1. Home »
  2. Resurse »
  3. Data scouting - cine transmite informații către operatori, actualizare cote la pariuri live, glitch-uri de care pariorii profită

Data scouting - cine transmite informații către operatori, actualizare cote la pariuri live, glitch-uri de care pariorii profită

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-06 11:36:00

image Data scouting - cine transmite informații către operatori, actualizare cote la pariuri live, glitch-uri de care pariorii profită

În ziua de astăzi casele de pariuri online au în oferta de pariuri live zeci de evenimente sportive diferite la care scorurile, statisticile și cotele sunt actualizate aproape imediat după ce se întâmplă ceva în meci. De exemplu joacă Şcolar Reşiţa cu CSM Lugoj în liga a 3-a, iar meciul este la pariuri live unde informațiile sunt actualizate constant deși poate pe site-uri de rezultate live nu este acoperit acest meci. Ți-ai pus vreodată întrebarea cum reușesc operatorii de pariuri acest lucru?

DESCOPERĂ TOP CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE!

Voi încerca să aprofundez un pic acest subiect folosindu-mă de informațiile disponibile, dar trebuie să menționez că nu am lucrat în acest domeniu și e posibil să fie anumite chestii importante care să îmi scape. Totuși mă voi folosi de datele furnizate de alte persoane care au experiență în domeniu pentru a încerca să ofer informații cât mai exacte. De menționat că aceste informații au fost confirmate din mai multe surse (nu una singură), deci ele sunt cât se poate de reale, nu sunt simple speculații. Doar că mai pot conține mici inexactități.


DATA SCOUTING - CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL?

  1. Cum ajung informațiile live la casele de pariuri?
    1.1 Statistici preluate de la meciuri televizate

  2. Meseria de data scouter
    2.1 Poate un astfel de data scouter să facă ”aranjamente” pentru pariuri?

  3. Cum sunt actualizate cotele pentru pariuri live?

  4. Glitch-uri de care pariorii încearcă să profite
    4.1 Putem fi mai rapizi ca agenția?
    4.2 Erori de afișaj și cote greșite

 

1. CUM AJUNG INFORMAȚIILE LIVE LA CASELE DE PARIURI?

Pe de-o parte sunt meciurile televizate, și de cealaltă parte sunt meciurile netelevizate. La partidele televizate cel mai probabil sunt persoane într-o locație special amenajată care urmăresc meciul, iar la cele netelevizate sunt trimise persoane la respectivul meci (job ce în engleză s-ar numi ”data scout”). Acum nu îți imagina că fiecare casă de pariuri trimite câte 1-2 persoane la meci, și așa ajung să fie câte 40 de inși prin tribune care să trimită informațiile la sediu. În cele mai multe cazuri casele de pariuri nu fac asta, ci apeleză la un provider de statistici care furnizează datele.

Astfel acel provider pune o persoană să urmărească un meci televizat, iar informațiile sunt preluate poate de zeci de case de pariuri. Sau poate providerul trimite 2 persoane la un meci netelevizat, și din nou acele zeci de agenții preiau de acolo respectivele informații. Posibil să mai existe și excepții, pentru că totuși am văzut și genul de meciuri care să fie doar în oferta live a 1-2 agenții, și să lipsească de la restul.  Încă ceva, de regulă la meciuri de tenis nu sunt trimiși scouteri, acolo informațiile sunt furnizate direct de către arbitrii de scaun. 


1.1 Statistici preluate de la meciuri televizate

Nu te gândi că semnalul video de care dispune respectivul provider este primit prin cablul de televiziune locală, pentru că tehnica de care dispune este de cel mai înalt nivel. Tu dacă te uiți la un meci la televizor, cu siguranță ai un delay de câteva secunde bune între ce se întâmplă în realitate și ce apare pe micul ecran. Aș zice că de la 8 secunde în sus în funcție de ce urmărești, și poate ajunge chiar și la câteva minute în cazuri excepționale (țin minte meciul de box dintre Wladimir Klitschko și Anthony Joshua din 2017 unde delay-ul celor de la Pro TV era de vreo 10 minute). Fii sigur că operatorul de pariuri are acces la transmisiuni cu delay minim.

Posibil să fie și meciuri televizate unde tot să fie trimise persoane la fața locului, habar nu am, dar cert e că nu sunt trimise chiar la orice meci. Indiferent că respectiva persoană este în fața unui monitor într-un sediu central, sau la fața locului, tehnica de trimitere a informațiilor este aproximativ aceeași. Totuși în cele ce urmează voi aprofunda subiectul despre data scouterii trimiși la meciuri și voi vorbi despre informațiile trimise direct din tribune.

 

2. MESERIA DE DATA SCOUTER

Am găsit pe acest blog relatarea unei persoane din Marea Britanie care a lucrat ca data scouter și care a explicat exact despre ce este vorba. Data scouter-ul primește un dispozitiv mobil (un fel de tabletă mai mică) programat special pentru această activitate. Acesta are o interfață grafică care conține mai multe butoane ce pot fi accesate foarte ușor și rapid. Timp de o săptămână se face training, timp în care viitorul scouter învață comenzile și procedurile corecte pentru a le accesa, dar și pentru a repara eventuale greșeli. După o săptămână se dau câteva teste și se primește un feedback despre greșelile comise. Când persoana este pregătită, ea este trimisă singură la meci.

Nu te gândi că este un job ”ideal”. De fapt poate fi destul de obositor, și nu prea bine plătit. Acel data scouter despre care v-am vorbit mai sus spunea că primea 50£ pe meci, dar totuși vorbim de cineva din Marea Britanie unde nivelul de salarizare este de regulă unul foarte bun.  De asemenea, el trebuia să plătească inițial singur transportul și biletul la meci. Nu îți imagina că primea bilete VIP și stătea prin loje; era doar un spectator obișnuit. E adevărat că se decontau banii cheltuiți la final de lună, dar pentru cineva care stă rău din punct de vedere financiar, aceasta poate fi o problemă. El mai zicea că trebuia să se ducă și la partide din afara orașului (deci timp în plus pierdut pentru aceiași bani), mai nimerea pe la meciuri între echipe de rezerve unde startul partidei era întârziat și cu câteva ore, sau ajungea la meciuri unde tribunele nu erau acoperite și începea să plouă torențial.

JOACĂ ACUM LA AGENȚIA DE PARIURI SPORTIVE RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

Mai mult decât atât, el povestea că dacă făcea prea multe greșeli pe meci, era penalizat la bani. Iar dacă comitea o greșeală foarte mare, atunci nu mai era plătit deloc pentru respectiva partidă (de exemplu să marcheze echipa gazdă și el să treacă gol pentru oaspeți). Iar comiterea de greșeli nu este ceva imposibil, mai ales că trebuia să transmită informații despre absolut tot ce se întâmplă în meci - atac normal, atac periculos, out, corner, lovitură liberă și așa mai departe. Nu știu care este nivelul de salarizare în România și condițiile de lucru, dar mă îndoiesc că sunt prea extraordinare.

Există și posibilitatea de a pierde conexiunea la net, iar în acel moment un angajat de la sediul central este informat automat de acest lucru și îl sună pe scouter să îi relateze la telefon ce se întâmplă până când acesta reușește să se reconecteze. Acum îți imaginezi ce ciudat poate fi, să fii scouter pe stadion, și să trebuiască să îi povestești cuiva tot ce se întâmplă: ”echipa gazdă are out. Acum atacă periculos. Acum echipa oaspete a recuperat balonul. Gazdele tocmai au comis un fault la mijlocul terenului”. Cel mai probabil jumate din tribune va întoarce capul către tine, deci poate fi un pic aiurea.

 

2.1 Poate un astfel de data scouter să facă ”aranjamente” pentru pariuri?

Așa cum poți vedea, nu vorbim de un ”dream job”. Iar atunci o astfel de persoană ar putea fi destul de ușor de corupt de către mafia pariurilor. Ce ar putea el să facă? De exemplu o echipă marchează gol, dar el nu confirmă imediat acest lucru. Întâi trimite un sms rapid cuiva cu acea informație, acea persoană pariază pe golul marcat, și abia apoi scouter-ul validează informația. 

Și de fapt chiar au fost depistate astfel de cazuri, și poate sunt multe de care încă nu se știe și despre care poate nu se va ști vreodată. Însă nu știu câți sunt dispuși să se riște. Pentru că dacă ești prins făcând așa ceva, riști să ajungi la pușcărie. Din ce știu, pentru a preveni astfel de fraude, providerii de statistici trimit câte 2 scouteri la un meci, însă separat! Fără ca cei doi să se cunoască între ei. Mă rog, dacă ajungi la vreo 3 meciuri cu 15 spectatori în tribune și de fiecare dată îl vezi pe același om cu o tabletă în mână pe care o butonează tot meciul, te prinzi destul de rapid cine este colegul tău. Dar ai încredere în el să îi propui să se implice în aranjament? Că este necesar pentru ca informațiile trimise să coincidă, altfel vei fi ușor de prins.

Pe de altă parte, probabil providerii de statistici sunt și în legătură directă cu agențiile de pariuri pentru a încerca să depisteze eventuale fraude. De exemplu tu, ca data scouter, trimiți cuiva informații pentru a paria înainte să le actualizezi. Acela plasează pariuri câștigătoare pe 2-3 meciuri cu fix câteva secunde înainte ca informațiile să fie actualizate, iar atunci se aprind niște beculețe la soft-ul agenției care evidențiază faptul că ceva nu este în regulă. Agenția trimite această informație la providerul de statistici, care la următorul meci îți trimite un control pentru a vedea dacă îți faci meseria așa cum trebuie. Sigur, fără să știi de acel control. Ideea e că dacă eu aș fi data scouter, nu m-aș risca să mă folosesc de astfel de practici pentru câteva sute de dolari cu riscul de a mă trezi cu vreun dosar penal, sau mai grav, cu niște ani de pușcărie. Asta nu înseamnă că nu sunt persoane care se riscă. 

Deschide cont și joacă la pariuri sportive cu un bonus atractiv de bun venit!

 

3. CUM SUNT ACTUALIZATE COTELE PENTRU PARIURI LIVE?

O altă întrebare pe care și-o pun pariorii este legată de cote. Cum sunt ele actualizate la pariuri live: automat, sau manual? La pariuri pre-meci cotele sunt stabilite de către o echipă întreagă de specialiști, dar lucrurile se schimbă când vine vorba de live betting. De data aceasta tot procesul (sau aproape tot) este automatizat. Gândește-te că acele cote sunt într-o oscilație continuă în funcție de ce se întâmplă în meci, și ar fi imposibil ca o persoană, sau chiar o echipă întreagă de persoane să stea să schimbe cotele la zeci de opțiuni de pariere de zeci de ori pe durata jocului.

Agențiile beneficiază de scripturi foarte complexe în care s-au băgat bani grei care calculează cotele în funcție de statisticile furnizate de la meci. Nu avem de unde să cunoaștem nici măcar parțial formulele folosite, dar de un lucru sunt convins. Chiar dacă sunt stabilite automat, cotele tot țin cont de tendințele de pariere pentru că așa cum am explicat și în acest articol, casele de pariuri au interesul ca indiferent de rezultatul unui pariu, ele să plătească aceeași sumă de bani către pariori și să rămână cu același profit (dat de marja de profit a agenției). De aceea cotele nu vor reflecta neapărat probabilitatea reală ca un pariu să fie câștigător, ci mai degrabă sunt calculate și balansate în funcție de ce se pariază.

Îmi imaginez că la meciuri mai importante există și o echipă de specialiști care se pot implica manual în ceea ce privește cotele oferite live, dar nu cred că influența lor este una foarte mare, procesul rămânând în mare parte tot unul automatizat. 

 

4. GLITCH-URI DE CARE PARIORII ÎNCEARCĂ SĂ PROFITE

4.1 Putem fi mai rapizi ca agenția?

Sunt sigur că ai auzit deja de tehnica aceasta: să plasezi un pariu imediat ce s-a întâmplat un eveniment în meci înainte ca operatorul de pariuri să apuce să blocheze cotele și să actualizeze informațiile. În primul rând, din fața televizorului acest lucru este imposibil. Pe lângă faptul că orice transmisiune video de la TV sau de pe net are un delay de câteva secunde bune, casele de pariuri online aplică și ele un delay de aproximativ 8 secunde între ce se întâmplă în realitate și ce afișsează în fereastra de pariuri live. 

Există însă și posibilitatea de a fi pe stadion. Practic ce ai avea de făcut este să fii mai rapid decât data scouter-ul. Dar este același lucru posibil? Păi să ne gândim logic. Chiar dacă agențiile aplică un delay de 8 secunde, atâta timp cât opțiunea de pariere pe care vrei să o joci nu e blocată, nu te va încurca cu nimic și vei putea plasa pariul dorit imediat ce se întâmplă ceva în meci. Dar ești mai rapid ca data scouter-ul? El din apăsarea unui singur buton trimite o informație pecum ”gol” sau ”penalty”. Tu trebuie să selectezi pariul, să introduci miza, să apeși ”Pariați”. Deci aici e o problemă. Dar ai putea pregăti un pariu din avans gen ”echipa gazdă marchează următorul gol”, iar când se întâmplă să apeși direct ”Pariați”. La agențiile bune va dura poate 1-2 secunde până pariul este procesat și plasat (la agențiile mai slabe va dura mai mult iar atunci nu îți va mai merge schema). Și când trimite data scouterul o informație probabil tot durează un pic (dar nu mult) până când aceasta ajunge la platforma de pariuri live.

Deci teoretic ai putea fi mai rapid ca el. Greu, dar se poate. Oricum nu te agita prea tare. Că și dacă îți iese șmecheria o dată sau de 2 ori, operatorii de pariuri au scripturi care pot depista pariuri suspecte precum acestea. Când plasezi doar 1-2 pariuri pe un meci și acelea sunt plasate FIX când se întâmplă respectivul lucru, clar că se aprind niște beculețe pe undeva. Iar atunci cel mai probabil te vei trezi limitat, și poate și cu pariul anulat. Deci nu rezolvi nimic. Multă bătaie de cap degeaba. Află cum poți evita limitările la casele de pariuri online!

 

4.2 Erori de afișare și cote greșite

Treaba stă în următorul mod. Dacă un data scouter face anumite greșeli și trimite informații incorecte, atunci și cotele la live-uri vor fi calculate în funcție de acele informații. De exemplu se acordă 11 cornere în meci, dar scouter-ul validează doar 9. Tu poate știi asta dintr-o altă sursă, și pariezi în acel moment că se vor acorda minim 11 cornere. La final de meci speri ca agenția să își corecteze singura greșeala, iar dacă nu, vii cu dovezi care să ateste că ai dreptate. Și astfel ai banghit un ”pariu sigur”. Sună bine în teorie, dar când agenția își corectează greșeala își va da seama că ai profitat de pe urma unei erori, așa că nu te aștepta să vezi vreun ban. Și din nou, te poți trezi limitat dacă repeți această șmecherie.

În aceeași ordine de idei, cască bine ochii pentru că greșelile pot fi și defavorabile pariorilor. Iar atunci poți ajunge să joci pariuri pierzătoare din start pentru că te-ai luat după acele statistici eronate. Pentru că agențiile de pariuri se folosesc de statisticile preluate de la companii terțe, ele și-au stipulat undeva în regulament că informațiile afișate au doar rol informativ și că nu își asumă vina pentru eventuale greșeli de afișaj. De aceea e datoria ta ca parior să folosești și alte site-uri pentru rezultate live și statistici, preferabil din surse oficiale. 

JOACĂ ACUM LA AGENȚIA DE PARIURI SPORTIVE RECOMANDATĂ DE PARIURIX!


Te-ar mai putea interesa și:

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+99.44
Câștigate
45
Pierdute
21
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX