Pariuri Europa League – 5 motive pentru care să joci cu precauție
2023-01-09 12:10:00
Deși Sevilla a câștigat trei ediții Europa League la rând (2014, 2015, 2016) apoi luat din nou trofeul în 2020, aceasta rămâne una din cele mai imprevizibile competiții de fotbal din lume (cel puțin din rândul celor importante), fiind de multe ori un adevărat coșmar pentru pariori. Și nu trebuie să fii vreun parior înrăit ca să îți dai seama de asta. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Voi încerca să-ți prezint 5 motive în paragrafele următoare pentru a putea evita pe cât posibil astfel de surprize în viitor, chiar dacă inevitabil tot vei pierde destule pariuri fără să găsești o explicație logică. Articolul face referire la întreaga competiție (inclusiv tururile preliminare), dar o parte din informații sunt valabile inclusiv pentru grupe sau fazele finale.
Vezi aici Top agenții recomandate pentru pariuri pe Europa League!
Case de pariuri online recomandate
1. Echipele mari neglijează Europa League în primele faze
Pentru echipe din campionatele mari ale Europei, Europa League reprezintă o miză doar în fazele finale ale competiției. De exemplu echipele din Anglia câștigă mulți mai mulți bani dintr-o clasare mai sus în Premier League decât în Liga Europei, acesta fiind și unul din motivele pentru care ele pun pe plan secundar meciurile din a doua competiţie continentală. Un alt motiv este faptul că în campionatele mari se joacă foarte multe meciuri într-un sezon (de regulă 38), iar majoritatea au loc într-un ritm alert și sunt epuizante pentru jucători. Pe lângă cupele europene și campionat, formațiile mai au de jucat și în cupa țării respective și chiar în Cupa Ligii.
De aceea, mulți antrenori aleg să trimită în teren un prim 11 special pentru Europa League, format din jucători care au postura de rezervă în campionat. Chiar și în cazul portarilor, sunt destule cluburi unde un goalkeeper este titular în liga internă, iar altul în cupele europene. Chiar dacă lotul este unul numeros și valoros, cu siguranță echipa a doua nu se poate ridica la nivelul primei echipe (pentru că nu au omogenitate, pentru că nu au destule meciuri în picioare sau pentru că pur și simplu sunt sub nivelul titularilor). De regulă începând cu meciurile decisive din grupe sau din șaisprezecimile de finală, antrenorii încep să trimită în teren cea mai bună echipă, dar și aici mai apar excepții (când câștigă categoric primul meci dintr-o dublă eliminatorie, când partida tur din șaisprezecimi e pe terenul unei adversare inferioare valoric și antrenorul știe că poate forța calificarea în retur în cazul unui scor nefavorabil în primă manșă, când meciul pică între 2 derby-uri din campionat etc).
2. Echipele cu nume nu au omogenitate la început în Liga Europei
În aceeași ordine de idei, primul 11 folosit în campionat este mai omogen decât cel utilizat în Europa League. Nu doar că sunt mai multe meciuri, dar și faptul că la echipele importante o mare parte din jucătorii abia transferați nu reușesc să câștige din start locul în primul 11, motiv pentru care ei sunt utilizați la început mai mult prin preliminariile și grupele Ligii Europa League. De aceea mai ales prin primele tururi preliminare formațiile de start arată într-un mod inedit, în ele regăsindu-se mulți jucători abia veniți la club, fie de la alte formații, fie de la echipele de tineret. Iar lipsa omogenității își spune cuvântul când în față se află o echipă închegată, chiar dacă aceea este inferioară din punct de vedere valoric.
Deschide cont și pariază pe Europa League cu un pachet atractiv de bun venit!
3. Nu toate echipele încep sezonul în același timp
Aici cel mai bine vin cu exemplul echipei West Ham în sezonul 2015/2016. Aceasta a început sezonul european pe 2 iulie 2015, ceea ce a reprezentat o problemă foarte mare pentru ”ciocănari”, care începeau campionatul abia pe 8 august. Slaven Bilić a împărțit lotul în două grupuri: unul pentru cupele europene și unul pentru campionat. Primul grup a început pregătirea mai devreme, iar al doilea mai târziu. West Ham a dat atunci adevărate bătăi de cap pariorilor; a trecut întâi de Lusitanos (Andorra) cu 3:0 și 1:0 deși casele de pariuri ofereau cote de 2.00 la victorii pe la minim 6-7 goluri diferență. A urmat o dublă cu Birkirkara din Malta unde chiar au fost nevoie de penalty-uri! În final a venit Astra Giurgiu, echipa lui Șumudică reușind să elimine o formație care trei zile mai târziu avea s-o învingă pe Arsenal pe Emirates. Deși a scârțâit rău în Europa, West Ham a terminat pe locul 7 sezonul în Premier League. Doar că sezonul următor iar a fost eliminată din Europa League ... tot de Astra!
În tururile preliminare, cele mai avantajate echipe sunt cele nordice, pentru că ele se află în plin campionat, dar și echipe de prin Estul Europei au avantaj în fața celor vestice deoarece încep sezonul mai devreme. Pe de altă parte, când începe primăvara Europa League, echipele din campionatele de top se află în plin sezon, pe când restul încă n-au meciuri în picioare după perioada vacanței de iarnă.
4. Europa League este o competiție foarte echilibrată
Dacă în Liga Campionilor sunt câteva echipe cu o clasă peste restul, în Europa League lucrurile stau diferit. Nivelul este unul foarte apropiat și de multe ori au loc meciuri unde este aproape imposibil să alegi o favorită. Faptul că Sevillia a câștigat de trei ori la rând trofeul este o adevărată surpriză, dar cu excepția acesteia nici o altă formație n-a dat dovadă de constanță. De fapt aceasta este încă o problemă a acestei competiții europene: aici joacă echipe bune, dar nu chiar de primul nivel. Găsim ori formații din campionate mai mici, care sunt constante în joc dar limitate din punct de vedere valoric, ori echipe din campionate de top cu loturi valoroase, dar care au evoluții oscilante, motiv pentru care nu se află în Liga Campionilor.
5. Echipele vin din culturi diferite și nu prea se cunosc
Este posibil să ții cont de cele patru puncte prezentate mai sus și tot să ai mari probleme în a evita potențiale surprize. De aceea punctul 5 este cel mai important dintre toate. Problema este că în ciuda faptului că-l cunoști va fi foarte greu să ții cont de el atunci când pariezi. Hai să-ți arăt despre ce este vorba.
Europa League este o competiție care strânge echipe din toate colțurile Europei și nu numai. Găsim echipe din estul Europei, din Kazakhstan, Azerbaijan, din țări nordice și așa mai departe. „Mulțumită” celor de la CFR Cluj am găsit chiar și echipe din Luxemburg prin grupe.
Echipele vin din zone unde există diferite culturi și stiluri de joc; de exemplu echipele nordice joacă direct din pase lungi, în timp ce cele vestice sunt mai tehnice și au un stil mai combinativ. Plus că unele formații sunt debutante sau nu au mai jucat într-o competiție europeană de mulți ani, ele fiind învățate doar cu echipe locale.
Află ce pachet de bun venit te așteaptă la cea mai bună agenție de pariuri online
Ceea ce vreau să spun este că în campionate au loc mai puține surprize pentru că acolo deja se cunosc echipele între ele, există cam aceleași stiluri de joc, aceleași condiții meteo, iar acești factori nu contează prea tare. Ei nu ajung să fie decisivi în schimbarea rezultatului unui joc. Acolo contează doar valoarea, forma de moment, accidentări și alte lucruri de acest gen pe care probabil le cunoști. În schimb, în Liga Europei sunt mult mai mulți factori ce trebuie luați în ecuație.
Cum se descurcă o echipă vestică într-un meci jucat în Kazakhstan la mii de kilometri depărtare? Cum joacă o formație din Rusia la 40 de grade și cum joacă o echipă obișnuită cu umiditate și temperatură ridicată pe un teren înghețat din Moscova? Cum face față o echipă italiană obișnuită cu un joc tacticizat în fața unui adversar din Suedia care aruncă toate mingiile în careu și care se bazează mai mult pe forța fizică? Cum se descurcă o echipă de mijlocul clasamentului din Spania, obișnuită să se apere în fața adversarilor mari și cel mult să joace de la egal la egal cu ceilalți, să gestioneze un meci în care adversarul stă cu fundul în poartă 90 de minute (deci scenariu de care nu va da în competiția internă)? Iar lista cu astfel de întrebări este cu siguranță mult mai lungă.
Chiar dacă ai vrea să iei astfel de lucruri în calcul când analizezi un meci, adevărul este că îți va fi foarte greu pentru că n-ai multe puncte de reper și n-ai de unde să știi exact la ce să te aștepți. Nici nu prea există statistici concludente pentru așa ceva. În cel mai bun caz poți face diferite notițe de la meci la meci în încercarea de a depista diferite modele și tendințe, în speranța că acestea te vor ajuta pe viitor. Ceea ce pot să-ți spun este că indiferent ce ai face, Europa League va rămâne una din cele mai imprevizibile competiții de fotbal din lume, cel puțin din rândul celor importante, așa că pariază cu precauție!
Te-ar mai putea interesa și:
- Care este sportul cu cel mai mic risc la pariuri sportive?
- Strategie de pariuri sportive bazată pe clasamente și statistici
- Nu juca pariuri LIVE la agențiile de pariuri online până nu citești asta
- Strategie pariuri câștigătoare pentru meciuri live
- Cele mai bune pronosticuri din Liga Campionilor
Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...
Citeste mai multPonturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
200RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii