1. Home »
  2. Sporturi »
  3. Totul despre eSports – noua atracție a pariorilor!

Totul despre eSports – noua atracție a pariorilor!

Baicu Marius
Baicu Marius

2024-01-15 10:25:00

image Totul despre eSports – noua atracție a pariorilor!

Află totul despre eSports, cunoscute și ca sporturi electronice. De ce au ajuns ele atât de populare în rândul pariorilor, în ce constau ele sau cum se analizează un meci de eSports? Acestea sunt doar câteva din întrebările care își găsesc răspuns în paragrafele următoare.

Vă recomandăm să pariaţi pe eSports la această casă de pariuri online!

Case de pariuri online recomandate

Betano
L1170664W000663
1000RON bonus
Deschide cont și încasează până la 500 RON la pariuri sportive Betano!
Deschide cont
Se aplică T&C
Superbet
L1203785W001253
100% până la 500RON
Încasează bonus de 500RON bonus la depozit!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
600RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 600RON la depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 500RON + 300FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
Mozzart Bet
L1203414W001173
200% până la 1750RON
Încasează bonusul Mozzartbet de 50 FS fără depunere + până la 1750RON
Deschide cont
Se aplică T&C
MrBit
L1213854VW001295
100% până la 600RON
Exclusiv PariuriX
Încasează un bonus de bun venit de 100% până la 600RON la MrBit!
Deschide cont
Se aplică T&C
Winmasters
L1160650W000194
până la 400RON
Încasează bonusul Winmasters de până la 400 RON
Deschide cont
Se aplică T&C


PARIURI PE ESPORTS - CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

  1. Aspecte de bază despre eSports

  2. eSports în România - Dreamhack și Bucharest Gaming Week

  3. Regulile de joc ale celor mai populare sporturi electronice
    2.1 Counter-Strike Global Offensive (CS:GO)
    2.2 League of Legends (LOL)
    2.3 Dota 2

  4. De ce să pariezi pe sporturi electronice

  5. Cum se analizează un meci de eSports?

  6. Meciuri trucate în eSports?

  7. Case de pariuri, transmisiuni live și site-uri de info
     

1. ASPECTE DE BAZĂ DESPRE ESPORTS

esports scris pe sticla de un barbat

Pe ce sporturi electronice putem paria?

Jocurile cele mai populare pe care se poate paria în acest moment sunt Dota 2, Counter-Strike Global Offensive și League of Legends. La acestea am prezentat la punctul 2. regulile de bază. Însă uneori vom mai găsi în ofertă și Heroes of the Storm (lansat recent), Heartstone, dar și alte jocuri. Plus că lista este deschisă și nu este exclus ca în viitor să fie adăugate și alte jocuri. Opțiunile de pariere cele mai populare în acest moment sunt victorie echipă și handicap, iar uneori găsim și pariuri pe total puncte acolo unde se aplică (gen CS:GO).
 

Competițiile aflate în ofertă

Turneele majore, adică cele mai populare și cu cele mai mari premii puse la bătaie, sunt organizate fie de către dezvoltatorul jocului (ex. The International la DOTA este organizat de Valve), fie de către companii specializate. Fondul de premii este de cele mai multe ori substanțial - la The Internaționalul din 2019 acesta a fost de peste 34 de milioane de dolari.

La CS:GO premiile sunt mai mici, de 1 milion de dolari la fiecare turneu major (au loc de regulă 2-3 astfel de turnee anual), dar trebuie menționat că la fiecare astfel de turneu echipele ajung să mai împartă între ele încă vreo 3-4 milioane de dolari obținuți din vânzarea de stickere virtuale (este o poveste lungă). Plus că anual au loc și multe alte turnee mai mici, astfel încât la sfârșitul unui an calendaristic jucătorii și organizațiile pentru care aceștia activează ajung să strângă sume impresionante. 
 

Jucătorii de eSports

De regulă, aceste sporturi sunt de echipă (Dota 2, LOL, CS, HoTS). Prin urmare, scena competitivă este formată din echipe puternice. Jucătorii au mii de ore de gameplay, antrenament atât singuri cât și cu echipa pentru a forma relațiile de joc. Armand Pittner, un român stabilit în Canada și cunoscut sub nick-ul ”b0ne7” la Dota 2 a reușit o performanță notabilă alături de echipa sa, Cloud 9, în 2014 la Internațional, când au ajuns în fazele finale ale competiției. Echipele profesioniste sunt organizații sportive cu un management riguros (Fnatic, Virtus.Pro, Cloud9 etc), având team-uri în mai multe jocuri (Dota, Counter Strike etc).

Jucătorii semnează contracte cu respectivele organizații, iar eSports reprezintă pentru ei, ca și pentru alți sportivi, principala sursă de venit.În cazul jucătorilor de top, salariile pot ajunge lejer la câteva zeci de mii de euro / lună, plus că aceștia au și alte surse de venit. De exemplu ei pot oferi stream-uri live în afara competițiilor, iar cei mai ”carismatici” primesc donații de la fani pe respectivele canale de stream. Sunt jucători care au câștigat sume de ordinul sutelor de mii de euro numai în acest mod, deci bani se pot face. Nu te gândi că fiind un sport de nișă se joacă pe mărunțis, pentru că asta se întâmpla poate în urmă cu 5 - 10 anil. Acum profesioniștii în domeniu pot face bani frumoși.
 

Jocurile electronice, disciplină a Sporturilor Olimpice

Universul Esports a făcut un pas important spre recunoașterea acestor sporturi ca discipline olimpice, Asociația Coreeană de Sporturi Electronice (KeSPA) reușind să determine Comitetul Olimpic Coreean să accepte Esports ca disciplină olimpică, însă doar de nivelul 2 deocamdată, alături de șah sau polo. În România, principala organizație care susține Jocurile Olimpice la atât la nivel național, cât și internațional, PGL (Professional Gamers League) face demersuri considerabile pentru a obține recunoașterea sporturilor electronice ca sporturi olimpice.

 

2. eSports în România - Dreamhack, Gaming Week și multe altele

esports in Romania de gaming week

România este una dintre țările implicate în lumea eSports, Bucureștiul găzduind turnee DreamHack aproape an de an (în 2017 nu a organizat). Interesant este faptul că aceste evenimente se bucură de o audiență impresionantă. De exemplu la Dreamhack București din 2015 s-au strâns nu mai puțin de 25,000 de spectatori pe durata celor 3 zile de concurs! Pentru 2016 nu am date oficiale, dar numărul a fost tot cam pe acolo.

Dar cea mai importantă competiție de eSports organizată în România în ultimii ani a fost Dreamhack Cluj din 2015, eveniment în cadrul căruia s-a ținut și unul din cele 3 turnee Major de Counter-Strike Global Offensive, astfel încât au participat cele mai bune 16 echipe din lume. A fost un adevărat spectacol la Cluj.

În 2019 a avut loc în București un nou eveniment de gaming care a atras atenția chiar și persoanelor care nu au tangențe cu eSports-ul: Bucharest Gaming Week. Marele atu a fost acela că evenimentul a fost ținut în Palatul Parlamentului, lucru de care nu am auzit să se mai întâmple nicăieri în lume. În cadrul evenimentului, mai multe companii (printre care chiar și KFC) au organizat sau sponsorizat diferite evenimente de gaming. Am avut cupe de 1vs1 la diferite jocuri precum CS:GO, NFS, Fifa sau Mortal Kombat, cupe de 5vs5 la CS:GO, meciuri demonstrative cu invitați speciali, și multe altele! Spectatorii au putut participa la cupe de amatori, și-au putut încerca norocul la tombole, au putut provoca la meciuri demonstrative jucători de top din România sau au putut urmări pe un icran imens meciurile echipelor PRO prezente.

Tot 2019 a fost și un an prolific jocului de FIFA în România. La studiourile PGL au avut loc mai multe turnee importante la care au participat cei mai buni jucători din Europa și nu numai, fiind prezenți și jucători de top din Brazilia de exemplu. Din păcate meciurile de FIFA nu se regăsesc încă în oferta caselor de pariuri online, dar nu este exclus ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat.

 

3. REGULI DE BAZĂ ALE CELOR MAI POPULARE SPORTURI ELECTRONICE

esports reguli de baza

Recomand ca înainte să pariezi pe așa ceva, măcar să încerci jocurile respective la nivel de amatori. Doar așa vei pricepe cu adevărat despre ce este vorba. Mai ales că toate cele 3 jocuri principale pot fi descărcate gratuit. League of Legends poate fi descărcat gratuit și legal de pe site-ul oficial (CLICK AICI), deci nu te costă nimic să te joci. Același lucru este valabil și în cazul jocului Dota 2 (CLICK AICI), dar și Counter-Strike Global Offensive (CLICK AICI). În aceste jocuri se plătesc doar facilități premium (skin-uri, eroi etc), dar care oricum nu îți oferă un avantaj real în timpul jocului (adică ai aceleași șanse de câștig ca și ceilalți, doar că nu vei arăta la fel de ”cool”). Vreau să îți prezint foarte pe scurt regulile celor 3 jocuri la nivel competițional, ca să ai măcar o idee de bază despre ce este vorba.

 

3.1 Counter-Strike Global Offensive

Sunt 2 echipe de câte 5 jucători - ”tero” (teroriști), și ”counter” (contra teroriști). Teroriștii trebuie să planteze o bombă pe unul din cele două ”site-uri” de pe hartă, iar ”counterii” trebuie să îi împiedice și să dezamorseze bomba odată ce aceasta este plantată. Echipa ”tero” câștigă o rundă atunci când bomba bubuie (35 de secunde din momentul în care a fost plantată) sau când elimină toți cei 5 adversari. Echipa ”counter” câștigă o rundă atunci când elimină toți adversarii sau dezamorsează bomba (o dată ce ea este plantartă dezamorsarea devine obligatorie pentru câștigarea rundei). O echipă este timp de 15 runde tero, după care rolurile se inversează. Harta este câștigată în momentul în care o echipă ajunge la punctajul de 16.

În circuitul profesionist sunt în jur de 6-7 hărți care sunt jucate constant. Unele meciuri (în funcție de formatul competiției și faza acesteia) sunt jucate dintr-o singură hartă, iar altele din 3 hărți (BO3 - Best of 3). De aceea vei vedea agenții de pariuri care oferă pariuri pe handicapuri la o singură hartă, dar și la întreg meciul (atunci când se joacă din mai multe hărți). Cam ca la tenis dacă vrei o astfel de comparație.

 

3.2 League of Legends (LOL)

Sunt două echipe de câte 5 jucători. Fiecare controlează câte un erou, la care trebuie pe parcursul jocului să îi achiziționeze diferite item-uri care îi dau anumite abilități speciale și îi sporesc atacul / defensiva. Sunt 3 lane-uri (top, mid și bot) pe care fiecare echipă are amplasate turnuri pe care cealaltă echipă trebuie să încerce să le distrugă pentru a putea avansa către baza inamică. Odată ajunși la bază, aceasta este protejată la rândul său de mai multe turnuri. O echipă câștigă harta în momentul în care distruge baza inamică. 

Există o singură hartă, dar și la LOL sunt meciuri care se joacă din 3 hărți (deci din 3 partide, dar pe aceeași planșă). Spre deosebire de CS:GO nu se mai poate paria pe scorul sau handicapul unei hărți (pentru că nu avem așa ceva), dar sunt oferite pariuri speciale pe ce echipă va distruge prima un turn sau care jucător va face cei mai mulți ”fragi” (cele mai multe ”kill-uri” pe jucătorii inamici).

 

3.3 DOTA2

Este un joc foarte similar cu League of Legends ca mod de joc, deci nu voi repeta ce am scris mai sus. Atâta că grafica este diferită, eroii și abilitățile lor sunt diferiți / diferite, dar și modul în care se desfășoară un meci (vei vedea mult mai multe ”kill-uri” la un meci profesionist de DOTA2 decât la unul de LOL).

 

4. DE CE SĂ PARIEZ PE ESPORTS?

esports lista castigatorilor

Vorbim de o disciplină sportivă de nișă, care abia de câțiva ani a trecut la un stadiu profesionist. Mulți pariori habar nu au cum să analizeze corect un meci, ceea ce poate duce de multe ori la cote incorecte, iar asta înseamnă că vom găsi multe pariuri de valoare. Plus că nici bookmakerii nu se pricep foarte bine, iar astfel nu vor fi foarte meticuloși în stabilirea cotelor așa cum fac la alte sporturi. Pot fi evenimente importante pe care să nu le ia în considerare, dar care să facă diferența în meci.

Sigur, și ei devin din ce în ce mai buni de la an la an. Sunt pariori care prin 2013-2014 făceau bani frumoși pe sporturi electronice, dar care acum în 2019 nu mai câștigă la fel de mult pentru că nici diferențele între ce stabilesc bookmakerii și realitate nu mai sunt la fel de mari ca pe vremuri. Dar tot poate fi un sport profitabil pentru cunoscători. 
 

Cum pot obține profit ?

Simplu. Urmărind foarte multe meciuri, cunoscând tactica echipelor, eroii cu care joacă în unele meciuri, schimbările de jucători etc. În cazul Esports, spre deosebire de alte sporturi, dacă spre exemplu dintr-o echipă de cinci oameni lipsește un jucător (deseori esențial pentru echipă) sau chiar doi, pariurile sunt de cele mai multe ori valabile. Astfel, să ne imaginăm un meci cu cote aproximativ egale, iar înainte cu o oră de acel meci, managerul unei echipe anunță că va înlocui doi jucători din line-up-ul inițial. Configurația echipei fiind schimbată, putem paria pe cealaltă echipă și de cele mai multe ori aceste alegeri înseamnă profit. 

Și repet ce am zis mai sus. Părerea mea este că dacă pariezi pe CS:GO, DOTA sau LOL, atunci te va ajuta dacă ai jucat respectivele jocuri măcar la nivel de distracție. Vei înțelege mai bine anumite lucruri care inevitabil îți vor fi de folos. Oricum jocurile sunt gratuite.

CLICK AICI ȘI PRIMEȘTI UN BONUS SPECIAL LA PARIURI SPORTIVE PENTRU A JUCA LA ACEASTĂ AGENȚIE ONLINE PE ESPORTS

 

5. CUM SE ANALIZEAZĂ UN MECI DE ESPORTS?

esports un baiat se joaca in jocuri online cu casti

Am auzit persoane care nu se pricepeau deloc la eSports spunând că este o loterie pură, ca și la cursele virtuale de câini. O astfel de percepție nu doar că este foarte departe de adevăr, ci este chiar aberantă. Ca la orice sport de echipă, skill-ul individual și teamplay-ul contează foarte mult. Chiar țara sau continentul de desfășurare a unui turneu poate influența mult rezultatul unui meci.

De exemplu la CS:GO istoria arată că echipele nord-americane se descurcă per total mult mai bine în cadrul turneelor disputate pe propriul continent decât în cadrul turneelor europene. De asemenea, miza turneului este și ea foarte importantă deoarece sunt formații care tind să aibă rezultate bune doar la competiții mai mici, sau din contră, echipe care își folosesc cele mai bune tactici doar la turneele de top pentru a nu putea fi anticipate de adversari.

Formatul competiției este și el important. Dacă se poate trece de grupe cu 1-2 înfrângeri, atunci este posibil ca din nou echipele de top să nu folosească cele mai bune tactici din prima. La unele competiții în faza grupelor un meci se dispută pe o singură hartă, în timp ce în fazele eliminatorii se trece la un sistem BO3 (best of 3), adică cel mai bun din 3 hărți. Este evident că la un meci din 3 hărți va conta mai mult valoarea și mai puțin norocul. Unele echipe joacă mai bine pe anumite hărți și mai puțin bine pe altele, deci acest aspect devine și el important în analiza unui meci (acolo unde se aplică, de exemplu CS:GO). De exemplu în 2018 echipa daneză Astralis a reușit performanța de a ajunge la 26 de victorii consecutive pe harta de_nuke, lucru care e bine de știut înainte de a paria împotriva ei pe acea planșă.

 

6. MECIURI TRUCATE ÎN ESPORTS

Ca în multe alte sporturi și în acest caz se poate pune întrebarea „sunt sau nu meciuri aranjate?” Aș fi ipocrit să spun că nu. Au fost! Nu știu dacă să le numesc meciuri trucate sau prosteli adolescentine. Să pornim de la expresia „322”. Acest număr vine de la jucătorul Solo al echipei de Dota 2 Rox.Kis care a pariat împotriva echipei sale, câștigând 322$. Da, 322 de dolari !!! El a fost anchetat, dat afară din echipă, iar acea echipă nici nu mai există acum. Așa cum am mai spus în cuprinsul acestui articol, turneele la care participă echipele profesioniste sunt dotate cu premii substanțiale, astfel încât nu văd motivația unui jucător sau a unei echipe de a paria împotriva sa.

În plus, jucătorii cunosc în fiecare clipă faptul că jocul lor este monitorizat, înregistrat și vizionat din nou, pentru a se depista tentativele de fraudă. În plus, organizatorii iau măsuri foarte dure pentru cei prinși cu astfel de trucuri, interzicându-le să mai participe la turneele respective. Nici organizațiile din care fac parte nu sunt mai blânde vis-a-vis de astfel de atitudini, reziliind de îndată contractul dacă suspectează tentative de fraudă.

Organizațiile profesioniste care au echipe în scena competitivă pun mare preț pe credibilitatea lor și înțeleg faptul că tolerând astfel de fapte, nu doar că le-ar aduce prejudicii de imagine, ci că ar avea foarte mult de pierdut, și practic foarte puțin de câștigat. Deci, din acest punct de vedere, puteți paria liniștiți pe meciurile de Esports, fără să vă temeți de eventualele meciuri aranjate.


7. CASE DE PARIURI, TRANSMISIUNI LIVE ȘI SITE-URI DE INFO

esports sala plina de oameni care privesc jocuri egaming

Presupunem că te-am convins să pariezi pe sporturi electronice. Acum poate te întrebi unde găsești informații relevante, unde poți urmări meciuri live video, și la ce case de pariuri online poți juca?


Agenții la care poți paria pe eSports

Din cele 5 case de pariuri online recomandate de PariuriX.com, 3 au constant în ofertă meciuri de eSports:


Transmisiuni live video din eSports

Toate meciurile de eSports pot fi urmărite live complet gratuit pe site-ul https://www.twitch.tv. Tot aici găsești toate stream-urile individuale ale jucătorilor profesioniști, dar și a jucătorilor amatori care vor să mai facă un ban în plus. Cei de la Twitch au inclusiv o aplicație pentru IOS și Android, deci te poți uita la meciuri nu doar de pe PC, ci și de pe dispozitive mobile. Ar mai trebui spus că în 2017 televiziunea Pro X (fostul sport.ro) a transmis și ea anumite meciuri de Counter-Strike Global Offensive, dar în 2018 nu am mai văzut să o facă.

 

Site-uri de informații pentru sporturi electronice

Dacă vrei să te informezi despre echipele și jucătorii de CS:GO, atunci cea mai bună sursă de informații este site-ul hltv.org. Toate schimbările de lot, problemele interne, rezultatele și programul turneelor și multe alte informații utile pot fi găsite aici. Actualizările au loc foarte rapid, deci să nu te mire dacă la 1 minut după terminarea unei finale de turneu deja apare pe site o știre foarte lungă despre respectivul meci. Cei care lucrează acolo depun eforturi mari pentru a fi primii care oferă o informație, iar asta se simte din plin. Nu ai nevoie să urmărești 20 de site-uri diferite; dacă te uiți doar pe HLTV este suficient.

Pentru Dota 2 te poți uita pe http://blog.dota2.com/, în timp ce pentru LOL recomand chiar site-ul oficial http://na.leagueoflegends.com/en/news/.Dar la aceste două discipline mai sunt și alte site-uri pe care poți găsi informații utile (inclusiv site-urile organizațiilor care dețin echipe). Recomand să dai un search pe Google pentru a găsi ceea ce cauți. În ceea ce privește rezultatele live sau scorurile zilei, poți consulta secțiunea de eSports de pe Flashscore: http://www.flashscore.com/esports

Vă recomandăm să pariaţi pe Esports la această casă de pariuri online!


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult
Oferte Crăciun Zilnice

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Boogie-Alexandru-Ștefan
+68.68
Câștigate
5
Pierdute
8
2
Dan Ștefanescu
+32.56
Câștigate
8
Pierdute
2
3
Constantin Dinu
+14.35
Câștigate
10
Pierdute
10