Definitii pentru incepatori - Ce sunt pariurile sportive şi cum putem paria bilete la pariuri?

2022-01-31 13:45:00 52,6k 0

Ești la primul contact cu pariurile sportive? Îți vom arăta cum poți juca bilete la pariuri și cum te poți folosi de pariuri cu miză returnată pentru a îți recupera banii în cazul în care meciul nu decurge conform așteptărilor. 

Acest articol este dedicat celor care pariază pentru prima dată şi care nu cunosc aspectele de bază. Îți voi prezenta definiții pentru începători, tipuri de pariuri sportive, tipuri de bilete, dar și cele mai populare opțiuni de pariere. În încheiere voi veni cu câteva informații utile despre casele de pariuri online și despre legalitatea pariurilor sportive în România, dar și cu câteva link-uri utile. Ia în considerare faptul că în acest articol nu te voi învăța în amănunt tot ce trebuie să știi, ci mai degrabă voi prezenta pe scurt elementele cheie și îți voi da link-uri de la alte articole mai detaliate despre fiecare subiect în parte. 

Unde pariazã cei mai mulți pariori români în acest moment? Aflã acum!
 

1. DEFINIȚII PENTRU PARIORI ÎNCEPĂTORI

un barbat citeste carte despre pariuri sportive

Un bilet de pariuri conţine una sau mai multe selecţii cu pronosticuri pentru anumite evenimente sportive (şi nu numai). El este câştigat atunci când pariorul nimereşte toate rezultatele (în cazul unui bilet simplu) sau o parte din acestea (în cazul unui bilet tip sistem).

 • Cota  - este un indice pe care casele de pariuri îl dau fiecărui posibil deznodământ a unui eveniment sportiv
 • Cota unui bilet multiplu - se obţine prin înmulţirea cotelor tuturor evenimentelor sportive de pe acel bilet. Dacă de exemplu avem 3 evenmente cu cotele 2.00, 1.60 şi 1.50 cota finală va fi de 4.80
 • Miza - este suma de bani pe care o pariem pe un bilet. Dacă auzi pe cineva zicând "am pus 10 lei pe un bilet la pariuri", înseamnă că acei 10 lei sunt miza.
 • Câştigul total - este suma de bani pe care o obţinem după câştigarea unui bilet şi se obţine prin înmulţirea mizei cu cota biletului.
  Profitul - reprezintă suma de bani cu care rămânem după ce scădem miza din câştigul total.

 

2. TIPURI DE PARIURI SPORTIVE

Pariurile sportive pot fi împărțite în mai multe categorii în funcție de modul în care pariezi, sau de momentul în care o faci.


Pariuri în funcție de tipul lor

 • Pariuri în cotă fixă – sunt pariurile obișnuite plasate la o casă de pariuri online care are în același timp rol de ”bookmaker”. Adică acest operator oferă mediul în care să pariezi, dar tot el oferă și cotele și plătește câștigurile clientului.  Majoritatea agențiilor de pariuri operează în acest mod. Aceasta este agenția recomandată de Pariurix pentru pariuri în cotă fixă!
 • Pariuri în contrapartidă – sunt cunoscute ca pariuri de tipul ”betting exhange” unde agenția oferă doar mediul de joc, dar cotele sunt oferite de către alți pariori. Practic aici chiar tu poți lua locul casei de pariuri. În România avem un singur operator online licențiat de acest gen – este vorba de Betfair (vezi site-ul agenției), care este chiar numărul 1 la nivel mondial în materie de betting exchange. Mai multe poți afla din acest articol

 

Pariuri în funcție de locul unde pariezi

 • Pariuri la case de pariuri stradale – sunt acele agenții care au sedii fizice și unde te duci pentru a juca biletele dorite. Va trebui să înmânezi casierei banii de fiecare dată când vrei să joci un bilet, și te vei duce să ridici câștigurile de fiecare dată când ai câștigat.
 • Pariuri la case de pariuri online – sunt acele agenții care nu au sedii fizice, și unde pariezi prin intermediul unei interfețe web. Asta înseamnă că trebuie să îți deschizi cont pe site-ul la care vrei să joci, și să efectuezi un depozit. Apoi toate pariurile sunt plasate utilizând banii de pe cont. Atunci când vrei să scoți banii, este suficient să solicți o retragere. PariuriX recomandă să joci doar online, toate avantajele putând fi găsite AICI.


Pariuri în funcție de momentul parierii

 • Pariuri pre-meci – sunt acele pariuri plasate înainte ca un meci să înceapă
 • Pariuri live – sunt acele pariuri plasate în timp real după începerea unui eveniment sportiv
   


Pariuri în funcție de platforma folosită

 • Pariuri de pe calculator – pariuri plasate utilizând un PC
 • pariuri de pe mobil – pariuri plasat de pe pe un dispozitiv mobil (telefon / tabletă)

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive online cu până la 500RON de bun venit!

 

3. TIPURI DE BILETE LA PARIURI SPORTIVE

pariuri sportive cu bani si bilete pe o masa

 • Bilet single  - conţine un singur eveniment sportiv
 • Bilet combo - conţine două sau mai multe selecţii
 • Bilet simplu - conţine două sau mai multe selecţii şi este câştigat atunci când ies toate pronosticurile de pe bilet
 • Bilet sistem - conţine mai multe meciuri şi poate fi câştigat şi dacă pierdem unul sau mai multe meciuri, în funcţie de sistemul ales de noi
 • Bilet cu baze - conţine două tipui de pronosticuri: bazele (pronosticuri cât mai sigure care trebuie să iasă toate) şi pronosticuri care se joacă sub formă de sistem (din care poate să iasă doar o parte, în funcţie de sistemul ales)
Tipuri de bilete la pariuri explicate: simplu, sistem şi cu bază - află de la PariuriX tot ce trebuie să știi!


4. CELE MAI POPULARE OPȚIUNI DE PARIERE

 • Câștigător 1x2 - este tipul de pariu cel mai popular şi constă în pronosticarea deznodământului partidei (câştigă gazdele, câştigă oaspeţii sau egal). 
 • Şansă dublă - constă în alegerea a două posibile deznodăminte a partidei din cele trei existente: 1x (victorie gazde sau egal), x2 (victorie oaspeţi sau egal), 12 (victorie oricare din echipe)
 • Total goluri: Peste/Sub - trebuie să alegi dacă în meci se vor marca mai multe sau mai puţine goluri decât numărul propus de către casa de pariuri. Dacă de exemplu vezi "Peste/sub 2.5" înseamnă că pentru un pronostic "peste" este bun orice număr de goluri marcat mai mare sau egal cu 3, iar pentru un pronostic de "sub" trebuie marcate maxim 2 goluri.

Casele de pariuri recomandate de PariuriX prezintă foarte multe tipuri de pariuri, unele dintre ele având prescurtări pe care un începător nu le înţelege. Fiecare agenţie explică însă pe site-ul ei toţi termenii folosiţi. Majoritatea agenţiilor oferă pariuri diversificate, precum: marcatorul următorului gol, pariuri pe cartonaşe, pe cornere, pe reprize etc.

Care sunt cele mai profitabile tipuri de pariuri - află de la PariuriX.com

 

4.1 Pariuri cu miză returnată

Reprezintă acele pariuri în urma cărora dacă o partidă se termină cu un anumit rezultat exact atunci pariorul nici nu câştigă, dar nici nu pierde, ci primeşte înapoi suma pariată. De exemplu dacă pariem pe "Total goluri: Peste/sub 3.0" şi în meci se marchează fix 3 goluri atunci primim miza înapoi. Dacă acest lucru se întâmplă pe un bilet cu mai multe meciuri atunci acest pronostic primeşte cota 1 în locul cotei iniţiale, iar biletul se calculează în continuare normal.

Află ce este un pariu Draw No Bet și ce agenții îl oferă

 

4.2 Pariuri cu handicap asiatic (AH)

Orice pariu cu handicap asiatic poate avea doar două semne. De multe ori acest tip de pariu este folosit pentru a oferi cote echilibrate între două echipe dezechilibrate. Mai exact, să zicem că avem un meci cu următoarele cote pentru 1x2: 1.30 5.10 8.22. Deci gazdele pornesc clar cu prima şansă. La o astfel de partidă vei găsi o opţiune de genul AH -1.5: 1.85 1.85.

Asta înseamnă că pentru a putea oferi două cote echilibrate casele de pariuri oferă posibilitatea de a scădea 1.5 goluri din numărul total pe care favorita le va marca; deci îi dă acesteia un "handicap" pentru a echilibra cotele. Astfel, dacă noi pariem pe gazde AH -1.5 atunci acestea trebuie să câştige la două sau mai multe goluri diferenţă pentru ca pariul nostru să fie câştigător. Dacă însă pariem pe oaspeţi cu AH +1.5, atunci aceştia trebuie să câştige, să facă egal sau să piardă la maxim un gol diferenţă.


Cele mai cunoscute tipuri de handicap sunt:

 • Handicap (0) - echipa pe care ai mizat trebuie să câştige meciul. Dacă se termină egal se returnează miza
 • Handicap (+0.25) - echipa pe care ai mizat trebuie să învingă. Dacă se termină egal miza se împarte în două jumătăţi: o jumătate se consideră câştigătoare şi se înmulţeşte cu cota pariului, iar cealaltă jumătate din miză este rambursată.
 • Handicap (+0.5) - echipa pe care ai mizat trebuie să termine la egalitate sau să câştige meciul.
 • Handicap (+0.75) - echipa pe care ai mizat trebuie să termine la egalitate sau să învingă. Dacă pierde la un singur gol diferenţă pierzi jumătate din miză iar cealaltă jumătate este rambursată
 • Handicap (+1.0) - echipa pe care ai mizat trebuie să termine la egalitate sau să învingă. În caz că pierde la un singur gol diferenţă primeşti suma pariată înapoi.
 • Handicap (-0.25) - echipa pe care ai mizat trebuie să învingă la minim un gol diferenţă. În caz de egalitate pierzi jumătate din miză, iar cealaltă jumătate se rambursează
 • Handicap (-0.5) - echipa pe care ai mizat trebuie să câştige
 • Handicap (-0.75) - echipa pe care ai mizat trebuie să câştige la minim 2 goluri diferenţă. În cazul unei victorii la un singur gol se consideră că ai câştigat pariul cu jumătate din miză, iar cealaltă jumătate este rambursată.
 • Handicap (-1.0) - echipa pe care ai mizat trebuie să câştige la minim 2 goluri diferenţă. În cazul unei victorii la un singur gol se returnează miza.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive online cu până la 500RON de bun venit!

Handicapul asiatic explicat

Bazându-te pe aceeaşi logică poţi calcula şi pentru handicapuri de tipul: +1.5, -2.25, +2.75 etc. Dacă pariezi pe o opţiune de genul "+1,+1.5" înseamnă că pariul prezintă doua handicapuri: unul de +1 şi unul de +1.5. Astfel miza se va împărţi în două jumătăţi, câte o jumătate pe fiecare din cele doua opţiuni.
 

4.3 Pariuri cu handicap european

Ca şi cel asiatic, acesta are ca scop adăugarea de goluri fictive echipei care porneşte cu a doua şansă. Diferenţa este că aici vom avea trei semne la fiecare pariu, nu două precum la cel asiatic. De asemenea aici nu vom avea pariuri cu miză returnată.


5. ALTE INFORMAȚII AJUTĂTOARE PENTRU PARIORII ÎNCEPĂTORI

pariuri sportive tips

La acest punct vom adăuga câteva informații și link-uri utile care să te ajute la primul contact cu pariurile sportive în general, și cu pariurile online în special. Offline poți juca la pariuri la orice agenție stradală de pe teritoriul României (logic, pentru că altfel nu ar fi avut drept să funcționeze). Online în schimb poți paria doar la acele case de de pariuri care dețin o licență ONJN. Pentru a vedea o listă cu toate agențiile care operează legal pe teritoriul României accesează această secțiune de pe site-ul PariuriX sau direct lista Approved de pe site-ul ONJN.

Dacă joci la o agenție care nu se află pe această listă, atunci riști o amendă cuprinsă între 5,000 și 10,000RON! De asemenea, ia în considerare faptul că ai de plătit anumite taxe și impozite, însă ele sunt oprite direct la sursă, așa că nu trebuie să îți bați capul cu asta.

În aceeași ordine de idei avem câteva articole și topuri pe care le-ai putea găsi utile:

Iar în încheiere îți mai prezint câteva ghiduri și articole care cu siguranță te vor ajuta dacă ești la primul contact cu pariurile online.

De peste 20 de ani pariurile online evolueazã. Vezi care este cea mai apreciatã agenție!

Case de pariuri online recomandate
Betano
Betano
Încasează bonusul Betano de 100% până la 500RON
Superbet
Superbet
Încasează bonusul Superbet de până la 500RON
Sportingbet
Sportingbet
Încasează bonusul Sportingbet de până la 500RON
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 100RON fără depunere + 200 FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
Winmasters
Winmasters
Încasează bonusul Winmasters de 100% până la 500RON + 40RON FREEBET
Winner
Winner
Încasează la Winner până la 700 RON bonus + 4 FREEBETS
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult