Sunt pariorii obligați la plata CAS și CASS pentru veniturile din jocuri de noroc?
2018-01-17 14:24:07
Pentru că în ultimele zile prin presă au apărut tot felul de știri cum că persoanele care obțin venituri din jocuri de noroc peste nivelul a 12 salarii minime pe economie, adică 22.800 Ron, sunt nevoite să depună până pe 31 ianuarie 2018 declarația 600 pentru a fi luate în calcul la plata CAS și CASS, am încercat să obținem niște lămuriri de la ANAF cu privire la acest aspect.
De ce? Pentru că în codul fiscal nu se pomenește de veniturile din jocuri de noroc ca purtătoare de CAS și CASS și am vrut să dezlegăm acest mister, cine are dreptate, presa sau codul fiscal?
La contribuția datorată asigurărilor sociale (CAS), codul fiscal face referire la următoarele categorii supuse acestei contribuții:
Art. 137 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
c) indemnizații de șomaj;
d) indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Deci nici urmă de venituri din jocuri de noroc.
Mai departe, trecem la contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate (CASS), codul fiscal face referire la următoarele categorii supuse acestei contribuții:
Art. 155 - Categorii de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, definite potrivit art. 76, realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România.
(2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:
a) venituri din activități independente, definite conform art. 67 și 67.1;
b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investiții, definite conform art. 91;
e) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 116.
Din nou, nicio referire la veniturile din jocuri de noroc.
Dar poate veniturile din jocuri de noroc sunt cuprinse la litera f) venituri din alte surse și de asta presa pomenește de ele.
Greșit, iată ce spune articolul 114:
Art. 114 - Definirea veniturilor din alte surse
(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 61 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu.
Face trimitere la art. 61 care cuprinde următoarele categorii:
Art. 61 - Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
b) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
c) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investiții, definite conform art. 91;
e) venituri din pensii, definite conform art. 99;
f) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
g) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
h) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
Deci veniturile din alte surse cuprind veniturile care nu se regăsesc la art. 61, lit. a-h. Pe noi ne interesează veniturile din jocuri de noroc care sunt trecute la art. 61 lit. g, deci excluse din categoria Venituri din alte surse.
Deja devine clar faptul că veniturile din jocuri de noroc nu intră în categoria celor pentru care se datorează CAS și CASS.
După această trecere prin codul fiscal am trimis un reprezentant Pariurix la o întâlnire cu ANAF-ul, întâlnire în cadrul căreia a fost pusă această întrebare, iar reprezentantul a avut inspirația să înregistreze răspunsul care poate fi ascultat aici.
Chiar dacă nu este o calitate foarte bună, considerăm că se poate înțelege răspunsul primit care confirmă ce scrie în codul fiscal și nu ce spune presa.
Înregistrarea de un minut poate fi ascultată aici:
https://vocaroo.com/i/s04LpUIARND6
Dar dorind și ceva oficial, am solicitat și un răspuns scris din partea celor de la ANAF, contactându-i prin formularul de asistență online disponibil în Spațiul Privat Virtual.
După câteva zile, iată și răspunsul lor:
În concluzie, trecând peste elementele tehnice stufoase prezentate din codul fiscal dar necesare pentru a clarifica problema, nu trebuie să credem orice scrie presa, de multe ori neinformată, lucrurile sunt clare, din punctul nostru de vedere, al pariorilor, revoluția fiscală nu ne afectează, avem în continuare aceleași obligații ca anul trecut, să depunem în termen declarația 200 (mai multe despre ea găsiți aici: Cum completăm şi depunem Declaraţia 200) și să achităm în termen de 60 de zile de la primirea deciziilor de impunere impozitul datorat care ar trebui să fie de 1% aplicat asupra fiecărui venit brut, asta dacă am retras de fiecare dată sub 66.750 lei.
Nu suntem obligați nici la depunerea formularului 600 și nici la plata CAS și CASS.
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
200RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii