Revoluţie în fotbal începând cu 2026! Poate atunci merge şi România la Mondial...

Pe 10 ianuarie, FIFA a decis să mărească numărul de echipe participante la Campionatul Mondial de la 32 la 48. Ieri, propunerea a fost votată de către membrii FIFA, astfel că noua schimbare a devenit oficială, urmând ca noul sistem de calificare să intre în vigoare începând cu ediţia din 2026 a Campionatului Mondial! 

Decizia, luată în unanimitate, a fost criticată încă de la început de fostul şef al FIFA Sepp Blatter, cel care a spus că această schimbare nu va aduce nimic bun în organizarea Cupei Mondiale şi că cei care au propus un asemenea sistem nu se pricep deloc la fotbal. Actualul preşedinte Gianni Infantino (Foto: fifa.com) şi-a văzut însă de ale lui şi şi-a dus la îndeplinire decizia, una care avantajează în mod evident echipele mai slab cotate şi care acum au şanse mult mai mari să pună mâna pe biletul pentru Mondial. 

FIFA Council - care este format din preşedintele FIFA şi preşedinţii tuturor forurilor continentale - a aprobat şi numărul de echipe pe care fiecare confederaţie îl va trimite la CM 2026. FIFA a încercat să mulţumească fiecare confederaţie, astfel că toate vor primi mai multe locuri la Cupa Mondială - Europa va avea 3 locuri în plus (16 echipe în loc de 13), în vreme ce America de Sud va trimite la turneul final nu mai puţin de 6 naţionale. Practic, mai mult de jumătate din naţionalele Confederaţiei CONBEBOL vor merge la Mondial!

Asiaticii au primit şi ei o super-veste - începând din 2026, vor avea 8 echipe la Campionatul Mondial. În momentul de faţă, Asia are 4 locuri direct calificate, în vreme ce a cincea îşi dispută locul la baraj. 

Cele 48 de locuri la Campionatul Mondial 2026 după nouă decizie a FIFA:

Zona Asia: 8 echipe (4 direct şi 1 la baraj după vechiul sistem)
Zona Africa: 9 naţionale în loc de 5
America de Nord, Centrală şi Caraibe: 6 naţionale (3 direct şi 1 la baraj după vechiul sistem)
America de Sud: 6 echipe (4 direct şi 1 la baraj după vechiul sistem)
EUROPA: 16 în loc de 13
Zona Oceania: o naţională calificată direct (după vechiul sistem 1 echipă la baraj)

Turneul final se va desfășura pe durata a 32 de zile, iar numărul meciurilor va crește de la 64 la 80. Competiția va avea 16 grupe a câtre 3 echipe, urmând ca în fazele eliminatorii să ajungă 32 de formații. Ţara care va organiza Mondialul va fi calificată direct, dar o va face de pe un loc ce aparţine confederaţiei din care face parte. Adică, dacă turneul final ar fi organizat de Argentina, America de Sud ar rămâne cu 5 locuri pentru calificări.

Să mai spunem că în urma acestor schimbări, putem spera şi noi mai mult că vom ajunge la un turneu final. Dacă vom avea cu cine, desigur..

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi