1. Home »
 2. Resurse »
 3. Ce este money management-ul şi la ce ne ajută în pariuri sportive

Ce este money management-ul şi la ce ne ajută în pariuri sportive

Baicu Marius
Baicu Marius

2024-01-10 10:25:00

image Ce este money management-ul şi la ce ne ajută în pariuri sportive

Money management-ul este extrem de important în pariuri sportive, dar în ce constă acesta? Răspunsul îl vei putea găsi în articol, la fel cum vei găsi și un sistem de gestionare al banilor, câteva strategii de pariuri dar și mai multe sfaturi care să te ajute să îți crești șansele de câștig pe termen lung..

PariuriX.com recomandă să joci la această casă de pariuri online!

 

1.CE ESTE MONEY MANAGEMENT-UL ÎN PARIURI SPORTIVE?

Ei bine, pe scurt înseamnă cheia succesului, dar acest răspuns nu te va lămuri cine știe ce. Mai exact  putem spune că se referă la administrarea corectă a banilor pentru pariuri sportive, astfel încât să pariezi calculat, să eviți pierderile majore şi dese, şi după anumite pariuri pierdute să ai oportunitatea de a recupera din bani. Practic money management-ul constă în a avea un plan clar de pariere prestabilit pentru a nu paria haotic: asta înseamnă să ai un buget bine stabilit și să știi exact cât vei miza pe fiecare pariu în funcție de situația dată.  


1.1 Avantajele money management-ului

Este foarte important să știi cât să pariezi pe un anumit eveniment în funcţie de cota oferită de agenţia de pariuri pentru pariul respectiv, în funcţie de suma totală de care dispui, în funcţie de analiza meciului făcută de tine sau citită de la profesionişti, și nu-n ultimul rând, în funcție de planul inițial. La fel de important este ca bugetul de pariuri să fie stabilit din start, și să fie unul pe care ți-l permiți: asta înseamnă să nu iei din banii destinați altor cheltuieli importante (mâncare, întreținere, bani de chirie etc).

Stabilind aceste lucruri din start nu vei mai paria haotic la agenții precum Betano, pe pariuri la Superbet, Fortuna, Getsbet, pe bilete la Excelbet, nu vei mai lua decizii greșite bazate pe trăirile de moment (cum ar fi jucatul la recuperare), nu te vei mai băga în situații fără ieșire (cum ar fi pariatul pe datorie), iar evident acest lucru nu îți poate aduce decât avantaje pe termen lung. În mod normal ar fi trebuit să trec și o rubrică cu dezavantaje, dar sincer să fiu nu îmi vine nici unul în cap.

Un lucru este însă important de precizat: trebuie să și fii capabil să respecți un plan inițial, că degeaba aplici tot ce am scris mai sus dacă după 3-4 pariuri pierzătoare te enervezi și uiți tot ce ai stabilit inițial începând să te joci la nimereală.

 

1.2 Ce este bankroll-ul?

Și dacă tot am vorbit mai sus despre alocarea unei sume fixe la pariuri, trebuie precizat că banca de start (necesară oricărui ”money management” serios) poartă numele de ”bankroll”. Așa cum probabil te-ai prins deja, aceasta reprezintă suma de bani pe care o investim în pariuri. Există o vorbă veche care spune că niciodată nu trebuie să pariem mai mult decât ne permitem să pierdem. Astfel banca de start trebuie să fie reprezentată de o sumă căreia nu-i vom simţi lipsa în cazul unor rezultate slabe.

Accesează acum Pontul ZileiBiletul Zilei și Cota 2 pentru a descoperi cele mai bune ponturi la pariuri sportive online.

 

1.3 Legătura dintre bankroll şi money management

Suma pe care o mizăm pe fiecare pariu în parte ar trebui să ţină de două aspecte principale: banca de start pe care o avem la dispoziţie şi cât suntem dispuşi să riscăm. Presupunem că dorim să jucăm pe fiecare pariu în parte un anumit procent din bancă.

Dacă avem o bancă substanţială este recomandat să nu pariem mai mult de 5-10% din aceasta pe fiecare pariu în parte. Dar dacă banca este mai mică atunci putem ajunge să pariem şi 20-25%. Unii pariori profesionişti pariază numai 2-5% din bancă pe fiecare pariu în timp ce pariorii care vor să rişte vor miza chiar şi mai mult de 25% din bankroll pe un singur meci (lucru nerecomandat). Practic contează câți bani ai la dispoziție și cât ești dispus să riști. De asemenea suma pariată pe fiecare pariu ar trebui să fie influenţată şi de încrederea care o ai în acel pronostic, dar şi de cota evenimentului respectiv. Aceste sfaturi se aplică atunci când pariem fără a urma o strategie de pariuri sportive.


1.4 Exemplu de money management

Presupunem că avem o bancă de start de 1.000 RON şi decidem să jucăm doar pariuri single, pe cote cuprinse între 2 şi 3. Vom juca o sumă cuprinsă între 50-100 RON pe fiecare pariu în parte în functie de încrederea pe care o avem în pontul respectiv. Astfel putem avea o serie de pariuri după cum urmează:

Acesta este doar un exemplu. Fiecare persoană se poate organiza aşa cum crede de cuviinţă. Dacă de exemplu am fi avut un buget de numai 100 RON in loc de 1.000 probabil n-am fi jucat 5-10 RON pe pariu. Ori am fi riscat sume de 20-30 RON ori am fi jucat bilete cu mai multe meciuri ori luam cote mai mari.

Mai jos voi prezenta un sistem de gestionare al banilor care are ca obiectiv tot plasarea unui anumit procent de bancă pe fiecare pariu în parte, dar voi intra un pic mai mult în detalii și voi veni și cu câteva sfaturi utile. După aceea voi prezenta și câteva strategii de pariuri foarte cunoscute care au la bază money management-ul, astfel încât se merită să citești în continuare.

DESCOPERĂ TOP 5 CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE

 

2.SISTEM DE GESTIONARE A BANILOR LA PARIURI

În aplicarea acestui sistem trebuie să urmezi 3 pași simpli:

 • stabilirea băncii și împărțirea ei în mai multe părți
 • stabilirea unui target
 • stabilirea sumei pe care să o pariezi – pariuri single și pariuri multiple


Stabilirea băncii și împărțirea ei în mai multe părți

După ce ai stabilit banca pentru pariuri sportive ai putea să o împarți în mai multe părți, mai ales dacă aceasta este destul de consistentă.  Pentru a înţelege mai bine o să îți dau un exemplu. Dispui de 1.000 RON pentru a începe să pariezi online. Indicat este să împarți această sumă în 10 părţi egale şi să joci cu banii doar dintr-o mini-bancă. Dupa ce ți-aţi atins target-ul propus reîmparți noua bancă principală în 10 părţi egale. Dacă ai pierdut o mini-bancă nu este nici o problemă deoarece mai ai alte 9 la dispoziţie.

 • Banca principală: 1.000 RON
 • Număr mini-banci: 10
 • Mini-banca: 100 RON
   

Stabilirea unui target realist

Să spunem că ți-ai propus un profit de 50% pentru fiecare mini-bancă. Astfel, când ai atins suma de 150 RON vei avea în total 1.050 RON, ceea ce înseamnă că vei împărţi din nou această sumă în alte 10 mini-bănci egale. Bineînţeles, eu am dat doar un exemplu, deoarece oricine îşi stabileşte ce obiective vrea să atingă.
 

Stabilirea sumei pe care să o pariezi – pariuri single

După ce am stabilit cum trebuie să ne împărţim banii de pariuri, va trebui să decizi cât să mizezi pe fiecare pariu în parte, în funcţie de cote în principal. Trebuie să ții foarte mult cont şi de analiza pe care o ai asupra meciului. Am spus că suma totală de 1.000 RON am împărţit-o în 10 mini-bănci de câte 100 RON. În cele ce urmează exemplele vor fi date cu sume raportate la o mini-bancă, aşa cum trebuie de altfel să şi joci.

 • În primul rând nu prea este recomandat să joci cote sub 1.20, deoarece acestea nu merită riscul, după cum s-a dovedit de-a lungul timpului. Probabil mulţi aţi pierdut bilete importante din cauza unor astfel de cote. Totuşi, dacă aveţi o strategie ce implică parierea pe acest tip de cote nu este nimic în neregulă. De fapt chiar vom vorbi mai jos despre strategia Easy Money și despre cum să o folosim eficient. Însă în ceea ce privește sistemul de pariere despre care vorbim acum, este recomandat să fie folosit pe cote de 1.20+.

 • Recomand să riști maxim 15% pe cote cuprinse între 1.20-1.60, însă numai după ce ai analizat meciul într-un mod corect. Acest lucru înseamnă că poți paria maxim 15 RON, în cazul nostru, pe cote de până la 1.60.

 • Cotelor cuprinse între 1.60 şi 2.20 recomand să nu le atribui mai mult de 7% din mini-bancă. Astfel, pentru această categorie puteţi paria până la 7 RON pe eveniment.

 • Pentru cotele mai mari de 2.20 recomand să nu riști mai mult de 5% din mini-bancă. Raportat la exemplul nostru, acest lucru înseamnă 5 RON. Bineînţeles, dacă joci cote de 20-30, când şansele de câştig sunt extrem de mici, 1% este maxim cât ar fi indicat să pariaţi.

Astfel, după câteva zile îți poți atinge target-ul de 50% propus şi poți să începi din nou cu mini-băncile reactualizate, astfel crescând şi mizele, implicit câsştigurile.

Descoperă casele de pariuri online licențiate în România.

 

Stabilirea sumei pe care să o pariezi – pariuri multiple

Am stabilit cum trebuie să ne împărţim banii şi ce procente trebuie să pariem pe un singur eveniment şi acum a venit momentul să stabilim şi câţi bani trebuie să pariem pe un bilet sau evenimente combinate.

 • Recomandăm ca biletele formate să nu fie din categoria "bombe", ci bilete cu maxim 2-4 evenimente care să formeze o cotă finală cuprinsă între 2.50 şi 4.00. Astfel şansele de câştig cresc considerabil, spre deosebire de biletele cu cote de 40-50 sau mai mari.

 • Pentru un bilet cu cote cuprinse între 2.50 şi 4.00 este recomandat să pariezi maxim 10%, având în vedere că evenimentele respective pot fi foarte riscante, dacă formează o cotă finală atât de mică. Plus de asta, cu un bilet câştigat poți recupera chiar şi 4 pierdute, ceea ce nu este deloc rău.

 • Biletele ce formează o cotă finală cuprinsă între 4.00 şi 8.00 nu trebuie să primească mai mult de 7%, în general, din mini-bancă. Acest lucru înseamnă, raportat la exemplul nostru, maxim 7 RON alocaţi acestui tip de bilet.

 • Biletele cu cote cuprinse între 8.00 şi 20.00 devin deja extrem de greu de câştigat. Astfel recomand să nu aloci mai mult de 2% din mini-bancă pentru această categorie, ceea ce în cazul nostru înseamnă 2 RON.

 • Pentru biletele ''bombă'' cu cote finale de peste 20 este indicat să nu aloci mai mult de 1%. De fapt indicat este nici măcar să nu formaţi astfel de bilete, deoarece câştigurile apar extrem de rar şi, în general, nu acoperă pierderile anterioare.

Joacă acum la pariuri sportive online cu un bonus atractiv de bun venit!

 

3.STRATEGII DE PARIURI CARE AU LA BAZĂ MONEY MANAGEMENT-UL

Money management-ul stă la baza celor mai multe strategii de pariuri sportive. Printre acestea putem enumera Martingale, Fibonacci, Kelly, D’Alembert, Labouchere sau Paroli. Nu trebuie să uităm nici de strategia Minutul Următorului Gol, care iese în evidență față de precedentele prin faptul că a fost inventată chiar pe forumul de discuții PariuriX, ea devenind foarte populară în rândul pariorilor români. Dar te las să o descoperi singur dând click aici.

În cele ce urmează noi ne vom referi doar la Martingale, Fibonacci și Easy Money (fiind cele mai cunoscute), dar şi la Kelly deoarece este cea mai bună strategie de money management dacă este aplicată corect (ceea ce-i drept că nu este foarte ușor).


3.1 Strategia Martingale

Aceasta presupune dublarea mizei dacă pariul precedent a fost pierdut şi se joacă pe cote mai mari de 2.00. Cât pariem pe fiecare pariu în parte depinde de bankroll-ul pe care-l avem la dispoziţie dar şi de numărul maxim de paşi pe care vrem sa-i susţinem.

De exemplu, să presupunem că avem o bancă de 1.550 RON şi vrem să acoperim o strategie în 5 paşi. Dacă pe primul pariu jucăm suma „x” atunci pe următoarele patru vom juca următoarele sume (în caz ca pariul precedent a fot pierdut): 2x, 4x, 8x, 16x. În total avem 31x, ceea ce înseamnă că x este 1550 / 31 = 50 RON. Deci mizele noastre pe cei cinci paşi sunt:

 • Pariu1 : 50 RON
 • Pariu2 : 100 RON
 • Pariu3 : 200 RON
 • Pariu4 : 400 RON
 • Pariu5 : 800 RON

Dacă am fi vrut să începem tot de la un pariu iniţial de 50 RON, dar să avem un bankroll care să susţină şapte paşi atunci ne-ar fi trebuit suma de 63.500 RON.

Deși această strategie pare destul de bună și sigură la prima vedere, nu este foarte eficientă pe termen lung. Deși poate acum îți pare greu de crezut, te vei convinge rapid că nu este atât de greu să prinzi 5 pariuri greșite la rând pe cât pare la început.

Detalii complete despre strategia Martingale poți găsi aici.

 

3.2 Strategia Fibonacci

Aceasta presupune şi ea creşterea mizei în cazul în care pariul precedent a fost pierdut. Aceasta va fi egală cu suma precedentelor doua mize. Astfel, dacă începem de la un prim pariu de 100 RON putem avea următoarea serie de mize: 100, 100, 200, 300, 500, 800, 1300, 2100 etc.

Astfel pentru a suporta o strategie pe opt paşi avem nevoie de o bancă de 5.300 RON.Dacă am fi vrut o strategie în doar cinci paşi era suficientă o bancă de 1.200 RON. De obicei Fibonacci se utilizează pe cote mai mari de 3.00, și per total este ceva mai eficientă decât Martingale dacă ești și inspirat în alegerea pronosticurilor. Dar ca orice strategie, și aceasta este departe de a fi perfectă.

Pe site-ul PariuriX.com vei găsi un articol foarte amănunțit despre strategia Fibonacci ce poate fi accesat aici: https://pariurix.com/fibonacci.html.


3.3 Easy Money

Easy Money este fără îndoială una dintre cele mai simple strategii de pariuri sportive existente. Ea constă în parierea pe cote mici (de regulă sub 1.20) în sistem all-in. Pe cât este de simplă, pe atât este și de eficientă atâta timp cât te pricepi la evitarea surprizelor și ești ajutat un pic și de noroc. Problema este că un singur pariu pierzător duce la pierderea întregii bănci și la tot ce ai câștigat anterior, iar acest lucru este greu de gestionat de către cei mai mulți pariori.

Dar din fericire money management-ul vine în ajutor. Ce ar fi dacă nu ai paria toată banca în sistem all-in, ci ai împărți-o în 4 părți egale? Și ce ar fi dacă nu ai avea obiective nebune cum ar fi mărirea băncii de 100 de ori, ci ai privi lucrurile mai realist? De exemplu ai putea juca acea mini-bancă în sistem all-in până o dublezi, după care pui deoparte profitul și o iei de la capăt. Deși nu te vei îmbogăți în câteva zile, nici nu vei pierde degeaba întreaga muncă din cauza unui singur pariu ghinionist.

Nu uita, nici un pariu nu este sigur; s-au văzut destule cazuri în care chiar și cote de 1.01 erau pierzătoare. Și despre strategia Easy Money avem un articol amănunțit ce te așteaptă aici.

 

3.4 Strategia Kelly

Aceasta se foloseşte de formula lui Kelly pentru a stabili un money management corect. Ea ne ajută să decidem ce procent din bancă trebuie să mizăm pe fiecare pariu în parte în funcţie de cotă şi de probabilitatea ca pariul să fie câştigat. Formula strategiei este:

 • f = (bp – q) / b

unde:

 • f = procentul din bancă pe care trebuie să-l determinăm
 • p = probabilitatea de a câştiga pariul
 • q = probabilitatea de a pierde pariul
 • b = cota (dar în format fracţional, nu zecimal)

Probabilitatea de a câştiga sau a pierde pariul trebuie decisă de către noi în funcţie de încrederea care o avem în pronosticul respectiv.

De exemplu să presupunem că avem un pariu cu cota de 2 şi credem că probabilitatea de a câştiga pariul este de 55%. Atunci avem următoarele valori:

 • b = 2.00 (decimal) = 1/1 (fracţional)
 • p = 55/100 = 0.55
 • q = 45 / 100 = 0.45
 • f = (1 * 0,55 – 0.45) / 1 = 0.10

Asta înseamnă că trebuie să mizăm 10% din bancă pe acest pariu. Mulți pariori profesioniști consideră că strategia bazată pe criteriul lui Kelly este cea mai bună când vine vorba de money management, și probabil așa este, însă există o problemă mare. Eficiența ei depinde foarte mult de cât de corect știm să anticipăm șansele de reale de câștig ale unui pronostic. Trebuie să avem un model de analiză a pronosticurilor foarte bine pus la punct, iar acest lucru este mai ușor de zis decât de făcut. Cum afli dacă ai calculat corect? Îți dau o soluție foarte simplă: presupunem că ai 100 de pariuri de cotă 2.00 la care le-ai dat câte o probabilitate de 55% la fiecare - dacă din acestea nu ți-au ieșit măcar 55 de pronosticuri, atunci înseamnă că nu ai calculat corect șansele reale.

Sigur, nu toate pariurile tale vor avea aceeași cotă și aceeași șansă de câștig. Astfel cel mai bun mod de a testa rezultatele tale este aceea de a utiliza metoda de simulare ”Monte Carlo” despre care poți afla mai multe din articolul ”Cum să analizezi rezultatele pariurilor tale utilizând metoda de simulare Monte Carlo”.

După cum puteţi vedea, money management-ul este important şi dacă folosim strategii de pariuri sportive, dar şi dacă nu folosim. Indiferent de situaţie o organizare corectă a banilor ne va ajuta să câştigăm mai mult şi mai constant pe termen lung şi nu ne va băga în faliment după prima serie mai slabă de rezultate.

 

4. SFATURI PENTRU UN MONEY MANAGEMENT CORECT

În final îți voi prezenta câteva sfaturi utile pentru un money management corect, care să te ajute să câștigi mai mult pe termen lung.


Nu copia sistemul de gestionare al altei persoane

Este important să ai propriul tău money management și să nu îl copii pe a altei persoane. De ce? Spre deosebire de strategii de pariuri care urmează reguli fixe, un money management este mult mai volatil și ar trebui să fie influențat mult mai mult de modul tău de a paria. Fiecare parior este unic în felul său: unii au un buget mai consistent, alții au un buget mai mic. Unii vor să își asume un risc mai mare țintind un profit rapid, alții preferă să joace mai sigur și se gândesc mai degrabă pe termen lung. Unii se axează pe cote mai mici, în timp ce alții joacă cote mai mari sau chiar bilete cu mai multe meciuri. Iar exemplele pot continua. Important este să alegi un sistem de gestionare al banilor cu care tu ești comod și care ți se potrivește; nu există un sistem ideal pentru că dacă ar fi existat l-ar fi folosit toți.


Nu te abate de la regulile inițiale

În teorie sună frumos să ai un buget fix de pariuri, un plan clar de pariere și așa mai departe. Mulți pariori sunt încântați inițial de această idee, doar că mulți dintre ei  după o serie de câteva pariuri pierzătoare se enervează și se abat de la planul inițial începând să joace haotic. Când ajungi în astfel de situații amintește-ți că exact acesta este motivul pentru care ai adoptat un money management: pentru a paria organizat. Așa că dacă ești nervos oprește-te momentan din pariat, ia o pauză și revin-o a doua zi cu forțe proaspete.
 

Ține un jurnal de pariuri

La ce ajută să ții un jurnal de pariuri? Îți va fi mai ușor să respecți planul inițial și să nu te abați de la el pentru că zilnic vei ține o evidență a pariurilor jucate și a profitului / pierderilor, plus că vei putea vedea ce a mers greșit și ce poți îmbunătăți. Poți ține un jurnal de pariuri chiar pe forumul de discuții PariuriX mai ales că alți pariori își pot da cu părerea asupra pariurilor tale, iar sfaturile și criticile lor te pot ajuta să obții rezultate mai bune pe viitor.

APLICĂ SFATURILE DIN ARTICOL LA ACEASTĂ AGENȚIE DE PARIURI SPORTIVE!

 

 Te-ar mai putea interesa şi:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Baicu Marius
+78.5
Câștigate
5
Pierdute
6
2
Boogie-Alexandru-Ștefan
+74.8
Câștigate
12
Pierdute
14
3
Tudor Cosma
+67.76
Câștigate
35
Pierdute
16

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX