1. Home »
  2. Resurse »
  3. Află ce înseamnă ''parlay'' la pariuri sportive

Află ce înseamnă ''parlay'' la pariuri sportive

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-06 11:26:00

image Află ce înseamnă ''parlay'' la pariuri sportive

Mulți pariori au auzit de termenul de ”parlay”, dar nu știu concret ce înseamnă. Dacă faci parte din această categorie, atunci vei fi surprins să afli că acesta este un tip de pariu care cu siguranță l-ai jucat de nenumărate ori  până acum, și pe care sunt convins că îl vei mai juca și în continuare. Cum așa?

PLASEAZĂ PARIURI PARLAY LA ACEASTĂ AGENȚIE DE PARIURI SPORTIVE!


1. CE ESTE UN PARIU PARLAY?

Deși probabil te aștepți la ceva mai spectaculos, explicația este super banală. Este un pariu care conține mai multe selecții, dar o singură variantă de câștig, ceea ce înseamnă că toate selecțiile trebuie să fie câștigătoare pentru ca și biletul să fie câștigător. Acum că ți s-a ”aprins beculețul”,  DA, pariul parlay este același lucru cu un pariu multiplu / bilet simplu / combo / acumulator. La noi în țară nu este folosit mai deloc acest termen, el fiind mai degrabă specific Americii de Nord.

În comparaţie cu pariurile single, care depind de un singur rezultat, câştigarea unui pariu de tip „accumulator” depinde de mai multe rezultate. Câştigul fiecărui pariu câştigat este folosit ca miză pentru următorul bet. Metoda este utilizată de cei care vor un câştig mai mare cu o miză mică. Toate rezultatele trebuie să fie corecte pentru a câştiga un pariu accumulator.

De exemplu, dacă puneţi trei meciuri şi toate rezultatele sunt corecte câştigaţi pariul. În schimb, dacă două rezultate sunt pronosticate corect şi cel de-al treilea este greşit pierdeţi pariul. Sumele câştigate sunt mai mari dacă jucaţi accumulator decât dacă jucaţi fiecare meci în parte. Pe de altă parte și riscurile sunt mai mari. În cazul pariurilor single, dacă ies 2 din 3 iei ceva bani, dar aici dacă ies 2 din 3 biletul este pierzător. Deci totul sau nimic.

 

2. TIPURI DE PARIURI PARLAY

Dacă tot am abordat acest subiect mai ”americănește”, vom continua pe aceeași linie și vom spune că în SUA sunt foarte cunoscute câteva tipuri de variante ale pariului parlay:  “point spread parlay” şi “money line parlay”. Câştigurile din fiecare sistem sunt diferite. În “point spread parlay” câştigurile sunt exacte, în timp ce sumele câştigate din “money line parlay” sunt stabilite de cotele fiecărei echipe.

 

2.1 Money Line Parlays

Acestea sunt mai des întâlnite. Ele sunt pariurile multiple în care putem combina cotele pe care le regăsim în toată oferta unei agenţii de pariuri (diferenţa faţă de "point spred parlay", unde putem selecta doar dintr-o listă). Nu foloseşte cote egale, deoarece cota variază mult de la formaţie la formaţie. Dacă un sistem „point spread parlay” oferă şanse de câştig 50-50 fiecărei echipe, sistemele "money line parlay” nu fac acest lucru.

Şansa ca Real Madrid s-o învingă pe Steaua București este mai mare de 50%, din acest motiv sistemul n-are cote fixe. „Money line parlay” ia miza pariului şi o pune pe o echipă, dacă echipa învinge recalculează miza şi o pune în întregime pe următorul pronostic. Practic miza unui acumulator este produsul tuturor cotelor din acel pariu multiplu (practic tipul de pariu multiplu pe care îl știm cu toții).

De exemplu, să spunem că o persoană pune un pariu combo unde a mizat pe selecțiile ”Victorie Viitorul” la o cotă de 2.70 și pe ”Victorie Dinamo” la o cotă de 1.80. Dacă pariorul mizează 10 lei pe acest acumulator, este ca și cum ar avea un pariu de 10 lei pe Viitorul @ 2.70, din care va câştiga 27 lei dacă Viitorul se impune, şi va avea 27 lei ca miză pe Dinamo @ 1.80. Daca şi Dinamo câştigă, pariorul a luat 48.6 lei cu 10 lei investiţi. Deci este ca și cum ai juca pariuri single în sistem all-in.
 

Exemplu: pariuri multiple vs pariuri single

Alt exemplu: 3 meciuri cu miză de 10 lei fiecare (10 lei că Bayern Munchen va bate pe Borussia Dortmund la o cotă de 2.20 => câştig 22 lei; 10 lei pe Real Madrid că va bate pe Barcelona la o cotă de 2.00 => câştig 20 lei; 10 lei pe Inter Milan că va bate pe AC Milan la o cotă de 3.00 => câştig 30 lei).

La cele trei meciuri, dacă toate pariurile sunt corecte, veţi câştiga în total 72 lei, din care 30 lei sunt mize. La acelaşi pariu, dar acumulator, cu trei meciuri folosind aceeaşi miza ca cea de mai sus: 30 lei pe un bilet cu toate cele trei pronosticuri. Dacă toate cele trei pronosticuri pariuri sunt corecte veţi câştiga 396 lei din care 30 lei este miza iniţială. După cum puteţi observa este o diferenţă uriaşă între cele doua câştiguri.

Chiar dacă marele avantaj al unui pariu acumulator este că-ţi oferă şansa de a câştiga sume mari cu o mize mici, trebuie ca toate predicţiile să fie corecte, altfel - dacă există o predicţie greşită - vei pierde toţi banii mizaţi pe acel pariu.

Astfel dacă Bayern și Real câștigă, dar Inter pierde sau face egal, în cazul pariurilor single ai avea un profit de 12RON, dar în cazul pariului multiplu nu ai mai lua nici un ban. Mai există întotdeauna și varianta pariurilor în sistem sau cu baze.

Bilete la pariuri sportive explicate: simplu, sistem şi cu bază

 

2.2 Point Spread Parlay

La Point Spread Parlay câştigurile sunt fixe, spre deosebire de câştigurile din “money line parlay” care sunt determinate de cotele fiecărei echipe. Casa de pariuri prezintă o listă de partide, programate într-o anumită zi sau într-un anumit turneu, lăsând pariorul să-şi formeze propriul parlay cu selecţii din aceea listă. Listele sunt formate din "point spreads" pentru fiecare joc, cotele fiind ajustate pentru a fi egale, incluzând şi comisionul casei (standard este 1.91).

Practic, mai pe românește, vorbim de handicapuri asiatice unde liniile sunt setate în așa fel  încât cele două rezultate posibile ale pariului să aibă șanse egale de reușită, și implicit cote egale. Dar un astfel de mod de pariere nu am văzut la noi în țară, el fiind specific mai degrabă pieței americane de pariuri sportive.


3. COTE VS PROBABILITĂȚI DE CÂȘTIG

Așa cum sunt convins că ai înțeles deja, în cazul unui pariu parlay cotele tuturor selecțiilor de pe bilet se înmulțesc pentru a decide cota finală. Problema este că nu doar cotele se înmulțesc, ci și probabilitățile de câștig. La un pariu single cu două opțiuni de pariere și șanse egale de reușită (50% - 50%), vom avea cotede maxim 1.90 / 1.90 după ce ”tăiem” avantajul casei. Cu cât biletul conține mai multe meciuri, cu atât ”valoarea” lui scade.

Și crede-mă, am luat o situație super fericită cu un payout mediu de 95% pentru fiecare pariu, pentru că vom prinde destule pariuri cu payout de 89% - 93%. Și să vezi atunci cum arată calculele. Plus că m-am limitat la 10 pariuri, că dacă mergeam spre 20+ cum o fac mulți pariori care visează la bonus de 100% pentru pariuri multiple atunci rezultatele chiar deveneau îngrijorătoare (pentru că ”valoarea” reală a pariului scade sub 20% - 30%)

Nu voi insista mai mult asupra acestui subiect, deoarece avem pe site un articol foarte detaliat despre pariuri single vs pariuri multiple ce poate fi accesat aici: https://pariurix.com/pariuri-individuale-vs-pariuri-multiple.html.

 

4. STRATEGIE BAZATĂ PE SISTEMUL PARLAY

Strategia propusă este una foarte simplă și implică plasarea de pariuri single, dar în sistem all-in. Presupunem că ai ca obiectiv prinderea a 3 pariuri consecutive câștigătoare de cote 1.80 – 2.20. Plasezi pe 20RON un prim pariu de cotă 2.00 pe care îl prinzi. Apoi acei 40RON îi joci din nou pe o cotă de 2.20.Dacă pariul iese câștigi 88RON pe care îi mizezi din nou all-in pe ultimul pariu. În cazul în care nu iese, o iei de la capăt până câștigi o serie de 3 pariuri.

Unii pariori care aplică această strategie recomandă ca după câștigarea primului pariu să joci doar profitul, nu și suma mizată inițial. Astfel dacă nu duci seria până la capăt, nu vei pierde banii tăi, ci doar profitul acumulat (sigur, dacă pierzi primul pariu, atunci vrând nevrând pierzi și miza).

Cei care folosesc această strategie pornesc de la ideea că este mai ușor de dat pronosticuri corecte alegând meciurile unul câte unul, decât toate la grămadă. Plus că astfel se pot opri oricând doresc  dacă vor să schimbe strategia din mers, sau pot ajusta mizele în funcție de situație. Astfel nu trebuie să se mai încurce cu cash out sau cu pus de contre, unde implicit vor pierde ceva bani.

Eu personal nu aș folosi o astfel de strategie, e practic ca și cum aș aplica un Anti-Martingale (deci un fel de Paroli). Am vorbit pe larg despre dezavantajele strategiei în ACEST ARTICOL și te invit să îl accesezi pentru a vedea care sunt argumentele mele pentru care consider că ea nu poate fi eficientă pe termen lung.

PLASEAZĂ PARIURI PARLAY LA ACEASTĂ AGENȚIE DE PARIURI SPORTIVE!

 

Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX