1. Home »
  2. Fotbal »
  3. Modele matematice care îți îmbunătățesc predicțiile pe meciuri de fotbal

Modele matematice care îți îmbunătățesc predicțiile pe meciuri de fotbal

PariuriX
PariuriX

2022-01-18 12:23:00

image Modele matematice care îți îmbunătățesc predicțiile pe meciuri de fotbal

Modelele matematice sunt utilizate cu regularitate de către pariorii profesioniști pentru a găsi cele mai bune pronosticuri pe meciuri de fotbal, iar de aceea am decis să prezentăm și noi un model matematic care ia în considerare atât numărul de goluri înscrise / încasate de o echipă.cât și ocaziile de poartă avute de aceasta și de adversarii acesteia. La final vom prezenta și un studiu de caz care să îți arate cum să pui în practică lucrurile învățate în acest articol.

De peste 20 de ani pariurile online evolueazã. Vezi care este cea mai apreciatã agenție!

 

De ce trebuie să facem o analiză amănunțită a meciului?

Analiza clasică a meciurilor de fotbal poate părea plictisitoare la un moment dat, în condițiile în care majoritatea microbiștilor pot oferi un pont în acest sens bazându-se strict pe statisticile oferite de site-urile de specialitate existente în mediul online. Ne referim în principal la statistici de bază, cum ar fi forma echipei X pe teren propriu (puncte realizate, număr de victorii și înfrângeri, s.a.m.d.), istoricul întâlnirilor directe, jucători accidentați și lista poate continua. Lucruri de bază, după cum spuneam, și nu alte finețuri care, în final, vor face diferența între un parior capabil să facă o predicție bazându-se pe ceea ce are la dispoziție și, de cealaltă parte, un altul capabil să sape atât de adânc astfel încât să înțeleagă pe deplin meciul analizat spre pariere. Este foarte important, deci, să găsim anumite tipare de care să ne putem folosi și, având exercițiu, să "citim" cu ușurință meciurile din ofertă.

 

Importanța golurilor într-un meci de fotbal

Cu toții suntem de acord atunci când afirmăm că golurile sunt de departe cele mai importante într-un meci de fotbal. Ele stabilesc în cele din urmă câștigătoarea unei partide. Echipa care înscrie mai multe goluri se va impune după ultimul fluier al arbitrului. Cu toate acestea, problema pariorilor care doresc să dezvolte anumite modele (sau tipare) pentru a ajuta la prezicerea unui rezultat constă în faptul că numărul golurilor înscrise într-un meci de fotbal este destul de limitat. Putem întâlni cu ușurință meciuri în care nu se înscrie deloc sau, în cel mai bun caz, asistăm la 1-2 goluri pe parcursul a 90 de minute. Ceea ce, din nou, este prea puțin fie și pentru a trasa conturul modelelor amintite anterior. 

 

Numărul șuturilor - un element important de luat în considerare

Un alt element deosebit de important, inclus în statistici, este și numărul şuturilor pe sau spre poartă expediate în cadrul unei partide de fotbal. Acestea sunt mult mai dese și ne pot oferi o imagine de ansamblu asupra echipelor cu care ne confruntăm. Pariorii ar putea la fel de bine să-și îndrepte atenția către acest indicator, care va ajuta enorm în stabilirea căștigătoarei unui meci. Statistic, cu cât numărul de șuturi expediate spre poarta adversarului crește, cu atât cresc și șansele să asistăm la înscrierea unui gol. Desigur, pe parcurs vom întâlni și cazuri izolate în care, deși numărul total de șuturi înregistrate a fost unul generos, echipa respectivă a sfârșit printr-un mare "0" pe tabela de marcaj. Asta fie din cauză că portarul advers a prins o zi de grație sau datorită lipsei de clarviziune a atacanților în fața buturilor adverse. 

Golurile sunt foarte ușor de urmărit, unii pariori acordând însă o prea mică atenție reușitelor care vin ca urmare a unor autogoluri sau a unor lovituri de pedeapsă.

Profită acum de cea mai bună ofertă pentru a începe să joci la pariuri online

 

Site-uri de statistici ce oferă raportul șuturilor

Este în egală măsură de adevărat și faptul că din ce în ce mai mulți pariori încep să recunoască meritele acestui indicator. Site-urile de livescore, precum soccerkeep.com, a început de ceva timp să le pună cititorilor la dispoziție o astfel de rubrică. Astfel, fiecare parior își poate forma o opinie vizavi de ceea ce s-a întâmplat într-un meci prin simpla accesare a căsuței "Statistici". 

Ocaziile de gol reprezintă în sine punctul culminant a unei faze ce va conduce la marcarea unui gol. Sau, dimpotrivă, la ratarea unei bune oportunități de a înscrie. Prin urmare, analiza pariorilor profesioniști va include o întreagă varietate de alte rezultate (vezi parade portari, ratări, șuturi blocate și, finalmente, goluri înscrise). Fiecare indicator în parte ne transmite informații cu privire la calitatea unei anumite echipe. Acestea fiind spuse, toate evenimentele (sau informațiile) de mai sus ar trebui luate în calcul și diferențiate la un moment dat prin acordarea unei atenții deosebite a detaliilor care cântăresc mai mult. 

 

Găsirea celor mai importanți indicatori pentru modelul de analiză

Din anumite puncte de vedere fotbalul se apropie destul de mult de hochei ca analiză pre-meci. Importanța ocaziilor de gol va cântări de fiecare dată mai mult decât, spre exemplu, paradele portarilor. Vom căuta, așadar, cei mai importanți indicatori care să coreleze cu estimarea rezultatului final într-un meci de fotbal.  

Cel mai ușor mod de a "citi" o anumită echipă de fotbal este să-i urmărim prestațiile avute în precedenta ediție de campionat. Performanțele din sezonul curent ar trebui să se asemene din multe puncte de vedere, mai ales când vorbim despre un club solid, cu un lot omogen, care are aproximativ aceiași jucători. Prin urmare, prima estimare pe care o vom face este cu bătaie directă la numărul total de puncte pe care îl va realiza echipa X în sezonul respectiv (vezi pariuri antepost). 

De regulă, statisticile oferite de site-urile de specialitate conțin informații foarte utile cu privire la numărul total de șuturi expediate de o anumită echipă, goluri marcate, penaltiuri primite, etc. Se poate realiza cu ușurință, deci, un tabel al performanțelor înregistrate de o anumită echipă din Premier League, să spunem, având la bază cei mai importanți trei indicatori de care am pomenit mai devreme. 

 

Studiu de caz: Arsenal Londra (sezonul 2012-2013)

Echipa lui Arsene Wenger a înregistrat în sezonul 2012-2013 un număr total de 72 goluri înscrise, respectiv 37 de goluri încasate. Așadar, un golaveraj de +35. În plus de asta, Arsenal a expediat și alte 60 de șuturi care n-au prins cadrul porții, la care se adaugă 93 de încercări care și-au găsit ținta. Cu aceste cifre în dreptul său, Arsenal Londra a încheiat sezonul cu o zestre de 79 de puncte acumulate. 

Per total, Arsenal a avut în sezonului 2012-2013 un număr total de 546 de încercări la poartă, fiind nevoită să facă față la 358 de suturi expediate de adversari. 

Folosindu-ne de datele culese de la Arsenal, un club care a a rezistat pe prima scenă a fotbalului britanic foarte mulți ani, putem face o regresie pentru a face atât legătură cu puterea de corelație, notată cu "r" sau "r^2", cât și cu datele ce au fost clasificate în funcție de rezultatul acelor suturilor expediate (șuturi care au avut ca rezultat înscrierea unui gol, respectiv șuturi parate sau imprecise). Acuratețea acestor informații crește în condițiile în care luăm în calcul, să spunem, ultimele cinci sau chiar zece sezoane consumate în Premier League. 

Întâlnim aici diferențe majore în ceea ce o privește pe Arsenal, a cărui R^2 este de 0.70 pentru sezonul 2012-2013, în raport cu 0.57 înregistrat pe parcursul ultimelor 10 sezoane din Premier League analizate. 

Numărul total de puncte pe care l-am vedea realizat în sezonul următor, spre exemplu, va avea la bază următorul calcul: 

  • Număr puncte sezonul viitor = Golaveraj sezon precedent * 0.47 + Șuturi imprecise * 0.01 + Șuturi pe poartă *0.054 + 51 

Raportat numărul de șuturi expediate, la fel de bine ne putem folosi și de următoarea formulă: 

  • Număr puncte sezonul viitor = (Rata suturilor expediate * 167) - 31.4 

Aplicând calculele de mai sus pe Arsenal, londonezii ar fi trebuit să strângă un număr total de 73 de puncte (respectiv 69 de puncte, folosindu-ne de al doilea calcul). O cifră destul de apropiată față de numărul real, ținând cont că gruparea de pe Emirates a acumulat 79 de puncte. 

Cu alte cuvinte, matematica a funcționat și de această dată în avantajul pariorului. În situația în care pariorul ar fi mizat pe un total de 70-73 de puncte realizate de "tunari", aceștia acumulând 79 în final, se poate vorbi despre un posibil pariu corect pe care l-ar fi putut efectua acesta. Motivul? Pariorul a subapreciat-o puțin pe Arsenal, însă suficient încât să-și ia o marjă de eroare în favoarea sa și nu a caselor de pariuri online

TOP CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE

Case de pariuri online recomandate

Betano
L1170664W000663
500RON bonus la pariuri sportive
Deschide cont și încasează până la 500 RON la pariuri sportive Betano!
Deschide cont
Se aplică T&C
Superbet
L1160659W000328
100% până la 500RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonus de 500RON la depozit!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
Mozzart Bet
L1203414W001173
200% până la 1750RON
Încasează bonusul Mozzartbet de 50 FS fără depunere + până la 1750RON
Deschide cont
Se aplică T&C
MrBit
L1213854VW001295
100% până la 200RON
Încasează un bonus de bun venit de 100% până la 200RON la MrBit!
Deschide cont
Se aplică T&C
Winmasters
L1160650W000194
până la 400RON
Încasează bonusul Winmasters de până la 400 RON
Deschide cont
Se aplică T&C

 


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Gabriel Morariu
0
Câștigate
0
Pierdute
0
2
Tudor Cosma
0
Câștigate
0
Pierdute
0
3
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX