Află tot ce trebuie să știi despre verificarea contului KYC la casele de pariuri online recomandate de PariuriX. Am vorbit cu reprezentanți a celor mai importante agenții de pariuri din România, iar acum avem exemple clare cum e bine și cum nu e bine să trimiți documentele, am aflat detalii specifice despre procesul de verificare a fiecărui operator în parte, și am descoperit cele mai comune motive pentru care actele pot fi refuzate. Toate aceste informații și multe altele pot fi găsite mai jos.
Verificarea contului de pariuri - obligatorie prin lege
1.1 Motivele principale pentru care verificarea este obligatorie
1.2 Mă supun vreunui risc dacă trimit documentele solicitate?
Know Your Customer - Care este procedeul tipic de verificare?
2.1 Ce fac dacă nu am o factură de utilități pe numele meu?
Cele mai frecvente motive pentru respingerea unui document
Verificarea cont KYC la Top Case de pariuri online recomandate
4.1 Unibet
4.2 Betano
4.3 Netbet
4.4 Superbet
4.5 Betfair
4.6 Winmasters
4.7 888Sport
4.8 PublicWin
Procesul de verificare a identității se numește KYC (Know your customer) și reprezintă un pas obligatoriu de parcurs la fiecare operator licențiat ONJN.
Conform articolului 129 alineatul (5) din Decizia nr. 111, din data de 24 februarie 2016, conturile de pariuri neverificate în termen de 30 de zile de la deschidere trebuie închise, iar banii de pe cont trebuie transferați în conturile statului fără ca jucătorul să aibă posibilitatea de a îi mai recupera.
Bagă la cap acest lucru pentru că nu sunt puțini acei pariori care se plâng pe forumul de discuții PariuriX sau pe rețelele de socializare că au fost furați de către casele de pariuri care i-au lăsat fără bani pe cont. Când îi întrebam dacă și-au verificat contul conform legii, majoritatea dădeau din umeri și spuneau că nu. Este bine să fim un pic informați pentru a cunoaște și respecta legile în vigoare.
Acești pariori și-au pierdut banii pentru că nu au dat importanță nenumăratelor mail-uri / mesaje primite de la agenții în decursul celor 30 de zile de la înregistrare, bani care oricum nu au rămas la operatori, ci au ajuns la bugetul statului român.
Bun, verificarea contului este obligatorie prin lege. Dar de ce această strictețe? De ce ține morțiș statul și operatorul să știe cine se ascunde în spatele monitorului? Statul vrea să știe al cui e contul pentru că ai de plătit impozit, așa că vrând nevrând nu ai cum să joci cu un cont anonim. Oricum nu îți bate capul cu impozitul, acesta este oprit la sursă o dată pe an.
Plus că un cont (de orice fel) pe care se pot stoca bani se încadrează și prin alte sfere legislative. Cum ar fi prevenția spălării de bani. Probabil că vei râde auzind asta. Dar gândește-te în felul următor. Dacă conturile ar fi anonime, sau dacă s-ar facilita deschiderea lor de pe date false, nu crezi că ar apărea băieții deștepți care să le folosească și pentru activități mai puțin curate?
Operatorii trebuie să verifice conturile pentru a se asigura că jucătorii au vârsta minimă legală. Așa cum am mai spus, recomand să vă apucați de pariuri doar după 20 de ani, după ce mai prindeți puțin din simțul răspunderii. CLICK AICI pentru a afla mai multe informații despre pariurile în rândul minorilor.
KYC - Know Your customers, adică cunoașteți clienții. Dacă tu ai o afacere, nu vrei să știi cine sunt clienții tăi? Mai ales când ai câteva reguli interne care trebuiesc respectate? În primul rând este interzis ca aceeași persoană să aibă mai mult de 1 cont la o agenție. La fel nu este permis ca mai multe persoane din aceeași casă sau aceeași familie să aplice pentru aceeași ofertă. Verificând identitatea clienților se previne abuzul față de ofertele promoționale.
Mulți pariori evită pariurile online deoarece nu vor să își expună datele la o casă de pariuri pe internet. Pot înțelege acest motiv de îngrijorare, dar trebuie să îți pui următoarea întrebare – atunci când dai casierei de la agenția stradală buletinul pentru a scoate câștigurile nu îți expui datele? Sau atunci când faci un credit, cumperi ceva cu garanție, când te duci la bancă, sau în multe alte situații - ești sigur că atunci datele tale sunt mai în siguranță decât atunci când joci la o casă de pariuri online? Dacă cineva este rău intenționat datele tale pot fi compromise indiferent unde lucrează. În viața de zi cu zi sunt nenumărate situații în care ne expunem datele, asta este societatea în care trăim.
Ce îți pot spune este că operatorii sunt obligați să asigure protejarea datelor. Datele personale și tranzacțiile financiare sunt protejate cu SSL (Secure Sockets Layer), iar toate documentele sunt stocate în mod electronic într-un mediu securizat cu acces restricționat la nivel înalt. Asta înseamnă că bazele de date ale caselor de pariuri sunt greu de spart, și nici măcar angajații nu au în vreun moment acces la datele bancare complete.
Dar copii după card? Este normal să ceară așa ceva? Da, pentru că trebuie să dovedești că este al tău. Doar că în cazul acesta staff-ul agenției îți va cere să acoperi anumite cifre. Deci pentru un angajat rău-intenționat cardul tău va fi doar o bucată de carton. Dacă și așa te deranjează, să știi că există soluții. În urmă cu vreo 10 ani nu puteam depune decât cu cardul sau prin transfer bancar. Acum ești privilegiat pentru că ai tot felul de alternative: Skrill, Neteller, Paysafecard etc. Mai nou unii operatori te lasă să depui chiar din agenții stradale. Te duci la ghișeu, dai banii ca și atunci când pui un bilet, și îi primești imediat pe contul online. Simplu, fără bătăi de cap, și fără să trebuiască să expui datele cardului. O astfel de agenție este ACEASTA – poți depune și retrage din sucursale Favbet și Smith&Smith. Sau ACEASTA, ea deține peste 600 de sucursale în toată țara, deci poți depune foarte ușor fără card.
Și încă un lucru important - nu primești plicuri acasă de la agenția de pariuri așa cum cred mulți (nici atunci când ai contul de verificat, dar nici în alte situații). Dacă nu vrei ca apropiații să afle că joci online, atunci nu vor avea cum să afle, toate documentele trimise de tine fiind strict confidențiale (deși nu aș recomenda astfel de secrete).
Următoarele informații sunt valabile la toate casele de pariuri licențiate, deci citește cu atenție! Pentru o verificare completă a contului sunt necesare 3 tipuri de documente:
Unele agenții ar putea solicita în primă fază doar o copie după actul de identitate, dar probabil mai devreme sau mai târziu va fi solicitată și dovada adresei. Ia în considerare faptul că orice operator are dreptul legal de a face ulterior și alte verificări suplimentare, inclusiv să îți ceară poză cu tine ținând buletinul în mână, sau verificare telefonică unde îți vor fi puse câteva întrebări. Dar astfel de verificări suplimentare nu trebuie neapărat să se încadreze în termenul legal de 30 de zile (doar prima). Chiar și așa, operatorul îți poate impune un termen limită propriu sau anumite restricții până parcurgi acei pași suplimentari.
Încă ceva în legătură cu verificarea de bază - recomand să trimiți documentele din timp și să nu aștepți până la finalul perioadei de 30 de zile, pentru că verificarea poate dura câteva zile, deci riști să ai contul suspendat temporar.
Să presupunem că atunci când doriţi să efectuaţi verificarea contului vi se solicita o factură pe numele vostru şi nu deţineţi un astfel de act. Cel mai indicat este să mergeţi la bancă şi să solicitaţi un extras de cont bancar detaliat. În cadrul acestui document bancar apar numele şi adresa voastră. În cazul în care nici acest lucru nu este posibil, mai există varianta să trimiteţi agenţiei de pariuri online un mail în care să explicaţi că locuiţi cu părinţii şi n-aveţi facturi pe numele vostru.
Aceasta este o explicaţie plauzibilă şi ar trebui să funcţioneze. Totuşi, şi în acest caz vi se va cere o copie după o factură de utilităţi pe numele părinţilor. Ţineţi cont de faptul că numele de familie trebuie să fie identic cu cel din buletin, altfel riscaţi ca agenţia de pariuri online să vă blocheze contul o perioadă, considerând acţiunea voastră ca fiind frauduloasă.
Aşadar aveţi mare grijă atunci când aveţi probleme cu actele, pentru că la prima greşeală cât de mică şi care ridică suspiciuni veţi fi imediat sancţionaţi fără drept de apel.
Mulți pariori consideră că Unibet (vezi site-ul agenției) este printre cele mai strice agenții când vine vorba de verificarea identității contului. Reprezentanții acestei case de pariuri și-au făcut timp pentru a prezenta pe larg motivele cele mai comune pentru care documentele trimise de pariori sunt de obicei respinse, și vreau să le mulțumesc pe această cale! Citește cu atenție și bagă la cap, pentru că multe din aceste aspecte sunt valabile la orice casă de pariuri licențiată, și nu doar la Unibet! De fapt și cei de la Sportingbet (intră pe site) ne-au spus în mare cam aceleași lucruri. Și sunt convins că vei găsi aici câteva informații pe care sigur nu le știai (recunosc că nici eu nu cunoșteam câteva din ele).
Poate nu toate agențiile respectă această regulă ca la carte (Unibet chiar ține cont de ea fără excepție), dar oricum și cele care mai lasă de la ele tot nu vor accepta ca informații importante să nu apară în poză, sau să lipsească o bucată consistentă din document.
Poză la care lipsesc colțurile și o bucată consistentă din document
Pozele trebuie făcute fără blitz deoarece reflexia acestuia poate acoperi unele date de identificare necesare verificării. Poza trebuie să cuprindă tot documentul în imagine (toate cele 4 colțuri ale documentului).
Cel mai comun motiv pentru respingerea unui document este calitatea slabă a acestuia, al doilea cel mai comun motiv este lipsa de informații de pe documente – spre exemplu ori nu e prins tot documentul în poză, ori factura / extrasul de cont samd este îndoit / împăturit, ori pentru verificarea adresei este trimis un extras de cont BCR/BRD care nu are adresa clientului pe el și implicit, nu poate fi verificată (de la alte bănci e ok pentru că conține adresa).
Poză neclară, nu sunt vizibile toate colțurile, este făcută cu blitz
Dacă ai depus cu cardul și îți este solicitată o copie față / verso a acestuia, ia în considerare faptul că pe el scrie ”NOT VALID UNLESS SIGNED ”, deci TREBUIE să fie semnat pe spate pentru că altfel este ca o bucată de plastic fără validare / consimțământ din partea posesorului, deci nu poate face obiectul niciunei verificări. Acesta trebuie semnat de către TITULAR, și nu de o altă persoană. Cardul se poate semna în intimitatea locuinței proprii, nu trebuie mers la bancă.
Copia după actul de identitate trebuie să fie complet vizibilă. Nu ai voie să acoperi CNP-ul sau alte date! În caz contrar documentul va fi respins! Cei de la Sportingbet (vezi site-ul agenției) ne spuneau că unii clienți acopereau cu degetele ba data expirării, ba codul de jos etc.
În cazul copiei după card vei putea acoperi anumite cifre; vei fi înștiințat de către agenție exact ce cifre (diferă de la operator la operator). Dar trebui să acoperi doar respectivele cifre, nimic în plus!
Poză ce nu conține toate colțurile, informațiile sunt acoperite.
Poze preluate de pe pokerstars.com
Un alt motiv foarte comun pentru nevalidarea procesului de verificare este trimiterea unui alt document – pentru verificarea identității ajung la operator poze cu posesorul lângă minunata lui mașina, sau în poartă spunând “aici stau”, sau de la party-uri șamd – evident aceste poze nu sunt suficiente pentru verificarea adresei. Unii client trimit din partea băncii orice alt document în locul extrasului de cont – lista IBAN-uri, contracte, chitanțe șamd – acestea nu pot substitui extrasul de cont.
O categorie aparte o reprezintă extrasele de cont de la IFN-uri sau societăți de tranzacționare aprobate de BNR (NON IFN – există numai una în RO în acest moment) – aceste societăți, au conturi contabile pentru client – și un cont de triaj deschis în numele lor la o bancă. Extrasul de cont (contabil) de la un IFN, nu reprezintă un extras de cont bancar.
Pariorii trebuie să utilizeze la depuneri și retrageri numai metode de plată proprii - altfel pot apărea întârzieri / probleme la retragere. O depunere trebuie rulată o dată, chiar și pe cote sigure, altfel depunerea nu face sens și se intră în sfera legislației de prevenire a unor lucruri mai puțin oneste (spălare de bani, transferuri de fonduri în afara sistemului fiscalizat, șamd).
În cazul agențiilor care cer inițial doar copie după act de identitate, dacă adresa completată la înregistrare nu coincide cu cea din buletin, atunci mai mult ca sigur procesul de verificare nu va fi validat din prima, ci va trebui să trimiți și o dovadă a adresei.
Procedura KYC poate diferi de la operator la operator, deci nu este identică peste tot. Fiecare bookmaker poate avea propriile criterii și cerințe când vine vorba de verificarea identității, iar de aceea este bine să citești secțiunea corespunzătoare operatorului care te interesează.
Noi ne vom concentra în cele ce urmează pe cele 8 agenții de pariuri online recomandate de PariuriX. Am contactat managerii fiecărei agenții în parte și le-am pus câteva întrebări specifice ale căror răspuns nu poate fi găsit pe pagina de Help / Ajutor. Deci mai bine pierzi acum câteva minute să citești rândurile următoare decât să fii nevoit ulterior să trimiți de 5 ori un document pentru că a fost un lucru pe care nu l-ai știut.
În primă fază este cerută doar o copie după un act de identitate pe care trebuie să se vadă clar numărul documentului, numele întreg și data nașterii. Poți trimite o copie după cartea de identitate (doar fața), pașaport (copie după pagina care conține fotografia) sau permis de conducere (copie după ambele părți, nu este acceptat permisul de conducere temporar).
Înaintea acestei verificări nu sunt permise depuneri mai mari de 880 RON (sau 200 euro echivalent la curs – dar cel mai sigur 880 ron, euro nu va fi sub 4,4 în principiu). Pentru această primă verificare sunt acceptate și documente scanate, însă de obicei se preferă fotografiate, iar scanările au mai mari șanse să fie respinse. Așa cum am zis și la începutul articolului, verificarea de bază trebuie făcută în 30 de zile de la înregistrare.
Mai devreme sau mai târziu va fi solicitată probabil și o dovadă a adresei - extras de cont bancar detaliat (care să conțină adresa) sau o factură de utilități pe numele tău. Acest document nu trebuie să fie mai vechi de 3 luni calendaristice!
De asemenea, la un moment dat este posibil să fie solicitată și o dovadă a metodei de plată utilizate. Există unele cazuri când aceste date sunt solicitate încă de la prima depunere (ex: prima depunere mare, dispozitiv utilizat și de un alt cont, card ce se încearcă a fi folosit pentru depuneri, utilizat pe alt cont, șamd). Cardul trebuie fotografiat fără blitz și să fie prinse toate cele 4 colțuri în imagine.
Pe fața cardului trebuie să fie vizibile primele 6 cifre și ultimele 4 cifre. Doar cele 6 cifre rămase trebuie acoperite, în rest toate informațiile de pe fața cardului să rămână vizibile! Pe spatele cardului codul CVV trebuie acoperit (ultimele 3 cifre). Daca sunt cifre în relief pe față și relieful lor se vede pe spate - atunci să fie vizibile primele 4 și ultimele 6 (cele de pe fața cardului în oglindă). Cum am zis și mai sus, cardul trebuie semnat pe spate de către proprietar, altfel nu va fi acceptat!
Documentele trimise trebuie să respecte următoarele criterii, altfel vor fi respinse:
De obicei actele vor fi verificate în maxim 3-5 zile lucrătoare. Dacă încerci să uplodezi documente de pe site dar acestea nu sunt procesate, atunci este posibil că nu ai respectat toate criteriile de mai sus. Dacă ești sigur că le-ai respectat dar încă întâmpini probleme, atunci contactează serviciul de relații cu clienții.
În decurs de 30 de zile de la înregistrare va trebui să trimiți o copie după un act de identitate (pașaport / permis de conducere / carte de identitate) și o dovadă a adresei de domiciliu (extras de cont detaliat sau factură de utilități - curent, gaze, internet, TV ) care să conțină numele tău și adresa. Acest document trebuie să nu fie mai vechi de 2 luni calendaristice. Deci ambele documente sunt necesare din prima!
Dacă ai depus cu cardul, atunci la scurt timp vei primi un mail prin care vei fi înștiințat că este necesară o copie față-verso a acestuia. Pe față va trebui să lași vizibile primele 6 cifre și ultimele 4 cifre ale numărului cardului (cifrele 7 – 12 trebuiesc acoperite). Din numărul de pe spate va trebui să lași vizibile primele 4 cifre, și să le acoperi pe ultimele 3 (codul CVV). Nu ai voie să acoperi alte informații de pe cele două părți. Dacă ai depus utilizând o altă metodă de plată, atunci este la latitudinea agenției dacă să îți solicite sau nu o dovadă a depozitului (vei fi înștiințat pe mail sau prin mesaj intern).
Documentele trimise trebuie să respecte următoarele criterii, altfel vor fi respinse:
De obicei contul este verificat în 24 – 48 de ore, dar timpul este influențat și de numărul de solicitări din acel moment.
Pentru o verificare inițială este suficientă o copie după un act de identitate (buletin, pașaport, permis de conducere). Înaintea acestei verificări nu sunt permise depuneri mai mari de 200€. Ca și la celelalte agenții, această verificare de bază trebuie făcută în maxim 30 de zile de la înregistrare.
Ca la orice operator licențiat, probabil mai devreme sau mai târziu va fi solicitată și o dovadă a adresei (factură de utilități / extras de cont detaliat), și poate o dovadă a metodei de plată utilizate. Agenția poate face și alte verificări suplimentare.
Pentru verificarea identității în conformitate cu legislația actuală, utilizatorilor le sunt solicitate următoarele documente:
Dacă ai depus cu cardul, atunci este posibil să fie solicitată mai devreme sau mai târziu o copie față - verso a acestuia. Se solicită acoperirea numărului cardului, cu excepţia primelor şase şi a ultimelor patru cifre de pe faţa cardului. Se solicită, de asemenea, acoperirea codului CVV din 3 cifre de pe verso-ul cardului. Cardul este nevoie să fie semnat de titular.
Dacă ai depus cu o altă metodă de plată, de regulă nu este solicitată o copie după aceasta. Doar dacă departamentul responsabil descoperă că respectivul cont de Skrill (deschide cont) / Neteller este al altui titular este solicitată dovadă (screenshot în care să se vadă deținătorul), iar dacă se descoperă că apartine altcuiva, respectiva metodă de plată va fi blocată pe motiv de ”no financial sharing” . Atunci când respectivii utilizatori vor să retragă, o vor putea face prin transfer bancar.
De asemenea, eventual ți se va cere și o dovadă a adresei. Sunt și pariori care susțin că le-au fost cerute aceste acte, plus un selfie cu buletinul în mână. Cu siguranță dacă te vei afla într-o astfel de situație vei fi înștiințat pe mail de către staff-ul agenției și vei primi toate detaliile necesare.
La Betfair, ca și la Betano, este necesar să trimiți din prima două documente:
Dacă depui cu cardul mai mult ca sigur va fi solicitată o copie față / verso a acestuia. Chiar și în cazul depozitelor efectuate prin alte metode de plată este posibil să fie cerută o dovadă (vei primi un mail cu indicații exacte). Agenția are dreptul ca în orice moment să facă verificări suplimentare.
Dacă verifici identitatea înainte de a depune, va trebui să trimiți doar actul de identitate și dovada adresei. Însă înainte de prima retragere tot va trebui să trimiți și o copie după metoda de plată utilizată.
Aici va trebui să încarci documentele enumerate anterior. După ce ai terminat de parcurs acest proces vei vedea că nu mai apare acea fereastră pop-up de fiecare dată când te loghezi pe cont. În cazul în care ai probleme în a încărca documentele prin acest formular, le poți trimite și pe mail la adresa: [email protected]. Va trebui să menționezi și username-ul tău pentru a ști de la cine sunt documentele
În primă fază verificarea este una minimă. Este solicitată doar o copie după un act de identitate - buletin, pașaport sau permis de conducere
Dacă depui cu cardul, atunci mai mult ca sigur va trebui să trimiți o copie față-verso a acestuia înainte de a îl putea utiliza pentru retrageri. Staff-ul agenției îți va trimite un mail prin care te va anunța că trebuie să acoperi anumite numere de pe card (îți spun ei care), pentru ca acesta să nu fie expus.
Majoritatea celorlalte agenții cer și o dovadă a adresei, dar cei de la PublicWin nu solicită așa ceva, cel puțin nu la început. Însă pe parcurs pot cere și un astfel de document (factură de utilități sau extras de cont bancar pe care să apară numele și adresa ta completă). De asemenea, orice operator are dreptul de a face și alte verificări suplimentare dacă consideră acest lucru ca fiind necesar.
Dacă consideri că anumite informații din articol nu sunt corecte, sau crezi că poți veni cu informații suplimentare, atunci nu ezita să dai un reply mai jos!
Te-ar putea interesa și:
16 Distribuiri
Discutii
Salutare!
Poate cineva sa-mi spuna, ce verificari suplimentare ar putea fi, in afara de a face un selphie cu documentul? De acesemea, as fi vrut sa aflu, cum decurge o verificare pre telefon? Ce intreaba de obicei?
Mersi anticipat!
Salutare!
Poate cineva sa-mi spuna, ce verificari suplimentare ar putea fi, in afara de a face un selphie cu documentul? De acesemea, as fi vrut sa aflu, cum decurge o verificare pre telefon? Ce intreaba de obicei?
Mersi anticipat!
Dar astfel de verificări suplimentare nu trebuie neapărat să se încadreze în termenul legal de 30 de zile (doar prima).
Vrajeala. Admiral iti vireaza banii spre bugetul de stat chiar daca ai trimis copia de buletin in maxim 30 de zile. Daca iti cer alt document apoi (extras de cont, factura etc) si nu te incadrezi in termenul de 30 de zile iti fura banii. Agentii de tot rahatul!
Dar astfel de verificări suplimentare nu trebuie neapărat să se încadreze în termenul legal de 30 de zile (doar prima).
Vrajeala. Admiral iti vireaza banii spre bugetul de stat chiar daca ai trimis copia de buletin in maxim 30 de zile. Daca iti cer alt document apoi (extras de cont, factura etc) si nu te incadrezi in termenul de 30 de zile iti fura banii. Agentii de tot rahatul!