1. Home »
  2. Pariaza responsabil »
  3. Dependenţa de jocuri de noroc poate fi tratată

Dependenţa de jocuri de noroc poate fi tratată

Baicu Marius
Baicu Marius

2024-01-09 05:10:00

image Dependenţa de jocuri de noroc poate fi tratată

Dependența față de pariuri sportive și alte jocuri de noroc (jocuri de casino, poker, bingo etc) poate fi o problemă gravă, iar numărul celor afectați este din ce în ce mai mare de la an la an. De aceea am decis să vorbim pe larg despre acest subiect, începând cu cauzele ce duc la dependență și terminând cu sfaturi și sugestii pentru a combate această problemă.

Joacă cu un bonus EXCLUSIV la pariuri sportive de 50RON FĂRĂ DEPUNERE, fără rulaj și fără limită la câștig sau la retrageri!
 

1. PSIHOLOGIA DEPENDENȚEI DE PARIURI

1.1 Cum gândește un dependent?

O persoană dependentă de pariuri nu se poate abţine de la această activitate, ar fi în stare să facă absolut orice pentru a-şi satisface această plăcere. Se comportă în acest fel deoarece este atrasă de pariuri şi de sumele mari de bani. Pentru dependenţii de pariuri banul este pe primul plan. Ei nu pot concepe viaţa fără pariuri şi asta-i face să nu poată renunţa în subconştientul lor.

Orice dependent nu numai că are aceste probleme, dar încearcă să-şi ascundă toata activităţile în care este implicat, să nu ofere prea multe explicaţii despre ceea ce face şi încearcă să facă rost de bani folosind orice metodă. Fiind atât de atras de gambling, un dependent începe să-şi neglijeze familia şi poate acest lucru este cel mai vizibil în rândul acestor persoane.

50RON FREEBET FĂRĂ DEPUNERE + 50RON LA UN DEPOZIT MINIM + 100% PÂNĂ LA 500RON!

De ce totuși majoritatea dependenților de pariuri pierd constant?

O explicaţie ar fi faptul că principala caracteristică a lor este pierderea logicii în timpul parierii. Un dependent de pariuri intră într-o stare în care nimic din jurul său nu mai contează, ci propriile sale idei şi aspiraţii. În acest fel va plasa pronosticuri fotbal fără a analiza evenimentele sportive aşa cum trebuie, mizând doar pe convingerea sa şi pe dorinţa de a câştiga. Categoric, comportamentul lui duce la pierderi, fără să-şi dea seama.

Dependentul de pariuri are impresia că nimeni nu-l poate înţelege şi de aceea nu prea socializează, motiv pentru care are foarte mult de pierdut. Dacă ar încerca să păstreze contactul cu cât mai mulţi pariori, ar avea şansa de a vedea alt fel pronosticurile sale şi poate ar reuşi să își gestioneze mai bine pariurile pe termen lung. Dar cum el nu face acest lucru, se învârte într-un cerc vicios din care nu se ştie când va reuşi să scape.

Care sunt motivele pentru care un dependent de pariuri continuă sa joace, deşi pierde?

Eventuala motivaţie de a umple un gol emoţional, lucru de care trebuie ţinut seama, deoarece cauzele afective şi istoria lor se modifică de la o persoană la alta. Simpla plăcere de a paria şi de a avea şansa de a câştiga o sumă importantă de bani. Pariul nu mai reprezintă un hobby pentru el şi nu-şi poate vedea viaţa altfel.

De fapt este greu de spus exact care sunt motivele pentru care un astfel de jucător nu se poate lăsa. Pentru cei fără probleme pare de neconceput un astfel de comportament, iar acesta este și unul din motivele principale pentru care dependentul se detașează de prieteni și rude – pentru că nimeni nu îl înțelege.

El va afirma că pur și simplu nu se poate opri fără a avea neapărat un motiv concret pe care să-l poată explica. Cert este că fără  a fi în locul lui este greu să înțelegem exact cum gândește acesta.

 

1.2 Diferența dintre un parior profesionist și un dependent

Aceasta este o întrebare bună – care este diferența dintre un parior profesionist și un dependent de pariuri? Întreb asta pentru că ambele categorii de jucători alocă de regulă bugete importante acestei activități și joacă aproape la fel de mult. Pentru ambele categorii pariurile sportive reprezintă o activitate zilnică care a trecut de mult de stadiul de hobby.

Însă există diferențe importante, iar psihologii cu experiență au încercat mereu să țină cont de ele. Un parior profesionist pariază pentru a putea genera un venit constant. Acesta va folosi diferite strategii și tehnici de pariere, va plasa pariuri doar pe baza de argumente logice și nu haotic, nu se va lăsa controlat de sentimente și emoții, se poate opri din pariat oricând dorește și are un management al banilor bine stabilit. Practic el este stăpân pe propriile gândiri și emoții și nu se lasă copleșit de ele în nici un moment. Asta îl și face ”profesionist” și îl diferențiază nu doar de dependenți, ci și de pariorii obișnuiți.

De partea cealaltă, dependentul va face pe dos tot ce am enumerat mai sus. Și el ar vrea să câștige constant, dar trece rapid peste documentare, uită complet de money management și de toate celelalte reguli care stau la baza unui pariat responsabil.  Cea mai mare diferență este aceea că el nu se va putea opri când dorește, și nici nu are control asupra propriilor trăiri care de multe ori îl copleșesc.

Citește ghidul pariorului profesionist în 4 pași AICI

2. ESTE DEPENDENȚA DE PARIURI O PROBLEMĂ ÎN ROMÂNIA?

Dependența față de jocurile de noroc este o problemă reală în întreaga lume, iar România nu este nici ea o excepție. Totuși comparativ cu alte țări nu stăm chiar rău. Conform unui studiu GfK, 0.6% din populația României cu vârsta de peste 18 ani reprezintă probleme de joc, asta în condițiile în care media europeană este de 0.5% - 2.0%. Deci noi suntem undeva la limita inferioară. Atenție, prin probleme de joc nu ne referim neapărat la persoane dependente, ci pur și simplu la cei care joacă mai mult decât ar trebui.

Mai trebuie menționat că problemele de joc ale românilor sunt cauzate mai degrabe de ”păcănele” și mai puțin de pariuri sportive, spre deosebire de alte țări unde lucrurile stau invers. Deși momentan dependența față de gambling nu este o problemă chiar gravă în România, ea trebuie combătută înainte de a lua amploare, iar pariorii trebuie ajutați înainte de a o lua pe căi greșite. Nu de alta, dar să nu ajungem precum alte țări unde aceasta a devenit o problemă gravă.

 

2.1 Studiu de caz – dependența de gambling în Australia

Dacă te-aș întreba care este țara în care sunt cei mai mulți dependenți de jocuri de noroc, probabil mi-ai răspunde Marea Britanie sau SUA. Dar nici una din aceste țări nu este măcar în top 5. Canada, Italia, Finlanda și Hong Kong ocupă locurile 4-2 la diferențe mici una de alta, dar țara care se detașează de ”concurență” este Australia.

jocuri de noroc statistici australiene gambling

În primul rând în această țară pot fi găsite 200,000 de ”slot machines”, deci un sfert din toate aparatele de păcănele din lume. Și asta în condițiile în care vorbim de o țară cu o populație un pic mai mare ca România. Astfel și dacă ar vrea să renunțe la această activitate, pentru o persoană dependentă ar fi foarte greu din moment ce tentația o pândește la orice colț de stradă.

În al doilea rând, trebuie menționat că în 2015 australienii au investit în jocuri de noroc nu mai puțin de 23 de miliarde de dolari, deși populația țării este, așa cum ziceam  în paragraful anterior, doar un pic mai mare ca cea din România: 24 de milioane de locuitori. Asta înseamnă o medie de 1,000$ pe cap de locuitor, impresionant nu?

Din cauza acestei boli au loc și foarte multe furturi anual (în special de la locul de muncă), iar sumele sustrase sunt de-a dreptul incredibile. Între 2012 și 2016 s-au înregistrat 265 de cazuri grave de furt, iar prin caz grav înțelegem doar acele situații în care s-au furat peste 100,000$. Mai exact, în cele 265 de cazuri suma totală a prejudiciilor a fost de 100 de milioane de dolari, deci e o medie de 400,000$ pe caz. Recordul a fost de 7,8 milioane de dolari! Interesant este faptul că în ¾ din aceste cazuri au fost implicate femei, și nu bărbați. În toate aceste cazuri banii au fost investiți desigur în jocuri de noroc.

Iar cei care își distrug viața din cauza acestei ”boli” ajung chiar la măsuri extreme. Statistic, în fiecare zi un australian se sinucide din cauza dependenței față de jocurile de noroc.  Poate cel mai îngrijorător lucru din toate este acela că autoritățile australiene nu iau măsuri împotriva acestui fenomen. Și cum să ia când doar în 2015 au ajuns la bugetul statului 5,8 miliarde de dolari din jocuri de noroc.

Din fericire, România încă este ”mic copil” pe lângă Australia când vine vorba de dependența față de gambling, și sperăm să rămână așa și pe viitor.

Joacă cu un bonus EXCLUSIV la pariuri sportive de 50RON FĂRĂ DEPUNERE, fără rulaj și fără limită la câștig sau la retrageri!

3. DEVII MAI DEPENDENT DACĂ PARIEZI ONLINE?

 În cele ce urmează îmi propun să discut despre temerile multor pariori care refuză să parieze online doar pentru că li se pare că acest mod de a paria îi poate face să devină dependenţi, ei crezând că sunt feriţi dacă joacă offline.

În primul rând, ideea că dacă pariezi offline eşti în regulă iar dacă începi să pariezi online devii dependent este complet greşită! O persoană care are slăbiciuni şi înclinaţii către dependenţe poate să se lase condusă de către ele, indiferent de modul de care pariază, fie că o face din faţă PC-ului sau la agenţia din faţa blocului.

Dacă o persoană a ajuns în stadiul în care nu se mai poate controla, în care nu se mai simte bine dacă nu pariază, la fel cum o persoană fumătoare nu se simte bine dacă nu fumează, atunci va găsi soluţii s-o facă. Unele persoane spun că online ai acces mult mai rapid şi eşti tentat să pariezi mult mai des, ceea ce este adevărat, însă şi offline dacă doreşti să pariezi o poţi face de zeci de ori pe zi, te poţi deplasa la agenţia de pariuri de câte ori doreşti, fără să-ţi impună nimeni vreo restricţie.

Lucrul pe care pariorii trebuie să-l ştie este că multe dintre site-urile pe care pot paria online au instrumente, proceduri şi angajaţi instruiţi să gestioneze activitatea pariorilor, să-i limiteze şi per total să-i ajute (cu sau fără voinţa lor).


De exemplu:

  • Dacă tu conştientizezi că depui prea mult bani poţi să-ţi setezi limite la depuneri, limite pe care tu nu le vei mai putea schimba decât după un anumit interval de timp. Într-o agenţie de pariuri nu vei putea să-ţi setezi astfel de limite.

  • În cazul în care observi că există perioade în care te laşi dus de val, pariezi şi pierzi mult, îţi poţi seta limite la sumele pe care le pariezi, dar şi la sumele pe care le pierzi, astfel încât să nu te mai trezeşti că, din cauza unei greşeli de moment, pierzi toţi banii deodată.

  • Dacă tu consideri că te-ai îndepărtat prea mult de familie, de persoanele dragi sau pur şi simplu dacă pariurile ţi-au răpit prea mult timp pe care l-ai fi putut folosi într-un alt mod, mult mai constructiv, poţi oricând să iei o pauză, să soliciţi excluderea ta temporară sau definitivă.

  • În cazul în care nu reuşeşti să admiţi că ai o problema ca în exemplele de mai sus şi implicit să iei o măsură în acest sens, angajaţii caselor de pariuri online pot să intervină direct. Aceştia au metode prin care identifică pariorii cu probleme, se analizează şi se iau măsuri astfel încât pariorii dependenţi să fie ajutaţi: sunt contactaţi, sunt sfătuiţi cu privire la ceea ce trebuie să facă, iar în unele situaţii, dacă este cazul, le este restricţionat accesul temporar sau definitiv pentru binele lor.

De exemplu această casă de pariuri online are un sistem bine pus la punct de combatere a dependenței de pariuri și de a ajuta pariorii cu probleme.

După cum se poate vedea, dacă pariezi online este chiar mai sigur pentru tine că parior decât dacă pariezi la agenţiile offline, contrar față de percepțiile pariorilor de rând.

 

3.1 Dar pariurile de pe mobil cresc dependența față de gambling?

Dă o căutare rapidă pe internet (în special în limba engleză) și vei găsi zeci de articole unde scrie că utilizarea aplicațiilor de mobil pentru pariuri sportive duce la dependență. Dar este adevărat, sau vorbim tot despre o percepție greșită?

Nu trebuie să credem pe cuvânt ce spun articolele de pe diverse site-uri sau din diferite ziare deoarece acestea sunt de regulă în căutarea de “senzațional” și pot denatura adevărul doar pentru ca știrea lor să fie mai accesată, iar ziarul mai vândut. Psihologi, specialiști care se luptă împotriva dependenței și alți doctori par a avea toți aceleași păreri pe seama acestui subiect. Pentru ei nu se pune problema ca un dispozitiv mobil mai performant să transforme utilizatorul într-un dependent de pariuri. Dependența de pariuri, ca și cea de droguri sau de alcool, apar doar din cauza persoanelor respective și a problemelor cu care acestea se confruntă (fie ele mentale sau de altă natură). Este adevărat că o anumită dependență poate fi declanșată ca răspuns la anumiți stimuli, dar nu este cauzată de aceștia.

Aceasta este o diferență importantă ce trebuie făcută într-o eră în care pariurile mobile devin din ce în ce mai populare. Situația actuală se poate compara cu cea în care presa insista că în zilele noastre copiii sunt mai violenți din cauza jocurilor pe calculator, iar din acest motiv apar tot mai multe incidente nefericite în SUA, acolo unde din când în când câte un nebun intră cu o mitralieră în școală și începe să împuște tot ce-i iese în cale. Și în acele cazuri, persoanele respective aveau din start o problemă mentală, nu jocurile video au dus la apariția acelei probleme. În cel mai rău caz au alimentat-o, dacă s-a întâmplat și asta. Nu înseamnă că dacă jocurile video n-ar fi existat acele incidente ar fi fost evitate. Războaiele și împușcăturile au apărut cu mult timp înaintea jocurilor video; acestea au fost cele inspirate din realitate, nu invers. O situație similară este valabilă și în cazul pariurilor sportive.

jocuri de noroc pe dispozitive mobile, masa de oficiu

Dacă ești dependent de pariuri ar trebui să fii în căutarea unui ajutor specializat cu mult timp înainte de a descărca o aplicație de pariuri pe telefon sau tabletă. Atunci când descarci o aplicație o faci pentru că ai nevoie să plasezi pariuri în timp ce nu ești acasă sau vrei să vezi ce se întâmplă cu pariurile tale în desfășurare. Această aplicație nu te va transforma deodată dintr-un parior obișnuit într-un dependent, dar într-adevăr poate ajuta dependenții să se afunde și mai rău în problemele cu care aceștia se confruntă.

Casele de pariuri n-au creat aplicații pentru mobil și tabletă pentru a-și transforma clienții în dependenți de pariuri. Cu ajutorul acestor aplicații clientul are acces la contul lui de pariuri în orice moment și oriunde s-ar afla, iar astfel poate paria și poate gestiona pariurile în desfășurare mult mai ușor. Un astfel de client va paria mai mult ca înainte, ceea ce înseamnă că agenția de pariuri câștigă și ea bani mai mulți pe termen lung. Un parior mai slab va băga mai mulți bani în buzunarele bookmakerilor, în timp ce un parior profesionst are la îndemână o unealtă suplimentară pentru a fi el cel profitabil. Și asta este tot. Dar de aici până la o teorie a conspirației este cale lungă.

Hai să privim lucrurile și în alt mod. Să presupunem că ești un dependent de pariuri și primești un pont de pariuri aparent “sigur”. Contează oare dacă ai la îndemână un telefon sau o tabletă? Chiar dacă n-ai un astfel de dispozitiv mobil, tot "faci pe dracu-n patru" pentru a pune acel pariu. În ziua de astăzi există case de pariuri la aproape orice colț de stradă și chiar în unele sate unde nu este nici măcar apă potabilă.

50RON FREEBET FĂRĂ DEPUNERE + 50RON LA UN DEPOZIT MINIM + 100% PÂNĂ LA 500RON!

De asemenea, în majoritatea satelor există internet, așa că tot poți găsi un vecin sau un prieten care să-ți împrumute un calculator pentru cinci minute. Și chiar dacă prin absurd niciuna din aceste metode nu-ți este la îndemână, tot poți să te deplasezi câțiva kilometri până la cea mai apropiată agenție. Dacă ești dependent de pariuri nu vei lăsa aceste mici detalii să te oprească să plasezi pariul tău sigur. Ai văzut probabil cum sunt acei alcoolici înrăiți; de disperare beau și spirt dacă este nevoie.

De fapt sunt unele studii care arată că aplicațiile te mențin mai concentrat, te ajută să plasezi pariuri mai bune și ai control mai mare asupra pariurilor tale. Deci luând aceste lucruri în considerare am putea spune că aceste aplicații vin în ajutorul tău. Mai mult decât atât, ele pot ajuta chiar și dependenții de pariuri. Aceștia pot suferi de anxietate atunci când n-au acces o perioadă mai lungă la contul de pariuri, problemă cu care nu se vor mai confrunta atunci când pot accesa site-ul preferat de gambling oricând doresc. Astfel aplicațiile mobile sunt mai degrabă o parte din soluție și nu o problemă.

Există meciuri 100% sigure? Află de la PariuriX.com adevărul din spatele ”ponturilor sigure” de pe Facebook!

 

4. REGULI DE BAZĂ PENTRU A PARIA RESPONSABIL

Dependența față de pariurile sportive poate fi asociată fără probleme cu parierea haotică și iresponsabilă. Există o serie de reguli pe care dacă le punem în practică ar trebui să fim mult mai eficienţi când vine vorba de plasarea unor pronosticuri şi să reuşim să acumulăm profituri destul de importante pe termen lung. Dar mai important decât atât, respectând aceste reguli vom putea paria într-un mod organizat și responsabil, iar astfel scad riscurile de a o ”lua pe arătură”.
 

Trebuie să ai un buget clar pentru pariuri

Dacă stabilim la începutul lunii un buget clar de pariuri (care să fie o sumă de bani care nu ne va afecta cu nimic în cazul în care pierdem) și nu ne băgăm în alți bani când am pierdut acest buget (până facem rost iar de alte fonduri ”extra”), atunci deja  rezolvăm din start cea mai mare problemă a dependenților de pariuri: accea de a băgă continuu bani până pierd tot ce au.

Sigur, există riscul să nu te poți abține chiar dacă ai stabilit un plan din start. Dar dacă știi asta, atunci pune o rudă (soția, unul din părinți un frate etc) să aibă grijă de banii tăi (cei destinați unor cheltuieli importante precum mâncare sau utilități) ca să știi că nu ai în ce să te bagi dacă pierzi bugetul inițial pentru pariuri. Este bine ca cei cu probleme să aibă pe cineva de încredere care să le supravegheze finanțele pentru ca dintr-un impuls de moment să nu facă prostii pe care să le regrete ulterior.

 

Trebuie să ai un money management bine pus la punct

În aceeași ordine de idei ca mai sus, trebuie să ai un plan clar de pariere. Ce înseamnă asta? Trebuie să știi ce sume vei paria în funcție de situație, de meci, de cotă sau de încrederea pe care o ai într-un pronostic. Sau poți avea chiar un sistem de gestionare a banilor sau să utilizezi o strategie de pariuri sportive.
 

Analizează meciurile din toate perspectivele

Întotdeauna încercaţi să faceţi o analiză inteligentă asupra evenimentului pe care vreţi să pariaţi şi a cotelor care urcă şi coboară cu câteva zile înaintea partidei. Ţineţi cont de accidentaţi, rezerve, teren, vreme şi tot ce ţine de un astfel de eveniment. Urmăriţi totul.

 

Plasează pronosticuri limitate si sigure, pariuri «inteligente»

Plasaţi pronosticuri inteligente în sensul de a fi limitate şi cât se poate de sigure. Încercaţi în acelaşi timp să nu fiţi influenţaţi atunci când pariaţi. Dacă sunteţi fan al unei echipe pe care vreţi să plasaţi un pronostic încercaţi să limitaţi acest efect de favoritism. Este extrem de important. Este bine să priviţi meciul dintr-un punct de vedere neutru. Numai aşa veţi reuşi să gândiţi limpede şi să reuşiti să câştigaţi sume importante de bani.

 

Fii calculat şi evită lăcomia

Încercaţi să nu mizaţi toţi banii pe un bilet pentru că nu se ştie care este şansa reală de câştig chiar şi în urma plasării unui pronostic corect matematic în proporţie de 90%. Nu ştiţi niciodată ce poate interveni. Încercaţi să plasaţi pronosticuri a căror miza să nu reprezinte mai mult de 5% din bugetul alocat pariurilor. Un 10% ar fi mult, dar să spunem că ar fi o variantă pentru cei care vor să mizeze mai mult pentru câştigarea unor sume mai considerabile, dar ce depăşeste mai mult de 10% devine mult prea riscant. Doar aşa veţi reuşi să acumulaţi profituri constante pe termen lung.

 

Joacă la o casă de pariuri online recunoscută

Alegeţi-vă o casă de pariuri serioasă, de care n-aţi auzit pe nimeni să se plângă şi care, eventual, are și servicii de calitate. Sunt șanse mai mari ca un astfel de operator să te ajute dacă ai o problemă, decât unul mic care abia așteaptă să îți ia banii.

 

Încearcă să îți asumi riscuri cât mai mici

Încercaţi să nu riscaţi prea mult şi eventual să jucaţi şansă dublă la majoritatea evenimentelor, chiar dacă veţi câştiga mai puţin, dar gândiţi-vă că mai bine câştigaţi sume mai mici decât să pierdeţi toţi banii şi apoi să vă pară rău. Toţi pariorii experimentaţi urmăresc profituri mici şi constante. Vedeți aici care sunt șansele norocului versus experiență în cazul gamblingului.  

 

Pariază în cunoştinţă de cauză

Pariaţi pe meciuri din ligile de fotbal pe care le-aţi studiat în prealabil pentru că numai aşa veţi reuşi să vă perfecţionaţi competenţele şi tot ce ţine de anticiparea unui rezultat. Feriţi-vă de meciuri aşa zise "fantomă", din campionate de care n-aţi auzit niciodată şi care mereu ne oferă surprize. Punând acest lucru în practică vă veţi mări şi mai mult şansele de a reuşi să plasaţi un pronostic corect, bine calculat şi care are mari şanse să fie câştigător.

Pentru un set complet de sfaturi și reguli la pariuri sportive, accesează aceasta pagina. 

Joacă cu un bonus EXCLUSIV la pariuri sportive de 50RON FĂRĂ DEPUNERE, fără rulaj și fără limită la câștig sau la retrageri!

5. CUM SĂ SCAPI DE VICIUL JOCURILOR DE NOROC?

jocuri de noroc stop semn

Odată ce jocurile de noroc devin o problemă gravă, este greu să renunți la ele, însă nu imposibil. Primii pași ce ar trebui făcuți sunt:
 

Setaţi o limită de timp pentru pariuri

Acest timp ar trebui scăzut treptat până se ajunge la o limită rezonabilă, care să vă permită să aveţi timp liber pentru restul activităţilor. Dacă nu sunteţi capabil să vă ţineţi de limită înseamnă că aveţi o problemă gravă şi trebuie să apelaţi la specialişti.
 

Setaţi o sumă maximă pe săptămână pentru pariuri şi nu depăşiţi limita

Ar trebui să ştiţi exact cât vă permiteti să pierdeţi într-o săptămână la pariuri sportive, astfel încât să nu fiţi nevoit să vă împrumutaţi sau să vă atingeţi de banii destinaţi altor cheltuieli, cum ar fi banii de mâncare sau de chirie. Despre acest aspect am discutat mai mult în capitolul precedent.
 

Implicaţi-vă în activităţi cu prietenii

Ieşiţi la un biliard, mergeţi la un fobal în sală, pariaţi împreună. Să joci individual la pariuri creşte enorm riscul de a deveni dependent. Poţi încerca să faci voluntariat sau alte activităţi ce ar putea să-ţi mai distragă atenţia de la pariuri. Dacă tot nu reuşeşti să scapi şi tot timpul te gândeşti doar la următoarele pariuri ce vrei să le joci atunci problema este gravă şi va trebui să apelezi la un specialist.
 

Fă pauze şi foloseşte banii alocaţi pentru pariuri pentru altceva

Fără să faci câteva pauze în mod regulat n-ai cum să scapi de dependenţă, fă pauze cât de des poţi. Banii din acele pauze îi poţi folosi pentru a cumpăra ceva drăguţ membrilor din familie. Dacă eşti obsedat de pariuri şi nu iei deloc pauze va trebui să apelezi la un specialist.
 

Citeşte cât mai multe informaţii despre cum poţi scăpa de această dependenţă

Există articole de specialitate scrise de psihologi cu experienţă în domeniu care vă pot ajuta. Probabil pe lângă articole sunt şi cărţi ce merită citite.


5.1 Psihologia obiectivelor la pariuri sportive

În cele ce urmează vom discuta despre cum să te folosești de obiective pentru a îți reveni dintr-o dependență de pariuri. Sunt patru situații care ar trebui să te îngrijoreze atunci când îți revii dintr-o dependență de pariuri.


Situața 1 – Efectul este negativ

Emoțiile negative te atrag înspre jocurile de noroc
Te simți neputincios și crezi că n-ai forța necesară pentru a face față problemelor tale. Apelezi la jocuri de noroc deoarece simți că aici controlezi situația și nu mai ești chiar atât de neputincios. Găsind problema de bază care te-a făcut să te confrunți cu astfel de sentimente și încercând s-o rezolvi sau cel puțin s-o conștientizezi și s-o accepți s-ar putea să te ajute.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Obiectivul pe care îl impui nu este acela de a evita să pariezi sau să joci la cazino, ci să vii cu o solutiție pentru ca sentimentul tău de neputință să dispară. Chiar și o soluție simplă precum luarea unei foi de hârtie pe care să scrii opțiunile tale te vor ajuta să reflectezi și să preiei controlul.
 

Conflicte cu alții, chiar și cele cauzate de tine
Persoanele dependente de jocuri de noroc pot fi mai conflictuale, până în punctul în care vor cauza conflicte pentru a putea avea un motiv să iasă afară și să se ducă la casa de pariuri sau la o sală de jocuri de casino.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Setează ca obiectiv evitarea conflictelor. Astfel vei înțelege că acesta este motivul pentru care ai o gândire negativă și de aceea ajungi eventual prin cazinouri sau agenții de pariuri. Dacă reușești să eviți acele conflicte atunci probabil nici nu vei mai ajunge să-ți pariezi banii. Iar dacă eventual ajungi în cazino, impune-ți un obiectiv conform căruia n-ai voie să cheltui mai mult de 10 RON. Dacă reușești să faci acest lucru atunci ești cu siguranță cu un pas mai aproape de vindecare. Din păcate, majoritatea celor aflați într-o astfel de situație nu reușesc să respecte ce și-au propus.

 

Situația 2 – Tentația mare

Tentația și nevoia de a te juca jocuri de noroc apar fără voia ta și fără a le putea controla
Cele mai multe tentații există deoarece în trecut le-ai tolerat. De exemplu alcoolicii se conving singuri că au nevoie de lapte sau pâine, doar ca să aibă un motiv să ajungă la magazin, acolo unde eventual își cumpără alcool. Astfel ei au ca motiv că s-au dus la magazin de nevoie, dar nu au putut rezista tentației. Ceva asemănător se întâmplă și aici. S-a întâmplat des să văd persoane intrând într-o casă de pariuri care inițial o fac pentru a pune un bilet pe 2RON, iar eventual ajung să joace la păcănele tot ce au prin buzunare. Sau deseori vei auzi un dependent spunând “nu am vrut să mai intru în cazino, dar dacă trec în fiecare seară pe lângă el, nu am putut să mă abțin”.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Fă o listă cu toate situațiile, evenimentele și locațiile care oferă tentația de a paria sau de a te juca la “păcănele” și stabilește-ți ca obiectiv evitarea lor cu orice preț.


Încercarea de a te controla
Unele persoane își pot agrava problemele încercând să se autocontroleze. De exemplu un dependent de “păcănele“ ar putea să-și încerce voința impunându-și ca target să nu mai intre într-un cazino timp de o lună, iar după vreo două săptămâni el cedează tentației și ajunge eventual să piardă tot ce are la el.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Stabilește-ți ca target să te dezveți de tot de jocuri de noroc, dar nu-ți impune un obiectiv conform căruia să-ți testezi voința pentru a vedea dacă poți rezista un anumit interval de timp. Dacă ai o dependență, nu voința este problema, ci anumite mecanisme de declanșare, anumite constrângeri și motivația de a acționa în loc de a nu face nimic.

50RON FREEBET FĂRĂ DEPUNERE + 50RON LA UN DEPOZIT MINIM + 100% PÂNĂ LA 500RON!

Situația 3 – Efect pozitiv

Emoții pozitive ce au legătură cu jocurile de noroc
Unele persoane sunt foarte negativiste și pesimiste. Ele încearcă să se autoconvingă că ziua de mâine va fi mai bună, dar în sinea lor se așteaptă la ce este mai rău. Ca rezultat, astfel de persoane simt o senzație plăcută atunci când se hotărăsc să parieze sau să joace la cazino.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Dacă ești genul care se simte mai calm și mai liniștit atunci când pariază, ar trebui să-ți impui un obiectiv pentru viitorul apropiat (să zicem o lună) și un plan despre modul în care vei atinge acel obiectiv. Dacă reușești să duci obiectivul la bun sfârșit atunci impune și alte obiective și vezi cum te descurci. Obiectivele pot fi de orice fel; nu trebuie să aibă neapărat legătură cu pariurile sau jocurile de noroc. Atunci când le vei realiza vei căpăta acel sentiment de liniște pe care îl experimentai atunci când te duceai la cazino / casa de pariuri.

 

Presiunea socială
De foarte multe ori dependenții de jocuri de noroc se descurcă foarte bine când sunt pe cont propriu și evită chiar să joace deoarece nu se gândesc la acest lucru. Problema este că aceștia pot fi influențați de alte persoane. De exemplu poate tu nu te-ai mai jucat la “păcănele” de două săptămâni, dar ai un prieten care îți zice să te duci cu el în cazino. În acel moment este posibil să nu mai reziști tentației, să bagi și tu 10 RON de divertisment, și în final să te trezești că ai jucat tot ce aveai prin portofel. Sau poate faci parte dintr-un grup de prieteni care obișnuiesc să joace des la pariuri sportive și-i auzi cum se laudă că au câștigat sume mari în ultimele zile. Astfel vei fi tentat să joci și tu.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Stabilește un obiectiv prin care să stai departe de astfel de persoane. Când ești întrebat dacă vii în cazino trebuie să le spui că nu ai chef sau când vorbesc de pariuri ai putea încerca să schimbi discuția.

 

Nevoia de adrenalină
Jocurile de noroc sunt distractive, te fac să te simți bine atunci când joci, deși în final s-ar putea ca acest mod de divertisment să fie destul de costisitor.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Evident că cel mai ușor mod pentru a combate acest lucru ar consta în găsirea unui alt tip de distracție care să ofere aceleași satisfacții, dar care să aibă un impact mai mic asupra portofelului tău.

 

Situația 4 – Contează doar banii

Grija banilor și a datoriilor
Unele persoane care joacă mult la pariuri sau la jocuri de cazino ajung să aibă datorii și se confruntă cu griji financiare.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Impune-ți o limită. Stabilește o sumă maximă de bani pe care s-o cheltui săptămânal. Alege o sumă rezonabilă care nu te va afecta cu nimic dacă o pierzi. Atâta timp cât faci acest lucru și-l respecț, n-ai motive să-ți faci griji că vei avea probleme financiare în cazul în care nu vei fi norocos, iar astfel poți juca mai relaxat. Însă este foarte important să poți duce acest obiectiv până la capăt deoarece foarte mulți dependenți de pariuri nu sunt capabili să respecte această regulă și să se mențină în bugetul stabilit inițial.

 

Recuperarea pierderilor
Unul din motivele principale pentru care persoanele ajung să aibă datorii este acela că ei joacă la recuperare și încearcă să câștige rapid banii pe care i-au pierdut anterior. Astfel ei se împrumută de la prieteni, măresc miza, iar în cele mai multe cazuri ajung să piardă și banii altora.

Cum te ajută impunerea unui obiectiv
Obiectivul tău trebuie să fie acela de a evita să joci la recuperare. Pentru a face acest lucru, trebuie să respecți ce am spus la punctul anterior și anume să-ți stabilești un buget pentru acest hobby. Bugetul ar trebui să fie o sumă care să nu te afecteze cu nimic dacă o pierzi. În cazul în care rămâi fără acești bani, n-ai motive să joci la recuperare deoarece n-ai pierdut sume care să te afecteze în vreun fel. Iar astfel eviți să te afunzi în probleme și mai mari.
 

6. UNDE POȚI CERE AJUTOR PROFESIONIST ÎN ROMÂNIA?

jocuri de noroc cere ajutor romania baner

Mai sus ți-am prezentat patru situații care te-ar putea face să joci la pariuri sportive sau jocuri de cazino și obiectivele pe care trebuie să ți le impui dacă vrei să nu te afunzi și mai tare în dependența cu care te confrunți. Amintește-ți că abstinența este rar o soluție viabilă deoarece te vei confrunta cu tot felul de sentimente și tentații, iar în final vei ajunge probabil într-o situație chiar mai rea ca înainte. Tratând problemele de la rădăcină te va ajuta mai mult pe termen lung. Jocurile de noroc, exact ca băutura, fumatul, sexul, utilizarea substanțelor halucinogene sau nevoia de adrenalină ar trebui să fie ceva ce poți controla și nu ceva de care te simți obligat.

Iar dacă consideri că nu poți face față singur acestui viciu, atunci trebuie să știi că chiar și în România există locuri unde poți solicita ajutor profesionist. Un loc potrivit pentru așa ceva este acest site internațional, acesta pune la dispoziție consilieri români cu care poți vorbi prin live chat, email sau telefon, în funcție de cum te simți tu mai confortabil. Desigur toate discuțiile sunt 100% confidențiale.

Iar dacă vrei să soliciți ajutor pe un site 100% românesc, atunci recomandăm http://jocresponsabil.ro/. Atât jucătorii, cât și familiile acestora au posibilitatea de a suna la numărul 0800.800.099 pentru a lua legătura cu un psiholog care va oferi consiliere telefonică gratuită. De asemenea, poți fi programat pentru două ședințe gratuite de evaluare și consiliere la unul din cabinetele din București, Iași sau Cluj. Mai multe detalii poți găsi AICI

50RON FREEBET FĂRĂ DEPUNERE + 50RON LA UN DEPOZIT MINIM + 100% PÂNĂ LA 500RON!

Case de pariuri online recomandate

Betano
L1170664W000663
500RON bonus la pariuri sportive
Deschide cont și încasează până la 500 RON la pariuri sportive Betano!
Deschide cont
Se aplică T&C
Superbet
L1203785W001253
100% până la 500RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonus de 60RON bonus fără depozit!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
Mozzart Bet
L1203414W001173
200% până la 1750RON
Încasează bonusul Mozzartbet de 50 FS fără depunere + până la 1750RON
Deschide cont
Se aplică T&C
MrBit
L1213854VW001295
100% până la 200RON
Încasează un bonus de bun venit de 100% până la 200RON la MrBit!
Deschide cont
Se aplică T&C
Winmasters
L1160650W000194
până la 400RON
Încasează bonusul Winmasters de până la 400 RON
Deschide cont
Se aplică T&C

În încheiere recomand și câteva interviuri cu psihologi de top din România pe baza acestui subiect, dar și  un test de dependență.

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+116.8
Câștigate
29
Pierdute
9
2
Gabriel Morariu
+52.43
Câștigate
14
Pierdute
5
3
Marius Huțu
+42.14
Câștigate
11
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX