1. Home »
  2. Resurse »
  3. Sunt confidențiale informațiile clienților la casele de pariuri online?

Sunt confidențiale informațiile clienților la casele de pariuri online?

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-06 10:53:00

image Sunt confidențiale informațiile clienților la casele de pariuri online?

Sunt confidențiale informațiile clienților la casele de pariuri online? Tu ce crezi? Aceasta este o întrebare pe care mulți pariori și-o pun încă din prima zi în care își deschid un cont de pariuri pe internet, și la care voi încerca să ofer un răspuns, pe cât este posibil. Te-aș ruga să citești până la capăt, pentru că voi veni cu argumente favorabile ambelor părți, atât pariorilor cât și agențiilor.

Deschide cont și joacă la agenția de pariuri sportive online recomandată de PariuriX.com!

 

Cât de confidențiale sunt informațiile noastre personale?

La înregistrare, trebuie completate date personale, iar ulterior trebuie trimise copii după documente precum buletin, factură de utilități și așa mai departe. O astfel de solicitare este destul de logică din foarte multe motive pe care le-am prezentat AICI. Problema este însă alta. Cât de protejate sunt datele noastre, și care este riscul să ajungă la instituții terțe, și chiar la alte case de pariuri online? Pentru că la deschiderea contului ni se promite confidențialitatea datelor, protejarea lor cu SSL (Secure Sockets Layer), stocarea documentelor în mod electronic într-un mediu securizat cu acces restricționat la nivel înalt și așa mai departe. Dar sunt aceste lucruri respectate pe bune? Și chiar dacă sunt datele protejate în cazul anumitor breșe de securitate, putem avea garanția că operatorii nu le trimit altor instituții din proprie inițiativă?

Operatorii de pariuri susțin că nu e cazul de așa ceva și că datele și actele trimise sunt confidențiale, însă pariorii vin cu argumente care susțin contrariul. Eu nu sunt în măsură să vin cu un răspuns concret la această întrebare, dar în funcție de ce am observat în ultimii ani de pariat și din ce am mai aflat de pe net pot oferi o opinie personală în acest sens. Deja știm că informațiile noastre financiare ajung la organul fiscal, dar acesta este un lucru transparent și totodată normal. Avem de plătit impozit anual pe suma totală retrasă, deci este logic ca operatorii de gambling să transmită autorităților abilitate informații în acest sens. Dar cum stă în rest treaba?

 

Trei situații care mă fac să dau dreptate pariorilor

Mi-au rămas în minte 3 situații care de-a lungul timpului m-au făcut să mă îndoiesc de confidențialitatea datelor. Totuși să citești până la capăt articolul pentru că voi vorbi despre acest subiect și din perspectiva agențiilor. 


De unde avea agenția de pariuri numărul meu de telefon?

Prima întâmplare a avut loc pe la finalul anului 2015, la scurt timp după ce piața de jocuri de noroc a fost reglementată. Am primit un telefon de la o casă de pariuri online nou-intrată pe piața din România în acel moment, unde operatorul mi-a vorbit pe scurt despre agenție, avantajele ei și promoțiile disponibile, întrebându-mă la final dacă sunt interesat să îmi deschid un cont.

Îmi venea și mie să îl întreb de unde are numărul meu de telefon și de unde știe că joc la pariuri, pentru că teoretic nu avea de unde dacă agențiile la care m-am jucat anterior mi-ar fi păstrat datele confidențiale. Știu însă că nu aș fi primit un răspuns la această întrebare, așa că nu m-am obosit. Nu are rost să dau nume, nu ajută la nimic. Cert este că de atunci nu am mai primit vreun astfel de telefon, nici de la acel bookmaker, nici de la altul la care nu aveam cont.


Am început să primesc mail-uri de la un club de fotbal

A doua întâmplare a avut loc prin 2016 când am început să primesc mail-uri de la o anumită echipă de fotbal din prima ligă din România, deși nu aveam absolut nicio treabă cu ea (mail-uri cu bilete la meci, produse pentru fani etc). Și nu sunt genul să aplic la întâmplare pentru tot felul de newsletter-uri. Întâmplător sau nu, mail-urile au început să vină la vreo 2-3 săptămâni după ce respectiva echipă de fotbal începuse să fie sponsorizată de o anumită casă de pariuri online. Întrebând apropiații, am constatat că și alte persoane care aveau cont la acea agenție începuseră să primească acele mail-uri.

Deci era clar cum am ajuns să fiu ”spamat”. Uitându-mă un pic prin regulamentul agenției, era într-adevăr stipulat undeva că operatorul își rezervă dreptul a trimite informații către anumiți parteneri, dar erau menționați doar cei care aveau o legătură directă cu contul de pariuri (parteneri care procesează plăți, care verifică autenticitatea datelor, etc), nicidecum orice partener terț (că atunci acea politică de confidențialitate ar fi egală cu 0 dacă operatorul începe să trimită informații personale despre clienți pe la echipe de fotbal, magazine online și mai știu eu unde).

 

Limitare impusă de toate agențiile

A treia întâmplare a avut loc în 2017, ceea ce m-a și inspirat să scriu acest articol. Fiind plecat la rude și trebuind să scriu articole despre promoțiile actuale la pariuri sportive, m-am conectat la wireless-ul rudelor pentru a mă uita peste paginile de oferte ale caselor de pariuri recomandate. Doar că am avut parte de o mică surpriză - paginile de promoții lipseau cu desăvârșire de la o mare parte din agențiile licențiate (nu doar de la cele recomandate). Erau și câteva excepții, dar puține.

La unii operatori mergea să accesez pagina de promoții cu link direct, dar nu la toți. La alții nu mergea accesată pagina de oferte nici măcar în acest mod, dar totuși puteam accesa fiecare promoție individual dacă îmi dădea cineva link de la ea. La alții nici măcar așa! Singura explicație logică pentru o astfel de situație era probabil aceea că vreun parior a făcut prostii de pe respectiva clasă de IP (conturi multiple, abuz de promoții, cine știe), iar operatorii au impus limitări (fiind un IP rutabil, am simțit din plin). Dar aproape toți? Deci pe undeva s-a făcut schimb de informații! Totuși aici aș avea un argument în favoarea agențiilor pe care îl voi prezenta mai jos.

 

E posibil ca operatorii să folosească site-uri terțe pentru schimburi de anumite informații

Recunosc că a fost destul de greu să găsesc pe net informații despre cât de confidențiate sunt datele clienților la casele de pariuri online. Am dat însă de o informație destul de interesantă. E posibil ca operatorii să nu schimbe direct între ei anumite informații, dar să se folosească de site-uri terțe securizate pentru a face acest lucru. Un exemplu bun de astfel de site despre care se zice că este utilizat de multe case de pariuri online cunoscute la nivel mondial este iovation.com

Ce înseamnă asta mai exact? Respectivul site preia de la fiecare operator din rețea anumite informații despre clienții ”periculoși” pentru a încerca să protejeze și pe ceilalți operatori din rețea. Să luăm a treia întâmplare despre care am vorbit mai sus. Să presupunem că un client abuzează de pe urma bonusurilor la 1-2 case de pariuri online și este limitat în diferite moduri (cum ar fi restricții la paginile de promoții). Atunci acel site anti-fraudă sau de protejare împotriva abuzurilor (cum vrei să îl numești) preia informații despre client și le trimite mai departe la celelalte agenții din rețea pentru ca acestea să știe că acel client reprezintă un risc.

Atunci el poate fi limitat direct de o agenție la care încă nu a apucat să facă prostii, din cauza abuzurilor pe care le-a făcut la altă agenție. În acest mod casele de pariuri se pot proteja, și fără a încălca propria politică de confidențialitate, deoarece nu află despre clientul altei agenții mai mult decât trebuie. Așa cum am spus mai sus, de regulă bookmakerii au stipulat un paragraf în care își rezervă dreptul de a colabora și trimite anumite informații către diferite insituții terțe atâta timp cât acestea sunt folosite în scopuri ce au legătură directă cu contul de pariuri, cum ar fi protejarea față de clienți rău-intenționați. Un astfel de schimb de informații prin site-uri sau aplicații terțe poate ajuta și la prevenirea spălării de bani, practicarea de arbitrage, depistarea și protejarea pariorilor cu probleme precum dependența de jocuri de noroc, și așa mai departe.

 

Cât de mult ar trebui să ne deranjeze posibilitatea ca datele noastre să nu fie în deplină siguranță?

Pentru a treia întâmplare prezentată mai sus am găsit o explicație logică, pentru celelalte două nu chiar. Dacă stau totuși să mă gândesc bine, situațiile neplăcute despre care am dat în ultimii ani sunt destul de puține ca număr, nu sunt neapărat deranjante, și au apărut la agenții pe care oricum nu le-aș recomanda în mod deosebit. 

Am mai spus-o și în alte articole și o repet. Nu aș da mare importanță acestor mici scăpări pentru că dacă suntem corecți până la capăt, datele noastre personale pot fi expuse în nenumărate situații, nu doar atunci când ajung la o casă de pariuri. Pot deschide acum un cont la un magazin online și să mă trezesc cu mail-uri de la alte 5 magazine cu care nu am nici o treabă. Pot da o copie de buletin unei  angajate de la bancă care este rău-intenționată și care face Dumnezeu știe ce cu respectiva copie. Pot să mă trezesc cu apeluri telefonice de la companii ce fac sondaje de opinii deși eu nu le-am dat niciodată acordul să mă sune, și care poate au numărul meu direct de la operatorul de telefonie mobilă sau cine știe de unde. Deci nu aș da în cap caselor de pariuri online mai mult decât este cazul, mai ales că există și operatori serioși care chiar își respectă clienții.

Tu ce părere ai? Crezi că fac casele de pariuri schimb de informații confidențiale? Poți veni cu un exemplu concret în acest caz? Aștept părerea ta!

Deschide cont și joacă la agenția de pariuri sportive online recomandată de PariuriX.com!


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX