Pariuri individuale vs pariuri multiple - care mod de a paria este mai profitabil? În acest articol vom lua pe de-o parte pariurile individuale, cunoscute ca și pariuri single, și de cealaltă parte pariurile multiple, cunoscute ca și pariuri combo sau pariuri în acumulator. Vom vorbi despre fiecare tip în pariu în parte, dar le vom și compara acoperind următoarele subiecte:
Pariu individual (single) - Acesta este un pariu pe un singur meci. Suma pariată de tine, numită miză se va înmulți cu cota evenimentului pe care pariezi pentru a stabili câștigul total. Suma ce reprezintă diferența dintre câștig și miză se numește profit.
Exemplu: Pui un pariu de 100RON (miza) pe o cotă de 2.40, ceea ce înseamnă că în total vei câștiga 240RON, din care 140RON reprezintă profitul.
Pariu multiplu – Acesta este un pariu pe mai multe selecții, unde toate selecțiile trebuie să fie câștigătoare pentru ca biletul să fie câștigător. Cota totală a biletului se calculează înmulțind cotele tuturor evenimentelor de pe bilet, iar mai departe formula de calcul este exact ca cea de mai sus.
Exemplu: Pui pe 10RON un bilet ce conține patru meciuri de cote 1.50, 1.80, 2.20 și 2.50. Înmulțind între ele cele patru cote se obține o cotă totală de 14.85. Dacă ies toate cele patru selecții de pe bilet iei 148.5RON, iar dacă te scoate una sau mai multe selecții nu mai iei nimic.
Mai există și alte tipuri de pariuri precum cele în sistem sau pariurile cu bază, dar în acest articol ne-am proprus să vorbim doar despre comparația single vs multiple.
Avantaje
Dezavantaje
Dacă vrei să descoperi cele mai bune pronosticuri, urmărește constant secțiunea noastră de Ponturi Pariuri Sportive. De asemenea, te invităm să accesezi proiectul Pontul Zilei de Astăzi pentru a afla care este pontul în care avem cea mai mare încredere în fiecare zi.
Avantaje
Dezavantaje
Dacă vrei să joci pariuri multiple, recomandăm să arunci un ochi peste Biletul Zilei la Pariuri Sportive oferit de PariuriX, dar și peste Cota 2 la pariuri online pentru a vedea bilete cu mai multe meciuri la pariuri online.
Să presupunem că vrem să pariem 100 de meciuri de cotă 2.00, și alegem două situații în care să jucăm aceste meciuri.
Să presupunem că la finalul celor 100 de partide avem 55 câştigate şi 45 pierdute. În prima situaţie noi o să facem profit de 10u (55 X 2 = 110u). Pentru a face acelaşi profit şi în a doua situaţie o să avem nevoie de minim 7 bilete câştigătoare. Un bilet cu 4 evenimente de cotă 2.00 va avea o cotă finală de 16.00, însemnând că la 7 bilete câştigătoare vom avea un câştig total de 112u.
Problema se pune în felul următor: Pentru a avea un asemenea bilet câştigat, noi trebuie să prindem 4 meciuri consecutive câştigătoare. Pentru a face acelaşi profit ca în prima situaţie avem nevoie de 7 astfel de bilete. Deci din cele 55 pariuri care ne-au ieşit minim 28 ar trebui să fie în serii perfecte de câte 4 la rând.
Din punct de vedere matematic şi al probabilităţilor acest lucru este destul de dificil. Desigur se poate întâmpla să avem şi 11 astfel de seturi de câte 4 pariuri câştigătoare la rând (destul de puţin probabil) şi atunci am face profit mult mai mare. Dar cum puteţi vedea, în timp ce prima situaţie ţine strict de cunoştinţele sportive şi capacitatea pariorului de a nimeni mai multe pronosticuri corecte decât greşite, cea de-a doua situaţie ţine mai mult de noroc.
Practic un bilet multiplu cu 4 meciuri este echivalentul a 4 pariuri single consecutive, jucate în sistem all-in. De exemplu, un bilet cu 4 meciuri de cotă 2.00 are cota totală de 16 (2*2*2*2) şi este acelaşi lucru ca şi cum am juca all in 4 pariuri la rând:
Acesta este şi echivalentul strategiei anti-martingale, pentru că este ca și cum am dubla miza după fiecare pariu single câștigător. Pentru a reveni la exemplul nostru, am putea în loc de bilete de câte 4 meciuri să jucăm bilete de câte 7, iar un singur bilet câştigător ar aduce un profit de 127u. Întrebarea este dacă putem prinde 7 pronosticuri la rând corecte? Putem, dar trebuie mult noroc.
Majoritatea pariorilor profesionişti preferă să joace doar pariuri individuale sau cel mult bilete cu două pronosticuri. Aceştia îşi stabilesc o bancă de start, numită „bankroll”, şi pariază de regulă 2-5% din bani pe un singur pronostic (în funcţie de cât de mare este banca de start, cât de siguri sunt pe pronosticul respectiv şi cât de mult doresc să rişte). Dar totuşi, de ce pariorii profesionişti joacă doar pariuri single?
Exemplu 1
Un bilet este format din mai multe pronosticuri, iar cota biletului se obţine înmulţind cotele tuturor selecţiilor de pe biletul respectiv.
Să presupunem că avem un bilet cu cu şase pronosticuri cu următoarele cote: 1.60, 1.70, 2.10, 1.85, 1.90, 2.15. Avem în total o cotă de 43.16. Dacă jucăm acest bilet cu 10 lei avem un câştig de 431.6 lei. Dar acest bilet este identic cu o situatie in care am fi jucat toate cele cinci pronosticuri ca pariuri single pe sistem all in după cum urmează:
Este interesant că oricare dintre noi ar avea tupeu să puna 10 lei pe un astfel de bilet. Pe de altă parte, dacă am juca pariuri single după sistemul descris mai sus foarte puţini ar mai avea curaj să pună pariul 5 sau pariul 6. Este un lucru firesc ţinând cont că am început cu un pariu de 10 RON şi acum am ajuns la pariuri de 100-200 RON, iar un pariu pierdut poate duce la pierderea întregii sume câştigate până în acel moment. Deşi este o situaţie identică toţi pariorii amatori le tratează complet diferit.
Pariorul profesionist îşi dă însă seama de aceste lucruri şi realizează cât de riscantă este plasarea unui bilet cu mai multe meciuri, a căror cotă finală este atât de ridicată.
Adevărul este că un bilet cu mai multe pronosticuri ajunge să depindă mai mult de noroc decât de cunoştinţele pariorului deoarece presupune câştigarea unui anumit număr de pronosticuri la rând.
Să presupunem că din cele şase pariuri descrise mai sus ies doar cinci şi cel de cotă 2.15 nu iese. În acest caz nu câştigam niciun ban. Dar dacă am fi jucat 50 lei pe fiecare meci separat atunci am fi avut următoarele câştiguri:
Astfel avem un câştig total de 457.5. Scăzând suma totală pariată (300RON) rămânem cu un profit de 157.5 lei, sumă ce reprezintă peste 50% din investiţie!
Să luăm însă şi un exemplu pe termen lung pentru a vedea mai exact de ce pariurile single sunt mai profitabile decât biletele cu mai multe meciuri şi de ce pariorii profesionişti le preferă.
Exemplu 2:
Presupunem că jucăm pe termen lung un număr total de 1000 pronosticuri de cotă 1.50 fiecare. Din acestea câştigăm 750 şi pierdem 250. Considerăm că jucăm aceste pariuri în 3 moduri:
În prima situaţie avem un câştig de 1125u şi un profit de 125u, ceea ce înseamnă un Yield de +12.5%.
În a doua situaţie ar trebui să câştigăm minim 148 bilete din cele 200 pentru a avea acelaşi profit ca în prima situaţie. Ies 75% din meciuri şi ar trebui să iasă şi cam 75% din bilete pentru acelaşi profit, ceea ce este o situaţie corectă în teorie. Dar, pentru a avea 148 bilete câstigate ar trebui să avem minim 740 meciuri câştigate şi asta în condiţiile în care toate pariurile care ies să se regăsească pe biletele câştigate. Astfel nu putem avea bilete pierdute cu patru meciuri câştigate şi unul pierdut fiindcă altfel nu atingem target-ul. O astfel de situaţie este aproape imposibil de atins în practică (148 de bilete câştigate cu 5/5 pronosticuri corecte şi încă 52 de bilete pe care să avem doar 10 pronosticuri corecte). Pe de altă parte, dacă la fiecare patru pariuri câştigate pierdem câte unul putem să n-avem nici măcar un bilet câştigat! Şi această situaţie este destul de improbabilă, însă este mult mai realizabilă decât situaţia în care să câştigăm 148 de bilete. Astfel, din punct de vedere matematic, din start acest mod de a paria ne va duce la pierderi garantate.
În a treia situaţie avem nevoie de 20 bilete câştigate pentru a atinge profitul din primul caz. Astfel, unu la fiecare cinci bilete (de 10 meciuri fiecare) trebuie să fie câştigat. Din nou ne putem da seama din start că matematic lucrurile nu arată prea promiţător. Este aproape imposibil ca la fiecare 50 de pariuri să prindem 10 câştigate la rând atâta timp cât 12-13 din aceste 50 de pariuri vor fi pierdute. La fel ca şi în situaţia a doua, teoretic este posibil să prindem şi 74 de bilete câştigate din 100 (atâta timp cât acestea conţin toate meciurile câştigate, iar pe celelalte 26 bilete nu se aflî niciun pariu câştigat). Însă la fel de probabil (de fapt chiar mult mai probabil) este să nu prindem nici măcar un bilet câştigat. În practică probabil că vom fi undeva la mijloc, însă vom înclina mai degrabă spre rezultatele negative decât spre cele pozitive.
Pariorii profesionişti ştiu că un bilet, cu cât conţine mai multe pronosticuri, cu atât depinde mai mult de noroc. Aceştia preferă să se axeze pe cunoştinţele lor sportive şi să ţintească un profit sigur pe termen lung, decât să încerce o imbogăţire rapidă bazându-se pe un noroc "chior". Dacă ar face acest lucru n-ar mai fi „pariori profesionişti” şi ar putea să-şi încerce la fel de bine norocul la loto; probabilităţile de reuşită fiind asemănătoare.
În cele ce urmează mă voi referi strict la pariurile multiple și la valoarea reală care există în acestea. Am văzut nenumărate agenții de pariuri care oferă bonusuri de până la 100% la pariurile în acumulator (aspect pe care l-am trecut la avantaje mai sus) și oferă posibilitatea de a plasa mize începând cu doar 1-2RON, special pentru a atrage cât mai mulți clienți să joace în acest mod.
Dar de ce le convine operatorilor ca clienții lor să joace așa? Doar vedem în fiecare zi bilete cu cote câștigătoare de ordinul sutelor sau miilor. Da, este adevărat, dar în realitate la un bilet câștigător de cotă 1,000, poate sunt alte 3,000 de bilete similare care au fost pierzătoare (sau poate chiar mai multe). De ce? Pentru că cu cât un bilet conține mai multe selecții, cu atât valoarea acelui bilet este mai mică. Și asta pentru că cotele tuturor selecțiilor de pe bilet se înmulțesc, și practic și payout-urile. Dar voi lua un exemplu ca să înțelegi mai exact la ce mă refer.
O anumită casă de pariuri (nu are rost să dăm nume) are o ofertă unde la un bilet cu 16 selecții de cote 1.25+ primești un bonus de 55%. Tare nu? M-am uitat un pic prin ofertă și am găsit un meci unde cota pentru 1x era de 1.30, și cea pentru ”2 solist” de 3.00.
După câteva calcule rapide mi-am dat seama că payout-ul real este de 90.70%. Dar mai departe voi rotunji în sus, adică la 91%, pentru a face calculele mai ușoare. Dacă aceste cote ar reflecta șansele reale de câștig (nu este obligatoriu să o facă, dar să pornim de la această idee), atunci ar fi o probabilitate de 70% să iasă acel 1x, și 30% să iasă ”2 solist”. Deci dacă am avea o situație ideală cu payout de 100% (nimeni nu oferă așa ceva, dar vei înțelege mai jos care este ideea), atunci cotele reale ar trebui să fie undeva de genul 1.428 cu 3.333; hai să rotunjim la 1.43 cu 3.33.
Bun, și acum să presupunem că avem 16 meciuri identice conform cu scenariul de mai sus, și adăugăm pe un bilet acele cote de 1.30 oferite de agenție la fiecare meci în parte, și pe alt bilet cotele de 1.43 pe care ar fi trebuit să le avem la payout-uri de 100%.
Asta înseamnă că la biletul cu 16 pariuri de cote de 1.30 prindem o cotă totală de 66.54. Jucăm acest bilet pe 100RON, care rămân 95RON după plata taxei de 5% la plasarea biletului. Asta înseamnă un câștig de 6,321.3RON la care se adaugă bonusul de 55%, adică încă 3,476.7RON. Deci câștigul total este de 9,798.01RON.
Dacă am fi prins în schimb cele 16 pariuri la un payout de 100% și aceeasi probabilitate de câștig, deci la cotă de 1.43, atunci cota totală a biletului ar fi fost de 305.757, deci de 4.5 ori mai mult?! Păi da, pentru că dacă aduci 0.91 (payout de 91%) la puterea a 16-a, ajungi la un payout de 22% din valoarea reală a unui astfel de pariu. Deci dacă am fi fost privilegiați să avem payout-uri de 100% la fiecare pariu, la o miză de 100RON acest bilet ne-ar fi adus 30,575RON, de vreo 3 ori mai mult decât ne oferă respectiva agenție cu tot cu bonus.
Să o luăm mai băbește: La 16 pariuri cu probabilitate de câștig de 70% fiecare (cum sunt aceste pariuri despre care am vorbit mai sus), avem o probabilitate reală de câștig de 0.332% (adică de 1 la 300), dar noi primim o cotă de 66.54, și hai că ne mărim de până la 100 de ori suma pariată cu tot cu ”fabulosul” bonus. Nu mă înțelege greșit; sunt destule situații în care bonusul pentru pariuri multiple oferit de casele de pariuri online este mai mult decât binevenit, însă de multe ori chiar și cu un astfel de bonus nu avem destulă ”valoare” în pariurile noastre încât să se merite.
Concluzia acestui test: În situația de față am luat un bilet cu 16 meciuri de cotă 1.30 la pariuri cu payout de 91%, unde probabilitatea de câștig a fiecărui pariu în parte era de 70%. Am ajuns la concluzia că la 16 astfel de pariuri avem parte de o cotă totală de 66.54, și cu tot cu bonus ne mărim cam de 100 de ori suma pariată, deși șansa reală de câștig a unui astfel de bilet este cam de 1 la 300. Astfel, la un payout de 100% am fi câștigat de trei ori mai mult decât ne oferă agenția cu tot cu bonus la payout-uri de 91%.
Categoric nici la pariuri single nu vom avea payout-uri de 100%, dar măcar acolo nu se mai înmulțesc, și nu mai ajungem la diferențe din acestea incredibile.
Și ca să nu fiu cârcotaș până la capăt, voi prezenta și o situație în care chiar este mai bine de jucat pariuri multiple în detrimentul celor single. Hai să reluăm testul de mai sus, dar mult mai pe scurt, pentru a înțelege de ce cu cât avem mai multe meciuri pe bilet, cu atât valoarea este mai mică. Astfel vom putea seta bazele pentru un exemplu opus.
Presupunem că plasăm doar pariuri cu probabilități de câștig de 50%, și că agenția de pariuri ne oferă un payout de 97.5%, deci o cotă de 1.95 (știu vise, dar sunt generos). Jucăm opt bilete în trei moduri:
Presupunem o situație ideală în care ne iese câte un pariu din două. Asta înseamnă că din opt bilete, vom câștiga 4 single, 2 duble și o triplă. La o miză de 10 unități pe bilet, vom avea următoarele câștiguri / pierderi:
Așa cum se poate vedea, pierzi bani în fiecare situație, dar cu cât biletul are mai multe meciuri, cu atât pierzi mai rapid. De ce? Pentru că nu doar cotele se înmulțesc pe bilet, ci și probabilităție de câștig și payout-urile, care în acest caz sunt nefavorabile pariorului. Un grafic care conține datele de mai sus ar arăta cam așa:
Dar ce s-ar întâmpla dacă am fi capabili să întoarcem cotele și probabilitățile de câștig în favoarea noastră? Atunci un pariu multiplu ar deveni chiar util, iar aici intervin pariurile de valoare. Presupunem că găsim pariuri cu o probabilitate de câștig de 50% la cote de 2.05. Atunci deodată tabelul și graficul de mai sus s-ar inversa și ar arăta în modul următor:
Concluzia este destul de simplă: într-o situație ideală pariurile de valoare pot aduce un profit mai mare jucate în combinație decât singure pe bilet. Sigur, trebuie să fii și capabil să depistezi aceste ”value bets”, iar calculele tale trebuie să fie corecte. Pentru că dacă ai ales 100 de pariuri de cote 2.05 și nu îți ies măcar 50 din ele, înseamnă că nu au avut chiar atâta valoare pe cât anticipai. Dar aceasta este o altă discuție.
Oricine a auzit de strategia ”easy money”, strategie unde obiectivul este acela de a juca pariuri individuale de cote mici în sistem all-in.
Pornești cu o bancă de 10€, și alegi zilnic o echipă de fotbal care are cotă la victorie de maxim 1.10. Aceasta este o echipă care teoretic n/ar trebui să se încurce, ținând cont că cotele sunt clar de partea ei. Joci în sistem ”all-in”, ceea ce înseamnă că mizezi întreaga sumă pe un singur meci. Dacă pariul este câștigător, atunci ziua următoare mizezi din nou întreaga sumă pe un singur eveniment sportiv. După 90 de zile, în cazul în care nu prinzi nici măcar un pariu pierdut, vei face aproximativ 53,000€.
De ce multe persoane vor fi sceptice? În primul rând este foarte greu să prinzi 90 de pariuri câștigătoare la rând, indiferent de cotă. În al doilea rând, nu întotdeauna cotele oferite de agențiile de pariuri sunt în raport cu realitate. Plus că nici un pariu nu este sigur, indiferent de cotă.
Toate argumentele sunt foarte solide și chiar reflectă realitatea, dar există câteva moduri prin care îți poți îmbunătăți șansele de câștig utilizând acest sistem.
Cu cât pariezi sume mai mari sau cu cât adaugi mai multe meciuri pe bilet, cu atât cresc șansele să câștigi. Sună logic nu? Problema este că mulți au ”talentul” de a pune zeci sau sute de bilete la pariuri sportive fără a câștiga vreodată. Problema este că dacă faci un bilet cu opt meciuri, chiar dacă pariezi doar pe favoriți, sunt șanse mici să te scoată măcar un meci. Cu cât ai mai multe meciuri pe bilet, cu atât șansele ca acesta să fie câștigător scad, lucru care este destul de normal.
În cele ce urmează îți voi explica cum îți poți mări șansele de câștig în cazul în care vrei să pui un bilet cu opt selecții pe favoriți.
În final fiecare tip de pariu are avantajele și dezavantajele sale, și fiecare este indicat mai degrabă pentru anumite tipuri de pariori și anumite situații. De aceea trebuie să iei în consierare următoarele aspecte atunci când alegi ce fel de bilete vrei să joci:
Câştiguri rapide cu riscuri mari vs câştiguri constante pe termen lung
Pariind un bilet de cotă mare cu mai multe meciuri micşorează şansele de câştig şi ne face să ne bazăm mai mult pe noroc. Însă, în acelaşi timp un asemenea bilet ne poate aduce un câştig substanţial rapid. De partea cealalta, bilete single sau bilete cu cotă mică vor ţine mai mult de capacitatea noastră de a analiza meciuri, de a urma o strategie şi de a avea răbdare. Acest mod de a juca nu ne va aduce câştiguri instante, dar ar putea să ne aducă un câştig constant pe termen lung.
Ce fel de bilete jucăm în funcţie de buget?
Dacă n-avem la dispoziţie foarte mulţi bani pentru a juca meciuri single şi cote mici atunci probabil este mai bine să mizăm pe bilete cu pariuri multiple, în speranţa că ne putem ridica banca rapid. Având un buget mic nu se merită să jucăm meciuri single şi cote mici, deoarece câştigul pe termen lung ar fi prea mic. În cazul unui astfel de buget vă sugerăm să jucaţi biletul zilei.
Având însă o bancă mai consistentă ne putem permite să urmăm o strategie şi să ne mulţumim cu dublarea băncii într-o anumită perioadă de timp. Astfel nu mai este necesar să jucăm la noroc, ci ne putem baza mai mult pe capacităţile noastre de a alege pariurile potrivite şi de a face profit pe o perioadă mai lungă de timp. În acest caz sunt recomandate meciurile single sau maxim biletele combo de 2 meciuri.
Ce fel de parior ești?
Contează şi dacă ești un parior de ocazie, care vreţi să vă încerce norocul ocazional la pariuri sau chiar dorești să devii un parior profesionist care poate să câştige constant din pariuri sportive. Pentru că am tot explicat că pariurile single sunt mai bune pe termen lung, dar poate tu nu ești interesat de money management, de a învăța să te bazezi mai mult pe cunoștințe decât pe noroc și alte lucruri de genul acesta. Poate chiar îți place să joci bilete de 20 de meciuri pe 2RON înțelegând riscurile asumate, și atunci de ce te-am opri?
Combină cele două tipuri de bilete, și încearcă și pariurile în sistem
Un lucru pe care-l poți face este acela de a alege cele mai bune pariuri din ziua respectivă și să le joci separat. În plus, cele mai promițătoare alegeri le-ai putea pune pe un singur bilet. Nu uita că agențiile de pariuri oferă posibilitatea de a juca tot felul de sisteme; de exemplu la un bilet cu opt meciuri poți juca atât sisteme de tipul 2/8 sau 3/8, cât și sisteme precum 6/8 sau 7/8. Poți alege sistemul potrivit în funcție de situație.
Dacă ești un jucător de ocazie se merită ca din când în când să arunci câțiva lei pe bilete de pariuri. Plus că la casele de pariuri online ai și opțiunea de ”cash out” care îți oferă posibilitatea de a închide un pariu în desfășurare, iar astfel vei primi garantat o parte din eventualul câștig. O astfel de opțiune te ajută să-ți personalizezi mult biletele pentru pariuri plasate pe internet.
Te-ar mai putea interesa și:
28 Distribuiri
Discutii
Un articol excelent dar ce folos cand pe site apar zilnic articole cu bilete avioane, cu 10-15 meciuri castigate?
Practic, pe de o parte postati un articol nemaipomenit prin care aratati ca a paria single este mai profitabil pe termen lung, dar pe de alta parte, umpleti site-ul cu bilete carnat, anuland astfel utilitatea acestui articol, nu asa veti educa pariorul, e un fel de Fa ce face popa, nu ce spune popa.
Un articol excelent dar ce folos cand pe site apar zilnic articole cu bilete avioane, cu 10-15 meciuri castigate?
Practic, pe de o parte postati un articol nemaipomenit prin care aratati ca a paria single este mai profitabil pe termen lung, dar pe de alta parte, umpleti site-ul cu bilete carnat, anuland astfel utilitatea acestui articol, nu asa veti educa pariorul, e un fel de Fa ce face popa, nu ce spune popa.
Si mai lasati-l pe ala cu MUG-ul, ce tot in sus, in joc cu MUG, ca nu a inventat nimic, a ingramadit multe vorbe in jurul unei optiuni care exista de cand lumea.
Si mai lasati-l pe ala cu MUG-ul, ce tot in sus, in joc cu MUG, ca nu a inventat nimic, a ingramadit multe vorbe in jurul unei optiuni care exista de cand lumea.