Australian rules football - totul despre fotbal australian
2021-01-04 15:48:00
Fotbal australian - istoria jocului
Totul a început în 1857, atunci când Tom Wills a revenit în Australia după o perioadă de școlarizare petrecută în Anglia. În perioada cât a studiat departe de casă, Tom a practicat două sporturi la care a și excelat, fiind un jucător foarte bun de cricket și căpitanul echipei de rugby al școlii la care învăța.
Inițial a încercat să creeze un sport de iarnă pentru ca jucătorii de cricket să rămână în formă și în perioada rece, însă a ieșit cu totul altceva.
A creat jocul împreună cu verii săi, H.C.A. Harrison, W.J. Hammersley și J.B. Thompson, iar pe 7 august 1858 s-a format prima echipă, denumită The Melbourne Football Club, atunci fiind atestat și primul joc dintre Scotch College și Melbourne Grammar School. 1 an mai târziu, o nouă echipă a prins viață, The Greelong Football Club, iar în 1866, după câteva îmbunătățiri ale regulamentului, competiția a început oficial.
Prima Ligă a fost atestată în 1896, atunci când a apărut The Victorian Football League, care a adunat la acea vreme nu mai puțin 7 echipe: Carlton, Collingwood, Essendon, Fitzroy, Geelong, Melbourne, St. Kilda și South Melbourne.
După 12 ani, un nou club s-a afiliat Ligii, Richmond and University, însă după 6 ani acesta a părăsit competiția.
În 1925, alte 3 cluburi au apărut: Footscray (actualul Western Bulldogs), Hawthorn și North Melbourne.
Timp de 62 de ani echipele au jucat în formatul de 12, însă din 1987, competiția s-a extins incluzând alte două formații, pe West Coast Eagles și Brisbane Bears.
Până în 1997, competiția a avut 16 cluburi, după ce 3 cluburi s-au afiliat rând pe rând (Adelaide – 1991, Fremantle – 1995 și Port Adelaide – 1997) actualei Australian Football League, în timp ce clubul fundației Fitzroy a fuzionat cu Brisbane Bears, formând mai târziu Brisbane Lions.
Anul 2011 a mai adăugat ultimele 2 echipe, pe Gold Coast Suns și Greater Western Sydney Giants formând 18 echipe, la fel cum sunt și în prezent.
Pariază online cu un pachet de bun venit la Unibet
Australian rules footbal: care sunt regulile jocului?
Sezonul se desfășoară în perioada martie - septembrie
Sezonul începe din martie și se termină în septembrie. Sunt 23 de etape care se desfășoară în weekend, de vineri – duminică și în care se dispută 9 jocuri (1 vineri, 5 sâmbătă și 3 duminică).
În ultimul weekend din luna august se sărbătorește finalul stagiunii fiind singura pauza pe care o au între sezonul regulat și playoff.
Luna septembrie este dedicată exclusiv playoff-ului fiind împărțită în 4 săptămâni în care este desfășurată fiecare fază a competiției.
Prima săptămână este dedicată fazei eliminatorii din playoff, acolo unde 8 echipe luptă pentru un loc în semifinale sau finale.
Locurile 1-4 de la finalul sezonului regulat vor juca în sferturi pentru un loc în semifinale (dacă pierd) sau în finalele preliminare (dacă câștigă), în timp ce locurile 5-8 vor juca un meci de baraj doar pentru un loc în semifinale.
În săptămâna a 2-a se desfășoară semifinalele, ca în a 3-a să se dispute finalele preliminare (un fel de “cele mai bune 4 echipe din acel sezon”).
Ultima săptămână este dedicată finalei mari care se joacă la fel ca și celelalte partide, într-o singură manșă.
Jocul este împărțit în 4 sferturi și o pauză
Jocul este împărțit în 4 sferturi care sunt monitorizate de către un timekeeper. Un sfert durează 20 de minute, iar de fiecare dată când se marchează, când mingea iese din teren, în cazul unor accidentări grave sau când arbitrul consideră că este nevoie, cronometrul este oprit.
Arbitrul va prelungi acești „timpi morți” între 5 și 10 minute, în funcție de momentele semnalate în joc.
Pauză durează 20 de minute, însă jucători mai beneficiază de o pauză de 6 minute de odihnă înainte de sfertul al 2-lea și al 4-lea.
Timekeeperul are ceasul oficial de joc, care măsoară durata și timpii opriți, nefiind afișat pentru jucători, arbitri sau spectatori.
Începutul și sfârșitul fiecărui sfert este semnalat cu un sunet de sirenă de către timekeeper.
Oficialii echipelor cât și televiziunile sau posturile de radio ce transmit meciurile își monitorizează singuri timpul aproximativ de joc.
Mingea ovală are 480 g și dimensiuni de 555/730 mm
Mingea de joc are forma ovală cântărind aproximativ 480 de grame și având o lungime de 555 de milimetri și o lățime de 730 de mm.
Terenul de joc este de asemenea unul oval, variind între 135-185 de metri lungime și 110-155 metri lățime.
Fiecare căpăt al terenului deține 3 porți, de forma celor din rugby sau NFL, cea mare fiind de 6 metri și 2 mai mici de 3 metri, fiind amplasate la 6.4 metri una fața de cealaltă.
Golurile oferă 1 sau 6 puncte
Golurile pot aduce echipei 1 punct sau 6 puncte, în funcție de modul în care sunt marcate.
6 puncte se obțin atunci când un membru din atac lovește mingea care trece prin una din porțile adverse la înălțime.
1 punct atunci când balonul lovește una dintre porți sau golul este marcat la semiînălțime, iar balonul țopăie pe teren înaintea de trece linia porții.
Echipa are 18 jucători + 4 în rezervă
Fiecare echipă are câte 18 jucători pe teren și 4 rezerve pe bancă, iar fiecare poziție din teren are câte 3 pe post.
Pozițiile din teren sunt: Full Backs, Half Backs, Centres, Half Forwards, Full Forwards și Followers.
Jucătorii aleargă cu mingea pe teren, cu scopul de a marca cât mai multe puncte, însă aceasta din urmă trebuie să atingă pământul cel puțin o dată la fiecare 15 metri parcurși.
El poate ține mingea până este deposedat de adversar, sau până o pasează către un alt coechipier, aceasta fiind realizată cu mână sau cu piciorul.
Nu au voie să arunce mingea cu mâna, doar să o lovească cu pumnul, iar regula de offside nu există în acest sport.
Supervizarea vine de la arbitrul de câmp
Fiecare meci este supervizat de un arbitru de câmp, unul care se află la porți și un altul la tușă pe ambele părți ale terenului.
Jocul începe de la mijlocul terenului cu mingea care este aruncată în pâmânt de către arbitru, aceasta sărind în aer pentru a fi prinsă de sportivi (duce un pic la începutul de joc din NBA unde tot arbitrul repune mingea, aruncând-o în aer).
Mingea este repusă la mijlocul terenului după fiecare gol, excepție făcând golul reușit de pe linia de fund a porții, iar atunci jocul se reia din careul propriul al echipei ce l-a încasat.
La fel ca și-n fotbalul american (NFL) jucătorii pot stopa adversarii, însă doar prin utilizarea șoldului, umărului, a pieptului, cu brațele deschise și numai cu condiția ca mingea să nu fie mai aproape de 5 metri.
Loviturile libere se dau atunci când jucătorii lovesc adversarul deasupra umerilor, sub genunchi sau în spate. Se mai oferă lovitură liberă atunci când arbitrul consideră că atacantul a ținut mingea prea mult, alergând cu ea fără a o lovi de sol.
Fotbal australian - informații utile
Echipele actuale care evoluează în AFL sunt în număr de 18, într-o singură grupă, din care doar 8 merg în playoff.
Dintre acestea, cele mai multe se află în sudul Australiei (14), în centru (3) și în nordul țării (1).
Echipele care evoluează în AFL sunt următoarele: Adelaide (cunoscută ca și „Crows”), Brisbane Lions (Lions), Carlton (Blues), Collingwood (Magpies), Essendon (Bombers), Freemantle (Dockers), Geelong (Cats), Gold Coast (Suns), Greater Western Sydney (Giants), Hawthorn (Hawks), Melbourne (Demons), North Melbourne (Kangaroos), Port Adelaide (Power), Richmond (Tigers), St Kilda (Saints), Sydney (Swans), West Coast (Eagles), Western Bulldogs (Bulldogs).
Acest sport a creat o întreagă nebunie în Australia unde suporterii se înghesuie să asiste la meciurile favoriților în fiecare weekend, indiferent de zona în care se află.
În 2019 media a fost de 62.607 suporteri la meciurile din sezonul regulat și 100.014 la marea finală, în scădere față de anul 2018, când aveau 77.821 în timpul sezonului și 100.022 în finală.
Acest sport este transmis în aproape toate țările: Africa, Canada, Irlanda, Papua Noua Guinee, Fiji, China, regiunea Asia-Pacific, Europa, Israel, Mexic și America de Sud, Noua Zeelandă, sau Statele Unite. În Europa, Eurosport 2 transmite un joc pe etapă, plus rezumatele celorlalte jocuri.
Există și o Ligă feminină (WFL), unde actualele echipe dețin grupe de fete care practică acest sport de mult ori cu mai multă înverșunare ca în tabăra băieților.
Vezi aici Top case de pariuri online recomandate în 2020 și bonusurile oferite
100% EXTRA până la 300RON | ||
100% EXTRA până la 500RON | ||
5 FREEBET-URI X 100RON | ||
pariu fără risc 100% până la 500RON | ||
până la 500RON EXTRA |
Sunt un pasionat de sport, mai ales de cele nord-americane (NFL, NBA, NHL). Urmaresc si alte competitii nord-americane, dar nu atat de intens ca si cele mentionate mai sus! Apreciez fair-play-ul si jocul spectaculos, imi place tensiunea dinaintea unui joc si euforia de dupa.
Citeste mai multPonturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
200RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii