1. Home »
  2. Incepatori »
  3. Cum să câştigi la pariuri în Formula 1

Cum să câştigi la pariuri în Formula 1

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-02 04:00:00

image Cum să câştigi la pariuri în Formula 1

Formula 1 este un sport dificil pentru pariori, dar cu sfaturile lui Vali Porcișteanu, specialist PariuriX și campion național la raliuri, îți va fi mai ușor ca oricând să faci bani din pariuri pe sporturile cu motor! Fotbalul și cursele de cai reprezintă cele mai populare sporturi când vine vorba de pariuri sportive, dar pariurile pe Formula 1 au fost și ele în ultimii ani destul de populare în întreaga lume. De aceea m-am gândit să vă ofer acest articol în care să vă arăt tot ce trebuie să știți despre pariurile pe acest sport, de la noțiuni de bază și până la cum puteți câștiga mai mulți bani.

Pariază pe Formula 1 la casa de pariuri online recomandată de PariuriX.com!

 

1. ASPECTE DE BAZĂ DESPRE PARIURILE PE FORMULA 1

Dacă nu eşti familiarizat cu acest sport sau cu pariurile îţi voi arăta cum să câştigi pariind pe Formula 1. Un Grand Prix are loc de-a lungul unui weekend, de regulă din două în două saptămâni, Campionatul Mondial având de obicei 19 - 21 de etape (dar pot fi mai multe sau mai puține în funcție de sezon). Vineri şi sâmbătă dimineaţa au loc sesiunile de antrenamente, 3 la număr, calificările fiind programate sâmbătă (de obicei după-amiaza), iar cursa are loc duminică. După disputarea calificărilor se vor actualiza cotele pentru câştigătorul acelei curse. Să nu credeţi însă că dacă un pilot pleacă din pole position, cursa este ca şi câştigată de către el. Până la urmă, monoposturile de pe primele două poziţii pe grila de start putem spune că sunt aproape alăturate, dar despre acest aspect vom vorbi mai jos. 

La prima vedere, lucrurile par simple. Mașinile se întrec un număr de tururi pe circuit, iar cel care reușește să parcurgă în cel mai scurt timp distanța totală a cursei este învingător. În fapt însă, avem de-a face cu un sport extrem de complex, în ecuație intrând o mulțime de factori. Materialul de concurs, alegerea pneurilor, strategia de oprire la boxe, viteza mecanicilor implicați în pit-stop (schimbarea de cauciucuri și, eventual, realimentare) sunt numai câțiva dintre cei care afectează sau potențează calitățile piloților. Șansele de a avea profit sunt cu atât mai mari cu cât sunteți familiarizați cu aceste aspecte și, evident, sunteți la curent cu informațiile de ultimă oră oferite de către echipe, care vă pot lămuri, adeseori, cu privire la strategia cadru pentru o cursă.

 

2. PRINCIPALELE TIPURI DE PARIURI PE FORMULA 1

Ei bine, la acest capitol este extrem de important să studiați cu atenție oferta caselor de pariuri la care jucați. În general se oferă posibilitatea de a alege campionul mondial, pilotul care pleacă din pole-position și câștigătorul cursei. Sunt ”piețe” interesante, însă cotele nu sunt întotdeauna atractive, astfel că este greu să găsești ceea ce se numește ”value bet” (pariul cu plus-valoare).

Fără să mai vorbim de faptul că propunerile sunt extrem de restrictive, astfel că, în multe cazuri, nu suntem departe de condițiile unei loterii. Din acest motiv, la fiecare dintre elementele din lista noastră am să precizez și cui i se recomandă fiecare tip de pariu (parior începător/mediu/avansat în Formula 1), dar și gradul de încredere, și implicit dimensiunea mizei, pe care-l presupune acesta. Nu eu am venit cu aceste evaluări, ci ele sunt furnizate de către Vali Porcișteanu, campion național la raliuri și specialist PariuriX.
 

Campionul mondial

Evident, trebuie să pariați pe câștigătorul titlului. Există și case care îți oferă, pentru o cotă mai mică (de regulă o treime din cea standard), posibilitatea de a face profit în cazul în care pilotul ocupă locurile 1 sau 2. Nivel: mediu. Grad de încredere: 5/10 la începutul sezonului, 7/10 între mijlocul sezonului și ultimul sfert al acestuia.
 

Campioana constructorilor

Similar cu cel de mai sus, cu precizarea că în acest caz nu există varianta locurilor 1-2. Nivel: mediu. Grad de încredere: 6/10 la începutul sezonului, 8/10 între mijlocul sezonului și ultimul sfert al acestuia.
 


Câștigătorul cursei

 Este cel mai popular tip de pariu și se referă la câștigătorul următoarei curse. Și aici se oferă, de către unele agenții de pariuri, posibilitatea de a merge pe șansă dublă (locurile 1-2), de regulă la o cotă care reprezintă 25% din cea normală. Rețineți, există câțiva factori extrem de importanți de care trebuie să țineți cont: fiabilitatea mașinii, adaptabilitatea sa și a pilotului la tipul de circuit, afinitatea pilotului pentru acel tip de circuit, prognoza meteo. Nivel: avansat. Grad de încredere: 5-6/10 în funcție de circuit.
 


Clasare pe podium

Ei bine, aici, gradul de acuratețe (evident, nu intră în calcul evenimentele neprevăzute) crește atunci când vorbim despre piloții favoriți, dar și profitul pe unitate scade în cazul favoriților. Este o ”piață” preferată de către cei care cunosc bine culisele acestui sport și care, de regulă, mizează pe un outsider care poate să fie ceea ce englezii numesc ”Best of the Rest”. Nivel: avansat. Grad de încredere: 7-8/10 favoriți (în funcție de circuit), 4-6/10 pentru outsideri. 
 


Top 6/Top 10/Termină cursa

Sunt categorii distincte, similare cu cea referitoare la podium. Din nou, pentru a avea cote decente, este de preferat să vă orientați către piloții din plutonul median, respectiv către cei din zona de jos a clasamentului, astfel că este bine să aveți informații înainte de a lansa un pariu. Nivel: avansat. Grad de încredere: 6-8/10.
 


Pole-position

Se alege pilotul care câștigă calificările și este un pariu similar cu cel referitor la învingătorul cursei, inclusiv în ceea ce privește complexitatea factorilor care trebuiesc luați în calcul. Nivel: avansat. Grad de încredere: 5-6/10 în funcție de circuit.
 


Cel mai rapid tur

Trebuie să alegeți pilotul care va avea cel mai bun timp pe turul de circuit în cursă și decizia implică o cunoaștere foarte bună a culiselor Formulei.  Nivel: avansat. Grad de încredere: 4-5/10.
 


Dueluri

Este un tip de pariu în care sunteți puși să alegeți dintre doi piloți care se va clasa mai bine la finele cursei. Sunt aleși și piloți din echipe diferite, dar în cele mai multe cazuri se merge pe colegi de echipă, care beneficiază de un material de concurs similar. Dar, atenție,tactica de cursă, setările mașinilor, adaptate stilului de pilotaj și strategiei, ori alegerea pneurilor sunt factori extrem de importanți în verdictul întrecerii. Fără să mai vorbim despre adaptabilitatea pilotului la configurația circuitului și afinitatea acestuia pentru traseul respectiv. Nivel: mediu/avansat. Grad de încredere: 6-7/10. 
 


Pariuri speciale

În acest caz trebuie să previzionați, de exemplu, naționalitatea învingătorului, dacă ambele mașini ale unui constructor vor termina cursa, ori existența unor evenimente deosebite (safety-car, steag roșu de oprire a cursei...).Sunt pariuri în cazul cărora nici măcar statutul de avansat nu vă oferă un grad mare de acuratețe al predicției. Nivel: avansat. Grad de încredere: 2-4/10.

Descoperă cele mai bune ponturi pariuri sportive, printre care și pronosticuri din Formula 1!

 

3. ASPECTE DE LUAT ÎN CONSIDERARE LA ANALIZA UNEI CURSE DE FORMULA 1

3.1 Pilotul aflat în pole-position câștigă în 50% din cazuri

Statisticile arată faptul că în 50% din cazuri pilotul care a terminat pe primul loc sesiunea de calificări și implicit pornește în cursă de pe primul loc, reușește să iasă câștigător. Nu trebuie să fii vreun geniu ca să-ți dai seama de ce acest lucru este destul de logic. Din moment ce pilotul respectiv a reușit să fie mai rapid decât restul în calificări, de ce n-ar reuși acest lucru și în cursa propriu-zisă? Mai ales că în calificări toți piloții au pornit de pe picior de egalitate, dar în cursă cel aflat în pole-position are evident un avantaj față de restul. 


De ce unii tipsteri n-au curajul de a merge pe favorit? 

Dacă la o cursă (de orice fel) cu 20 de concurenți îți este oferit un pariu cu șanse de reușită de 50% ai plasa acel pariu? Cei mai mulți pariori ar face-o, dar chiar și așa unii tipsteri sau pariori specializați pe Formula 1 se feresc de astfel de pariuri pe favoriți deoarece cotele sunt uneori destul de mici. În mintea lor este mai bine să riște pe un alt pilot pentru un câștig potențial mai mare, decât să meargă pe pilotul aflat în pole-position. 

Trebuie totuși să ții cont și de piloții angrenați în cursă și de pozițiile lor de start. Acest aspect este valabil la orice fel de cursă de mașini, nu doar la Formula 1. Deși poate părea ilogic, sunt anumiți piloți care se simt mai bine atunci când pe umerii lor nu apasă acea presiune care vine o dată cu statutul de favorit. Astfel de piloți ar putea să se descurce mai bine dacă pornesc de pe locurile 2-4, decât atunci când pornesc de pe prima poziție. Sau pur și simplu pot fi piloți care sunt mai buni la curse lungi, de anduranță, decât la sesiuni de calificare unde contează timpul scos pe un singur tur. Pe de altă parte pot fi și piloți care sunt foarte buni în calificări, dar care nu reușesc să fie la fel de buni și în cursă. 
 


Lipsa de noroc este motivul pentru care cei aflați în pole-position câștigă doar în 50% din cazuri 

Dacă obișnuiești să urmărești des curse de Formula 1, atunci ști că lipsa de noroc poate costa victoria. Pot apărea probleme tehnice, probleme la boxe sau poate liderul nu este suficient de concentrat și face o eroare. De asemenea pot apărea factori externi precum o ploaie torențială care să dea calculele hârtiei peste cap. Dacă ne gândim la toți acești factori, atunci ne putem da seama de ce unele persoane evită să parieze pe favoriți. Șansele ca să apară astfel de probleme sunt cam egale pentru toți concurenții, dar diferența este că favoritul are o cotă mult mai mică la victorie decât restul. 


3.2 Ce decizii să iei în funcție de modul în care se desfășoară cursa

Dacă urmărești mereu cursele de Formula 1, deja cam ști ce se poate întâmpla pe durata unei curse și ce fel de probleme ar putea duce la eventuale surprize. Cu cât capeți mai multă experiență, cu atât vei putea să anticipezi mai bine apariția unor situații neașteptate. Este bine ca la astfel de curse să mergi pe instinct, deoarece nu prea există o formulă magică pe care s-o aplici.

Să zicem că în cazul unei ploi poți anticipa modul în care cursa se va desfășura mai departe dacă ști cam cum se comportă echipele și piloții în astfel de condiții. Dar un eventual accident sau o problemă tehnică sunt mai greu de anticipat, asta exceptând situațiile în care ști din avans că pilotul respectiv se confruntă cu anumite probleme. 

Joacă la pariuri sportive online cu un super bonus de bun venit în 2024!

De exemplu comentatorul ar putea spune în timpul cursei că liderul se confruntă cu o anumită problemă la mașină și este nevoit să intre la boxe în tururile următoare. Dacă ai pariat pe el înainte de startul cursei, n-ar fi o idee rea să închizi pariul în cazul unui astfel de anunț sau să pui contră. Acum depinde și cât de serioasă pare problema; rămâne ca tu să hotărăști care este cea mai bună decizie. Dar dacă liderul abandonează pentru că pur și simplu iese în décor, atunci o astfel de situație nu prea aveai cum s-o anticipezi. 

Este o idee bună să urmărești și statistici live de la cursa respectivă. Poate că la un moment dat liderul începe să piardă teren, iar cel din spatele său câștigă 2-3 secunde la fiecare tur. Este bine să fii la curent cu astfel de statistici pentru a ști dacă este o idee bună să pui un anumit pariu live sau nu. Dacă te miști repede ai putea reacționa chiar înaintea caselor de pariuri, iar astfel poți beneficia de cote destul de tentante.

 

4. SFATURI UTILE ATUNCI CÂND PARIEZI PE FORMULA 1


Nu te lăsa influențat de știrile și informațiile care apar înaintea unui Grand Prix

Cel mai concludent şi recent exemplu vine de la Jos Verstappen, zvonindu-se la o etapă din 2015 înaintea calificărilor că Ferrari ar fi fost interesată de el. În loc ca asta să-l motiveze pe Verstappen, făcându-l să concureze mai bine, olandezul a obţinut cea mai slabă clasare din acel sezon în calificări, abandonând în cursă. Sigur, dacă este vorba despre o ştire oficială, conform căreia o echipă şi-a îmbunătăţit monopostul sau va avea o strategie câştigătoare, puteţi arunca un ochi pe acea ştire, pariind ca atare.
 

Nu întotdeauna cel care a câștigat calificările se va impune și în cursă

Un alt sfat pe care îl voi oferi pentru a afla cum să câştigi pariind pe Formula 1 , sau, mai degrabă, cum să nu pierzi, este acela de a nu miza pe faptul că pilotul care a câştigat calificările va avea şi cel mai bun timp în cursă. Regimul din calificări este total diferit de cel din cursă şi aici ne referim mai ales la uzura cauciucurilor. 


Ai grijă la cursele care au loc în condiții speciale!

Fii foarte atent mai ales la cursele pe ploaie şi fii întotdeauna pregătit să profiţi. Asta fiindcă liderul poate conduce detaşat cursa, toate indiciile dându-l câştigător. Doar că riscurile ca unul din cei 20 piloţi să abandoneze devin mai mari pe ploaie, iar dacă incidentul se soldează cu multe resturi pe pistă, intervenţia safety car-ului s-ar impune. Asta oferă ocazia ca distanţa dintre monoposturi să fie de cel mult o secundă. Practic, după ieşirea maşinii de siguranţă vom avea un alt start, liderul din acel moment putând fi cu uşurinţă depăşit.
 

Cel mai rapid în calificări nu va alerga și cel mai rapid tur 

Multe case de pariuri online oferă posibilitatea să pariezi pe pilotul care va reuși cel mai rapid tur. Logica ți-ar putea sugera că va fi același pilot care a reușit cel mai bun timp în calificări, dar acesta de obicei nu este un pariu recomandat. Dacă pilotul respectiv reușește să țină de prima poziție la începutul cursei, atunci el nu prea va avea motive să forțeze. Acesta va fi mai degrabă interesat să-și păstreze prima poziție și să conserve avansul față de urmăritori, dar fără a-și asuma riscuri inutile care ar putea duce la o greșeală de pilotaj și implicit la un abandon. Pe de altă parte, cei aflați în spatele lui ar putea avea motive să forțeze și este destul de probabil ca unul din urmăritori să fie cel care reușește cel mai rapid tur de pistă. 

Consultă statistici de fiabilitate 

Să presupunem că un anumit pilot a câștigat sesiunea de calificări și vrei să pariezi pe el că se va impune și în cursă. Înainte de a face acest lucru este bine să consulți câteva statistici. În primul rând vezi de câte ori a mai fost în pole-position în trecut și de câte ori a reușit să câștige cursa într-o astfel de situație. De asemenea vezi cât de bine s-a descurcat la cursele trecute. Nu în ultimul rând, este important și ce a făcut pe pista respectivă în anii precedenți. Dacă și în trecut acesta a avut rezultate foarte bune pe o anumită pistă, înseamnă că se simte destul de bine în acea locație.  

 

5. CASE DE PARIURI, TRANSMISIUNI LIVE ȘI SITE-URI DE INFO

În încheierea acestui articol îți voi arăta unde poți paria pe cursele de Formula 1, unde poți urmări live video cursele și sesiunile de calificări, dar și unde găsești cele mai noi informații și știri din domeniu.


Agenții la care poți paria pe Formula 1

Cursele de Formula 1 pot fi găsite în oferta oricărei case de pariuri cât de cât decentă, dar noi le recomandăm în special pe următoarele 5 pentru că au o ofertă mai bogată, cote mai bune, promoții mai tentante etc. Deci per total oferă servicii de o calitate superioară:Transmisiuni live video pe Formula 1

Fără îndoială cel mai bun mod de a urmări cursele de Formula 1 și sesiunile de calificări este la televizor pe canalele Dolce Sport, pentru că este singura metodă care garantează cea mai bună calitate video. Nu știu vreo casă de pariuri online care să transmită live video aceste curse, și nici vreun site gratuit cu autorizație. Există site-uri care oferă live stream prin Flash sau Sopcast, dar de regulă aceste transmisiuni conțin multe reclame, se blochează, iar calitatea nu este foarte bună. Pentru mai multe informații despre modul în care poți găsi un live stream gratuit pe net recomand acest articol.


Site-uri de informații

Rezultatele unei curse în timp real pot fi urmărite atât în fereastra de pariuri live a caselor de pariuri licențiate, cât și pe Flashscore în secțiunea Motorsport. În ceea ce privește site-urile cu informații utile recomand:

  • Formula 1.com - Este site-ul oficial al competiției, astfel încât aici vei găsi foarte multe știri și informații de actualitate. Tot aici poți consulta tot felul de statistici complexe, atât de actualitate cât și din trecutul îndepărtat.
  • BBC.com - Cei de la BBC au pe site-ul lor o secțiune întreagă destinată sporturilor cu motor pe care îți recomand și ție să arunci un ochi.
  • Skysports.com - Și această publicație britanică acoperă tot ce ține de Formula 1, iar uneori vom găsi știri diferite față de cele de pe BBC ținând cont că sunt două site-ui foarte importante de pe continente diferite care de regulă au informații mai multe despre piloții din zonă.
  • Motorsport.com - Este un site dedicat integral sporturilor cu motor, putând fi în multe momente o sursă bună de informare.
  • Automarket.ro - Iar dacă ești în căutarea unui site românesc cu informații relevante, atunci recomand Automarket deoarece au multe știri de actualitate.

TOP CASE DE PARIURI ONLINE PENTRU PARIURI PE FORMULA 1

Case de pariuri online recomandate

Betano
L1170664W000663
500RON bonus la pariuri sportive
Deschide cont și încasează până la 500 RON la pariuri sportive Betano!
Deschide cont
Se aplică T&C
Superbet
L1160659W000328
100% până la 500RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonus de 500RON la depozit!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
Mozzart Bet
L1203414W001173
200% până la 1750RON
Încasează bonusul Mozzartbet de 50 FS fără depunere + până la 1750RON
Deschide cont
Se aplică T&C
MrBit
L1213854VW001295
100% până la 200RON
Încasează un bonus de bun venit de 100% până la 200RON la MrBit!
Deschide cont
Se aplică T&C
Winmasters
L1160650W000194
până la 400RON
Încasează bonusul Winmasters de până la 400 RON
Deschide cont
Se aplică T&C

 


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX