1. Home »
 2. Incepatori »
 3. Cum să analizezi rezultatele pariurilor tale utilizând metoda de simulare Monte Carlo

Cum să analizezi rezultatele pariurilor tale utilizând metoda de simulare Monte Carlo

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-02 09:10:00

image Cum să analizezi rezultatele pariurilor tale utilizând metoda de simulare Monte Carlo

Metoda de simulare Monte Carlo este destul de necunoscută în rândul pariorilor din România, dar este cea mai bună unealtă pentru a analiza rezultatele tale la pariuri și pentru a anticipa rezultatul pariurilor viitoare. Aceasta poate părea un pic complicată la prima vedere, dar dacă citești cu atenție articolul vei vedea că nu este așa dificil de înțeles și de implementat. 

Unde încep cei mai mulți pariori să joace la pariuri sportive online? Află acum!

1. CE ESTE METODA DE SIMULARE MONTE CARLO?

Metoda de simulare Monte Carlo este o tehnică statistică utilizată în modelarea sistemelor probabilistice și determinarea unei varietăți de rezultate. Ea a fost inventată de către matematicianul Stanislaw Ulam după al Doilea Război Mondial. Acesta a fost inspirat din povestea unui unchi al său căruia îi plăcea să își încerce norocul la cazinoul din Monte Carlo, care pe vremea aceea era unul dintre cele mai cunoscute la nivel mondial.

În zilele noastre această metodă de simulare este utilizată în tot felul de domenii, de la fizica particulelor și până în finanțe, dar rămâne o metodă populară și când vine vorba de jocuri de noroc, indiferent că este vorba de jocuri de cazino sau pariuri sportive. Totuși este drept că ea este folosită mai mult de pariorii profesioniști care joacă doar pariuri single și care țintesc un profit pe termen lung. Dacă ești genul de parior care pune bilete de 1 metru pe 2RON, nu prea ai ce face cu această metodă.

 

1.1 Care este rolul ei în pariuri sportive?

Dar care este mai exact rolul ei în pariuri sportive? Ea este folosită pentru a afla în ce mod rezultatele tale precedente au fost influențate de noroc, și cum factorul random poate influența rezultatele viitoare. Dacă în ultimul an ai făcut profit la pariuri și ai un istoric ce conține toate pariurile plasate, atunci metoda Monte Carlo te va ajuta să afli cât de mult a contribuit soarta la respectivele rezultate. De asemenea, dacă ai un model de analiză a probabilităților de câștig a fiecărui pariu în parte, metoda de simulare Monte Carlo te ajută să afli dacă așteptările tale sunt sau nu conform cu realitatea.

Cum face asta? Simplu, printr-un număr foarte mare de simulări care iau în considerare atât informațiile introduse de tine, cât și factorul de random care inevitabil are un rol important în pariuri sportive. Probabil că o singură simulare ar genera rezultate destul de aleatorii, dar când faci 1,000 sau 10,000 de simulări atunci media acestora este mai mult decât relevantă. Iar exact acest lucru face metoda Monte Carlo - efectuează într-un mod simplu foarte multe simulări luând în considerare cota fiecărui pariu în parte, valoarea așteptată și factorul de random. Dar nu vei înțelege despre ce este vorba decât dacă îți arăt un exemplu concret, așa că hai să trecem la treabă.

Pentru ca informațiile oferite să fie mai ușor de urmărit, eu voi lua în considerare doar 10 pariuri (deși în mod normal ar trebui câteva sute pentru rezultate optime), și mă voi folosi de programul Microsoft Excel pentru a face această simulare.

 

2. ANALIZA PERFORMANȚEI LA PARIURI SPORTIVE

Fiecare parior profesionist are ca obiectiv găsirea de pariuri de valoare, adică pariuri unde cota oferită este mai mare decât probabilitatea reală de succes al respectivului pariu. De exemplu găsesc 100 de pariuri de cotă 2.10, unde consider că fiecare pariu are o probabilitate de câștig de 50%, deci anticipez că voi câștiga 50 din cele 100 de pariuri. În situația aceasta, voi lua ca punct de reper o cotă medie normală de 2.00, pentru că la acea cotă aș scoate o valoare de 1.00. Este la fel de adevărat că dacă aș lua în considerare payout-urile oferite de către casele de pariuri, atunci la un payout de 95% pariul respectiv ar avea o cotă de 1.90.

Dar pe mine mă interesează cota găsită de mine în raport cu cota reală necesară obținerii unei valori de 1.00. Deci în situația de mai sus iau ca puncte de reper cotele găsite de 2.10 și cotele normale de 2.00, deci în această situație valoarea așteptată este de 5% sau 1.05 (2.10 / 2.00). Dacă plasez fiecare pariu pe o miză de 1$ și o cotă de 2.10, și câștig 50 așa cum am anticipat inițial, la 100$ mizați voi face un profit de 5$ (5%).  La fel, un pariu de cotă 3.50 unde cota reală o anticipez la 3.00, are o valoare așteptată de16.67%.

Pentru testul meu voi lua în considerare zece pariuri după  cum urmează:

Conform situației de mai sus, anticipez un profit de aproape 4% (3.93%) după ce cele zece pariuri vor fi decise. Dar simularea Monte Carlo îmi dă oare dreptate? 

 

3. EFECTUAREA UNEI SIMULĂRI MONTE CARLO ÎN PARIURI SPORTIVE

Efectuarea unei simulări Monte Carlo într-o aplicație precum Excel nu este ceva prea greu de făcut, dar trebuie să știi să folosești Excel bine (și nu mă refer doar să poți uni niște celule sau să poți boldui un text). Dar îți voi arăta exact ce trebuie să faci, pentru a te putea descurca chiar și cu cunoștințe minime de Excel.
 

Pasul 1. Calculează probabilitatea de câștig pe care crezi că o are fiecare pariu

Aceasta trebuie să fie exprimată printr-o valoare decimală cuprinsă între 0 și 1. Pentru a găsi această valoare, se împarte ” 1 ” la cota corectă (cea pentru o valoare de 1.00). Conform tabelului de mai sus vine cam așa:

 • Pariu 1: 1 / 2.00 = 0.500
 • Pariu 2: 1 / 1.95 = 0.513
 • Pariu 3: 1 / 4.16 = 0.240
 • Pariu 4: 1 / 1.90 = 0.526
 • Pariu 5: 1 / 1.58 = 0.633

Și tot așa și pentru restul pariurilor.
 

Pasul 2. Folosește funcția ”RAND” din Excel pentru a stabili un număr random între 0 și 1 pentru fiecare pariu.

În dreptul fiecărui pariu trebuie asociat un număr random cuprins între 0 și 1. Acest lucru se face cu ajutorul funcției ”RAND”, dar cel mai bine este să îți arăt un exemplu. În poza de mai jos  poți vedea cum arată tabelul cu cele 10 pariuri ale mele. Prima coloană conține cotele corecte, a doua conține probabilitățile de câștig (pe care le-am explicat mai sus), iar pe coloana a treia trebuie trecute numerele random. La mine căsuța ”D2” corespunde cu cea unde voi trece numărul random pentru primul pariu. De aceea în această căsuță am scris: 

 • =RAND()

Astfel îmi este generat aleatoriu un număr pozitiv mai mic decât 1. Apoi am dat click stânga pe colțul de jos al căsuței, și am tras în jos pentru a copia funcția și în dreptul celorlalte pariuri. 

table-2.png

Acum în căsuța ”E2” vreau să mi se genereze automat următoarea informație. Dacă probabilitatea de câștig este mai mare decât numărul random, atunci vorbim de un pariu câștigător, deci vreau să fie trecut profitul, care este echivalent cu diferența dintre cotă și valoarea 1.00. Dacă de exemplu am o cotă de 1.95, atunci profitul va fi de 0.95. Dacă în schimb probabilitatea de câștig este mai mică decât numărul random, atunci vorbim de un pariu pierzător, și vreau să fie trecută valoarea ”-1”, adică faptul că am pierdut o unitate pe acel pariu plasat. Cum facem acest lucru? În cazul tabelului meu funcția pe care o voi trece în ”E2” arată cam așa:

 • =IF(C2>D2,B2-1,-1)

Prin traducere liberă,dacă valoarea din căsuța C2 este mai mare decât cea din D2, atunci îmi va fi afișată valoarea rezultată prin scăderea numărului 1 din valoarea căsuței B2. În caz contrar, va fi trecută valoarea ”-1”. Dacă folosești alte căsuțe, atunci va trebui să folosești literele și cifrele corespunzătoare acestora. Dacă totuși nu ai înțeles nimic, atunci mai bine lași ca în exemplul meu aceleași căsuțe și același text. Din nou,tragi de căsuța E2 în jos pentru a copia funcția și pentru celelalte pariuri. În cazul meu am copiat până la E11. 
 

Pasul 3. Adună profitul și pierderile tuturor pariurilor din simulare pentru a calcula randamentul

În căsuța E12 vreau să fie afișată suma valorilor căsuțelor de mai sus, deci am trecut următoarea funcție:

 • =SUM(E2:E11)

 

Pasul 4. Efectuează cât mai multe simulări și calculează media valorilor găsite

Pentru ca rezultatele să fie cât mai relevante, am nevoie de cât mai multe simulări. Sigur, putem da F9 și să notăm undeva fiecare valoare găsită, dar acesta este un proces destul de anevoios mai ales dacă vrem să facem 100 sau 1,000 de simulări. 

Din fericire am o soluție mai simplă. Selectează o căsuță din tabel (una neutilizată) și copie funcția pe care ți-am prezentat-o mai sus, cea cu suma: =SUM(E2:EE11). Eu am copiat-o în căsuța E15. Apoi selectează mai multe căsuțe în jos, și încă o căsuță la stânga (eu în situația dată am selectat de la D15 la E33). Apoi alege din meniul la Excel: ”Data” – ”What If Analysis” - ”DataTable

data-table-1.png

 

Se va deschide o fereastră precum următoarea:

data-table-2.png

La ”Row input cell” trebuie să lași gol, iar la ”Column input cell” trece o căsuță goală din fișierul tău. Eu am ales C15 (trebuie pus semnul ”$” în fața literei și numărului, ca în exemplul de mai sus).

Apoi ca prin magie se vor genera rezultate random pentru mai multe simulări. Eu am selectat 20 de coloane, deci am primit rezultatul la 20 de simulări.

rezultate.png

 

4. ANALIZA INFORMAȚIILOR CU MONTE CARLO

Făcând o medie între cele 20 de valori, obținem un profit mediu de 0,989%. Modelul meu de analiză prezentat în prima parte a articolului a generat un profit așteptat de 3.93%.

În situația de față probabil cel mai logic argument pentru aceste diferențe este faptul că am folosit pentru teste doar 10 pariuri, și doar 20 de simulări, ceea ce este destul de puțin. Am văzut pe forumuri din străinătate că sunt pariori profesioniști care includ în tabel rezultatele de la ultimele 2,000 de pariuri, și folosesc chiar și 100,000 de simulări pentru a putea obține rezultate cât mai apropiate de realitate.

Unde pariazã cei mai mulți pariori români în acest moment? Aflã acum!

Dacă după ce faci aceste simulări amănunțite tot există diferențe notabile între profitul așteptat de tine și profitul generat de simularea Monte Carlo, atunci înseamnă că modelul tău de analiză nu este chiar corect și trebuie îmbunătățit. Din fericire aceste simulări te ajută să îți dai seama unde este greșeala; dacă profitul așteptat de tine este mai mare decât cel generat la simulări, înseamnă că ai așteptări prea ridicate și consideri că pariurile tale au o probabilitate mai mare de câștig decât au în realitate. Dacă profitul așteptat de tine este mai mic decât cel obținut la simulări, înseamnă că lucrurile stau chiar invers și ești mai pesimist decât ar trebui.

Dacă ai un model de analiză bine pus la punct, atunci te poți folosi de simulările Monte Carlo pentru a analiza și pariurile deja decise. Dacă ai obținut un profit mai mic decât cel generat de simulări, înseamnă că norocul nu prea ți-a surâs. Dacă în schimb ai obținut un profit mai mare decât trebuia, înseamnă că norocul a fost de partea ta.

 

5. CONCLUZII FINALE DESPRE SIMULĂRILE CU MONTE CARLO

Deci cum ai putut vedea,  metoda de simulare Monte Carlo este utilă în multe situații:

 • pentru a anticipa ce profit / pierderi îți vor aduce următoarele pariuri

 • pentru a vedea dacă modelul tău personal de analiză genereză rezultate conforme cu realitatea
 • pentru a vedea dacă rezultatele pariurilor tale decise au fost influențate de noroc, și în ce proporție.

Informațiile prezentate aici nu sunt chiar pentru orice parior de rând, iar dacă ești genul care pune 2RON pe un bilet cu 20  de meciuri în speranța că va da lovitura vieții, atunci nu am pretenția să înțelegi prea bine rostul acestei metode de simulare. Ce îți pot spune este că din ce am văzut pe forumuri și site-uri din străinătate, mulți pariori profesioniști o folosesc, dar aici desigur mă refer la cei care joacă numai pariuri single și țintesc un profit pe termen lung, așa cum am spus și în prima parte a articolului. 

 

Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX