Află în ce constau pariurile simple, în sistem și cu baze, cum se calculează cotele și câștigurile pe fiecare, și vezi cum și când trebuie să le folosești pentru a obține maximul din pariurile sportive plasate! Realitatea este că fiecare mod de a paria are avantaje și dezavantaje, iar noi ca pariori trebuie să fim capabili să alegem cel mai bun tip de pariu în funcție de selecțiile de pe bilet, de așteptările pe care le avem, dar și de riscul pe care suntem dispuși să îl asumăm.
În primul rând trebuie înțelese următoarele noțiuni de bază:
Un bilet simplu este acel bilet care are o singură variantă de câștig – toate pariurile conținute trebuie să fie câștigătoare. Acesta poate fi la rândul său de două tipuri:
Exemplu 1:
Pariezi 100RON pe un bilet single care conține o cotă de 1.84. Dacă biletul este câștigător, vei lua 184RON, dintre care 84RON reprezintă profitul. Acesta este un pariu single.
Exemplu 2:
Pariezi 10RON pe un bilet multiplu care conține următoarele cote: 1.67, 1.68, 1,73, 1.67 şi 1.84. Cota totală va fi egală cu produsul celor cinci cote, în cazul acesta: 14.91. Dacă ies toate cele 5 pariuri atunci vei lua 149.1RON, din care 139.1RON reprezintă profitul. Dacă oricare din selecții este pierzătoare nu vei mai lua nici un ban, chiar dacă ies toate celelalte selecții. Acesta este un pariu multiplu.
Pariuri single vs pariuri multiple
Nu vom intra în mai multe detalii despre pariuri single și multiple, deoarece avem un articol foarte detailat pe această temă ce poate fi găsit aici: https://pariurix.com/pariuri-individuale-vs-pariuri-multiple.html. Dacă îl accesezi vei afla:
Sistemele de pariuri sunt folosite pentru a putea câștiga un bilet și daca pierzi unul (sau chiar mai multe) meciuri de pe bilet. Folosirea unui sistem este bună atunci când ai bilete de cotă mai ridicată și iei în calcul posibilitatea ca unul, sau mai multe meciuri să nu iasă. În cele ce urmează voi prezenta sistemele cunoscute și folosite, mai ales online, și voi arăta și cum se calculează cotele și câștigurile în situație de față.
Un bilet în sistem conține mai multe variante de câștig. Pentru un bilet cu "n" meciuri, orice casă de pariuri online oferă posibilitatea de a face combinații de ”k” meciuri, unde 1 ≤ k ≤ n , deci ”k” poate fi orice număr între 1 și ”n”. Nu te îngrijora dacă nu înțelegi mare lucru momentan și dacă ai început să te ducicu gândul la orele de matematică din școală. Vom trece în curând la exemple și totul va deveni mai clar. Înainte mai trebuie spus că miza totală se împarte între numărul de combinații pentru a se calcula miza pe fiecare combinație în parte. Apoi fiecare parte de miză se înmulțește cu cota echivalentă fiecărei combinații pentru a decide câștigul pe variantă. Câștigul total se obține adunând câștigurile obținute de pe urma fiecărei variante în parte.
Numărul de combinații pe care îl conține un sistem depinde în funcție de numărul de meciuri de pe bilet, și sistemul ales. Dacă ai fost atent la ce te-a învățat proful de matematică în liceu, atunci probabil știi că avem următoarea formulă pentru combinări:
Exemplu
Luăm un bilet cu 5 meciuri, la care vom putea juca combinații de 1, 2, 3, 4 și respectiv 5 meciuri. Dacă vrem să jucăm un sistem 3/5 vom avea 10 combinații posibile. Cum am aflat asta? Aplicând formula de mai sus, acolo unde ”n” = 5 și ”k” = 3. Astfel formula devine: 5! / 3! * 2! = 120 / 12 = 10. Pe baza aceleași formule putem juca la acest bilet cu 5 meciuri:
Acum să luăm biletul cu 5 meciuri prezentat mai sus. Acesta conținea următoarele cote: 1.67, 1.68, 1,73, 1.67 şi 1.84. Pariem pe sistem "4/5" suma totală de 50 RON, ceea ce înseamnă o miză de 10RON / combinație. Avem următoarele combinaţii posibile şi următoarele câştiguri:
Deci dacă ies doar 4 din cele 5 selecţii avem un câştig cuprins între 81.06 RON şi 89.31 RON, în funcţie de meciurile care au ieşit. Dacă ies toate meciurile, atunci toate combinațiile sunt câștigătoare și luăm 434.67 RON
Sigur, nu trebuie să îți bați capul cu calculele de mai sus deoarece fiecare casă de pariuri online are scipturi care le face automat. Tu când introduci pariurile pe bilet, apar automat sistemele pe care le poți juca și numărul de combinații conținut de fiecare, în funcție de situație. Dar am prezentat aceste calcule pentru cei care sunt interesați să afle exact cum funcționează pariurile în sistem.
În afară de sistemele prezentate mai sus, mai există și sisteme care sunt oferite doar la bilete cu un anumit număr de meciuri, și care conțin mai multe tipuri de combinații. Ele sunt considerare sisteme britanice pentru că cel mai des le vei găsi la agențiile din Marea Britanie, însă și alte case de pariuri le oferă. De fapt, chiar și la cele la care nu sunt oferite direct tot poți paria pe ele. Cum așa? Voi explica mai jos. Întâi să vedem care sunt aceste sisteme.
Sistemele de mai jos conțin toate combinațiile de 2, 3... n-1, n selecții unde ”n” este numărul de meciuri. Numele sistemelor diferă în funcție de valoarea lui ”n”, sau altfel spus, în funcție de numărul de mecuri de pe bilet.
Și lista se termină aici; se pare că britanicii nu s-au gândit la românii care joacă 40 de meciuri pe bilet :)
Sistemele de mai jos sunt aproape identice cu precedentele, doar că conțin în plus pariuri single pe fiecare meci în parte
Exemplu: La un bilet cu 4 meciuri vei putea plasa:
Orice casă de pariuri pe internet oferă sistemele de bază (duble, triple etc), dar nu toate oferă sisteme britanice (voi arăta mai jos care sunt acestea). Dar asta contează mai puțin pentru că în cazul agențiilor care nu oferă unul din aceste sisteme, trebuie doar să pariezi pe toate combinațiile oferite. Dacă de exemplu vrei să mizezi pe un Lucky15 dar opțiunea lipsește, atunci pune pe mize egale pariuri single, duble, triple și în acumulator.
Cursele de cai si de caini vor prezenta sisteme precum:
Un bilet cu baze (cunoscut și ca bilet cu bancheri, sau bilet cu evenimente fixe) cuprinde două tipuri de meciuri:
Exemplu:
Avem un meci cu 3 baze de cote 1.30 și 5 meciuri de cotă 2, jucate în sistem 4/5. În acest caz, dacă ies cele 3 baze și 4 din celelalte 5 partide, biletul nostru este câștigător. Însă dacă ies doar 2 din cele 3 baze, noi vom pierde biletul chiar dacă ies toate celelalte 5 meciuri. De aceea bazele trebuie să fie pariuri cat mai sigure, și au ca obiectiv creșterea cotei finale a biletului.
Cum se calculează cota unui bilet cu baze?
Sa zicem că avem un meci cu 3 baze si incă 5 meciuri, cu următoarele cote:
Exemplu1:
Vrem să pariem acest bilet pe o miză totală de 10RON, având 3 baze și un sistem 4/5. Întâi se calculează cota totala a bazelor (înmulțind cotele respective între ele), care în cazul nostru este 2.36. Între cele 5 meciuri avem 5 combinații posibile:
Punând 10RON pe bilet, înseamnă că avem miză de 2 RON pe fiecare combinație posibilă. Caștigul nostru pe fiecare combinație se obține înmulțind miza ei, cu cota bazei și cu cota combinației respective. Astfel, dacă nouă ne ies toate cele 3 baze, și meciurile 1-2-4-5, vom câștiga:
Daca ne-ar iesi toate meciurile de pe bilet am avea urmatorul castig:
Câștig total: 314.76
Exemplu2:
Noi putem combina bazele cu orice sistem dorim. Dacă vrem să jucăm cele 5 meciuri în sistem de 1/5, o putem face. Atunci vom avea tot 5 combinații, și următoarele posibile câștiguri (la miza de 2 lei pe combinație)
Astfel, cu un singur meci câștigat din cele 5, reușim aproape să recuperăm investiția inițială, cu condiția să avem toate bazele câștigate. Însă dacă ne ies toate cele 5 meciuri, câștigul nostru total va fi de numai 45.19RON. Fiecare alege cu ce sistem vrea să combine bazele în funcție de preferințele și așteptările sale.
Este perfect pentru situațiile când avem câteva meciuri pe care suntem aproape siguri, însă cota oferită este prea mică pentru a juca doar aceste partide. În cazul în care nu dispunem de suficienți bani sau nu dorim să pariem o sumă mare, putem combina aceste baze cu câteva meciuri de cote mai ridicate jucate în sistem. Astfel putem obține un caștig frumos fără a nimeri toate meciurile de pe bilet. Cum am văzut în al doilea exemplu descris anterior, dacă jucăm cele 5 meciuri în sistem 1/5, un singur meci este suficient pentru a ne recupera investiția. Două meciuri ne pot dubla suma investită în timp ce orice meci caștigat în plus ne mărește caștigul total. Partea bună este că putem face orice combinație dorim, în funcție de așteptările noastre de la acele partide.
Orice bază pierdută ne face să pierdem instant biletul indiferent de rezultatele celorlalte meciuri. În al doilea exemplu prezentat, în sistem 1/5, avem nevoie de 2 meciuri din 5 pentru a ne dubla investiția. Puteam la fel de bine să o dublăm jucând doar bazele, pe bilet simplu de cotă 2.36. E adevarat însă că la acest sistem avem posibilitatea să caștigăm mai mult; nu doar să o dublăm.
Per total biletele cu baze merită jucate în anumite situații, însă trebuie să vă hotărâți din start ce așteptări aveți de la un bilet, pentru a ști cum să jucați sistemul cel mai avantajos.
Să recapitulăm ce am învățat până acum. La pariuri avem următoarele trei tipuri de bilete:
Dar cum știm când este bine să jucăm un anumit tip de pariu în detrimentul celuilalt? Aceasta este o întrebare bună. În principiu ar trebui să ținem cont de următoarele aspecte:
Eu nu pot să îți spun ție exact ce să alegi în funcție de situație, pentru că în fnal aceste lucruri țin de tine, dar pot să îți prezint câteva exemple cu ce aș juca eu.
Exemplu 1 - Ai un buget de 20RON și vrei să plasezi pe 5 meciuri pariuri de tipul pauză / final: 2/1 la cotă de 25.00 fiecare.
Ai putea juca un sistem 2/5, iar atunci dacă ți-ar ieși măcar două meciuri ai lua garantat minim 1,250RON. Dacă ies mai multe,câștigurile cresc și ele. Dacă nu ai o încredere atât de mare în pariurile alese, ai putea să joci un sistem 1/5, iar astfel ai lua 100RON dacă iese măcar un pariu. Dacă ți se pare câștigul prea mic, poți adăuga câteva baze de cote 1.30 – 2.00.
Exemplu 2 – Vrei să joci 550RON pe 4 pariuri de cotă 2.00 fiecare.
Ai putea să îl joci ca bilet simplu, cota totală fiind de 16.00. Dar ținând cont că pariezi o sumă atât de mare, ai putea prefera un mod mai ”sigur” de a juca. Atunci poți opta pentru un sistem Yankee (2/4, 3/4 și 4/4), ceea ce înseamnă un sistem cu 11 combinații (miză de 50RON / combinație). Astfel ai mai multe opțiuni:
Exemplu 3 – Vrei să dai lovitura vieții la pariuri și joci 2RON pe un bilet cu 20 de meciuri
Presupunem că nu ești interesat să transformi 2RON în 5RON sau în 10RON, iar atunci deși știi că șansele de câștig sunt mici preferi să mergi pe principiul ”totul sau nimic”. Chiar și așa ai câteva variante. Pentru a nu te simți frustrat dacă te scoate un singur meci (cum de fapt o pățesc mulți pariori), poți merge pe un sistem 19/20. Pe de altă parte, poate pariezi la o casă de pariuri sportive care îți oferă pariu șansă (adică vei câștiga ceva și dacă te scoate un meci deși merg pe un bilet simplu), și un bonus de 100% pentru un pariu multiplu. Iar atunci poate e mai bine să alegi un pariu acumulator în detrimentul unui pariu în sistem.
În această secțiune îți voi arăta la ce agenții de pariuri online poți plasa pariuri multiple, în sistem și cu baze. De asemenea, voi atașa link-uri de la articole din care poți învăța cum să pui primul pariu la fiecare operator licențiat de pariuri sportive online. Absolut orice operator de pariuri oferă pariuri multiple și în sistem. Este însă drept că la unii dintre ei lipsesc sistemele britanice. În ceea ce privește pariurile cu baze, ele sunt oferite doar de unii operatori.
53 Distribuiri
Discutii
Salut,am un sistem cu 8 baze , 13din14...au ieșit toate cele 8baze și toate 14 meciuri,dar ideea este că eu am pe bile 22 de meciuri din care totalul ieșit este de 19 ....ESTE CASTIGATOR BILETUL SAU NU!? AM FACUT O GRESEALA SI MAI AM UN MECI DE ASTEPTAT INCA 2SAPTAMANI...
Salut,am un sistem cu 8 baze , 13din14...au ieșit toate cele 8baze și toate 14 meciuri,dar ideea este că eu am pe bile 22 de meciuri din care totalul ieșit este de 19 ....ESTE CASTIGATOR BILETUL SAU NU!? AM FACUT O GRESEALA SI MAI AM UN MECI DE ASTEPTAT INCA 2SAPTAMANI...
Poti sa arunci biletul, e pierdut. 13 din 14 înseamă ca trebuie sa iti 13 meciuri pe langa cele 8 din baza. Deci 21.
Poti sa arunci biletul, e pierdut. 13 din 14 înseamă ca trebuie sa iti 13 meciuri pe langa cele 8 din baza. Deci 21.
top, foarte bine detaliat ...multumesc
top, foarte bine detaliat ...multumesc