FRF vrea să primească o parte din banii câștigați de casele de pariuri, dar Romanian Bookmakers contraatacă!

3,1k 0

Este conflict deschis între Federația Română de Fotbal și operatorii de jocuri de noroc licențiați în România. Totul a început săptămâna trecută, atunci când FRF a inițiat o propunere de reglementare legislativă prin care federațiile sportive din România să primească o parte din încasările operatorilor de pariuri sportive. Mai exact, ar fi vorba de o taxă pe drepturile din pariurile sportive pentru competițiile autohtone aflate în subordinea federațiilor din România.

 

FRF vrea să pună mâna pe o parte din încasările operatorilor de pariuri

Această solicitare a Federației Române de Fotbal a fost făcută publică printr-un comunicat de presă lansat pe 31 octombrie 2017 din care suntem anunțați, printre altele:

”Federațiile sportive dețin în acest moment drepturile tv, drepturile de sponsorship, merchandising și ticketing din evenimentele sportive și competițiile pe care le organizează, dar nu și drepturile din pariuri sportive. Această realitate continuă să existe în ciuda poziției clare a Parlamentului European care, în 2011, prin Raportul Creutzmann, ”reafirmă poziția sa că pariurile sportive reprezintă o formă de utilizare comercială a competițiilor sportive” și ”recomandă ca toate competițiile sportive să fie protejate împotriva utilizării lor comerciale fără autorizație”.

”Mai mult decât atât, alte țări europene, precum Franța sau Polonia, au reglementat deja legislația în sensul afirmării dreptului de organizator asupra veniturilor din pariurile sportive sau în direcția confirmării dreptului de proprietate intelectuală asupra competițiilor”.

Citește întreg comunicatul de presă lansat de Federația Română de Fotbal!

 

Romanian Bookmakers îi contrazic pe cei de la Federația Română de Fotbal

Astfel reprezentanții FRF ne spun Parlamentul European încurajează reglementarea legislației în ceea ce privește drepturile asupra competițiilor organizate, însă cei de la Romanian Bookmakers, asociaţia patronală a celor mai importanţi operatori de pariuri sportive din România, au venit astăzi și ei cu un comunicat din presă din care aflăm că lucrurile nu ar sta chiar așa.

Rapoartele invocate de FRF nu au însă valoare de reglementare legislativă, ci doar de identificare a unor direcții oportune de enunțare sau modificare viitoare a actelor normative europene în vigoare. Reprezintă doar studii asupra unor viitoare necesități de mai bună legiferare care pot sau nu să fie considerate oportune la generarea efectivă de legislație. Ori, de la momentul emiterii lor și până în prezent, aspectele evidențiate de reprezentanții FRF nu se regăsesc preluate în prezent în niciun text cu valoare de legislație la nivel european.

Nu există, așadar, niciun act normativ european și cu atât mai puțin unul cu statut de Directivă a Comisiei Europene, care să impună conceptul de revendicat în amendamentele prezentate și să atragă o modificare a cadrului legislativ national.               

Citește întreg comunicatul de presă lansat de Romanian Bookmakers!

 

Romanian Bookmakers avertizează că există riscul scoaterii din ofertă a meciurilor din România

Aceștia scot în evidență și faptul că cei mai câștigați în urma unei astfel de reglementări ar fi chiar cei de la FRF în condițiile în care ”eventualele cuantumuri financiare obținute de la operatorii de pariuri ar merge, în proporție covârșitoare, spre fotbal”. Romanian Bookmakers au venit cu câteva statistici din care rezultă faptul că sub 5% din biletele jucate de pariori sunt pe sportul din România, iar din acest procent 4.83% reprezintă pariuri pe fotbalul românesc. Statistici mai exacte pot fi găsite AICI.

Astfel există două posibilități. Prima variantă este ca procentul cerut de federații să fie direct proporțional cu cel al biletelor sau a sumelor jucate de pariori pe fiecare sport în parte. Dar atunci doar Federația Română de Fotbal ar pune mâna pe sume importante, restul alegându-se doar cu mărunțiș. A doua variantă ar fi ca sumele cerute să fie unele neconforme cu realitatea, situație în care operatorii ar putea să elimine din ofertă evevnimentele sportive autohtone. Totuși în cel mai rău caz s-ar ajunge la scoaterea din ofertă a pariurilor pe baschetul sau handbalul românesc. Nu văd cum vreun operator ar putea să scoată din ofertă pariurile pe Liga 1 Betano sau pe Cupa României. Ar avea prea mult de pierdut.

S-a vehiculat la un moment dat și posibilitatea pierderii licenței de către operatori dacă nu s-ar supune acestei reglementări legislative, dar și aici Romanian Bookmakers ne asigură că acest lucru nu are cum să se întâmple. ”Licenţa de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc permit operatorului economic care le-a obţinut să desfăşoare activitatea pe întregul teritoriul României, fără a fi necesară obţinerea de autorizaţii, aprobări, taxe suplimentare, avize ori licenţe din partea altor autorităţi”.

 

Șanse mici ca solicitarea FRF să aibă sorți de izbândă

Comunicatul de presă lansat de Romanian Bookmakers (ți-am dat mai devreme un link către el) este destul de bine argumentat și prezintă și alte motive în afară de cele deja enumerate mai sus pentru care cererea celor de la FRF nu ar trebui să aibă șanse de reușită. 

Personal nu am auzit de alte țări în care operatorii să plătească drepturi la federații. FRF a dat exemplul Franței și Poloniei, dar eu unul nu am reușit să găsesc informații în acest sens. Trebuie văzut exact despre ce este vorba în acele țări, pentru că pot exista diferențe considerabile față de situația din România, diferențe pe care FRF poate a ”uitat” să ni le menționeze. 

Descoperă top 5 case de pariuri online licențiate și recomandate de către PariuriX!

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult