Rezultatele studiului GfK realizat pentru Romanian Bookmakers şi Romslot

Dependența față de jocurile de noroc devine pe zi ce trece o problemă din ce în ce mai importantă la nivel mondial, lucru valabil și în România, deși este drept că situația la noi în țară nu este la fel de gravă ca în alte colțuri ale lumii. Și pentru ca această problemă să nu se agraveze, companiile Romanian Bookmakers şi Romslot au început în parteneriat programul ”Joc Responsabil”, care este în acest moment cel mai important program de prevenire și combatere a dependenței față de jocurile de noroc. Obiectivul este acela de a identifica, evalua și asista psihologic jucătorii care au acest viciu, sau care prezintă riscul de a îl dezvolta într-un viitor apropiat.   
 

Cum funcționează mai exact acest program?

Joc Responsabil” este un program cu acoperire națională care pune la dispoziția pasionaților de gambling un website dedicat ce poate fi accesat la adresa www.jocresponsabil.ro. Pe acest site pot fi găsite atât metode de auto-testare, cât și o linie telefonică gratuită de tip Tel-Verde. Atât jucătorii, cât și familiile acestora au posibilitatea de a suna la numărul 0800.800.099 pentru a lua legătura cu un psiholog care va oferi consiliere telefonică gratuită. Mai mult decât atât, jucătorii pot fi programați pentru două ședințe gratuite de evaluare și consiliere la unul din cabinetele din București, Iași sau Cluj. Această facilitate face din ”Joc Responsabil” singurul program de combatere a dependenței de jocuri de noroc din România care oferă sesiuni gratuite de consiliere în cabinet.
 

Date statistice conform celui mai recent studiu GfK:

GfK România a realizat un studiu pentru “ROMSLOT” şi “Romanian Bookmakers” – Patronatul organizatorilor de Pariuri din Romania. Datele au fost culese între 25 iulie și 16 august 2016 la nivel național prin interviuri față în față. 
 

Conform acestui studiu GfK, 0.6% din populația României cu vârsta de peste 18 ani prezintă probleme de joc, procent ce se încadrează în media europeană de 0.5% - 2%. 

ATENȚIE! Prin probleme de joc ne referim la acei jucători care se joacă mai mult decât ar trebui, și NU la dependenți, și NICI la jucători care au nevoie imediată de consiliere.
 

Alte statistici ce pot fi scoase în evidență din acest studiu:
  • 15% din totalul populației de peste 18 ani a jucat cel puțin o dată în ultimul an jocuri de noroc. În această categorie intră pariurile sportive offline, jocurile de tip slot machines (păcănele), jocuri online, jocuri de cărți, dar și jocuri de tip loto.
  • România se situează la limita de jos a mediei europene în ceea ce privește problemele de joc, 0.6% din populația majoră a țării depășind linia divertismentului, în raport cu media europeană de 0.5% - 2%.
  • Românii care joacă săptămânal sunt în general bărbați tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, necăsătoriți, care provin din mediul urban.
  • Cei mai mulți români joacă de plăcere, dar și pentru a câștiga bani.
  • Persoanele care se joacă pentru a câștiga bani pot intra în ispita de a juca la recuperare. Ei pot cheltui mai mult decât și-au propus și decât își permit, fiind conduși de dorința de a recupera sumele pierdute inițial.

Poți face un test de dependență chiar pe PariuriX: https://pariurix.com/test-dependenta

 

În funcție de cât de des joacă, jucătorii pot fi împărțiți în două categorii:
  • Persoane care se joacă ocazional

În ultimul an 15% din populația majoră a țării a practicat măcar o dată un joc de noroc, iar dacă ne referim strict la bărbați, atunci procentul urcă la 25%. În schimb numărul femeilor care au încercat în ultimul an acest tip de divertisment este mult mai mic: 7%. Cei mai mulți jucători ocazionali se regăsesc în orașele mici unde populația nu depășește 30,000 de locuitori și unde posibilitățile de distracție sunt destul de limitate.

  • Persoanele care se joacă frecvent

32% din persoanele care practică săptămânal jocuri de noroc sunt bărbați tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Cei mai mulți dintre ei provin din mediul urban, sunt necăsătoriți, au o educație medie, dar și un venit mediu de aproximativ 2,500RON pe gospodărie.

Dintre cei care practică frecvent jocuri de noroc, 87% au declarat că se joacă de distracție, iar 74% pentru a câștiga bani, deci cei mai mulți dintre ei vor să se simtă și bine, dar și să beneficieze în același timp de câștiguri suplimentare.


Declarații

Mai jos poți citi ce au declarat directorii executivi de la Romanian Bookmakers și ROMSLOT pe baza acestui subiect.

Dependenţa de jocuri există. Trebuie să ne confruntăm cu ea şi trebuie să ne adresăm ei în mod real. Nu ne paşte însă o apocalipsă socială. Şi atenţie la o mare confuzie! Cei 0,6% români care manifestă probleme cu jocurile de noroc nu sunt ”dependenţi”, ci jucători care au trecut linia distracţiei şi sunt pe un drum periculos la care pot renunţa încă fără ajutor! Astfel, procentul dependenţilor e chiar mai mic în populaţia +18. Cei dependenţi sunt cei deja cei patologici, care au nevoie de consiliere imediată, pe care o pot obţine apelând la programul Joc Responsabil
- Doru Gheorghiu, Director Executiv al Romanian Bookmakers, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România.

 

Faptul că organizaţiile noastre au comandat un astfel de studiu cred că reprezintă o dovadă de maturitate a industriei de jocuri de noroc din România. Raportându-ne la statisticile din Europa privind numărul de jucători care practică în mod frecvent jocurile de noroc, putem spune că românii nu au probleme de joc mai mari ca ale europenilor, dimpotrivă, ne situăm la pragul de jos al mediei europene, aflată între 0,5 şi 2%. Cu toate acestea, nu putem spune că problema nu există. Tocmai de aceea o tratăm în mod real și direct, de 4 ani, prin intermediul programului ”Joc Responsabil”
- Viorela Rădoi, Director Executiv al ROMSLOT, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România.

 

Concluzii

Cu siguranță este un lucru foarte bun acela că cineva încearcă să ia măsuri de prevenire și combatere a dependenței față de jocurile de noroc, mai ales că momentan problemele la noi în țară nu sunt foarte grave, România fiind în limita de jos a mediei europene în ceea ce privește numărul de persoane cu probleme de joc. O astfel de problemă trebuie combătută din fașă, pentru a nu ajunge în situația altor țări. Chiar ieri vă prezentam un articol despre situația din Australia, țară unde anual peste 400 de persoane se sinucid din cauza jocurilor de noroc, unde se află 20% din toate aparatele de ”păcănele” din lume, și unde într-un singur an australienii au investit 23 de miliarde de dolari în gambling, deci o medie de 1,000$ pe cap de locuitor!

Dacă crezi că ai o problemă față de jocurile de noroc, sau cunoști pe cineva care se află într-o astfel de situație, atunci intră și tu pe www.jocresponsabil.ro.pentru a vedea ce măsuri pot fi luate!

Te-ar mai putea interesa și:

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi