1. Home »
 2. Onjn »
 3. Legislația jocurilor de noroc în cele mai importante țări din lume!

Legislația jocurilor de noroc în cele mai importante țări din lume!

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-03 09:00:00

image Legislația jocurilor de noroc în cele mai importante țări din lume!

Dacă ai fost vreodată curios să afli detalii despre legislația jocurilor de noroc în cele mai importante țări din lume pentru a putea face o comparație cu România , atunci ești în locul potrivit. Mai jos am vorbit despre cele mai importante țări din Europa și nu numai, și am adăugat și câteva mai puțin importante dar despre care mi s-a părut interesant de discutat. Dacă ai și tu informații despre legile dintr-o țară care nu se află pe listă, nu ezita să dai un reply mai jos. Despre ONJN nu am vorbit deloc în acest articol pentru că avem nenumărate materiale pe acest subiect, dar dacă vrei să vorbești cu alți pariori despre Oficiul National al Jocurilor de Noroc, atunci te aștept pe forumul PariuriX.

 • Marea Britanie

Este fără îndoială cea mai importantă piață europeană când vine vorba de jocuri de noroc în condițiile în care în această țară își au sediul unele dintre cele mai bune case de pariuri din lume. Piața britanică a fost reglementată încă din 2005 prin ”The Gambling Act” care oferă celor de la UK Gambling Commission puterea legislativă de a reglementa și controla activitățile de gambling din Regat. Astfel orice operator, fie el online sau offline, are nevoie de o licență de la Gambling Commission pentru a putea oferi în legalitate jocuri de noroc.
 

 •  Franța

În Franța piața online este reglementată de către ARJEL - Autorité de Régulation des Jeux En Ligne. Deoarece au un site foarte ușor de folosit, am înțeles rapid că în acest moment sunt 16 operatori licențiați, printre care Bwin, PartyPoker, Netbet, PokerStars și Unibet. În schimb Bet365 nu deține o licență în Franța. Este important de precizat că în timp ce operatorii offline pot oferi fără probleme jocuri de cazino, cei online nu au deloc acest drept! Deci francezii nu se pot juca la casino online, dar pot plasa pariuri sportive (inclusiv pe curse de cai pentru care există o licență separată) și se pot juca poker. Fiecare licență este acordată pe un interval de 5 ani. 
 

Joacă-te la cele mai bine case de pariuri online recomandate de PariuriX!
 

 • Spania

Piața jocurilor de noroc este reglementată prin ”The Spanish Gambling Act”, dar puterea legislativă de a controla activitățile de gambling nu a fost pasată către o instituție individuală, ci este deținută direct de stat și de autoritățile din fiecare regiune. Deși legile și regulile pot fi diferite de la regiune la regiune, în toate cele 17 regiuni spaniole se poate juca online legal . Fiecare operator licențiat trebuie să aibă un domeniu .es, și nu poate oferi servicii prin intermediul domeniilor .com.

 

 • Italia

Piața este reglementată de către AAMS - Autonomous Administration of State Monopolies. Sunt două tipuri de licențe: una pentru jocuri de skill, și una pentru jocuri de noroc. Prima licență este mai ieftină, iar a doua este mult mai scumpă. În prima categorie intră acele tipuri de gambling unde jucătorul are o contribuție în ceea ce privește rezultatul: pariuri sportive, poker, baccarat etc. Interesant este că aici a fost inclusă și loteria națională, deși este clar că acolo vorbim strict de șansă. În a doua categorie intră sloturi video, video poker, bingo, lozuri răzuibile și alte tipuri  de gambling de acest gen. Interesant este că nu am găsit vreun site al acestei instituții.

 

 • Germania

Legislația germană ce privește jocurile de noroc este una din cele mai greu de înțeles de către jucători și operatori, și asta pentru că au loc schimbări notabile o dată la câteva luni. Cert este că în momentul de față se poate paria online legal la agenții precum Unibet, Sportingbet sau Netbet, deși cea mai apreciată casă de pariuri este desigur una germană: Tipico.

 

 • Irlanda

În 1956 piața jocurilor de noroc a fost reglementată prin ”Gaming and Lotteries Act of 1956”. Cum internetul a apărut câteva decenii mai târziu, era clar că irlandezii trebuie să adopte o nouă lege. De aceea pe 1 august 2015 a fost introdus ”The Gambling Act” prin care operatorii au nevoie de o licență pentru a putea oferi servicii în legalitate. Licențele sunt acordate direct de către guvernul irlandez și acoperă toate tipurile de gambling: pariuri sportive, jocuri de cazino, poker, bingo, loterii, pariuri pe curse de cai etc.

 

 •  Portugalia

Până în 2015 piața era reglementată de către SCMLSanta Casa de Misericordia de Lisboa, dar nu exista o lege clară pentru operatorii străini. Practic orice casă de pariuri online putea accepta clienți din Portugalia fără a plăti vreo taxă. Însă în 2015  puterea legislativă de a reglementa și controla activitățile de gambling au fost pasate către SRIJ - The Serviço de Regulação e Inspeção de Jogos do Turismo de Portugal, iar acum fiecare operator are nevoie de o licență. Deși operatorii se plâng că taxele cerute sunt foarte piperate, sunt destule companii de gambling interesate de piața portugheză. Însă eu unul nu am reușit să găsesc pe site o listă cu operatorii licențiați.

 

 • Austria

Aici legile sunt foarte interesante, dar destul de greu de înțeles. Există două tipuri de gambling: ”obișnuit” și ”de distracție”. Gamblingul ”de distracție” poate fi oferit de către orice companie, fie ea online sau offline, dar nu sunt permise pariuri pe mize mai mari de 0,50€. Asta înseamnă că dacă te duci într-un bar din Austria care are aparate de păcănele, nu te vei putea juca pe mize mai mari. Gamblingul ”obișnuit” este oferit doar de cazinourile importante din țară, iar acolo sunt permise pariuri pe sume mult mai consistente. Companiile austriece care vor să aibă un site online au nevoie de licență, și pot accepta doar jucători de naționalitate austriacă. Chiar și așa, oricine încă se poate juca fără probleme la site-uri de pariuri internaționale, deci presupun că gamblingul ”obișnuit” și cel de ”distracție” sunt adoptate doar offline, pentru că online nu prea văd cum ar putea fi.
 

 • Belgia

Conform ”Gambling Act” adoptat în 2009, operatorii care aplică pentru o licență de pariuri online sunt obligați să aibă în același timp o licență și pentru pariuri offline. Astfel fiecare operator, indiferent de numele lui, trebuie să aibă minim un cazino sau o agenție de pariuri stradală. Mai mult decât atât, The Belgian Gaming Commission nu acceptă decât un număr limitat de operatori, astfel încât pentru multe case de pariuri sau cazinouri online este destul de dificil de obținut o licență.

 

 • Olanda

Piața este reglementată de către Netherlands Gaming Authority, care în ultimii ani a încercat să convingă providerii de internet să blocheze accesul către site-uri din străinătate, și băncile să nu mai permită depuneri cu cardul pe site-uri din afara Olandei. Chiar și așa, pariorii încă puteau să acceseze anumite site-uri de pariuri străine și să depună prin alte metode de plată. În iulie 2016 a fost introdusă ”Remote Gaming Bill”  care permite autorităților să emită licențe operatorilor online. Astfel piața de aici se află acum în plină schimbare.
 

Cele mai bune bonusuri la pariuri sportive sunt aici: https://pariurix.com/agentii/top-bonus
 

 • Elveția

În acest moment jocurile de noroc online sunt interzise în Elveția și nu există nici o legislație care să le legalizeze. Chiar și așa sunt anumite site-uri de gambling, în special din Franța, Germania și Italia, pe care accesul nu este blocat și pe care pariorii le pot accesa. Și cum piața nu este reglementată, clienții nu riscă niimic. 

 

 • Croația

Piața este reglementată, dar există un singur operator licențiat, iar acesta aparține de stat. Licențierea site-urilor internaționale este permisă, dar nimeni nu aplică pentru o licență din cauza taxelor exorbitante. Mai exact, fiecare operator ar avea de plătit o taxă anuală de 600,000$, la care se adaugă 30% din câștigurile totale. Iar într-o țară cu 4 milioane de locuitori unde operatorul principal este privilegiat, nimeni nu se încumetă să plătească astfel de taxe.

 

 • Bulgaria

În Bulgaria sunt 15 operatori licențiați de către SGC, dintre care o treime aparțin de același patron! Anul trecut Bet365 a fost banată în mod abuziv, încă casa de pariuri britanică a reușit să câștige în mod surprinzător procesul de la tribunalul de la Sofia, fără a mai fi necesar să meargă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai multe despre acest subiect găsești aici: https://pariurix.com/bet365-castiga-procesul-cu-sgc-si-primeste-din-nou-drept-de-functionare-in-bulgaria.html

 

 •  SUA

În SUA situația este destul de complicată pentru că legile diferă de la stat la stat. De exemplu în Nevada piața jocurilor de noroc este reglementată, astfel încât jucătorii de acolo se pot juca fără probleme la operatorii licențiați. În state unde nu se acordă licențe, pariorii tot pot juca online, dar doar la agenții care au sediul în alte țări, și nu pot depune cu cardul. Indiferent de stat, pot fi accesate doar anumite site-uri precum BetOnline, GTBets, SportBet, 5Dimes sau Bovada. Majoritatea caselor de pariuri online cunoscute în Europa sunt banate complet în SUA.

 

 • Singapore 

Jocurile de noroc au fost reglementate la începutul lui 2015, dar timp de un an și jumătate nu s-a acordat nici măcar o licență! Abia în octombrie 2016 Singapore Pools și Turf Club au primit licențe, dar la momentul scrierii acestui articol nici una din ele nu își lansase încă site-ul oficial. În cazul celor de la Singapore Pools data oficială a lansării era de 25 octombrie 2016. Cei doi operatori au fost acceptați în final pentru că oferă de câteva decenii servicii offline în Singapore, plus că sunt companii non-profit, deci toate încasările se duc către stat sau în scopuri caritabile. Deci în condițiile date este aproape imposibil ca un operator străin să obțină o licență online în următorii ani. Situația este un pic ironică pentru țara asociată de mulți cu ”mafia pariurilor”. Mai multe despre legislația din Singapore găsești aici: https://pariurix.com/singapore-tara-unde-pariorii-nu-se-pot-juca-online-de-un-an-si-jumatate.html

 

 • Filipine

Surpriza vine din Filipine, acolo unde piața jocurilor de noroc este reglementată de către Philippine Amusement and Gaming Corporation (PAGCOR)Deși pentru a obține o licență provizorie fiecare companie de gambling are de plătit o sumă formată din șase cifre, nu mai puțin de 76 de operatori au aplicat deja pentru o licență! De altfel PAGCOR aduce cele mai mari sume la bugetul de stat după Serviciul de Taxe și Impozite. Mai multe despre piața jocurilor de noroc din Filipine găsești în această știre

 

 • Australia

Australienii se bazează mai mult pe jocuri de noroc offline în condițiile în care 20% din toate aparatele de păcănele din lume se află în această țară! Piața online este reglementată astfel încât sunt site-uri de gambling care au o licență, însă nici cele fără licență nu sunt interzise (nu toate oricum), iar jucătorii nu riscă momentan nimic dacă aleg să se joace la acestea. Atât că nici nu sunt ajutați în cazul în care întâmpină o problemă.

 

Concluzii

Cu siguranță sunt țări unde piața jocurilor de noroc este reglementată mult mai bine ca în România, dar sunt destule țări unde situația este chiar mult mai complicată. Croația și Singapore sunt de departe cele mai bune exemple, și asta luând în considerare doar țările prezentate în acest articol. Sunt convins că mai sunt și alte colțuri ale lumii unde situația nu este deloc roz.

Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+83.04
Câștigate
47
Pierdute
26
2
Dan Ștefanescu
+60.94
Câștigate
21
Pierdute
9
3
Gabriel Morariu
+58.02
Câștigate
30
Pierdute
12

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX