1. Home »
 2. Pariaza responsabil »
 3. Modalități prin care să identifici și ajuți o persoană cu adicție față de jocurile de noroc

Modalități prin care să identifici și ajuți o persoană cu adicție față de jocurile de noroc

Leocovici Roxana
Leocovici Roxana

2023-01-09 11:32:00

image Modalități prin care să identifici și ajuți o persoană cu adicție față de jocurile de noroc

Spre deosebire de alte vicii, adicția față de gambling este ceva mai aparte, deoarece nu prezintă niciun simptom fizic. Tocmai de aceea, este cunoscută și ca “adicția ascunsă” și este greu de detectat. Multe persoane care au o astfel de problemă vor depăși multe bariere cu scopul de a se ascunde, de a-și masca comportamentul, dar și efectele acțiunilor. Deseori, asta se întâmplă din cauza sentimentelor pe care le au asupra propriei persoane, ca vinovăția și rușinea.

Joacă responsabil la una din casele de pariuri recomandate!


Cum apare dependența față de jocuri de noroc și cum o poți depista?

Deoarece jocurile de noroc vin cu posibilitatea de a câștiga premii foarte mari, persoanele care au adicție față de gambling tind să joace mai des, sume tot mai mari. Ele cred că vor putea acoperi dintr-o singură mână toate pierderile de până atunci. Pe de altă parte, există și categoria de oameni care nu pot recunoaște nici față de sine că au o problemă, care nu consideră că acțiunile au efecte dezastruoase.

Toate aceste mecanisme pot să facă destul de dificilă depistarea unei persoane care are o problemă, de către prieteni, familie sau colegi. Însă, dacă un gambler cu acest viciu continuă, în cele din urmă va lăsa câteva urme și își va schimba comportamentul. 
 
Principalele semne că se întâmplă așa ceva cu o persoană cunoscută, apropiată, pot să includă stresul crescut fără altă cauză, nervozitate, irascibilitate, oboseală. Pe de altă parte, fii atent și dacă persoana respectivă:

 • Cheltuie foarte mult la un cazino, online sau fizic.
 • Se izolează social treptat și începe să își anuleze planurile, dacă începe să își neglijeze îndatoririle, munca sau studiile.
 • Minte cu privire la comportamentul său ca gambler, în ceea ce privește timpul pe care-l petrece jucând, dar și sumele pierdute.
 • Caută tot mai des să împrumute bani.
 • Își pierde interesul pentru hobby-urile pe care le are, renunță la mai toate activitățile sale obișnuite.

Acești factori sunt alarmanți, mai ales dacă nu doar unul, ci mai mulți apar într-o perioadă relativ scurtă. Ei pot fi considerați simptome ale adicției față de jocurile de noroc, însă este important de avut în vedere că pot semnala și alte situații delicate. Există momente nefavorabile în viață în care se poate schimba comportamentul, dar acest lucru să nu fie legat de gambling. Însă, tot înseamnă că există o problemă!

 

Cum poți ajuta o persoană care are probleme cu jocurile de noroc?

Dacă nu știi sigur care sunt motivele pentru care o persoană apropiată ar începe să se comporte în acest fel, încearcă să găsești cea mai bună modalitate prin care să gestionezi situația. Abordarea poate să fie diferită în funcție de tipul relației pe care îl ai cu persoana respectivă, dar și de observațiile pe care le-ai notat de-a lungul timpului.

Există câteva direcții de bază, general valabile, pe care le-ai putea lua în considerare. Iată câteva exemple de moduri în care poți să procedezi cu o persoană care este posibil să aibă o problemă cu gambling-ul:

 • Încearcă să afli cât mai mult despre adicția față de jocurile de noroc, să citești sau asculți situațiile altor persoane aflate în postura cunoștinței tale. În acest fel, vei reuși să ai o imagine de ansamblu mai bună, să înțelegi prin ce poate să treacă persoana respectivă, lucru care te va ajuta pe tine să oferi ajutorul potrivit.
 • Apelează la programele de joc responsabil, ori la alternative de combatere a adicției față de gambling. În multe țări, inclusiv în România, există numeroase instituții care au persoane specializate care pot să ajute în acest fel de problemă. Poți să comunici și să te sfătuiești cu un profesionist care să îți dea câteva recomandări de abordări asupra situației. Este important să ai alături de tine pe cineva care să se mai fi confruntat cu așa ceva.
 • Dacă alegi să te implici direct, să discuți cu persoana care consideri că ar avea o problemă de adicție cu jocurile de noroc, este foarte important să lucrezi la modul în care abordezi subiectul. Încearcă să nu aduci nicio acuzație sau să presupui, ci să fii curios, să pui întrebări, să fii înțelegător și să empatizezi. Arată că îți pasă, că ești dispus să ajuți și că ești de încredere. Începe să îi spui ce ai observat, cum te simți față de schimbările din comportamentul său. NU uita să fii un bun ascultător, să lași cealaltă persoană să se descarce, să explice, să se destăinuie. Niciodată nu este ușor să porți o astfel de discuție, iar procesul poate să nu fie rapid, dar dacă ești pregătit, poți avea rezultate.
 • Chiar dacă scopul principal este să ajuți o altă persoană, este important să ai grijă de tine și să ai parte de suport pe măsură. Acest gen de probleme nu sunt deloc ușoare și poate să fie dificil să fii alături de cineva într-o astfel de postură. Există posibilitatea ca cel de lângă tine să devină nervos, anxios, defensiv, să nege tot. Ai mare grijă și NU te învinui pentru situația în care se află persoana în cauză, deoarece NU este responsabilitatea ta că un adult a deprins acest viciu!

Dacă nu crezi că faci față, atunci apelează la un ajutor specializat!

 

Ce faci mai departe dacă persoana este dispusă să primească ajutor?

Dacă persoana este receptivă la ceea ce îi spui, încercați împreună să vedeți ce opțiuni sunt mai potrivite. Există inclusiv câteva aplicații care oferă suport și care au programe prin care poate fi depășit acest tip de adicție.

O alternativă este cea de a discuta față în față, online sau fizic, cu persoane calificate pentru combaterea adicției de gambling. Există inclusiv grupuri de suport, însă probabil ele vor fi unul dintre viitorii pași în procesul de combatere a acestui viciu. 

Dacă vrei să apelezi la un serviciu profesionist, noi recomandăm Joc Responsabil. Acesta este un program dedicat persoanelor cu probleme de joc din România, deci întreg suportul este oferit în limba română de către psihologi specializați în acest domeniu. Pentru mai multe informații în acest sens recomandăm articolul ”Joc Responsabil - singurul program dedicat persoanelor cu probleme de joc din România” 

Cea mai bună variantă depinde de situația în care se află persoana dragă ție. În funcție de gravitatea și complexitatea ei, poate să fie ideală o soluționare diferită. Însă, cel mai important este să existe voință din partea sa, plus realizarea primilor pași - recunoașterea problemei și dorința de a face practic ceva în privința sa. 

Singur nu poți face nimic, deoarece nu este o problemă personală, ci cea a unui alt individ. El trebuie să fie cooperant, iar singurul lucru pe care îl poți face este să îi fii alături, să îl faci să se simtă în siguranță când vorbește despre asta. Însă, ține cont că TU ești acolo să îi fii alături, dar NU poți să rezolvi situația în locul său. Este nevoie ca el să coopereze, să aibă bunăvoință, ambiție și să se străduiască.

Pentru o auto-analiză buna ca să vezi dacă tu sau un apropiat aveți probleme cu jocurile de noroc, recomandăm următorul test oferit de către Gamalyze : Testează-ți stilul de gambling!

Joacă responsabil la una din casele de pariuri recomandate!

Citește și:

Am peste 7 ani de experienta in Copywriting, pe care i-am dedicat predominant industriei iGaming. De-a lungul timpului, am scris mii de articole SEO care au contribuit la cresterea traficului organic si au ajutat utilizatorii sa isi afle raspunsurile. Focusul continutului meu a fost pe jocuri, operatori si provideri pe care i-am prezentat, descris si analizat. Sunt de parere ca experienta utilizat ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+163.2
Câștigate
47
Pierdute
16
2
Gabriel Morariu
+52.43
Câștigate
14
Pierdute
5
3
Robert Bozdogescu
+42.55
Câștigate
12
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX