Ce sunt pariurile de tip betting exchange ?

2021-01-04 15:31:00 18,2k 0

Află ce sunt pariurile de tip betting exchange și vezi cum le poți folosi pentru a deveni chiar tu casa de pariuri! Acum tu poți stabili cotele și poți oferi pariuri alttor pariori! 

În discuțiile legate de pariuri, indiferent unde se poartă acestea, ați intâlnit cu siguranță în ultimii ani, tot mai des, expresia "betting exchange". Un număr tot mai mare de jucători au ințeles de-a lungul timpului ce avantaje oferă acest mod de a paria. Unii nu sunt interesați, mulți au fost doar curioși, dar și mai mulți au fost probabil descurajați de termenii noi și metodele diferite de a paria, cu care nu erau familiarizați pentru că nu le mai întâlniseră la o altă casa de pariuri. Acestora din urmă, Pariurix.com le propune acum un articol în care să explice cam tot ce înseamnă pariurile de tipul "betting exchange".

Click aici pentru a deschide cont la cel mai mare site de betting exchange!
 

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

 1. Ce înseamnă betting exchange?

 2. Unde putem realiza un pariu de tip bet-exchange?
  2.1 Betfair - gigantul din industria bet-exchange-ului

 3. De ce bet exchange?

 4. Pariuri back și lay

 5. Ce avantaje ne oferă betting exchange-ul?


1. CE ÎNSEAMNĂ BETTING EXCHANGE?

În primul rând să vedem ce inseamna acest termen. Traducerea în limba română este suficientă în acest caz: "schimb de pariuri", iar mai nou am auzit și un alt termen care a fost preluat inclusiv de ONJN: ”pariuri în contrapartidă”. Pentru a se realiza, orice pariu are nevoie de implicarea a două parți. Când plasăm un pariu la o casă de pariuri, o parte implicată o reprezintă jucătorul, iar cealaltă parte o reprezintă casa de pariuri care oferă cotele. Când vorbim de "betting exchange", vorbim de un pariu realizat între două persoane care pariază una împotriva celeilalte. În bet exchange casa de pariuri lipsește cu desăvârșire.

Pariurile se fac între jucători, cotele sunt oferite de către jucători, mizele sunt plasate de către jucatori. Pentru asta este nevoie doar de un loc special destinat, care afișează o interfață de joc, stabilește regulile jocului și facilitează întâlnirea virtuală dintre jucători. Un astfel de loc îl reprezintă casa de pariuri de tip betting exchange.

Betting exchange-ul este așadar o bursă de pariuri, sau mai simplu, "o piață". La piață cumpărăm sau vindem mere. La bet-exchange, "marfa" o reprezintă cotele. Aici ne putem așeza în fața "tarabei", în postura de clienți sau putem trece în spatele "tarabei", în postura de vânzători. Aici vindem cote și cumpărăm cote în speranța de a face profit. Facem un fel de bișniță legalizată. Putem scăpa pe parcurs de "marfa cumpărată" sau putem rămâne cu ea. Uneori marfa se dovedește a fi bună, alteori ea devine perisabilă și trebuie să o aruncăm la gunoi.
 

2. UNDE PUTEM REALIZA UN PARIU DE TIPUL BET-EXCHANGE?

Cum spuneam, ca să pariem unii împotriva celorlalți trebuie mai întâi să ne întâlnim. Avem nevoie de reguli bine stabilite și de o platformă online unde să găsim sportul, evenimentul sportiv și piața în care să jucăm. Intrarea într-un astfel de loc este gratuită. Atunci însă când vom câștiga o anumită sumă, vom fi nevoiți să plătim gazdei noastre un comision ce reprezintă un mic procent din câștigurile noastre. Este principiul prin care casele de pariuri de tip bet-exchange obțin profit și care este total opus celui de la casele de pariuri obișnuite. Dacă la un "bet-exchange" casa câștigă din profitul jucătorului, la o casă de pariuri normală ea este adversarul tău, cel care câștigă din pierderile tale.

De-a lungul timpului, mai multe site-uri specializate au încercat să ofere pariuri de tip bet-exchange. Unele au renunțat, altele continuă, cu mai mult sau mai puțin succes. Oricum din momentul în care piața de pariuri sportive din România a fost reglementată de către ONJN (află mai multe), la noi în țară a rămas un singur operator de betting exchange la care putem juca legal. Din fericire, acesta nu este chiar ”oricine”, ci este la acest capitol numărul 1 la nivel mondial. 

 

2.1 Betfair - gigantul din industria bet-exchange-ului

În anul 2000, doi tineri britanici ingenioși pe nume Andrew Black și Edward Wray lansau pentru prima dată pe piață termenul de bet-exchange, oferind ceva nou, nemaiîntâlnit până atunci în domeniul pariurilor. Lansarea Betfair (D.ONJN 1291/29.07.2016) a reprezentat un moment de cotitură în domeniul pariurilor, care a influențat într-un mod fără precedent această industrie.

De acum, nimeni nu mai putea rămâne impasibil și idiferent la ceea ce se întamplă pe piețele Betfair (deschide cont), despre care se spune că au o viteză de reacție mai rapidă la factori externi decât insăși bursa din Londra. În urma impactului, cei doi tineri câștigă "Ernst and Young Emerging Entrepreneur of the Year", iar peste numai 3 ani de activitate Betfair câștiga pentru prima dată "Queen's Awards for Enterprise", un titlu glorios pe piața economică britanică.

TOP CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE DE PARIURIX!

Astăzi, compania a ajuns un uriaș financiar. Având licențe în Londra dar și în alte țări precum Malta, Gibraltar sau Tasmania, Betfair este listată la bursa de valori londoneză, fiind apreciată la o valoare de peste 2,2 miliarde de dolari. Cu peste 4 milioane de jucători activi și cu tranzacții medii de zeci de milioane de euro la un singur eveniment important, cu o logistică impresionantă, susținută de 1800 de angajați, casa de pariuri a devenit una dintre cele mai puternice din lume, mulți considerând ca sinonime expresiile "bet-exchange" și Betfair.

Până în 2015 implicarea Betfair în România era una modestă, dar din momentul în care piața românească a fost reglementată de ONJN, acest operator a început să ne ia mult mai serios. În momentul în care a aplicat pentru o licență pe 10 ani, Betfair.ro a lansat și platforma în limba română, ceea ce cu siguranță este un mare plus. Astfel bookmaker-ul cunoaște de la an la  an o extindere tot mai mare și pe piața pariurilor de la noi, mai ales că tot mai mulți pariori români descoperă cu ce se ”mănâncă” betting exchange-ul. De aceea, orice explicație și orice discuție făcută de acum încolo în legătură cu bet-exchange va conține în mod implicit referire la Betfair. Află mai multe despre Betfair!


3. DE CE BET EXCHANGE?

Înainte de a discuta concret despre modul în care se pariază la Betfair (alți operatori de acest gen nu ne interesează din moment ce nu putem juca la ei), să vedem însă de ce și-ar dori cineva să facă acest lucru. Aici ar fi foarte multe de povestit, dar nu cred că are rost să o lungim prea tare. Pe scurt, principalele argumente ar fi acestea:

 • pentru că ai ocazia să pariezi pe cote corecte, neajustate de casele de pariuri, pe care le stabilești chiar tu.
 • pentru că poți să te implici într-un pariu atât din postura de jucător (care acceptă o ofertă), cât și din postura unei case de pariuri (care face o ofertă)
 • pentru că poți face trading, închizând în acest fel orice pariu inițial, în orice moment al jocului.
 • pentru că poți paria pe tipuri de pariuri unice, pe care nu le găsești în altă parte. De exemplu poți paria că un anumit eveniment NU va avea loc (cum ar fi de exemplu un scor corect de 2:1). Dar despre asta vom vorbi mai jos.
 • pentru că poți paria de un număr nelimitat de ori aceeași sumă de bani disponibilă, pe o anumită piață, prin pariuri succesive back/lay, atâta timp cât riscul pe care îl ai după ultimul pariu nu depășește valoarea sumei din cont.
 • pentru că nu vei fi limitat în ce privește miza, decât de volumul de bani existenți în joc pe piață.
 • pentru că poți specula de multe ori greșelile adversarilor tăi de pariuri, apărute din neatenție, neștiință, apreciere eronată sau stare emoțională, ceea ce cu greu vei putea face la o altă casă de pariuri.

Lista rămâne deschisă și la ea pot fi adăugate avantaje concrete, în funcție de stilul și sportul preferat de fiecare. Dar la fel de bine se poate face și o listă cu pericolele care te așteaptă la un bet-exchange. A paria la un bet-exchange nu înseamnă doar a câștiga. Aici, când cineva câștigă, altcineva trebuie să piardă.

Față de orice alte pariuri la care alegerea corectă a pariului este tot ce contează, la bet-exchange neînțelegerea perfectă a modului în care funcționează jocul te poate împinge la greșeli costisitoare. Mulți consideră ca e ceva prea complicat și nu-și mai bat capul în sensul acesta. Puțini sunt însă cei care, odată ajunși să înțeleagă fenomenul și să guste din avantajele unui bet-exchange, mai renunță ușor la acest mod de a juca. La fel ca la un "condiment suplimentar".

 

Pe Betting Exchange îți poți face propriile cote!

Șmecheria e următoarea. Nu te obligă nimeni să accepți cotele prezentate pe site. La momentul plasării pariului, tu poți decide cota. Atâta că trebuie să se găsească cineva care să o accepte. Să zicem că dai lay la ”over 2.5 goluri” la o cotă de 2.00. Dacă valoarea pentru back (cea din coloana albastră) este mai mică de 2.00, atunci pariul este plasat instant. În schimb, dacă cota este mai mare de 2.00 atunci va trebui să aștepți până când cineva dă back la cota oferită de tine. Până când se întâmplă asta pariul va fi ”unmatched”. Sigur, există riscul să rămână așa. Această facilitate oferă însă anumite avantaje despre care am vorbit mai jos.

Descoperă 3 strategii de testat pe Betfair Betting Exchange!


4. PARIURI BACK ȘI LAY

La fiecare pariu vei vedea că ai două opțiuni: back (reprezentat mereu prin cotele din coloana albastră) și lay (reprezentată prin cotele din coloana roz).

 

Pariuri back

Despre pariul de tip ”back” nu are rost să vorbim prea mult deoarece este echivalentul unui pariu normal, deci este un pariu exact ca cele pe care le poți juca la o agenție normală. Dacă dai back la un scor corect de 2:0 pe o cotă de 8.00 și o miză de 10RON, înseamnă că mizezi 10RON și că vei lua un total de 80RON (70RON profit) dacă pariul este câștigător. 

Este important de precizat că în exemplul de mai sus pariul este plasat imediat doar dacă cota din coloana roz are o valoare mai mare de 8.00, în caz contrar pariul va fi ”unmatched” până când cineva acceptă cota ta (deci până dă lay la pariul respectiv).


Pariuri lay

Dacă dai lay la un pronostic înseamnă că ai mizat că respectivul pariu NU va fi câștigător. Dacă dai lay la scorul corect de 2:0, înseamnă că ai mizat că meciul NU se va termina cu 2:0. ATENȚIE! Dacă completezi suma de ”10” la o cotă de 8.00, înseamnă că vei câștiga 10RON dacă meciul se termină cu orice alt rezultat în afară de 2:0. Dacă în schimb partida se încheie exact cu acest scor, atunci înseamnă că pierzi 70RON! Deci în cazul unui pariu lay completezi cât vrei să câștigi, iar suma ”riscată” este calculată automat.

Mai multe despre diferențele dintre pariurile de tip back și lay la Betfair poți găsi aici: https://pariurix.com/diferenta-dintre-back-si-lay-la-betfair.html

 

5. Ce avantaje ne oferă betting exchange-ul?

Acum poate te întrebi de ce să joci pe o astfel de platformă. Evident că este mai greu decât la o casă de pariuri obișnuită. Dar în timp te obișnuiești, și te înveți cu avantajele oferite. Cel puțin eu așa am pățit. De-a lungul anilor am aflat că ”bursa cotelor” vine cu câteva facilități interesante de pe urma cărora un parior cu cap poate profita.
 

Poți paria pe orice îți trece prin cap

Să zicem că vrei să dai lay la un rezultat corect de 2:2. Adică să pariezi că meciul se termină cu orice alt scor în afară de acesta.  Nicăieri în altă parte nu vei putea pune astfel de pariuri. Dacă stau să mă gândesc bine, aceasta ar putea fi și o metodă ușoară de a juca Easy Money pe absolut orice meci.
 

Poți paria ce sume vrei, nimeni nu te limitează

La betting exchange nu vă mai limitează nimeni, puteți juca orice sume vreți. Singura condiție este aceea de a exista lichidități suficiente pentru ca alții să îți contreze pariul. Dar în cele mai multe cazuri aceasta nu este o problemă. La Betfair (deschide cont acum) se joacă milioane de euro pe fiecare meci, deci este clar despre ce vorbim.
 

Poți face trading

Pariorii care provin din domeniul financiar și se pricep un pic la piața de capital aleg să facă ”trading”. Mai exact, se folosesc de oscilațiile de cote pentru a prinde pe toate rezultatele posibile ale unui pariu cele mai bune cote. Astfel ei ajung să facă profit indiferent de rezultatul pariului. Este cam același concept cu arbitrage betting (voi vorbi despre acesta într-un alt articol). Doar că aici toate pariurile sunt plasate la același operator, și sunt permise fără restricții.

Atâta că trebuie să te ducă puțin capul. Pare simplu în teorie, dar în practică nu e chiar așa. Trebuie să și anticipezi corect fluctuația cotelor, că altfel dai pe minus, nu pe plus. Dacă era ușor o făceau toți. Ca unii să câștige, alții trebuie să piardă. Așa că ai grijă de care parte te afli! Nu uita că trebuie să faci profit suficient încât să acoperi și comisionul de 5% luat de Betfair (află mai multe despre agenție).
 

Poți beneficia de cote mai bune pe betting exchange

Pe o platormă de pariuri sportive (Sporsbook) cotele sunt stabilite de agenții. Pe betting exchange de pariori – cerere și ofertă. Diferențele nu sunt de obicei mari, dar am dat de-a lungul timpului de nenumărate situații când pe exchange cotele la pariurile care mă interesau erau mai mari decât la orice agenție de pariuri în cotă fixă. Și ar fi păcat să dai cu piciorul la așa ceva.
 

Vrei să joci doar pariuri de valoare? Fă-o pe exchange

Pariurile de valoare, sau ”value bets” sunt acele pariuri unde cota oferită este mai mare decât șansele reale de câștig. Un parior foarte bun este capabil să anticipeze în mod realist probabilitatea de câștig. Poate că el vrea să joace doar cote care respectă acel tipar. Atunci poate oferi pe Betfair Exchange pariuri la cota care îi convine. Dacă se găsește cineva să o accepte bine. Dacă rămâne pariul ”unmatched” nu îl mai plasează și aia e. Dar știe că măcar așa joacă doar ”value bets” și atât.

Dar ar fi mult de discutat aici. Dacă ești genul care se uită la clasamente și ultimele 5 rezultate înainte de a pune un pariu, nu îți bate capul prea tare cu punctul acesta. Serios, că nu te va ajuta la nimic.

Află cum se calculează comisioanele pe Betting Exchange!

 

Câteva concluzii de final

Betting exchange-ul este un subiect pe care l-aș putea dezvolta mult. Însă am vrut să vin cu un articol simplu de urmărit ca să și pricepi ceva. Așa că sper că ai citit cu atenție înainte de a îmi pune pe Facebook o nouă întrebare despre exchange.

Click aici pentru a deschide cont la cel mai mare site de betting exchange!


Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult