1. Home »
  2. Onjn »
  3. ONJN - Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, cine sunt și ce rol au?

ONJN - Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, cine sunt și ce rol au?

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-09 10:59:00

image ONJN - Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, cine sunt și ce rol au?

ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc) există de ani buni, astfel încât mă așteptam ca fiecare parior să știe până acum cine este această instituție și ce rol are. Însă de-a lungul timpului am vorbit cu mulți dintre voi, și am fost stupefiat să văd că mulți habar nu aveți care este treaba cu ONJN-ul. Sau pur și simplu sunteți superficiali și nu vă pasă. Dar ar trebui să vă intereseze pentru că datorită, sau din cauza ONJN (cum vreți să o luați) acum aveți atât anumite drepturi în cazul unor nedreptăți, dar și obligații pe care chiar trebuie să le cunoașteți pentru că altfel tot voi veți fi cei care veți avea de suferit. Voi menține articolul scurt, dar te rog citește cap-coadă pentru că este în interesul tău!

Deschide cont și joacă în siguranță la una din casele de pariuri online recomandate de cea mai activă comunitate de pariori din România!

 

Cine este ONJN România și ce rol are?

ONJN, adică Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, este o instituție aflată ȋn subordinea Guvernului României care a primit dreptul de a reglementa piața jocurilor de noroc de la  noi din țară. Rolul acestei instituții este acela de a autoriza, controla și monitoriza activitățile de gambling de pe teritoriul României. Ea a fost înființară în 2013, dar și-a intrat cu adevărat în atribuțiuni începând cu partea a doua a anului 2015. Această instituție.are sediul în București pe Calea Victoriei nr. 9 și este condusă de către Dan Iliovici. Înaintea sa, la cârma ONJN s-a aflat Cristinela Odeta Nestor. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc are și un site web propriu ce poate fi accesat la adresa: http://onjn.gov.ro.

 

Ce înseamnă că putem juca pe o piață reglementată?

Până în 2015, puteam paria, juca jocuri de cazino și alte tipuri de gambling unde aveam noi chef. Pe de-o parte era bine, pe de altă parte era rău. Era bine că aveam acces pe aproape orice site din lume și că nu plăteam taxe online. Era rău pentru că în cazul în care ne luam vreo țeapă de la un operator, nu era nimeni să ne ajute. Orice agenție putea accepta jucători români dacă vroia asta, dar la multe nu le păsa în realitate de nevoile acestora. Era rău și pentru statul român, că nu câștiga nici un ban de pe urma activităților de gambling online. 

Acum lucrurile stau diferit. Pentru ca un site de jocuri de noroc să poată oferi servicii clienților din România, este necesar să obțină o licență ONJN de clasa I. Licența se acordă întâi pe un an (licență temporară), și ulterior pe 10 ani (licență definitivă). Nu doar operatorii au nevoie de licențe, ci și furnizorii de platforme software sau partenerii care promovează agenții (precum PariuriX). Doar că în cazul lor licența este de clasa II. Pentru fiecare tip de licență, operatorii trebuie să plătească anumite taxe și să respecte legile în vigoare din România, iar serviile oferite trebuie să se ridice la un anumit standard.


ONJN - Avantaje de care beneficiază jucătorii

Uite câteva exemple de facilități oferite, la care pe vremuri nu aveam acces:

  • Fiecare operator este obligat să aibă un site în limba română. Deci nu trebuie să mai joci ca pe vremuri pe site-uri în ”romgleză” ce păreau mai degrabă traduse în Google Translate.

  • Fiecare operator este obligat să ofere posibilitatea de a depune, retrage și paria direct în lei românești. Asta înseamnă că nu mai pierzi bani aiurea atunci când se face schimbul valutar. De asemenea, banii sunt trimiși direct din conturi din România, iar astfel timpul de așteptare din momentul în care operatorul a acceptat tranzacția și până când primești banii a scăzut.

  • Operatorii licențiați pun mai mult accent pe nevoile românilor: bagă în ofertă mai multe meciuri din campionatele interne (ligi inferioare la fotbal, meciuri de primă ligă de baschet, handbal, volei etc), oferă o ofertă la fel de bogată pe Liga 1 Betano ca pe marile campionate ale Europei, vin cu pariuri de lungă durată, promoții și bonusuri pe meciuri ale echipelor românești, mese de ruletă și blackjack cu dealer ce vorbește în română etc. Pe vremuri nici un operator nu oferea aceste lucruri.

  • În cazul unei nedreptăți, dacă consideri că operatorul nu a respectat legile în vigoare, poți formula o plângere la ONJN. Deși aici ONJN mai are de lucrat pentru că permite operatorilor să introducă în regulamentul propriu paragrafe care îi acoperă în multe situații defavorabile pentru jucător. Dar aici ar fi mai mult de discutat. 

Descoperă Pontul Zilei la pariuri sportive și joacă-l în legalitate la o agenție licențiată ONJN!

 

Câteva puncte cheie pe care orice parior trebuie să le cunoască

Dar cum am zis, jucătorii nu au doar avanaje, ci și obligații. Vreau să scot în evidență pe cele mai importante; dacă nu le cunoști tot tu vei avea de suferit.

  • Poți să joci în legalitate doar pe site-uri licențiate ONJN. Lista actualizată poate fi accesată mereu pe site-ul oficial ONJN la adresa http://onjn.gov.ro/approved, dar și pe site-ul PariuriX: https://pariurix.com/agentii. Accesul pe alte site-uri de gambling este strict interzis. În cazul în care te joci la un operator de gambling nelicențiat, riști o amendă cuprinsă între 5,000 și 10,000RON!

  • Ai de plătit un impozit anual pentru fiecare retragere în parte, care în principiu este de 1% cu condiția ca nici o retragere să nu depășească suma de 66.750 RON. Impozitul se plătește o dată pe an la ANAF. De regulă ai la dispoziție până în luna mai să completezi și să depui Declarația 200, iar aceasta trebuie să conțină informații despre toate retragerile efectuate de tine în anul precedent. Agențiile sunt obligate prin lege să îți trimită aceste informații înainte de termen, deci nu trebuie să ții minte ce ai retras și când. Avem un ghid pas cu pas pe care chiar recomand să îl citești: Impozit pariuri online și Declarația 200 la ANAF pentru impozit completată

  • Conform  articolul 129 alineatul (5) din Decizia nr. 111, din data de 24 februarie 2016, este obligatorie verificarea identității contului de pariuri în maxim 30 de zile de la înregistrare. În caz contrar contul va fi închis, iar fondurile aferente vor fi virate către bugetul statului. Am văzut că mulți sunteți superficiali și nu dați doi bani pe mail-urile de avertizare primite de la agenție, iar apoi când vă treziți fără bani pe cont nu știți ce s-a întâmplat și începeți să vă plângeți că v-au fost furați banii. Recomand să citești următorul articol ca să nu ai probleme: Verificarea cont KYC la Top 5 case de pariuri online recomandate, sfaturi și exemple.

  • Tot legea prevede că în orice moment operatorul la care ai cont trebuie să aibă un act de identitate valabil din partea ta. Deci dacă ție îți expiră cartea de identitate, tu trebuie să o schimbi din timp și să trimiți o copie după noul document înainte de expirarea celui vechi. Altfel vei avea probleme și riști pierderea banilor de pe cont. 

 

Alte materiale importante 

Am vrut să mențin acest articol cât mai scurt și cât mai la obiect, ca să nu te plictisesc și ca să și pricepi câteva lucruri importante. Dacă vrei să afli mai multe despre ONJN și rolul ei, atunci recomand și următoarele link-uri:

Joacă legal și în siguranță! Acestea sunt cele 5 agenții de pariuri recomandate de PariuriX!

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Curry
+103.24
Câștigate
13
Pierdute
11
2
Tudor Cosma
+73.04
Câștigate
50
Pierdute
29
3
Gabriel Morariu
+62.66
Câștigate
23
Pierdute
10

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX