1. Home »
  2. Resurse »
  3. ROI, Yield și Hitrate la pariuri sportive - trei concepte pe care orice parior serios trebuie să le înțeleagă

ROI, Yield și Hitrate la pariuri sportive - trei concepte pe care orice parior serios trebuie să le înțeleagă

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-04-18 10:24:00

image ROI, Yield și Hitrate la pariuri sportive - trei concepte pe care orice parior serios trebuie să le înțeleagă

ROI, YIELD și HITRATE la pariuri sportive - aceștia sunt câțiva termeni care trebuie să știi ce înseamnă, cum se calculează și de ce sunt importanți în pariuri sportive. Ei sunt folosiți de pariori atunci când țin evidența pariurilor și când își fac o strategie de joc pe termen lung, având un obiectiv clar pe care vor să îl atingă. De aceea îi vei întâlni destul de des și în diferite jurnale la pariuri.

Deschide cont și pariază la casa de pariuri online recomandată de PariuriX!

 

ROI la pariuri sportive - Return on Investment

ROI la pariuri, adică ”Return on Investment”, reprezintă profitul sau pierderile obținute de parior în raport cu banca inițială, fără a lua în considerare rulajul sau alți factori.

ROI = Profit sau Pierderi nete / Banca inițială 

Exemplu: pornim cu o bancă de 100 de unități, sau altfel spus, suma investită este de 100u. Să presupunem că în urma pariurilor noastre (indiferent câte, sau pe ce mize) ajungem la o bancă totală de 115u, deci obținem un profit de 15u. Asta înseamnă că ROI = 15 / 100 = 15%.

Cel puțin aceasta este varianta cea mai simplă a formulei. Pariorii profesioniști, dar și investitorii de pe piața de capital, iau în considerare la calcularea ROI nu doar suma investită în sine, ci și orice alte cheltuieli suplimentare (internet, curent electric, diferite aplicații, taxe bancare etc). De asemenea, atunci când îți impui un obiectiv, cel mai indicat este să îți propriu atingerea unui anumit ROI într-un anumit interval de timp. De exemplu, tu începi cu o bancă de 1,000€ și ai fi foarte mulțumit dacă peste o lună ai obține un profit de 250€. Asta însemnă ca obiectiv un ROI de 25% ce trebuie atins în maxim o lună.

Citește și: Ce este și cum se calculează ROI la pariurile pe fotbal și de ce este important?

 

Yield la pariuri sportive

Yield-ul reprezintă profitul sau pierderile obținute de parior în raport cu suma rulată în total, fără a lua în considerare și alți factori.

Yield = Profit sau Pierderi nete / Suma rulată

Exemplu: plasăm 50 de pariuri de cotă 2.00 fiecare pe o miză de 10u / pariu. Din acestea câștigăm 30 și pierdem 20. Asta înseamnă că că avem un rulaj de 500u (50 * 10) și un profit net de 100u (600u câștigați - 500u investiți). Conform formulei, Yield-ul în acest caz este de 100 / 500 = 0,2 = 20%.

Yield-ul este cel mai relevant factor dintre cei 3 despre care discutăm în articol. Și asta pentru că Yield-ul arată efectiv ce profit obții în raport cu suma pariată. Un parior profesionist se mulțumește de obicei cu un Yield de 5%, și chiar și o valoare de 2-3% este mai mult decât ok atâta timp cât este obținută constant, iar bugetul este unul consistent. Presupunem că ai 1,000€ buget și îți propui un ROI de 25%, care să fie atins dintr-un rulaj maxim de 10x (adică suma tuturor pariurilor să fe de 10,000€). Asta înseamnă că un Yield de 2,5% este suficient pentru atingerea obiectivului, atâta timp cât în nici un moment nu pierzi întreaga bancă (este recomandat să nu mizezi mai mult de 5% - 10% pe un singur pariu, dar asta este deja altă discuție).Mulți pariori își calculează YIELD-ul în funcție de un rulaj de 1x, și la final fac media - este foarte ok și așa atâta timp cât nu te încurci în calcule. 

 

Hitrate la pariuri sportive

Vreau să vorbesc puțin și despre hitrate, pentru că am văzut că mulți pun accent pe acesta. Sunt și tipsteri care se laudă cu hitrate-uri de peste 80%, dar trebuie să vedem cât de relevant este o astfel de statistică. Hitrate-ul reprezintă numărul de pronosticuri câștigătoare în raport cu numărul de pronosticuri jucate. 

Hitrate = Număr de pronosticuri câștigătoare / număr de pronosticuri jucate

Exemplu: ai jucat 65 de pariuri din care ai câștigat 53, înseamnă că hitrate-ul este de 0,815, deci 81.5%. Acest procent pare mare, dar este destul de irelevant. Dacă toate pariurile jucate au avut cote de maxim 1.15, atunci vei da pe minus.

Pe de altă parte, dacă ai un hitrate de 40%, dar tu ai jucat doar cote de 3.00, atunci vei face un profit consistent. Hitrate-ul ajunge să conteze doar atunci când știi din start că tu urmezi să joci doar pariuri de anumite cote, și știi că trebuie să obții un anumit procentaj pentru atingerea obiectivului. Iar astfel poți să îți faci calculele necesare. Dar un hitrate de o anumită valoare este egal cu 0 fără a lua în considerare și alți factori.

 

Alte câteva exemple

Ca să înțelegi mai bine cum stă treaba cu ROI, YIELD și HITRATE, vreau să îți mai prezint câteva exemple:

Să luăm primul exemplu. Avem o bancă de 750RON, am plasat 63 de pariuri din care am câștigat 32 mizând în total suma de 1,500RON, și am făcut la final un profit de 80RON. Asta înseamnă că:

  • ROI = 80 / 750 = 0.1066 = 10.66%
  • YIELD = 80 / 1500 = 0.533 = 5.33%
  • HITRATE = 32 / 63 = 0.508 = 50.8%

Descoperă top5 case de pariuri online recomandate de PariuriX!


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX