Pierderea controlului în gambling și calea spre revenirea la normal
2024-01-07 09:10:00
Recuperarea din dependența de jocuri de noroc nu poate fi rezumată într-o postare de blog sau chiar într-o carte! Cei care trec prin așa ceva descoperă că este mai greu decât se așteptau, dar și că satisfacțiile reușitei sunt neprețuite. Îți prezentăm un un articol scris de consilierul psihologic Annika Lindberg, care prezintă idei despre cum se poate pune capăt autodistrugerii provocate de pierderile la jocurile de noroc. Recuperarea este la îndemâna oricui se implică total, este răbdător și are încredere în cei din jur.
Cei mai mulți jucători dependenți au idee despre pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a stopa jocul compulsiv, însă nu se străduiesc să îi urmeze. Se întâmplă acest lucru din două motive principale: 1. sunt încă în faza negării și 2. manifestă rezistență la schimbare.
Câteva cuvinte despre negare – un obstacol major în calea începerii recuperării
Unul dintre multele lucruri ciudate despre dependențe, în general, este că persoanele dependente pot rămâne în negarea stării lor, chiar și în momente când este evident că situația e gravă. Un gambler în negare va trebui să îi mintă frecvent pe cei din jur pentru ca să își poată vedea în continuare nestingherit de acest viciu. Pe măsură ce îi minte pe cei din jur, se mint pe el însuși, arată lipsă de respect față de ceilalți, devine rece și neglijent.
Din păcate, prin implicarea prelungită în activitatea de gambling, dificultatea de a conștientiza consecințele negative crește de la an la an. Cei dependenți înceacă să combată răul provocat de jocurile de noroc tot prin jocuri de noroc. Oamenii din jurul celor cu probleme trebuie să înțeleagă, însă, că soluția respectivă nu este o alegere conștientă a acestora.
De ce le este atât de greu să renunțe?
Este ca și cum o parte a creierului a fost „deturnată” de jocurile de noroc și, cu cât jucătorul se implică în jocuri de noroc, cu atât această parte tinde să devină mai dominantă. Pe măsură de gamblingul este interpretat drept un punct vital al existenței de către persoanele dependente, este foarte greu ca aceasta să renunțe la el.
Negarea și tiparele de evitare emoțională înrădăcinate pot forma obstacole enorme în calea dorinței și a angajamentului de a renunța. În teorie, pașii care trebuie făcuți spre renunțare sunt destul de simpli. Autoexcluderea și/sau blocarea accesului la metodele de plată sunt utile, dacă au ca scop reducerea implicării în jocurile de noroc.
Cu toate acestea, este greu să convingi pe cineva să execute acești pași. Ne putem gândi la dependența de jocuri de noroc ca și la dependența de alcool. Este puțin probabil ca un alcoolic să fie convins să renunțe la băutură în timp ce este la masă, turnându-și în pahar. Persoanele cu probleme trebuie abordate în momente în care par desprinse emoțional de activitatea nocivă. În pauza luată de la jocuri de noroc, oricât ar fi ea de scurtă, trebuie să existe noi experiențe noi pentru creier. Dincolo de a fi un exercițiu de tărie psihică, renunțarea este un proces cu etape.
Controlul este doar o iluzie
O forță motrice a jocurilor de noroc este un sistem de convingeri care implică adesea idei despre gambling ca fiind o cale către îmbunătățirea vieții, într-un fel sau altul. Convingerea de bază este că jocurile de noroc te pot face bogat, te pot scăpa de datorii sau pot oferi un alt efect pozitiv „dacă numai tu poți găsi o strategie pentru a o face mai bine, a pierde mai puțin și a te menține mai concentrat și disciplinat”.
Orice convingere despre utilizarea jocurilor de noroc ca instrument de supraviețuire emoțională sau de îmbunătățire a vieții este probabil să creeze obstacole uriașe în capacitatea cuiva de a reduce pierderile și de a începe procesul de eliberare. Acest lucru nu este ciudat. Dacă te gândești bine, nouă, oamenilor, ne place să credem că avem mai mult control asupra aspectelor vieții decât deținem în mod real. Când lucrurile se simt scăpate de sub control emoțional, compensăm frecvent (cu sau fără să ne dăm seama) creându-ne iluzia de a fi în control. Ideea că poate fi gestionat drumul către o experiență de jocuri de noroc „mai bună” este o gândire greșită.
În loc să permită jocurilor de noroc să sape „o groapă mai adâncă”, dependenții sunt sfătuiți de Annika Lindberg să încerce să recunoască următoarele:
„Nu vei câștiga niciodată. Nu pentru că nu este posibil să câștig în general, ci pentru că este dovedit că, indiferent dacă câștigi sau pierzi, nu mai ai niciun control asupra a ceea ce faci în continuare. În cazul în care câștigi, crezi că poți câștiga și mai mult. Dacă pierzi, urmărești să acoperi pierderile asumându-ți riscuri mai mari. Vorbind de la peste 20 de ani de experiență clinică, din păcate pot confirma: controlul nu va reveni. Calea de a reveni în control este doar restricționarea accesului la jocurile de noroc”.
Etapele revenirii la normal
Negarea - Un semn distinctiv al dependenței este prezența NEGĂRII. Ea prelungește dependența, deoarece apare o lipsă de dorință (deși adesea subconștientă) de a vedea realitatea consecințelor aduse de jocurile de noroc, și interferează și cu motivația de a lua măsuri pentru a opri adicția.
Înțelegerea: Negarea nu este un proces logic, dar înţelegerea reprezintă un sistem ce poate permite jucătorului să „ocolească” propriile emoții și să ia măsuri active pentru a pune capăt dependenței de jocurile de noroc.
Acceptarea pierderii controlului - este o caracteristică centrală a recuperării. Acceptarea debutează când jucătorul începe să recunoască faptul că a pierdut controlul indiferent că este pe plus sau pe minus și că jocurile de noroc nu vor aduce decât daune și distrugeri ulterioare pentru ei. Este un pas important spre reducerea pierderilor.
Suportul - Luarea măsurilor pentru a renunța la jocurile de noroc poate fi extrem de dificilă punct de vedere emoțional. Procesul de izolare contribuie adesea în mod negativ la sentimentul de disperare și de singurătate. Pe de altă parte, găsirea de sprijin este o modalitate puternică de a deveni mai responsabil și scurtează termenul pentru recuperare.
Oprirea – urmând toți pașii posibili pentru a accepta adevărurile dure despre consecințele pe care le-au suportat din cauza jocurilor de noroc, persoanele dependente reușesc să se desprindă de fenomen, cu sprijinul celor din jur.
Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...
Citeste mai multPonturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
200RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii