1. Home »
 2. Resurse »
 3. Cum să calculezi probabilitatea de câștig a unui pariu într-un mod simplu

Cum să calculezi probabilitatea de câștig a unui pariu într-un mod simplu

Baicu Marius
Baicu Marius

2024-02-07 10:25:00

image Cum să calculezi probabilitatea de câștig a unui pariu într-un mod simplu

Vezi cum poți să calculezi probabilitatea de câștig a unui pariu într-un mod simplu, utilizând distribuția statistică Poisson, fără a folosi calcule complicate. Vreau să ofer un articol ușor de urmărit, care să nu te plictisească după primele 2 paragrafe citite, dar care să îți și ajute la ceva. Așa că nu ne vom complica prea tare. 

DESCOPERĂ TOP CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE DE PARIURIX!

 

PROBABILITATEA DE CÂȘTIG A UNUI PARIU - DOUĂ ÎNTREBĂRI DE ÎNCEPUT

De ce m-ar interesa să aflu probabilitatea de câștig a unui pariu? Asta folosește în special pariorilor care vor să joace doar pariuri de valoare. Cunoscând șansele reale de câștig, poți compara cu cota oferită de bookmaker pentru a vedea dacă ai sau nu pe mână un value bet. Teoretic, dacă joci pe termen lung doar pariuri de valoare ar trebui să fii profitabil, atâta timp cât modelul tău de analiză a fost unul corect (e ușor de zis, greu de făcut).

Ce este distribuția statistică Poission? Sună complicat, și chiar este. Partea bună e aceea că nu ne interesează să intrăm prea mult în detalii. Ce trebuie tu să știi: în funcție de valoarea medie pe care o are un pariu, poți calcula probabilitatea pentru fiecare scenariu posibil. Crede-mă că e chiar simplu, nu de alta dar vom folosi un calculator ca să nu se încingă creierul prea tare :) Și practic doar băgăm valorile, și calculatorul face restul pentru noi. 

Pentru că distribuția Poisson este ideală pentru situații în care lucrăm cu numere, ea poate fi folosită pentru a calcula probabilitatea de câștig a unui pariu pe goluri (total goluri, goluri echipă gazdă, goluri echipă oaspete), scor corect, număr de cornere sau cartonașe, și nu pe pariuri precum câștigător meci, handicapuri și așa mai departe.

 

EXEMPLU PRACTIC - CUM UTILIZEZ DISTRIBUȚIA POISSON

În primul rând ai nevoie de un model de analiză pentru a calcula care este valoarea medie așteptată.  Să luăm un exemplu simplu. Presupunem că vrei să pariezi pe numărul total de goluri dintr-un meci (over/under 2.5). Formația gazdă are o medie de 2.50 goluri, cea oaspete de 3.00 goluri. Facem între acestea o medie și găsim o valoare așteptată de 2.75. Acesta este un exemplu rudimentar ca să înțelegi despre ce este vorba, dacă îl aplici în forma asta și în practică fără a lua în considerare și alte variabile nu vei câștiga din pariuri nici peste 3 vieți :) Dar voi vorbi despre modele eficiente mai jos.

Bun, revenim. Avem o valoare așteptată de 2.75, dar este clar că nu se vor înscrie 2 goluri și 3 sferturi în partida pe care vrem să pariem. Însă în funcție de această valoare putem afla probabilitatea pentru 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7+ goluri. Cum facem? Accesăm acest calculator online unde avem de introdus două valori.

 • Event occurrences: aici introduci pe rând fiecare număr posibil de goluri: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, și e suicient, poți să te oprești
 • Expected event occurrences: aici introduci de fiecare dată valoarea medie. În cazul nostru ea este 2.75.

Vom găsi valorile în zecimal, pe care le transformăm simplu în procente mutând punctul după primele trei cifre

 • 0 goluri - 6.39%
 • 1 gol - 17.58%
 • 2 goluri - 24.17%
 • 3 goluri - 22.15%
 • 4 goluri - 15.23%
 • 5 goluri - 8.37%
 • 6 goluri - 3.84%
 • 7+ - 2% (aproximativ, am obținut această valoare scăzând din 100% toate valorile de mai sus)

 

Cum ne folosim de valorile găsite?

Ziceam că vrem să plasăm un pariu de tipul ”over / under 2.5”. Atunci adunăm probabilitățile pentru 0, 1 și 2 goluri și ajungem la o valoare totală de 48.14%. Acum împărțim ”1” la valoarea zecimală a acestei probabilități, adică la 0.4814, dar și la valoarea zecimală a probabilității pentru over 2.5, adică 0.5186 (1 - 0.4814)

 • 1 / 0.4814 = 2.077
 • 1 / 0.5186 = 1.928.

Ce înseamnă asta? Că pariul de ”under 2.5” merită jucat doar dacă găsim pentru el o cotă de minim 2.08, iar pariul de ”over 2.5” merită jucat doar dacă agenția oferă o cotă de minim 1.93. Dar de fapt nici atunci nu prea merită, pentru că la aceste valori abia ni se oferă cote corecte. Dar dacă și ”feelingul” ne spune să mergem pe un anumit pronostic, atunci o putem face la aceste cote. Oricum vor fi destule situații în care cotele reale pentru ambele pariuri vor fi mai mici, și asta deoarece casele de pariuri oferă un payout de 89% - 97%, având și ele o marjă de profit. Dar detalii despre acest subiect găsești în articolul: ”Tot ce trebuie să știi despre cote la pariuri sportive

 

CUM GĂSESC VALOAREA MEDIE REALĂ DE REUȘITĂ A UNUI PARIU?

Tot ce am scris mai sus sună bine în teorie, dar problema este următoarea. Pentru a găsi probabilități reale trebuie ca și valoarea medie stabilită pentru un pariu să fie cât mai corectă, și nu vom putea face asta luând mediile a două echipe din ultimul sezon și gata. Pentru că în acest mod neglijăm câteva aspecte fundamentale precum: formă de moment, diferență de valoare dintre cele două echipe, faptul că o echipă joacă acasă și cealaltă în deplasare, momentul în care cele două formații se întâlnesc, jucători accidentați și suspendați, schimbări de antrenori și stil de joc, și lista poate continua. De aceea valoarea găsită de noi nu are cum să reflecte realitatea, deci nici rezultatele nu au cum să fie cele așteptate.

Trebuie să avem un model de analiză cât mai exact, și pe care să îl putem îmbunătăți în timp. Crearea unui model de analiză este ceva ce nu poate fi copiat, e ceva cu care trebuie să te descurci singur.

Eu am prezentat pe site-ul PariuriX un model de analiză ceva mai complex care ia în considerare media de goluri din campionatul respectiv, media de goluri înscrise / primite de cele două echipe acasă / în deplasare și forța lor de atac / apărare. Cu acestea am calculat media de goluri pe care ar trebui să le marcheze și să le încaseze cele două echipe. Iar în funcție de rezultatele găsite am folosit distribuția Poisson pentru a calcula cât mai exact probabilitățile reale de câștig ale pariurilor de tipul ”over / under”, dar mai ales ale pariurilor pe Scor Corect. Nici acel model de analiză nu e perfect și nu garantează câștiguri sigure, dar e cât de cât mai exact și îți mărește șansele de a fi un jucător mai bun termen lung. Îl poți găsi în acest articol: ”Distribuția statistică Poisson - cum să o folosești pentru a anticipa scorul într-un meci de fotbal”.

Joacă acum la casa de pariuri online recomandată de comunitatea PariuriX!

Case de pariuri online recomandate

Betano
L1170664W000663
500RON bonus la pariuri sportive
Deschide cont și încasează până la 500 RON la pariuri sportive Betano!
Deschide cont
Se aplică T&C
Superbet
L1160659W000328
100% până la 500RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonus de 500RON la depozit!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
Mozzart Bet
L1203414W001173
200% până la 1750RON
Încasează bonusul Mozzartbet de 50 FS fără depunere + până la 1750RON
Deschide cont
Se aplică T&C
MrBit
L1213854VW001295
100% până la 200RON
Încasează un bonus de bun venit de 100% până la 200RON la MrBit!
Deschide cont
Se aplică T&C
Winmasters
L1160650W000194
până la 400RON
Încasează bonusul Winmasters de până la 400 RON
Deschide cont
Se aplică T&C

 

Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Gabriel Morariu
0
Câștigate
0
Pierdute
0
2
Tudor Cosma
0
Câștigate
0
Pierdute
0
3
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX