Ce este xG și cum te poate ajuta la pariuri
2024-01-04 09:00:00
Poate că ai auzit de „xG”, indicatorul care reflectă probabilitatea ca șuturile să fie convertite în goluri. Termenul este folosit de foarte multă lume din sfera betting-ului, astfel că apare des în tot felul de postări de pe site-uri sau de pe rețelele de socializare.
Pariază eficient la cele mai bune agenții online
În cele ce urmează, îți vom explica exact la ce se referă „xG” și te vom învăța la ce să te raportezi pentru a folosi eficient acest concept, astfel încât să câștigi cât mai multe pariuri.
Ce poți citi în acest articol
- Definiția xG
- Efectul penalty-urilor asupra xG
- De ce xG nu poate fi niciodată 0 sau 1
- xG nu se referă la rezultate
- Cum poate xG să indice forma unei echipe
- Cum te ajută xG la pariuri
- Concluzii
1. Definiția xG - Expected Goals (Goluri Așteptate)
Termenul „xG” este o abreviere la „Expected Goals” (Goluri așteptate). El este definit ca un instrument de măsurare a procentului în care șuturile se transformă în goluri, luând în considerare mai mulți factori.
Valoarea acestui indicator este între 0 și 1, Cu cât e mai apropiată de 1, cu atât este mai probabil ca șutul să însemne gol. De exemplu, dacă xG are valoarea 0.70, spunem că sunt 70% șanse ca șuturile să modifice tabela de marcaj, adică 7 șuturi din 10 să fie goluri.
Desigur, contează foarte mult ce algoritm folosești pentru a determina valoarea. Noile modele țin cont și de viteza pe care o prinde mingea în aer, de cât de plasat este șutul sau de poziționarea portarului. Cele mai multe modele iau în considerare următorii factori:
- Distanța până la poartă – evident, cu cât este mai mare distanța, cu atât sunt mai puține șanse ca mingea să intre în plasă;
- Unghiul – cu cât poziția celui care trimite mingea spre poartă este mai centrală, cu atât există o probabilitate mai mare ca acesta să marcheze;
- Metoda execuției – șuturile au pondere mai mare decât loviturile de cap, sau cu alte părți ale corpului (se întâmplă ca jucătorii să încerce să devieze mingea spre poartă cu șoldul, sau cu spatele)
- Metoda assist-ului – pasele sunt mai bine cotate decât centrările;
- Stilul de joc – unele echipe au un stil de joc contruit pe pătrunderi laterale și centrări, altele combină pe centru și finalizează cu șut de la distanță, altele pun accent pe pase filtrante etc.
- Tipul apărării – cu cât fundașul este mai aproape de cel care trimite mingea spre poartă, cu atât valoarea xG-ului este mai scăzută.
Toți acești factori sunt de bază în estimarea valorii indicatorului „Expected Goals”. Ca să înțelegi mai bine rolul jucat de unghiul șutului, metoda assist-ului și altele, îți recomandăm să intri pe acest link: https://torvaney.github.io/projects/xG.html
xG-ul fiecărui jucător este calculat înmulțind valoarea indicatorului la puterea reprezentată de numărul șuturilor trimise de fotbalist în respectivul sezon.
Graficul de mai sus indică xG-ul lui Erling Haand în acest sezon, raportat la șuturile expediate. Așa cum se poate observa, norvegianul obișnuiește să înscrie din situații cu xG mare, ceea ce înseamnă că el nu își irosește acțiunile ofensive. Trimite spre poartă doar atunci când este sigur că va marca.
2. Efectul penalty-urilor asupra xG
Loviturile de la 11 metri sunt abordate ca evenimente independente. Valoarea xG-ului în cazul unui penalty este constantă, indicând o rată de conversie de 79%. De asemenea, loviturile libere directe și loviturile de cap care urmează loviturilor libere directe sunt tratate independent, având un xG peste medie.
3. De ce xG nu poate fi niciodată 0 sau 1
Valoarea xG-ului nu poate fi niciodată 0 sau 1. De ce? Dacă te uiți la fotbal, știi foarte bine că poate ieși gol din nimic. Chiar și un portar care degajează din propriul careu are 0,001% șanse să trimită mingea în poarta adversă. S-au văzut goluri de la poartă la poartă. În același timp, un jucător poate trimite mingea „peste” de la o distanță de 5 cm față de linia porții, de parcă balonul ar fi respins de o forță invizibilă. Se poate pune cap la cap un video de câteva minute numai cu ratările incredibile din acest sezon.
4. xG (Expected Goals) nu se referă la rezultate
Atenție! Dacă o echipă are xG superior adversarei, nu înseamnă neapărat că ea va câștiga meciul. Din contră, nu ar fi nicio surpriză să piardă întâlnirea. Acest indicator este unul orientativ. Dacă xG-ul lui Bayern Munchen este 0.5, nimic nu garantează că bavarezii vor marca cinci goluri din zece șuturi. S-a întâmplat ca Bayern să aibă 20 de șuturi pe poartă, iar partida s-a terminat 0-0.
În anul 2017, Arsenal a expediat 33 de șuturi spre poarta lui Manchester United, dintre care 16 au fost pe spațiul porții. „Diavolii” au avut numai 8 șuturi, dintre care 4 pe poartă, dar au câștigat cu 3-1.
5. Cum poate xG să indice forma unei echipe
xG este un indicator important atunci când încerci să îți dai seama despre forma unei echipe, întrucât se bazează pe numărul de goluri marcate. Mai mult, acest instrument este foarte util pentru determinarea eficienței.
Un xG scăzut al unei echipe care a înregistrat rezultate slabe în ultima perioadă reflectă faptul că acea echipă și-a creat ocazii de gol, dar nu a reușit să bage mingea „în ațe”. Poate că a avut ghinion, dar ghinionul nu durează la nesfârșit. Este posibil ca în partida următoare ocaziile să se concretizeze.
6. Cum te ajută xG (Goluri așteptate) la pariuri
Așadar, xG reflectă probabilitatea ca șuturile să fie convertite în gol. Raportată la performanțele din ultimele întâlniri, această statistică este de ajutor dacă vrei să pariezi pe total goluri la general sau pe numărul de goluri marcate de fiecare echipă. Poți stabili o marjă, pe baza mediei șuturilor expediate de formațiile care se întâlnesc în acel meci.
De asemenea, „Expected Goals” te ajută în pariurile pe marcatori. Dacă un jucător are mai multe goluri înscrise decât valoarea indicată de xG, înseamnă că obișnuiește să puncteze și din situații care nu sunt atât de clare, iar un pariu pe el are valoare. Marcus Rashford reprezintă un studiu de caz în acest sens, atacantul lui Man United reușind 8 goluri în condițiile unui xG de 6,7.
7. Concluzii xG (Expected Goals) - Goluri așteptate
xG este un indicator foarte util dacă vrei să pariezi pe piața „Goluri” sau pe marcator. Valoarea sa reflectă probabilitatea ca un șut să fie convertit în gol, în funcție de o serie de factori precum distanța de la care este trimisă mingea către poartă, unghiul, metoda execuției, forța șutului, felul în care se apără adversarii etc. xG poate fi între 0 și 1, fără a atinge aceste limite. Cu cât este mai apropiat de 1, cu atât sunt mai multe șanse ca un șut să modifice tabela de scor.
Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...
Citeste mai multPonturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
200RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii