Cum se calculează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc?

2022-01-19 14:02:00 40,9k 0

O întrebare pe care tot mai mulţi şi-o pun, dar de ce?

Codul Fiscal este destul de clar în această privinţă pentru că la articolul 110, alin (10), avem prezentat modul de calcul al impozitului:

(10) Impozitul anual datorat pentru veniturile din jocuri de noroc prevăzute la alin. (7) se determină prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

Joacă la pariuri online >>> impozit reținut la sursă, taxă 0% la plasarea biletului dar și la depuneri / retrageri

Sursă: Static.anaf.ro

Cu toate astea, tot mai mulţi pariori ne-au semnalat în ultima perioadă că le vin decizii de impunere care CUMULEAZĂ veniturile şi abia apoi aplică impozitul potrivit cotelor de mai sus, ceea ce duce la încadrarea într-un alt prag.

                Astfel, luând un exemplu ipotetic, presupunând că am retras într-un an de 20 ori câte 10.000 Ron de la o casă de pariuri online, deci în total 200.000 Ron, conform Codului Fiscal impozitul se calculează astfel:

  • retragarea 1: 10.000  Ron x 1% = 100 Ron impozit;
  • retragerea 2: 10.000  Ron x 1% = 100 Ron impozit;

şi aşa mai departe cu celelalte 18 retrageri, deci un total de plată de 100 x 20 = 2.000 Ron.

În schimb, unele agenţii ANAF se pare că interpretează altfel Codul Fiscal şi calculează astfel impozitul, cumulând cele 20 de retrageri: 667,50 + (200.000-66.750) x 16% = 21.987,50 Ron, ceea ce generază un impozit de aproape 11 ori mai mare.

                Pentru lămurirea acestei probleme, am solicitat o clarificare de la ANAF în acest sens prin intermediul unui formular de asistenţă din Spaţiul Privat Virtual.

                Răspunsul primit nu a fost de natură să clarifice prea mult lucrurile, constând practic în repetarea articolului 110, alin. (10).

Nemulţumiţi de răspuns, am revenit cu o nouă solicitare, cerând informaţii suplimentare, plus chiar un mod de calcul în cazul a trei retrageri de câte 50.000 Ron, şi de data aceasta putem spune că suntem pe deplin lămuriţi asupra modului de calcul al impozitului.

                După ce în primă instanţă se face referire din nou la acelaşi art. 110, alin (10), cu accentuarea expresiei fiecare venit brut primit


răspunsul intră în detalii, prezentându-ne şi modul de completare al declaraţiei 200 (detalii suplimentare găsiţi aici: https://pariurix.com/cum-declari-castigurile-din-pariuri-si-cum-depui-declaratia-200-la-anaf.html) unde, din nou, se accentuează aceeaşi expresie: se declară fiecare venit brut primit:

La final, răspunsul celor de la ANAF atinge oarecum şi situaţia ipotetică pe care am prezentat-o, cea cu cele 3 retrageri de câte 50.000 Ron, dar fără un mod concret de calcul:

Se accentuează, din nou, expresia: fiecare venit brut primit  şi ni se recomandă ca în cazul celor 3 venituri (retrageri) să completăm trei cartuşe din cadrul declaraţiei 200, chiar dacă sunt obţinute de la acelaşi organizator.

                Cât despre modul de calcul efectiv, nu aveam mari aşteptări la un răspuns concret întrucât nu face parte din categoria informaţiilor cu caracter general, o astfel de informaţie fiind considerată confidenţială.

 

În concluzie, după cele două solicitări trimise electronic către ANAF şi având la dispoziţie şi art. 110, alin. (10) din Codul Fiscal, considerăm că problema modului de calcul al impozitului aferent veniturilor din jocuri de noroc este pe deplin lămurită.

                În cazul în care deciziile pe care le primiţi nu respectă art. 110, alin. (10) din Codul Fiscal şi impozitul este calculat după CUMULAREA veniturilor şi nu pe FIECARE venit în parte, vă sfătuim să depuneţi contestaţie.

DESCOPERĂ TOP CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE!

Te-ar putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult