1. Home »
  2. Impozit »
  3. Avem reținere la sursă pentru retragerile online

Avem reținere la sursă pentru retragerile online

Adrian.David
Adrian.David

2018-03-27 16:52:02

image Avem reținere la sursă pentru retragerile online

Vestea cea mare pe care toți pariorii online o așteptau de câțiva ani încoace iată că a sosit. Vineri, 23 martie 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 260 Ordonanța de Urgență nr. 18 care aduce modificări majore în ceea ce privește modul de reținere al impozitului pe retragere, acesta fiind reținut direct la sursă de acum încolo! Aveți aici linkul către documentul oficial:

Monitorul Oficial nr. 260 / 23.03.2018 în care a fost publicată Ordonanța de Urgență


Modificări importante aduse impozitului la pariuri sportive online!

Nu stau să vă plictisesc cu multe detalii pentru că ordonanța este destul de stufoasă. Ce trebuie să reținem este următorul punct din această ordonanță, cu implicații majore asupra noastră, a celor care pariază online:
 

Mai mult de atât, la finalul ordonanței se precizează că impozitarea la sursă intră în vigoare chiar din ziua publicării ordonanței în Monitorul Oficial, adică din data de 23.03.2018:

 

Ce presupune această știre despre impozitarea pariurilor sportive la sursă?

Începând cu data de 24 martie 2018 nu mai avem grija impozitului pentru că agențiile online sunt obligate să îl rețină la sursă, adică în momentul în care noi vom efectua o retragere, vom primi în cont/ Skrill/ card/ Neteller/ la ghișeu (în funcție de modul în care retragem) mai puțin cu 1%, impozitul fiind reținut automat de casa de pariuri online.

Ca atare, retragerile pe care le vom efectua după data de 23.03.2018 nu le vom mai declara la ANAF în vederea calculării și plății impozitului, pentru că această grijă cade de acum încolo pe umerii caselor de pariuri online. Intrăm și noi, pariorii online, în rândul lumii, la fel ca pariorii din offline care nu au nicio grijă în ceea ce privește impozitul.


Cum s-au adaptat agențiile licențiate acestei schimbări?

Am așteptat câteva zile înainte de a scrie această știre pentru a afla și reacțiile caselor de pariuri online, să vedem dacă ele se raliază prevederilor acestei ordonanțe încă din prima ei zi de aplicare sau vor fi ceva întârzieri în aplicarea ei.


Betano vine cu o surpriză pentru pariori

Prima care a percutat la această Ordonanță de Urgență a fost Betano.comcare va reține și va vira, în numele participanților la jocurile de noroc online, impozitul aferent veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la aceste activități, respectiv 1% din fiecare retragere având valoarea de până la 66.750 Lei.

Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

Tranşe de venit brut

- lei -

Impozit

- lei -

până la 66.750 , inclusiv

1%

peste 66.750 - 445.000, inclusiv

667,5 + 16% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750

peste 445.000

61.187,5 + 25% pentru ceea ce depăşeşte suma de 445.000

 

Însă surpriza vine cu privire la retragerile efectuate în weekendul 24-25 martie 2018, așa cum reiese din mesajul primit de la Betano.com

Cu privire la procesarea retragerilor din weekend-ul 24-25.03.2018,  dorim să vă informăm că s-a hotărât ca toate cererile de retragere solicitate în acest interval de timp, să fie procesate fără a se aplica impozitul aferent acestor tranzacții. 

După cum deja se cunoaște, s-a aprobat o nouă lege cu privire la aplicarea impozitului la sursă, aferent veniturilor obținute din jocurile de noroc on-line, încă din data de 24/03/2018 orele 00:00.

În semn de bunăvoință, Betano le va procesa în forma solicitată de dvs. iar acel impozit aferent lor se va achita de către noi.

Începând de azi (26 martie 2018)  orice retragere solicitată de dvs. și finalizată va fi impozitată pe baza baremului de calcul  impus de ANAF ( până la 66.750 Ron, inclusiv - 1% din retragere, etc)

Pentru tranzacțiile efectuate până la date de 23 martie, inclusiv se va completa ca și până acum declarația 200 direct la sediul A.N.A.F.-ului.

Această lege se aplică pentru situația veniturilor din anul 2018 ce vizează declarația de venit pe anul 2019.

Veniturile obținute din jocurile de noroc în anul 2017 se declară până la data de 25 mai, inclusiv, prin vechea procedură.
- mesaj de informare din partea staff-ului Betano.com

Ce este de reținut de aici este următorul fapt: cine a retras până pe 25 martie 2018 de la Betano.com a primit suma retrasă întreagă, fără a i se reține impozitul.

 

Un alt operator online, Unibet.ro, vine cu o surpriză și mai mare:

Unibet a decis că în perioada 23 martie – 30 iulie 2018 să plătească taxele pentru fiecare retragere de până la 66.750 RON. Astfel, jucătorii vor primi în cont întreaga sumă retrasă, iar Unibet va plăti pentru ei impozitul de 1% gratuit.”

Poate cea mai mare surpriză vine de la NetBet.ro care, printr-un email, ne comunică următoarele:

Din 23 martie 2018, au intrat în vigoare noile reglementări fiscale privind impozitarea la sursă a câștigurilor din jocurile de noroc organizate la distanță, publicate în Ordonanța de Urgență a Guvernului Nr. 18 din 15 Martie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 260.

 Ne dorim ca jucătorii să aibă o experiență de joc cât mai plăcută pe platforma noastră, de aceea, am decis să plătim impozitele aferente tuturor retragerilor de până la 66.750 RON inclusiv, în numele jucătorilor noștri!

Nici SportingBet.ro nu se lasă mai prejos, iată ce ne comunică printr-un email:

Stimati clienti,

Din 23 martie, sportingbet reține la sursă impozitele pentru veniturile din jocuri de noroc, conform noilor reglementări fiscale intrare în vigoare. Astfel, nu trebuie să-ți faci griji, nicio sumă nu va fi dedusă din retragerile tale, noi vom plăti taxele pentru tine. Deci nu doar ca nu trebuie să mai depui declarațiile anuale de venit pentru câștigurile obținute începând cu 23 martie, dar sportingbet îți acoperă și taxele pentru aceste sume.

Astfel, pentru orice retragere până în 65000 de RON vei primi întreaga sumă câștigată. Pentru retragerile efectuate în perioada 1 ianuarie 2018 – 23 martie 2018 va trebui să depui declarația unică la ANAF. 

Toate cele bune,
Echipa sportingbet

A venit și reacția celor de la Betfair.ro cu privire la impozitarea la sursă, mai bine mai târziu decât niciodată:

Informații privind impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la jocurile de noroc online.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 18/2018, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 260 din 23 martie 2018, începând cu 23 martie 2018 veniturile din jocuri de noroc online sunt supuse impozitării la sursă. 
În urma acestor noi prevederi, operatorii de jocuri de noroc online vor reține taxele aferente fiecărei retrageri efectuate în numele jucătorilor.
Ca atare, începând cu 23 martie 2018, Betfair a decis să suporte taxele jucătorilor, și nu să rețină din retrageri. Jucătorii Betfair vor primi, așadar, întreaga sumă pe care au retras-o din contul lor de pariuri Betfair. 
Pentru câștiguri din jocuri de noroc obținute între 1 ianuarie 2018 și 23 martie 2018, taxa datorată este determinată pe baza declarației de venit pe care jucătorii trebuie să o înregistreze la ANAF.

 

Află tot ce trebuie să știi despre impozit pariuri online și vezi cum se completează declarația 200!

O surpriză mai puțin plăcută vine din partea Winmasters

Iată cum a ales să interpreteze Winmasters prevederile OUG nr. 18 /2018:

“Având în vedere Ordonanța de Urgență a Guvernului Nr. 18 din 15 Martie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 260 din 23 Martie 2018, următoarele impozite vor fi aplicate tuturor retragerilor efectuate de către utilizatori:

Retrageri în sumă de până la 15.000 EUR (sau echivalent în alte monede)=1% impozit;

Retrageri de la 15.001 EUR până la 100.000 EUR (sau echivalent în alte monede)=16% impozit;

Retrageri în sumă de peste 100.001 EUR (sau echivalent în alte monede)=25% impozit.

Prin urmare, vă rugăm să aveți în vedere că, începând de Marți, 27 Martie, orele 00:01, fiecare retragere va fi impozitată conform grilei de mai sus, sumele reținute de winmasters fiind plătite către Bugetul de Stat (ANAF).

Impozitarea la sursă se va aplica pe durata procesului de aprobare a fiecărei retrageri, de către departamentul dedicat al winmasters, prin reținerea impozitelor aplicabile (conform grilei de mai sus) din soldul contului de utilizator. Din acest motiv, vă rugăm să vă asigurați că, după solicitarea de retragere, în contul dvs. de joc există suficiente fonduri pentru a acoperi impozitul aferent respectivei retrageri. Pentru a evita orice dubiu, găsiți mai jos câtva exemple de aplicare a impozitului:

Exemplu 1

Utilizatorul solicită o retragere în valoare de 100 RON, având în contul de joc suma de 500 RON. winmasters reține 1% (1% din 100 RON=1 RON) din suma rămasă în cont, aprobă și procesează retragerea. Utilizatorul primește 100 RON prin metoda de plată selectată, iar suma rămasă în contul de joc este 399 RON.

Exemplu 2

Utilizatorul solicită o retragere în valoare de 100 RON, având în contul de joc suma de 100 RON. winmasters nu poate procesa retragerea din moment ce suma rămasă în contul de joc este 0 (nu acoperă valoarea impozitului). În acest caz, utilizatorul este informat să anuleze cererea de retragere și să încerce din nou cu următoarea sumă:

Retragere de 99 RON;

Impozit 0,99 RON din contul de joc

Vă rugăm să rețineți că întreg procesul de mai sus va dura o perioadă limitată de timp, până când o soluție automată va fi implementată.

Vă mulțumim pentru înțelegere și rămânem la dispoziția dvs. pentru orice detalii ori nelamuriri.

Cu prietenie

Echipa winmasters”

- mesaj de informare din partea staff-ului Winmasters.com

Este evident că nu așa trebuie procedat, impozitul se reține din retragerea efectivă, exemplele lor fiind eronate.

Greşit:  

Utilizatorul solicită o retragere de 1.000 Ron, primeşte 1.000 Ron (retragerea întreagă) şi din contul de pariuri îi mai sunt luaţi încă 10 Ron. Deci balanţa contului de pariuri scade cu 1.010 Ron, iar pariorul primeşte ca retragere suma de 1.000 Ron. Un calcul simplu rezultă că, procentual, 10 / 1.010 = 0,99%, nicidecum 1%, aşa cum ar fi corect, conform exemplului următor.

Corect:  

Utilizatorul solicită o retragere în valoare de 1.000 RON, el trebuie să primescă suma de 990 Ron, winmasters trebuind să reţină 1% (1% din 1.000 RON =10 RON) din suma retrasă. Deci balanţa contului de pariuri scade cu 1.000 Ron, iar pariorul primeşte ca retragere suma de 990 Ron. Un calcul simplu rezultă că, procentual, 10 / 1.000 = 1%, corect conform legislaţiei.

Totuși, după câteva zile Winmasters revine cu un email prin care ne anunță că vor suporta ei impozitul, calculat în continuare eronat, dar deja pe noi, pariorii, nu ne mai interesează asta:

 

În urma notificării noastre oficiale privind impunerea impozitului pentru fiecare retragere, am dori să vă informăm că winmasters va plăti taxele aferente – în numele jucătorilor – pentru toate retragerile procesate după data de vineri 30 martie 2018, până la o nouă notificare.

Astfel, pentru toate retragerile solicitate până la suma de 66.750 RON / € 15.000, winmasters nu va mai reține impozitul din soldul utilizatorilor și se angajează să plătească taxele aferente impozitării pentru fiecare jucător.

Pe măsură ce vom primi semnale de la alte case de pariuri online vom actualiza acest articol.

 

Atenție dacă ai efectuat retragei la pariuri sportive înainte de 23 martie!

Referitor la ce avem de făcut cu privire la declarațiile ce trebuie depuse, de reținut un amănunt foarte important: dacă am efectuat deja retrageri în cursul anului 2018, adică până în 23 martie 2018 inclusiv, va trebui să depunem la anul DU – Declarația Unică.

 Cât privește modelul Declarației Unice pe care trebuie să o depunem pentru retragerile de anul trecut mai avem de așteptat maxim 30 de zile pentru emiterea ordinului care vizează această declarație.


Nu trebuie plătit CAS și CASS pe retragerile la pariuri sportive online!

În încheiere, pentru că în presă a fost reluată știrea eronată cum că pariorii sunt obligați la plata CAS și CASS, reiterez faptul (așa cum am scris și în acest articol Sunt pariorii obligati la plata CAS și CASS?) că nimic nu s-a schimbat în ceea ce ne privește, această ordonanță de urgență doar mută obligația plății impozitului pe retragere de la parior la operatorul de pariuri și schimbă formatul declarațiilor 600 și 200, unindu-le alături de alte declarații, în DU – Declarația Unică.

Modul de tratare din punct de vedere fiscal al veniturilor obținute din jocuri de noroc nu s-a schimbat, așa cum scrie clar și în Ordonanța de Urgență  nr. 18 / 2018:

(4) Nu se completează Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii pentru următoarele categorii de venituri:

e) venituri din premii şi din jocuri de noroc, a căror impunere este finală.

Concluzia este clară, pariorii nu vor depune declarația unică pentru retragerile efectuate după data de 23 martie 2018, ca atare nu vor avea nimic de plată, nici impozit (care este reținut automat) și nici contribuții sociale. Dacă în schimb ai solicitat în anul 2018 o retragere la pariuri înainte de 23 martie, vei avea de plătit anul viitor impozit pe respectivele retrageri.

PS. Iată că avem și o primă retragere cu impozit reținut la sursă.

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+122.4
Câștigate
60
Pierdute
31
2
Baicu Marius
+109.46
Câștigate
4
Pierdute
2
3
Curry
+95.24
Câștigate
13
Pierdute
12

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX