Rezultatul întâlnirii cu reprezentanții ONJN

 În data de 11 Decembrie ora 10 am avut programată o audiență la ONJN. La discuții au mai participat doi colegi de breaslă (afiliați), D-na președintă Odeta Nestor și D-nul director general Tudor Simota. Aveam pregătit un set de întrebări la care ne-au răspuns destul de clar cu explicațiile de rigoare. Pe această cale nu pot decât să le mulțumesc pentru timpul acordat. Principalul subiect au fost afiliații.

 

Întrebări și răspunsuri pentru afiliați

 1. Cine este considerat un afiliat?

  Pe scurt este oricine (persoană fizică sau juridică) care în urma unei colaborări cu un operator de jocuri de noroc sau natura activității are legătură cu jocurile noroc, încasează bani. Atenție persoana fizică se referă la persoană fizică autorizată (PFA)! Câteva exemple:

  • site-urile care fac reclamă și câtigă bani din comision
  • site-urile care câștigă bani din contracte în sumă fixă (este considerat tot afiliat). Aici atenție mare, mulți interpretează acest contract ca un contract simplu de publicitate prin care nu au voie să promoveze bonusuri (i-a indus în eroare legea înainte de a fi schimbată) sau nu au voie să pormoveze banere cu link în momentul actual (neffind afiliați). Putem promova bonsuri și link-uri și până ce nu se publică normele acest lucru este legal. Dar din momentul în care se publică normele va trebui să aplice pentru licență și cei care promovează contractele standar de sumă fixă.
  • site-urile care vând ponturi și fac din asta o activitate comercială, pentru că este strict în domeniul jocurilor de noroc și chiar dacă este o prestare de serviciu de tip analiză sportivă este considerată o afiliere, pentru că se încasează bani dintr-un domeniu reglementat. Anumite publicații vând accesul la conținut cum este Fanatik, în cadrul căruia oferă ponturi. În acest caz în care lucrurile pot fi interpretate și mi-au dat de înțeles că este recomandată și în cazul lor o licență de afiliere, mai ales dacă se poate dovedi că se vinde acel conținut strict pentru ponturile recomandate sau dacă prețul pentru accesul la informație diferă în funcție dacă dau sau nu ponturi. Este un domeniu în care nu activăm și vă recomand celor care afceți acest lucru să luați legătura cu reprezentanții ONJN pentru a cere lămuriri suplimentare.
  • tot afiliat poate fi considerat un procesator de plăți. Atenție să nu confundaăm faptul că avem un card la o bancă și îl folosim la depuneri și retrageri. Pentru că atunci când depunem și retragem bani folosind cardul bancar, operatorii folosesc un procesator de plăți. Vă dau ca și exemplu magazinele online, când plătiți cu cardul puteți vede numele procesatorului de plăți cum ar fi PayU, sau unele bănci cum este Reiffeisen sau garanti au pus la dispoziția magazinelor un sistem de plată prin care fac aceste tranzacții. Dacă operatorul alege să lucreze cu un procesator de plăți local, cum ar fi cei menționați mai sus aceștia trebuie să dețină o licență. Tot în această categorie intră Skrill, Netteler sau Paysafecard.
 2. Se poate să opereze afiliații sub o licență comună?
  Răspunsul pe scurt este DA. Lucru care ridică o mare povară de pe umerii afiliaților mici care erau îngrijorați de monopolul afiliaților mari. Din ce am înțeles de la unii operatori, vor achizițona o astfel de licență de gradul 2 și vor oferi posibilitatea afiliaților colaboratori să lucreze sub această licență. De asemenea afiliații mari pot lua sub aripa lor afiliații mai mici. Datele financiare vor fi private, ONJN fiind strict interesat să afle lista afiliaților care trebuie să conțină datele de identificare fiscală cum ar fi numele PFA-ului sau a firmei și site-urile pe care vor desfășura activitatea. Puteți deține un număr nelimitat de site-uri pe care să le includeți în această listă atât timp cât ele respectă legea.

 3. Putem să ne promovăm propriile site-uri și link-uri de afiliere pe alte site-uri?
  DA! Veste foarte bună pentru noi, pentru că foarte multe publicații online ne solicitau licența de afiliat (licența de gradul 2) pentru a trece de departamentul juridic, care de multe ori e rămas în urmă cu schimbările legislative. Din acest motiv când o publicație vă refuză, să le cereți exact litera de lege pe baza căruia ați fost refuzat. Având în vedere că nu sunt norme publicate este ok, după publicarea normelor este absolut necesar să dovediți că dețineți o licență de gradul 2. De asemenea dacă vă promovați pe publicațiile online topuri ale agențiilor folosind link-uri de afiliere este ok, dar nu uitați să specificați numărul de licență al operatorilor promovați și faptul că articolul se adresează persoanelor majore (peste 18 ani).

 4. Atenție la tipul de reclamă mascată.
  Dacă de exemplu scrieți un articol despre faptul că bet365 nu mai are drept de operare în România și puneți o imagine mare cu bet365 și sub listați agențiile recomandate dar sub formă de text sau imagini mici, e posibil să fie considerată reclamă mascată.

 5. Când vom putea aplica pentru licența de gradul 2 (cea de afiliat)?
  Din păcate răspunsul este evaziv. Este greu să dai termene când depinzi de foarte multe instituții ale statului. Sperăm ca în momentul în care se finalizează normele să elibereze un comunicat de presă prin care să anunțe acest lucru astfel încât să fim informați și de pe marile site-uri din domeniu pe care le urmărim cu toții nu doar de pe site-ul ONJN.

 6. Veți putea colabora cu operatorii de jocuri de noroc fără o licență de gradul 2?
  NU! Momentan putem face acest lucru atât timp cât suntem PFA sau firmă și ne achităm taxele impuse de lege pentru forma juridică adoptată. În momentul în care avem norme și putem aplica pentru licență operatorii sunt obligați să refuze o colaborare cu “afiliații” nelicențiați. Teoretic aceștia ar trebui să informeze aplicanții că au nevoie de o formă juridică legală și trebuie să dețină licența de gradul 2.

 7. Mulți afiliați au site-uri în limba engleză care se adresează străinilor, dar câștigă bnai fie din contracte în sumă fixă fie din comisioane, uneori de la agenții ce nu au licență în România. Ce se întâmplă în acest caz?

  • dacă aveți un site în engleză trebuie să blocați toate ip-urile de România pentru a evita ca acesștia să vadă reclamele pe care le serviți vizitatorilor. Putem promova chiar și agenții nelicențiate în România. Totuși dacă avem licența de gradul 2 și operatorul are licenă de operare în România puteți servi reclame și românilor.
  • la acest punct lămurim și situația afiliaților care au jucători înregistrați la operatori nelicențiați în România care generează în continuare venituri. Este ok! Dacă aveți PFA sau firmă puteți să emiteți facturi și să încasați banii. Practic nu mai promovămoperatorii nelicențiați pe teritoriul românilor și gnerăm venituri de la utilizatorii din străinătate, ne rezumăm la punctul anterior unde atât timp cât nu servim reclame cu operatori nelicențiați este ok. Atenție mare totuși la țările pentru care serviți reclama, dacă serviți reclame celor din Germania aveți grijă să respectați legea din această țară.
 8. Pute depunde dosarul pentru licență în județul de care aparținem?
  NU! Există un singur sediu care aprobă licențele și acesta este la București. Vestea bună este că licențierea va fi foarte ușoară și se vor putea trimite documentele prin “Poștă”. Rămâne de văzut după publicarea normelor.

 9. De ce plătim 6000 de euro pentru licențiere?
  O întrebare adresată de mulți afiliați, de ce 6000 euro și nu 20.000 sau 100 de euro? S-au făcut dezbateri pe această temă și fiecare proces de licențiere are un anumit circuit care costă bani, se pare că după dezbateri s-a convenit la această sumă. Suma am înțeles că putea fi mult mai mare, dar ar trebui să înțelegem că ar trebui considerată o taxă acceptabilă. Mie tot mi se pare destul de mare, dar pentru că se pot asocia un număr delimitat de aplicanți se poate ajunge la costuri foarte mici. Eu sunt convins că vor lua licență operatorii și nu vă va costa nimic dacă nu doriți să vă licențiați separat.

Câteva lămuriri cu privire la întrebările pariorilor

 1. Ce sume se impozitează?

  Pe scurt: Banii care vă intră în cont. Dar cum rămâne cu conversia valutară și taxele reținute de terți? Simplu. Retragi 1000 de ron și îți intră în cont 950 RON, plătești după cei 950 RON. Mulți discutau de venit brut și net, nu are nici o legătură cu pariorii, acest aspect privește strict afiliații.

 2. Vom plăti CAS și CASS?
  Cred că este cel mai discutat subiect din ultima perioadă pe forum. Din păcate răspunsul este simplu: Nu are ONJN nici o treabă cu aceste lucruri. Ține de codul fiscal. Dacă la anul când va fi publicat va stipula că avem de plătit fie CAS sau CASS, aia e, nu mai depinde de ONJN acest aspect,  îi întrebăm pe cei care au lucrat la codul fiscal și l-au aprobat de ce au făcut asta sau nu, rămâne de văzut.

 3. De ce nu pot accesa operatori nelicențiați, vreau doar să mă informez?
  Atât timp cât operatorii nu dețin o licență rând pe rând vor intra în lista neagră și nu vor putea fi accesați. Bine, dar de ce în alte țări se poate? Asta cred că ține de educația noastră a românilor, suntem mereu desconsiderați și catalogați ca needucați din punct de vedere al respectării legilor și am înțeles că asta ar fi unul dintre motivele principale pentru care comisia a votat acest lucru. A fost o comisie care a decis că acest lucru este cel mai bine pentru noi. Fiecare din noi poate face o propunere argumentată în acest sens și nu numai și dacă dovedim că avem expertiza necesară și arrgumentăm lucrurile cum trebuie se poate schimba totul în viitor, nu e așa ușor cum sună dar se poate. Oricum nici mie nu îmi convine căci nu mai pot citi articolele de pe un site care e blocat. Oricum nu puteam vedea meciurile live și dacă nu blocau betul spre exmeplu, vezi punctul 4.

 4. Ce înseamnă că nu am voie să accesez un site?
  Atât timp cât nu este pe lista neagră putem intra pe site, dar nu avem voie să facem un cont sau să depunem bnai, adică să avem activitate pe acel site. Știm că și bet365 și alți operatori ne impuneau să avem cont sau să depunem bani să vizualizăm meciurile transmise, acest lucru este interzis prin lege, așa că aveți grijă pe ce site-uri intrați și ce activitate aveți acolo, chiar dacă nu e pe lista neagră trebuie să respectați legea în vigoare.

 5. Ce faceți în privința operatorilor care limitează sau nu îți afișează limitele maxime de pariere?
  Asta ține de modul de gestionare al afacerii, iar când ne înregistrăm la un operator suntem de acord cu niște termeni și condiții. ONJN nu are nici un drept de influență al acestui model de business și nu poate impune asemenea măsuri. E clar că putem da exemplul discutat pe forum cu depunerea de 10.000 de euro și când să plasezi pariul te trezești cu limită de 100 de euro, retragi banii, ai de plătit taxe după ei. Singurul lucru pe care îl putem face este să întrebăm înainte de a depune despre aceste limite, dar din experiență vă spun că veți primi răspunsuri evazive pentru că limitele diferă de la jucător la jucător, și de sistemul antifraudă integrat în software-ul operatorului. Un jucător care depune din prima o sumă imensă să joace pe un pariu poate fi catalogat suspect pentru că are informații despre un meci aranjat sau chiar el face parte din acel complot, astfel e limitat până ce tiparul de jucător demonstrează că nu este un jucător cu risc. Mă rog, este doar o teorie, s-ar putea să aberez la modul cum este limitat, dar clar nu se poate impune ce dorim noi. Aici discuția este interminabilă și o putem continua pe forum.

 6. Cum e cu rulajul?
  Deci, dacă nu discutam cu ei personal, cred că nu înțelegeam niciodată care e faza să amendezi pe cineva pentru rulaj și nu pentru sumele câștigate. Idea explicată este simplă și se leagă de pericolul social. Adică faptul că la fiecare pariu ai încălcat legea și ai încălcat-o de zeci, sute sau mii de ori este considerat un pericol social mai mare decât dacă ai plasat pariuri puține. Să privim strict pe partea legală, pentru mine are logică ce se afirmă, dar doar din punct de vedere juridic. Problema care rămâne este de ce nu s-au depus mai multe eforturi să se prevină acest lucru.

 7. Dacă după procesul cu Bet365 câștigă Bet365, se anulează amenzile?
  NU! Pentru că fapta a fost deja săvârșită și au afirmat că nu are legătură una cu alta. Asta vă mai pot spune și unii avocați, dar majoritatea nu știu cu ce se mănâncă jocurile de noroc în România.

 8. Unde facem o reclamație dacă operatorul face un abuz?
  Așa cum am spus, nu avem ce face în privința limitării și afișării limiterlor înainte de a depune. Așadar puteți face reclamții pentru orice doriți dar nu veți rezolva ceva tot timpul. În cazul în care aveți o problemă cu faptul că nu sunteți plătit pentru câștigurile obținute reclamați la OPC, protecția consumatorului, nu la ONJN. La ONJN puteți reclama dacă constatați chestii de genul : softul de la cazino sau poker este aranjat, nu au afișate licența pe site, etc. Adică nu respectă legea care le dă drept de operare sau încearcă să fraudeze. Pentru orice altă problemă legată de calitatea acestor servicii trebuie apelat la OPC.

 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive

Discutii