Istoria Campionatului European de fotbal. Surprize mari în 1992 și 2004
2024-02-28 18:45:18
Euro 2024 va fi a 17-a ediție a turneului final al Campionatului European de fotbal, o competiție internațională care a pornit la drum în anul 1960. Cel care a propus o întrecerea între cele mai bune echipe naționale de pe continent a fost Henri Delaunay, secretarul general al Federatiei Franceze de Fotbal.
Germania a participat la cele mai multe ediții, 13. Nemții și spaniolii au cele mai multe trofee câștigate, câte 3.
Topul participărilor la turneul final al Campionatului European:
- 13 ediții – Germania (a preluat palmaresul Germaniei de Vest)
- 12 ediții – Rusia (a preluat palmaresul URSS-ului)
- 11 ediții – Spania
- 10 ediții – Franța, Italia, Cehia (a preluat palmaresul Cehoslovaciei), Anglia, Țările de Jos
- 9 ediții – Danemarca
- 8 ediții – Portugalia
- 7 ediții – Suedia
- 6 ediții – Belgia, Croația
- 5 ediții – România, Serbia (a preluat palmaresul Iugoslaviei), Elveția, Turcia
- 4 ediții – Grecia, Polonia, Ungaria
- 3 ediții – Irlanda, Scoția, Austria, Ucraina
- 2 ediții – Bulgaria, Slovacia, Țara Galilor
- 1 ediție – Finlanda, Macedonia de Nord, Albania, Islanda, Irlanda de Nord, Letonia, Norvegia, Slovenia
Top câștigătoare Euro
- 3 trofee – Germania, Spania
- 2 trofee – Italia, Franța
- 1 trofeu – Grecia, Portugalia, Danemarca, Țările de Jos, Cehoslovacia, URSS
Au fost finaliste: Iugoslavia (de 2 ori), Anglia și Belgia.
Euro 1960 Franța – câștigătoare URSS
După calificările care au debutat în 1958 și la care au participat 17 echipe (printre care și naționala României), pentru turneul găzduit de Hexagon s-au calificat patru echipe: Franța, Iugoslavia, Uniunea Sovietică și Cehoslovacia. Meciurile s-au jucat în patru zile pe două stadioane, „Parc de Princes” din Paris și „Stade Velodrome”, din Marsilia. URSS a învins-o cu 2-1 în finală pe Iugoslavia.
Euro 1964 Spania – câștigătoare Spania
În preliminarii s-au înscris 29 de echipe din rândul cărora au lipsit Germania de Vest si Grecia. Spania a învins-o cu 2-1 pe URSS, pe stadionul „Santiago Bernabeu” din Madrid. Celelalte două participante la turneul final au fost Ungaria și Danemarca.
Euro 1968 Italia – câștigătoare Italia
Germania de Vest și Grecia s-au înscris în preliminarii, astfel că numărul echipelor care au luptat pentru cele patru locuri de la turneul final s-a mărit la 31. S-au calificat Italia, Iugoslavia, Anglia și URSS. În semifinala dintre Italia si URSS a fost 0-0 după 120 de minute, iar arbitrii au decis ca învingătoarea să fie decisă în urma aruncării cu banul. Italienii au avut noroc și au jucat finala contra Iugoslaviei. Și în ultimul meci a fost rezultat egal după 120 de minute, scor 1-1, dar s-a rejucat, iar naționala țării organizatoare a câștigat cu 2-0.
Euro 1972 Belgia – câștigătoare Germania de Vest
La turneul final au participat Germania de Vest, URSS, Belgia și Ungaria. Pentru Germania de Vest jucau Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Uli Hoeness sau Gerd Muller. Această echipă stelară a câștigat cu 3-0 în fața URSS-ului, în finala disputată pe Stadionul „Heysel” din Bruxelles.
Euro 1976 Iugoslavia – câștigătoare Cehia
Turneul final din 1976 a fost ultimul cu patru echipe: Cehoslovacia, Germania de Vest, Țările de Jos și Iugoslavia. Cehoslovacia a învins-o pe Germania de Vest în urma loviturilor de departajare. A fost prima oară când s-a apelat la această metodă. Antonin Panenka a decis câștigătoarea printr-o „scăriță” care nu se mai văzuse până la acel moment, execuția fiind „botezată” după numele fotbalistului cehoslovac.
Euro 1980 Italia – câștigătoare Germania de Vest
A fost prima oară când la turneul final au participat opt echipe naționale și când reprezentativa țării gazdă a fost calificată din oficiu. Au fost introduse două grupe, câștigătoarea fiecăreia mergând direct în finală. Echipele de pe locurile secunde jucau finala mic. Germania de Vest a câștigat al doilea său titlu european, prin victoria cu 2-1 în fața Belgiei.
Euro 1984 Franța – câștigătoare Franța
A fost primul turneu final la care a participat naționala României, în grupă cu Spania, Germania de Vest și Portugalia. Franța a câștigat primul său titlu (2-0 în finală cu Spania), Michel Platini marcând nouă goluri în cinci jocuri. S-a schimbat din nou formatul, primele două echipe din fiecare grupă jucând semifinalele. Nu s-a mai jucat finala mică.
Euro 1988 Germania de Vest – câștigătoare Țările de Jos
Dublă campioană europeană, Germania de Vest a primit organizarea turneului final. Fanii erau foarte încrezători în cucerirea unui nou trofeu, dar favoriții au fost învinși în semifinală de reprezentativa Țărilor de Jos (1-2). De altfel, batavii au și câștigat competiția în acel an, trecând cu 2-0 de URSS. A fost meciul în care Marco Van Basten a marcat acel gol de generic din voleu, dintr-un unghi considerat pe atunci „imposibil”.
Euro 1992 Suedia – câștigătoare Danemarca
Ediția 1992 a rămas în istoria fotbalului prin câștigătoarea inedită. Naționala Danemarcei a ridicat trofeul, deși nici măcar nu era calificată după încheierea preliminariilor. Povestea este că UEFA nu i-a permis Iugoslaviei să participe, din cauza războiului civil care pusese stăpânire pe țară. Danezii terminaseră după iugoslavi în grupa de calificare. Au fost invitați să participe cu numai o săptămână înaintea startului turneului final.
Naționala antrenată de Richard Moeller Nielsen a fost numită „echipa de pe plajă”, pentru că jucătorii săi se aflau în vacanță atunci când au fost chemați de urgență la lot.
În grupe, Danemarca a remizat cu Anglia, scor 0-0, a luat bătaie de la Suedia, scor 0-1, iar în meciul decisiv a învins-o pe Franța, scor 2-1. În semifinale, a învins Țările de Jos după loviturile de departajare, apoi, în finală, danezii au șocat prin succesul în fața Germaniei, 2-0.
Euro 1996 Anglia – câștigătoare Germania
Formatul Campionatului European s-a schimbat în 1996. Mai precis, s-a dublat numărul participantelor, de la 8 la 16. A fost a doua ediție la care a participat naționala României. Mare favorită, reprezentativa Albionului a fost eliminata în semifinale de Germania în urma loviturilor de departajare. Nemții au avansat pentru finala cu Cehia, câștigată datorită „golului de aur” marcat de Oliver Bierhoff, unul dintre atacanții în vogă la acel moment.
Euro 2000 Belgia si Olanda – câștigătoare Franța
A fost al treilea „European” la care a participat România. De asemenea, a fost primul turneu final organizat în comun de două țări, Belgia și Țările de Jos (Olanda). Franța venea din postura de campioană mondială en-titre, iar naționala Hexagonului și-a respectat blazonul, învingând-o pe Italia cu 2-1 în prelungiri. A fost a doua și ultima dată când a funcționat regula golului de aur. Ulterior, ea a fost scoasă, pentru că echipele erau prea precaute atunci când se intra în prelungiri.
Euro 2004 Portugalia – câștigătoare Grecia
A fost o ediție la fel de „inedită” ca și cea de pe tărâm Suedez. Câștigătoarea Grecia s-a calificat pe merit, prin rezultatele obținute în preliminarii, dar la începutul turneului era creditată cu șanse pur teoretice să plece cu trofeul la Atena. Grecii mai participaseră doar la două turnee finale, unul de Campionat European și unul de Cupă Mondială. Nu câștigaseră niciun joc la aceste turnee.
„Ziua bună” s-a văzut de dimineață din perspectiva elenilor, care au învins-o pe Portugalia încă din meciul inaugural (1-0). Echipa antrenată de neamțul Otto Rehhagel a eliminat-o pe Franța în sferturi (1-0), apoi, în semifinale, a învins-o pe Cehia (1-0, în prelungiri). În finală, Grecia s-a impus cu 1-0 în fața Portugaliei. Cristiano Ronaldo, o mare speranță a fotbalului lusitan, a plâns pe teren.
Euro 2008 Austria și Elveția – câștigătoare Spania
A fost a patra ediție la care a participat naționala României și a doua organizată de două țări vecine. Finala s-a jucat între Germania și Spania, pe stadionul Ernst Happel din Viena. Ibericii s-au impus cu 1-0, printr-un gol marcat de Fernando Torres în minutul 33.
Euro 2012 Polonia și Ucraina – câștigătoare Spania
Grație unei generații de excepție, Spania a devenit prima echipă care a reușit să își apere titlul european și prima care cucerea trei turnee consecutive (Euro 2008, Cupa Mondiala din 2010 si Euro 2012). Ibericii nu au avut emoții cu Italia în finală, 4-0. Fernando Torres a devenit primul fotbalist care a marcat în două finale de Campionat European la rând. Vârful format de Atletico Madrid a fost desemnat golgeterul competiției cu trei goluri marcate. Tot atâtea reușite au avut Mario Balotelli (Italia), Alan Dzagoev (Rusia), Mario Gómez (Germania), Mario Mandžukić (Croația) și Cristiano Ronaldo (Portugalia), dar Torres a primit trofeul pentru că a avut cele mai puține minute jucate.
Euro 2012 a rămas în istorie ca turneul în care s-au marcat cele mai multe goluri cu capul (26 din totalul de 76).
Euro 2016 Franța – câștigătoare Portugalia
România era prezentă pentru a cincea oară la un turneul final al Campionatului European. Formatul competiției a fost unul nou, trecându-se la 24 de naționale participante. Portugalia s-a calificat prin jocul rezultatelor, de pe locul 3 al grupei, dar a reușit să fie mai bună în finală decât Franța. Lusitanii s-au impus cu 1-0, grație reușitei lui Eder din minutul 109. Vedeta Cristiano Ronaldo a ieșit de pe teren în minutul 25, din cauza unei accidentări. A fost primul trofeu major cucerit de naționala Portugaliei, care s-a „revanșat” după drama suferită pe teren propriu în 2004.
Euro 2020 Europa – câștigătoare Italia
Euro 2020 a fost primul turneu final organizat în opt țări, printre care și România. Deși trebuia să se desfășoare în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020, competiția a fost amânată pentru 11 iunie – 11 iulie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus. Finala a fost câștigată de Italia, care a învins-o pe Anglia după loviturile de departajare, chiar pe stadionul „Wembley” din Londra.
Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...
Citeste mai multPonturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
200RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
500RON RONSe aplică T&C
-
250RON RONSe aplică T&C
-
400RON RONSe aplică T&C
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii