1. Home »
  2. Campionatul European »
  3. Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal

Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal

victorpartan
victorpartan

2024-02-28 14:53:19

image Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal

Până în prezent, naționala de fotbal a României a participat la alte cinci turnee finale ale Campionatului European de fotbal, în 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016. Cea mai mare performanță este calificarea în sferturile de finală la Euro 2000.

România la Euro 1984

Prima participare „tricoloră” la un turneul final al Campionatului European s-a consemnat în 1984, la ediția găzduită de Franța. Se schimbase și formatul competiției, trecându-se de la patru la opt echipe. România revenea în prim-planul fotbalului internațional după 14 ani, de la participarea în Cupa Mondială Mexic 1970.

După ratarea calificării la Cupa Mondială 1982, selecționerul Valentin Stănescu a fost demis, iar în locul său a fost numit un tehnician tânăr, Mircea Lucescu, care venea de pe banca tehnică a Corvinului Hunedoara. La 38 de ani, Lucescu a fost cel mai tânăr selecționer care a obținut calificarea la Euro 1984.

Viitorul „Il Luce” a calificat echipa de pe locul 1 în grupa a 5-a, cu 5 victorii, 2 egaluri și o înfrângere, golaveraj 9-3, în fața Suediei (campioana mondială en-titre!), Cehoslovaciei, Italiei și Ciprului.

Lotul României pentru Euro 1984:

Portari: S. Lung, D. Moraru, V. Iordache;

Fundași: M. Rednic, Ştefănescu, Ungureanu, G. Iorgulescu, I. Andone, Negrilă, Zare;

Mijlocași: Bölöni, M. Klein, M. Dragnea, Hagi, Ţicleanu, M. Irimescu;

Atacanți: Cămătaru, Coraş, Gabor, Augustin.

Primul 11 standard era următorul: Lung – Negrilă, Iorgulescu, Ștefănescu, Ungureanu – Rednic, Klein, Geolgău, Boloni – Cămătaru, Balaci

La turneul final, România a terminat pe locul 4, cu un egal și 2 înfrângeri. Grupa 2 a fost câștigată de Spania, urmată de Portugalia și de Germania de Vest.

România vs Spania 1-1
Au marcat: Boloni (35)/ Carrasco 22 – din penalty)

Germania de Vest vs România 2-1
Au marcat: Voller (25, 66)/ Coraș (46)

Portugalia vs România 1-0
A marcat: Nene (81)

Așadar, egal cu Spania și înfrângeri la limită cu Germania de Vest și cu Portugalia, lusitanii marcând golul victoriei pe final. Primul gol din istoria României la un turneu final al Campionatului European a fost marcat de Ladislau Boloni, mijlocaș care nu făcea parte din anturajul „tricolorilor” înainte de venirea lui Mircea Lucescu.

România la Euro 1996

Au trecut 12 ani până la următoarea participare a „tricoloră” la un turneu final al Euro. Calificarea la Campionatul European 1996 nu a fost nicio surpriză, pentru că juca „Generația de Aur” care fusese la câteva secunde de semifinalele Cupei Mondiale din 1994.

Era de neconceput ca Anghel Iordănescu, generalul care luptase și „bătăliile” de la World Cup, să nu îi ducă pe „tricolori” în Anglia, mai ales că se trecea la un nou format, cu 16 participante. 

O dată cu acea campanie de calificare, victoria a fost recompensată cu 3 puncte. România a câștigat grupa din care au mai făcut parte Franţa, Polonia, Israel, Slovacia şi Azerbaidjan. Elevii lui Iordănescu au câștigat cu un punct mai mult decât francezii, care au mers și ei la turneul final, de pe locul secund. Acea generație a Franței, cu Zidane pe teren, avea să câștige CM 1998 și Euro 2000.

În mare parte, lotul convocat de Anghel Iordănescu pentru Euro 1996 a fost cel de la CM 1994. Din diverse motive, nu au fost luați în Anglia: Ștefan Preda, Corneliu Papură, Iulian Chiriţă, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru și Marian Ivan.

Lotul României la Euro 1996:

Portari: Stelea, Prunea, Tene;

Fundași: D. Petrescu, T. Selymes, Belodedici, D. Prodan, Doboş, Filipescu, Mihali;

Mijlocași: Hagi, I. Lupescu, Dorinel Munteanu, Gh. Popescu II, Gâlcă, Ov. Stângă, Sabău;

Atacanți: Ad. Ilie, Răducioiu, Lăcătuş, V. Moldovan, Vlădoiu.

„Tricolorii” au terminat pe ultimul loc în Grupa B, cu înfrângeri pe linie, după Franța, Spania și Bulgaria

România vs Franța 0-1
A marcat: Dugarry (25)

Bulgaria vs România 1-0
A marcat: Stoichkov (3)

România vs Spania 1-2
Au marcat: Răducioiu (29)/ Manjarin (11), Amor (84)

Cel mai aproape de un egal am fost în meciul cu Spania, dar Amor ne-a risipit speranțele. Oricum, și cu un punct luat în acel meci, „tricolorii” ar fi terminat tot pe locul 4. A fost o participare dezamăgitoare, pentru că erau așteptări mari de la „Generația de Aur”.

România la Euro 2000

Turneul final a din 2000, desfășurat în Belgia și Olanda, a reprezentat ultima competiție majoră la care au participat mulți dintre fotbaliștii de legendă de la World Cup. România a fost distribuită într-o grupă cu Potrugalia, Ungaria, Slovacia, Azerbaidjan și Liechtentein. Naționala antrenată de Emeric Ienei a terminat această grupă pe primul loc, fără înfrângere, iar Portugalia s-a clasat pe locul secund.

Pe atunci, „tricolorii” nu stăteau la discuții cu echipele mici, drept dovadă stând succesele la scor consemnate cu Liechtenstein (7-0) sau Azerbaidjan (4-0). Un gol marcat de Dorinel Munteanu din lovitură liberă a adus victoria pe terenul Portugaliei (1-0).

Lotul României la Euro 2000

Portari:  Bogdan Lobonţ, Bogdan Stelea, Florin Prunea;

Fundași: Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Liviu Ciobotariu, Iulian Filipescu, Gheorghe Popescu, Cristian Chivu, Cosmin Contra;

Mijlocași: Constantin Gâlcă, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Florentin Petre, Ionuţ Lupescu, Erik Lincar, Cătălin Hîldan;

Atacanți: Adrian Mutu, Adrian Ilie, Laurenţiu Roşu, Ionel Ganea.

La turneul final, naționala României a avut o grupă care părea infernală pe hârtie, cu Anglia, Germania și Portugalia. „Tricolorii” au terminat pe locul 2 și s-au calificat în optimile de finală, unde au fost învinși de Croația.

Germania vs România 1-1 
Au marcat: Scholl (28)/ Moldovan (5)

România vs Portugalia 0-1
A marcat: Costinha (90+4)

Anglia vs România 2-3
Au marcat: Shearer (41 – din penalty), Owen (45)/ Chivu (22), Munteanu (48), Ganea (89 – din penalty)

Rezultatele din faza grupelor au amintit de cele de la World Cup, iar bucuria de după întâlnirea cu Anglia a fost comparabilă cu extazul de după succesul din fața Argentinei. Obținută fără Hagi, a fost și ultima victorie „tricoloră” la un turneu final. Totodată, a fost primul gol marcat de Cristi Chivu pentru echipa națională.

Iată cine i-a bătut pe englezi: Stelea - Contra, Filipescu, Gh. Popescu (înlocuit de Belodedici în minutul 32), Chivu - D. Petrescu, Gâlcă (înlocuit de L. Roșu în minutul 68), Munteanu, Ad. Ilie (înlocuit cu I. Ganea în minutul 74) - Moldovan, Mutu

În sferturile de finală, „tricolorii” au fost învinși de Italia (0-2), în ultima partidă jucată pentru echipa națională de Gheorghe Hagi. Cel supranumit „Maradona din Carpați” a fost eliminat în acel meci.

România la Euro 2008

Generația lui Hagi și Popescu a lăsat locul generației lui Mutu și Chivu, antrenată de Victor Pițurcă. Viitorul „suna bine”, pentru că „tricolorii” au câștigat grupa de calificare în fața Olandei și Bulgariei. De altfel, România i-a învins pe batavi pe teren propriu (1-0), după ce în tur făcuseră o remiză albă. Cu bulgarii a fost mai greu (2-2 acasă, 0-1 în deplasare).

Lotul României pentru Euro 2008

Portari: Bogdan Lobonț, Marius Popa, Eduard Stăncioiu 

Fundași: Cosmin Contra, Gabriel Tamas, Ștefan Radu, Răzvan Raț, Cristian Săpunaru, Dorin Goian, Sorin Ghionea, Cosmin Moți

Mijlocași: Florentin Petre, Paul Codrea, Razvan Cocis, Cristian Chivu, Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Bănel Nicoliță, Adrian Cristea

Atacanți: Adrian Mutu, Ciprian Marica, Daniel Niculae, Marius Niculae

România a avut ghinion la tragerea la sorți a grupei pentru turneul final, căzând cu vicecampioana mondială Franţa, campioana mondială Italia şi Olanda. A terminat pe locul 3, după Olanda și Italia, dar înaintea Franței.

România vs Franța 0-0

Italia vs România 1-1
Au marcat: Panucci (56)/ Mutu (55)

Olanda vs România 2-0
Au marcat: Huntelaar (54), Van Persie (87)

Contra Franței, Bănel Nicoliţă a alergat 12,24 de kilometri, record pentru faza grupelor. Cu Italia, Mutu a ratat un penalty. Olanda era deja calificată în momentul întâlnirii directe și ar fi vrut ca România să treacă mai departe, în detrimentul Italiei. „Portocala mecanică” nu a jucat deloc „cu răutate” contra „tricolorilor”, dar, chiar și așa, aceștia nu au putut obține un rezultat bun.

România la Euro 2016

Reprezentativa României a terminat neînvinsă campania de calificare la Euro 2016 Elveția, cu 5 victorii și 5 rezultate de egalitate în grupa F, din care au mai făcut parte Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Grecia și Insulele Feroe. Cel mai notabil rezultat a fost victoria cu 1-0 obținută pe terenul Greciei.

Lotul României pentru Euro 2016

Portari: Ciprian Tătărușanu, Costel Pantilimon, Silviu Lung;

Fundași: Cristian Săpunaru, Alexandru Mățel, Vlad Chiricheș, Valerică Găman, Dragoș Grigore, Cosmin Moți, Răzvan Raț, Steliano Filip;

Mijlocași: Mihai Pintilii, Ovidiu Hoban, Andrei Prepeliță, Adrian Popa, Gabriel Torje, Alexandru Chipciu, Nicolae Stanciu, Lucian Sânmărtean, Alex Maxim;

Atacanți: Bogdan Stancu, Florin Andone, Denis Alibec

La turneul final, echipa antrenată de Anghel Iordănescu a terminat pe ultimul loc în grupa A, după Franța. Elveția și Albania. Cel mai rău a durut înfrângerea suferită în fața albanezilor.

Franța vs România 2-1
Au marcat: Giroud (57), Payet (89)/ B. Stancu (65 – din penalty)

România vs Elveția 1-1
Au marcat: Stancu (18 – din penalty)/ Mehmedi (57)

România vs Albania 0-1
A marcat: Sadiku (43)

Prin cele două goluri marcat din penalty, Bogdan Stancu este golgheterul all-time al României la turneele finale ale Campionatului European. Ar mai fi de remarcat că doar Albania nu a avut emoții în confruntarea cu „tricolorii”. Franța a obținut victoria abia în minutul 89...

 

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+8.56
Câștigate
6
Pierdute
3
2
Boogie-Alexandru-Ștefan
+6.1
Câștigate
4
Pierdute
6
3
Marius Huțu
+4.69
Câștigate
2
Pierdute
1

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX