Revoluție în fotbal: măsuri anti-blaturi la pariuri! Vor avea ele efect?..

Mafia pariurilor i-a băgat în sperieți pe șefii federațiilor de fotbal din Europa, care știu că aranjamentele au atins și meciurile amicale. ”Totul se reduce la onestitatea jucătorilor”, spune șeful Departamentului de Integritate al Federației de Fotbal din Malta, Franz Tabone. Acesta se teme cel mai mult de companiile aflate ”peste mări și țări” - care le oferă posibilitatea clienților săi de a paria pe amicalele din pre-sezon ale echipelor mici din Malta, dar și din alte campionate ale Europei. 

Iar aceste meciuri se aranjează cel mai ușor, datorită lipsei mize în astfel de jocuri: în afară de aprecierea antrenorului și a șefilor echipei, jucătorii se aleg doar cu lovituri și accidentări...Așa că o parte dintre aceștia se gândesc că n-ar fi rău să facă un ban frumos de pe urma acestor amicale și intră în ”jocul” mafiei pariurilor prin diverși intermediari. Ce este mai rău, zice Tabone, e că operatorii de jocuri de noroc aleg la întâmplare meciuri, fără să țină cont de importanța lor și de condițiile în care se desfășoară acestea. 

După părerea lui, astfel de meciuri nu au ce căuta în oferta caselor de pariuri. El insistă că acest ”fenomen” nu se limitează doar la meciuri din Malta, ci se răsfrânge asupra campionatelor din întreaga lume. "Companiile de pariuri nu fac diferența între un meci de Champions League și unul amical, pentru că în definitiv ambele sunt oportunități de a face bani..Iar lucrul ăsta nu este tocmai corect”, spune directorul Departamentului de Integritate al Federației de Fotbal din Malta. (foto: timesofmalta.com)

Tabone este cel care în urmă cu doi ani a atras atenția asupra unui anumit club de fotbal din campionatul intern, ai cărui investitori erau străini și care erau foarte interesați de un turneu de vară. Tot el este cel care a sugerat cluburilor să schimbe formatul meciurilor și să se joace trei reprize a câte 30 de minute, sau 45 de minute într-o partidă - propunere înaintată și la UEFA. Este însă doar un foc de paie, după cum a recunoscut și oficialul maltez. ”Chiar dacă formatul meciurilor amicale se va schimba, nu ne garantează nimeni că operatorii nu vor mai continua să ofere mize pe rezultatul final al acestor partide. Și la sfârșitul zilei integritatea jucătorilor are cel mai mult de suferit”, mai zice Tabone. 

Nu mai departe decât săptămâna trecută, meciul amical dintre Gzira și St Andrews, organizat în cadrul unui cantonament, a făcut parte din oferta unei case de pariuri din Malta. Invitat în studioul Radio 101, reprezentantul clubului St Andrew, Chris Vassallo a declarat că cluburile nu pot face absolut nimic pentru a împiedica operatorii de jocuri de noroc să ofere pariuri pe turneele echipelor. 

Dezamăgit de situație s-a arătat și secretarul general al Federației de Fotbal din Malta, Angelo Chetcuti, care a insistat că federația nu are niciun control asupra ofertei caselor de pariuri."Mă deranjează faptul că societățile de pariuri oferă pariuri pe meciurile amicale, la fel de mult cum mă deranjează atunci când au în ofertă și pariuri pe jocuri de tineret. Dar nu putem face absolut nimic”, a declarat Chetcut, care a adăugat că oricare dintre amicalele disputate în turneele de vară ar trebui să ridice suspiciuni.

Săptămâna trecută, Ronnie Mackay (fost fotbalist) a fost condamnat la doi ani de închisoare și amendat cu 2000 de euro după ce un tribunal l-a găsit vinovat pentru conspirație și complicitate, dar și pentru luare de mită pentru aranjarea unui meci disputat de națională Under21 a Maltei împotriva reprezentativei din Muntenegru, pe 21 martie. Atunci, șeful Departamentului de Integritate al Federației de Fotbal din Malta a avertizat poliția că are motive să creadă că meciul este aranjat la pariuri.

În urma implicării poliției, partida următoare cu Cehia a fost anulată. Ancheta a condus la identificarea unui alt fost jucător, Seyble Zammit, care a abordat câțiva fotbaliști oferindu-le sume importante pentru a trânti meciul la pariuri. La audieri, Zammit și-a recunoscut greșelile și a scăpat de urmărirea penală pentru ajutorul dat autorităților în prinderea celor vinovați. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi